מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

זכויות בנייה בגג בניין משותף: סמכות עמידר ונהלי מכירה

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2018 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

דא עקא, שהמצב המשפטי שבין הצדדים, רחוק מאוד מאותו נוהל בלתי כתוב: מחד גיסא, ההסכם בין הצדדים קיים, ומחייב אותם, בדיוק כפי שהיה ביום כתיבתו וחתימתו; מאידך גיסא, השמוש שעשה התובע בזכויות הבנייה המוקנות לבניין, בכדי לבנות על הגג דירה נוספת בבעלותו, נעשה שלא כדין, ותוך פגיעה בזכויותיהם של הצדדים האחרים.
כפי שנאמר למעלה, ניתן להצמיד את זכויות הבנייה לאחת הדירות, תוך הטלת תשלומי איזון לפי סעיף 42(ב) לחוק, או למכור אותן לאחד מבעלי הדירות בבית המשותף, כפי שהציעה המערערת (על סמכותו של בית – המשפט להורות על הצמדת אחוזי הבנייה לדירה מסויימת ראו ע"א (ת"א) 410/73 כהן נגד הלר, בעמ' 518-517)' (ע"א 8318/96 קוצר נ' ציתיאת, פ"ד נג(4) 849, בעמ' 860-859)".
בשנת 2000, שונתה ההלכה השלטת, ונקבע בפסיקה (דברי השופטת דליה דורנר (שלדבריה הסכימו הנשיא, השופט אהרון ברק, והשופט, כתוארו אז, מישאל חשין) בע"א 5043/96 נחמיה גלמן נ' עזרא הררי רפול , פ"ד נד(3) 389 (2000), בעמ' 393, בין האותיות ה-ו (להלן – "פרשת גלמן"), כי "הצמדת גג לדירה בבית משותף אינה כוללת בחובה את הענקת הזכות לנצל את אחוזי הבנייה שנותרו לבניין (ההדגשה הוספה)". עוד אמרה השופטת דורנר, כי המדיניות המשפטית המגינה על בעל הדירה בבית משותף מחייבת את המסקנה המשפטית, לפיה "ויתור על זכות הנובעת מבעלות בדירה בבית המשותף, בין שהמדובר בזכות ברכוש משותף ובין שמדובר בהסכמה לבנייה (היינו, ויתור על אחוזי בנייה) חייב להיות מפורש" (שם, בעמ' 394, בין האותיות ה-ו).
...
במקרה הנוכחי, היצמדות "יבשה" לסעיף המחלק את זכויות הבנייה (והקרקע) בקומת המסד, תוביל למסקנה שאין הדעת סובלתה, לפיה, התובעים יזכו גם במלוא זכויות הבנייה שבגג הבניין, וגם במחצית זכויות הבנייה שבקומת המסד.
לאור פתרון זה, יש לדחות את תביעת התובעים, ויש לקבל את התביעה שכנגד, שמהותה הוא מתן זכות לנתבעים לממש זכויות חזקה וחכירה מלאות בקומת המסד, וליתן צו לסילוק התובעים מן המחסן, וזאת כדי שלא להפריע לנתבעים לממש את חזקתם המלאה על המחסנים בקומת המסד.
פסיקתא התביעה – על כל חלקיה ועתירותיה – נדחית.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

כתב תביעה התובעים טענו בכתב התביעה שהגישו ביום 26.12.16 כי ביום 1.8.11 הם חתמו עם הנתבעות על הסכם, שעניינו ביצוע עבודות חזוק לבניין כנגד רעידות אדמה ועבודות הרחבה, חזוק ושפוץ (כהגדרתם בהסכם) על פי תוכנית תמ"א 38, וזאת כנגד מכירת גג הבניין וזכויות הבנייה בו לנתבעות לצורך הקמת יחידות דיור נוספות אשר ימכרו על ידן.
הוא טען שבניגוד לנטען על ידי הנתבעות, לא היה בסמכותו להורות לנתבעות לחדול מבצוע עבודה כלשהיא כחלק מעבודות המיזם, לקבוע נהלי עבודה, לאשר "אורכות" לבצוע העבודות ו/או התוספות הנטענות, לקבל החלטות שיש בהן כדי להשפיע על קצב היתקדמות המיזם ובכלל זה לעכב את ביצוע העבודות במיזם.
"4.12 סעיף חוזה, היזם מתחייב לשאת בכל העלויות המתחייבות של המים והחשמל של שטחי הרכוש המשותף שאינו מוצמד, עד כמה שיהיו מעבר לשעור הממוצע לבניין בששת (6) החודשים שקדמו למועד תחילת הבניה בפועל מעת התחלת הבניה ועד לסיומן של העבודות.". 7.2.
...
הנתבעות ישלמו למפקח שכ"ט בא כוחו, בשים לב לסכום התביעה שביהמ"ש קיבל במלואה, וההודעה שביהמ"ש דחה במלואה, בסך של 50,000 ₪.
לכן, ככל שיוגשו תביעות ע"י מי מהתובעים כאן, הערכאה שתדון בתביעה, תדון לגופה בסוגיה, האם היה מקום לכלול התביעה, בתביעה זו. סוף דבר מאחר וסכומי ההוצאות ושכ"ט בא כוח שנפסקו שונים, להלן יחולקו התובעים לשתי קבוצות, כאשר גם ביחס למפקח יפורטו ההוצאות והסכומים שנפסקו לטובתו בנפרד.
כמו כן, הנתבעות ישלמו למפקח, חלקו בתשלום האגרות ובשכר המומחה, לפי קבלות, צמוד בתוספת רבית כדין ממועד ההוצאה ועד מועד התשלום בפועל.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

העותר הוסיף וטען כי הדרישה שיסתור את טענות משרד השיכון בשימוע כמוהן כדרישה להוכיח "שאין לך אחות", כי ניהול משק בית משותף אינו נוגד את תנאי הזכאות וזוג המקיים משק בית משותף אינו תא משפחתי וכי "המוציא מחברו עליו הראיה". עוד נטען כי למשרד הבינוי והשיכון אין סמכות להורות על ביטול חוזה המכר, כיוון שמדובר בחוזה בין העותר לקבלן והמשרד אינו צד לחוזה.
נטען כי תנאי הזכאות כוללים תא משפחתי גם למי שלא נישא, אלא מנהל משק בית משותף, וזאת בקנה אחד עם תכלית התוכנית שהיא הטבה לחסרי דיור – ולא למי שמקיים זוגיות (לא משנה מה טיבה) המתקיימת תחת אותה קורת גג, תוך שתוף בגידול הילדים וללא הסכם המעיד על משטר רכושי נפרד.
יצוין כי מוסדות שונים בוחנים קיומה של מערכת יחסים מסוג "ידועים בציבור" או קיומה של "יחידה משפחתית" בין בני זוג ואין צורך בפניה לבית המשפט בכל פעם על מנת שיבחן זאת – ר' לדוגמה המוסד לביטוח לאומי לצורך קבלת קצבת שארים (עב"ל (ארצי) 45818-02-17 פישביין - המוסד לביטוח לאומי (15.06.2018) (להלן: "עניין פישביין")); רשות המסים לעניין מסוי מקרקעין (ע"א 4298/18 מנהל מסוי מקרקעין ת"א נ' בלנק (20.04.2021)); משרד הפנים במסגרת ההליך המדורג לקבלת מעמד בישראל (נוהל 5.2.2009 "נוהל הטיפול במתן מעמד לבני זוג של ישראלים, לרבות בני אותו מין"); ועוד.
...
למעשה, העותר כלל לא עשה מאמץ לסתור את המסקנה הברורה העולה מהראיות שעמדו בפני המשיב.
מכל האמור לעיל מצאתי כי לא נפל כל פגם בהחלטת המשיב כי העותר הוא ידוע בציבור וחלק מ"תא משפחתי".
סוף דבר העתירה נדחית.

בהליך המרצת פתיחה (ה"פ) שהוגש בשנת 2014 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

בין הצדדים התנהלו הליכים במסגרת התנגדויות להוצאת היתר בניה בועדה המקומית לתיכנון ובניה ולאחר מכן בועדת ערר מחוזית, כאשר אלה קבעו כי נושא הזכויות הקנייניות אינו בסמכותן.
מתן פסק דין הצהרתי הקובע כי רישום הצמדת זכויות הבניה על ידי המבקשים 1 ו/או 2 לטובת המבקש 3 בכל החלקה כמפורט בתשריט ובתקנון לחלקה 443/6 בלבד הנה בטלה ומבוטלת וכן להורות על ביטולו של סעיף 4 לתקנון המוסכם ולקבוע כי הגג משותף לכל הבעלים בהתאם לחלקם היחסי.
במקרה דנן טוענים המבקשים, כי הדרך המשפטית שננקטה כלפי המשיבות 1-2 אשר מוגדרות כ-"רשות" סותרת הוראות חוק ספציפי בעיניין זה. התובענה תוקפת את החלטת עמידר ורשות הפיתוח בגין מכירת נכס ואופן רשומו של הבית המשותף, משכך, היה על המשיבים לנקוט בדרך של עתירה מנהלית.
משכך ראוי לבחון את טענת המשיבים בדבר חלוקת זכויות הבניה בבניין המשותף והצמדת הרכוש המשותף.
...
באשר לטענת המבקשים בדבר השתק עילה, דינה להידחות.
על כן ובהתאם לסמכות הנתונה לי על פי תקנה 258 לתקנות סדר הדין האזרחי אני מורה על העברת התובענה לפסים רגילים.
סוף דבר הבקשה לסילוק על הסף נדחית.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2023 בעליון נפסק כדקלמן:

עוד נטען כי ההשוואה שביצע בית המשפט קמא לדיני מכר דירות, ממנה גזר את חובת הגילוי המוגברת, אינה רלוואנטית, מהטעמים הבאים: דרישת הכתב בעיניין מכר דירות מצוינת בחוק; אין מחלוקת שההסכם קובע במפורש שזכויות השמוש בגג ובמחסן הן של הקבלנים (הוצאתם מהרכוש המשותף); הפסיקה הצרכנית נועדה להגן על הצרכן מפערי מידע, ובעניינינו פערים כאלה אינם קיימים, שעה שאין מחלוקת כי המידע הונח במלואו בפני הדיירים, גם אם לא נכתב במפורש בהסכם.
סמכות בית המשפט – תיקון לפי סעיף 81 לחוק בתי המשפט טעות שנפלה בפסק דין ניתנת לתיקון בשני מסלולים: תיקון על ידי הערכאה שנתנה את פסק הדין ("תיקון אופקי"), ותיקון על ידי ערכאת העירעור ("תיקון אנכי") (טל חבקין "תיקון אנכי, תיקון אופקי ומה שביניהם: על חלוקת תפקידים יעילה בין שלוש ערכאות שיפוט" משפטים מה 333, 339 (2015) (להלן: חבקין)).
עוד קודם לכן, בשנת 1952, החכירה החברה לקבלנים את גג הבניין וכן מחסן בקומת המרתף, לתקופה של 999 שנה, על פי שני שטרות חכירה: האחד, שטר 95/52 המתייחס לחכירת "כל שטח הגג אשר מעל הקומה העליונה של הבית המשותף" אשר מטרתה הקמת דירה או דירות נוספות על גג הבניין (להלן: שטר חכירת הגג); והשני, שטר 1262/52 המתייחס למחסן בקומת המרתף על פי "תרשים" שצורף לשטר (להלן: שטר חכירת המחסן).
מאידך גיסא, מאז פקיעת שטר חכירת הגג בעלי המניות ומנהלי חברת קרפס לא עשו דבר, והקבלנים נותרו רשומים כבעלי מניות וכבעלי זכות חכירה.
עוד נקבע כי לפי הדין ששרר במועד בניית הבניין חלה על הקבלנים חובה לבנות מקלט, וככל שזו לא מולאה, הם לא היו רשאים להחכיר לעצמם את השטח המיועד לו. עוד צוין כי שטר חכירת המחסן הקנה לקבלנים זכויות רק בחלק מקומת המרתף, בעוד שהסכם השתוף מקנה לקבלנים זכויות בקומת המרתף במלואה.
גם בהמשך, במכתב ששלח לאחת הדיירות ביום 9.8.2010, ציין רפפורט: "לגבי שאלת הגג – הגג אמור להיות חלק מהרכוש המשותף למרות שלכאורה כרגע הוא רשום בטבו על שם ארנשטיין ווקסמן. נכון להיום הדבר היחידי ששייך להם (הם היו הקבלנים של הבניין) זה חדר/מחסן במקלט. בין השאר נטפל גם בעיניין זה". כפי שניתן להתרשם, בשלב זה עמדתו המשפטית של עו"ד מוזר היתה, שהזכויות בגג אינן עוד של הקבלנים ואלה הפכו להיות חלק מן הרכוש המשותף.
...
בית המשפט מצא כי "התמונה הראייתית מראה שככל הנראה שכן"; אך גם אם אין במקום מקלט – הייתה מוטלת חובה על הקבלנים להקים מקלט, הן לפי היתר הבניה והן לפי חוק ההתגוננות האזרחית בנוסחו לפני התיקון משנת 1969.
בית המשפט הגיע למסקנה זו גם מזווית אחרת – על בסיס שיקול הדעת שיש לבית המשפט בבואו ליתן את הסעדים המבוקשים בתובענה, הכפופים לדרישות צדק; וכך קבע: "התובע עותר לסעד של מינוי כונס נכסים, אך סעד זה מותנה בהתרשמות של בית המשפט מכך שצודק לעשות כן (ראו למשל תקנה 388 לתקנות סדר הדין האזרחי, התשמ"ד-1984). לחילופין, עותר התובע למתן סעד של אכיפה כנגד הדיירים, אך גם סעד זה כפוף לדרישות הצדק (ראו בסעיף 3(4) לחוק החוזים (תרופות בשל הפרת חוזה), התש"ל-1970). ואפילו צווי עשה באופן כללי כפופים הם לשיקול דעת שיפוטי (ראו את האמור בסעיף 75 לחוק בתי המשפט [נוסח משולב], התשמ"ד-1984 וכן את הרקע ההיסטורי לגיבושם של צווי העשה, שהורתם בדיני היושר של המשפט המקובל (ראו אצל ד"ר יואל זוסמן סדרי הדין האזרחי 571 (מהדורה שביעית בעריכת ד"ר שלמה לוין; 1995)). כל אלה מונעים ממני את האפשרות להעניק את הסעדים המבוקשים שעה שזו תמונת הדברים ביחס למקלט ולמחסן. עניין זה טעון ליבון נוסף." (פסקה 43 לפסק הדין החלקי; ההדגשה הוספה – י' כ').
אוסיף כי מקובלת עליי מסקנת חברי השופט י' כשר (פסקה 54 לפסק דינו), כי פסק הדין החלקי, הוא אמנם פסק דין לעניין המרתף, אולם "החלטה אחרת" לעניין הגג, משטרם הושלם הדיון בסעד האופרטיבי הנובע מממצאי בית המשפט.
בבחינת מעבר לדרוש, מקובלת עליי גם מסקנתו כי לנוכח הטעות העובדתית שנפלה בפסק הדין החלקי, ניתנה הסכמת הצדדים לתיקונו, ככל שנדרש.
סוף דבר: אם תישמע דעתי, נדחה את הערעור על כל חלקיו, וקסירר יישא בהוצאות הדיירים, המשיבים 11-1, בסך של 50,000 ₪.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו