מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

זכויות יורשים בחזקת השיתוף בנכסים בין בני זוג

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

הינה כי כן, שם מדובר על השאלה "האם זכאים יורשיו של בן זוג שהלך לעולמו לתבוע הכרה בזכויותיו על פי חזקת השתוף בנכסים בין בני זוג וזאת כאשר מדובר בבני זוג שלא היה ביניהם כל הסכם שתוף ושנישאו עוד בטרם הוחק חוק יחסי ממון בין בני זוג, תשל"ג-1973" (סעיף 1 שם).
...
היעתרות לאותה בקשה עשויה לתת חיזוק נוסף לתוצאה שאליה הגעתי גם מבלי להיזקק לה. לנוכח כל האמור, התביעה נגד הנתבע 3 נדחית.
סוף דבר בהמשך לכל שנאמר, ניתנת ההצהרה המצוינת בסעיף 44 דלעיל ובנוסף לה, ניתנים סעדים כספיים אופרטיביים כמפורט להלן ונקבע כדלקמן: על הנתבעות 1 ו-2, יחד ולחוד, לשלם לתובעת את הסכום המצטבר מן הסכומים שנפסקו בסעיפים 52, 55 ו-65 דלעיל.
התביעה נגד הנתבע 3 נדחית.

בהליך ת"ע (ת"ע) שהוגש בשנת 2020 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

על רקע טענותיו, עלי לידון באלו: האם יש מקום להכיר בזכותה של אם הצדדים המנוחה ורעייתו של המנוח, למחצית זכויותיו של המנוח מכוחה של הילכת השתוף? האם זכאי יורש מבין יורשיה של המנוחה לתבוע בשמה את זכויותייה במקומה? כאמור, בני הזוג נישאו זל"ז בשנת 1971 , משכך אין חולק כי חוק יחסי ממון בין בני זוג, התשל"ג- 1973 אינו חל עליהם וכי היחסים הרכושיים ביניהם מוסדרים על פי הילכת השתוף בנכסים.
( 221 פמ"מ – 7/2/1994 ( (ראה: בג"צ 1000/92 בבלי נ' בית הדין הרבני הגדול, מח( חזקת השתוף התכוונה ליצור שויון בין בני זוג כך שעל בני זוג יקרא חוזה מכללא ולפיו התכוונו הצדדים לשיתוף בנכסים גם כאשר אלו נרשמו על שם צד אחד בלבד, ובתנאי שלא נסתרה החזקה והנכסים הושגו אגב החיים המשותפים ומפרי מאמצי הצדדים, כל אחד על פי דרכו ויכולתו.
...
סוף דבר בנסיבות העניין ומן הטעמים כפי שפורטו בהרחבה בפסק הדין, אני מורה כדלקמן: ההתנגדות שהוגשה לצוואת המנוח מיום 24/3/2010 - נדחית.
ניתן בזאת צו לקיום צוואת המנוח מיום 24/3/2010 , ואני קובע כי צוואה זו היא בת תוקף.
התובענה ההצהרתית (תמ"ש 40732-06-19 ) אשר הוגשה על ידי התובע – מתקבלת באופן חלקי וכמפורט: בין בני הזוג המנוחים חלה חזקת השיתוף ממועד נישואיהם ועד ליום פטירתה של המנוחה, ולפיכך זכאית היא למחצית הזכויות המשותפות שנצברו במהלך חייהם המשותפים, למעט אותם הנכסים המוחרגים כפי המפורט בפסק דין זה לעיל.

בהליך תמ"ש (תמ"ש) שהוגש בשנת 2020 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

לטענת התובעים הואיל ולפי חוק הביטוח הלאומי נשללת קצבת תלויים או שארים ממי שנישא שוב, ומשנת 2010 על פי פסיקת בג"צ גם ידועה בציבור אינה זכאית לקצבאות מבן זוג המנוח, אזי המנוחים שניסו אף להסתיר את היותם ידועים בציבור, החזיקו בחשבונות נפרדים, ברשום כתובת בנפרד, ופ.כ. היה נוסע לחתום על הטפסים המיועדים לרשויות ב**** כדי לא לחשוף את הסטטוס בפני הרשויות.
פסק הדין המנחה בנושא הנו ע''א 5774/91 יהלום נ' מס שבח מקרקעין ]פורסם בנבו ביום 2.6.94 [, בו נקבע כי אין מניעה עקרונית שיורשי בן הזוג שהלך לעולמו יבואו בנעליו לתבוע הכרה בזכויותיו מכוח חזקת השתוף בנכסים בין בני זוג.
...
יוצא אפוא כי לא הוכח שה.ר. הייתה מעורבת במכירת המשק של פ.כ. ב******** ולא הורם נטל ההוכחה בדבר הטענה כי כספי מכירת המשק של פ.כ. הועברו לחשבונה של ה.ר., שעה שהוכח כי אין מדובר בחשבון של ה.ר..
סוף דבר נטל הראיות מוטל לפתחם של התובעים שעתרו בשם עיזבון כנגד עיזבון לקבל זכויות מכוח חזקת שיתוף בין ידועים בציבור לגבי נכס חיצוני לתקופת החיים המשותפים.
לאור קביעותיי התביעה נדחית.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום באר שבע נפסק כדקלמן:

בית המשפט המחוזי קבע (מפי כב' השופטת גאולה לוין) כי – "והיה על המשיב 4 להוכיח כי נתמלאו היסודות שהתוו בהלכה הפסוקה כתנאי לזכאות ידוע בציבור לפיצויים כתלוי, קרי, תלות בפועל. היה עליו להוכיח כי מעבר לחיים תחת קורת גג אחת, ניהלו בני הזוג חיי שתוף כלכלי וקשרו את גורלם הכלכלי זה לזו. לא די בתלות עתידית, אלא נידרשת תלות הלכה למעשה, אותה קטע מעשה הנזיקין" (עמ' 9 לפסק הדין, שורות 11-15).
עצם הגדרת הצדדים כידועים בציבור משליך על זכויות וחובות של הצדדים, כך למשל הוא מחיל את הילכת השתוף בנכסים, הוא מקנה זכויות פנסיוניות, מכיר בחובת תשלום מזונות, מקנה זכויות ירושה ועוד (והכל כמפורט בעמ' 9 לפסק הדין של כב' השופטת וילנר, פסקה 26).
ובפקודה עצמה (סעיפים 18, 41ב(2), 78, 79 ו- 83(ב)) נעשה שימוש במונח "בן זוגו"; ישנן הוראות חוק העושות שימוש במונח "ידועים בציבור", כך נעשה בסעיף 1 לחוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], התשנ"ה – 1995 שקובע כי:- ""אישתו" – לרבות הידועה בציבור כאישתו והיא גרה עמו" כך נעשה בחוק הנכים (תגמולים ושקום), התשי"ט – 1959, שקבע בסעיף 1 כי הגדרת "בן מישפחה של נכה" כוללת:- "אישה, ובכלל זה אישה הגרה יחד עם הנכה והידועה בציבור כאישתו" חוק הסיוע למשפחות שבראשן הורה עצמאי, התשנ"ב – 1992 קובע כי הורה עצמאי הוא תושב ישראל, שבחזקתו ילד, ומתקיים בא אחד מהתנאים הנקובים בחוק, כולל:- "הוא אינו נשוי ואין אדם הידוע בציבור כבן זוגו". כפי שהבהיר כב' השופט אלון, בבג"צ 673/89 שולמית משולם נ' בית הדין הרבני הגדול, פד"י מה(5)594 (1991) המחוקק במפורש נימנע משימוש במונח "ידועים בציבור" בחוק הירושה שכן לא רצה להפוך זאת ל"מעמד איש" כדון נשואה, רווקה או אלמנה.
בע"א 11902/04 מרים חסין ואח' נ' כלל חברה לביטוח (2007) (להלן:- "עניין חסין") הבהיר כב' השופט ריבלין כי:- "אין ספק כי הניסיון להגדיר ולסווג מערכות יחסים, על בסיס מודדים כאלה ואחרים, עלול לחטוא למורכבות הדברים. הגוונים הם רבים – איש איש ודרכו, אשה אשה ודרכה, ולכל בני-זוג הדרך המיוחדת להם. לא בכדי הושם הדגש על האופן שבו תופסים בני-הזוג, באופן סובייקטיבי, את מערכת היחסים ביניהם" (שם, עמ' 3) וכי:- "שתוף קינייני בנכסים אינו הכרחי על-מנת שבני זוג יחשבו כידועים בציבור" (שם, עמ'4).
בע"א 235/72 פסיה בירנבאום נ' עיזבון המנוח יעקב לוין ז"ל ואח' (פד"י כז(1) 645 (1973) נקבע כי קיום יחסי אישיות אינו תנאי בלעדי ונידרש, וכי יתכנו מצבים, בהם מקיימים הצדדים חיי אישות ועדיין אין מדובר ב"ידועים בציבור" שכן:- "חיי מישפחה אינם מתמצים ביחסי-מין, והמחוקק לא השתמש בחוק במונח "חיי אישות" או במונח אחר דומה, לשם ציון הקשר בין בני-זוג המזכה בחלק מן הירושה, אלא השתמש במונח - "חיי מישפחה במשק בית משותף" דווקא" (שם, 648) בהתאם לכללים, ומתוך הבנה כי מדובר בזוג שלא היה נשוי לאחר והיה מנוע חיתון במדינת ישראל, ועל רקע הקביעה בעיניין ס.ג. ולפיה מידת ההוכחה שתדרש במקרים כגון זה הנה קלה, בחנתי בשנית את הראיות ואת הקשר, קראתי את טיעוני הצדדים, ואני קובע כי בעת התאונה ראו עצמם התובע והמנוחה כמי שהנם בני זוג וכמי שמוכנים להחיל אל עצמם את המשטר הזוגי/משפטי החל על בני זוג נשואים ועל כן הם היו "ידועים בציבור". בתחילת הקשר, בשנת 2015, כפי שהעיד התובע, הוא היה סטודנט ואילו המנוחה כבר סיימה את לימודי הרוקחות (ראו תעודת סיום הלימודים מיום 11.11.14).
...
הואיל ולאחר פסק הדין שולמו הכספים, עוכב הביצוע ולאחר מכן הוחזרו כספים, וכן שולמו כספים נוספים להורים הנני קובע כדלקמן:- על הנתבעת לשלם לתובע, בחזרה, את מלוא הכספים שהוחזרו על ידו בעקבות פסק הדין של בית המשפט המחוזי בהתאם לפסיקתא מיום 12.7.21; הואיל וההורים השאירו את ההכרעה לשיקול דעת בית המשפט, הנני קובע כי יתרת התשלום ששולמה על ידי הנתבעת להורים (כולל שכ"ט עו"ד), בהתאם לפסיקתא שנחתמה בבית המשפט המחוזי, תקוזז מהתשלום אותו נדרשת הנתבעת להחזיר לתובע, וכי היא תשולם ישירות על ידי ההורים לתובע (וככל שלא תשולם, יוכל התובע לנקוט בהליכי גביה בלשכת ההוצאה לפועל למול ההורים).
יתרת הסכום שאותו תשלם הנתבעת לתובע (הסכום שהוחזר על ידי התובע בקיזוז הסכומים ששולמו להורים בעקבות פסק הדין של בית המשפט המחוזי) תישא הפרשי הצמדה וריבית כחוק מהיום בו החזרו הכספים.
בשים לב לתוצאה הסופית, למשך ניהול ההליכים, ולאור טענות הצדדים כפי שהובאו לפני, הנני מחייב את הנתבעת בתשלום הוצאות התובע בגין פסק דין משלים זה בשיעור 25,000 ₪ בצירוף מע"מ (וזאת מעבר לשכר הטרחה והוצאות שנפסקו בפסק הדין הראשון).

בהליך שהוגש בשנת 2023 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

על-פי הפסיקה, עילת התביעה בתביעת יורשים שמהותה הכרה בזכויות מנוחה מכוח חזקת השתוף בנכסים בין בני זוג, באה לעולם עם פטירת המנוחה כפי שטענה התובעת במסגרת סעיפים 9 ו-17 לכתב התביעה וממועד זה מתחיל מירוץ ההתיישנות ראו: תמ"ש 46149-10-13 ג' נ' ג' (18.5.2014).
...
חוסר תום לב בניהול ההליכים לטענת הנתבע, התביעה הוגשה בחוסר תום לב והוסתרה במכוון מהנתבע במהלך הליך הגישור שהתנהל במסגרת מהו"ת. דין הטענה להידחות.
לאור האמור הטענה נדחית.
התוצאה היא כי הבקשה נדחית כאשר אין בדחיית הבקשה כדי להביע דעה, לכאן או לכאן, ביחס לסיכויי התביעה.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו