התכלית הסוציאלית הניצבת ביסוד הזכות לקיצבת שאירים היא "לענות על צרכיו של מי שהיה סמוך על שולחנו של מקבל הגימלה עובר לפטירתו או חי עמו בשיתוף כלכלי, למנוע את מחסורו הכלכלי עקב הפסקת הכנסות כתוצאה ממותו של מקבל הגימלה, ולהגן על רמת חייו של השאיר, כך שזו תישאר כפי שהייתה, פחות או יותר, לפני מועד הפטירה" (ע"ע (ארצי) 10153-10-14 רבקה אביגדור - החברה המנהלת של קרן הגימלאות של חברי "דן" בע"מ (20.06.2016) ר' גם בג"צ 4193/04 שרה אודיה גרטנר-גולדשמידט נ' בית הדין הארצי לעבודה ואח' (20.6.2010); בג"ץ 4973/15 פלונית נ' בית הדין הארצי לעבודה בירושלים (8.10.2015)).
הגם שמדובר בתכלית כלכלית אין לזהותה עם תלות כלכלית, אלא שיש להיתמקד בקיומם של בני הזוג כיחידה משפחתית שבה ניתן לזהות, בין היתר, שותפות כלכלית וביטוי לחיים משותפים של בני הזוג, במסגרת חיי מישפחה ומשק בית משותף.
היית לבת זוגו של הפנסיונר לפני חודש הזכאות הראשון לקיצבת הזיקנה וגרה עימו במשך לפחות שנה אחת רצופה עד ליום בו נפטר;
הייתה לבת זוגו של הפנסיונר לאחר חודש הזכאות הראשון לקיצבת זקנה וגרה עימו במשך לפחות שנתיים רצופות עד ליום בו נפטר, ובילבד שביום בו נפטר הגיעה בת הזוג לגיל זקנה".
חיי המשפחה האמורים נלמדים לטענת התובעת, בין היתר, מכך שהיא ומנוח היו נשואים למעלה מ 50 שנים, וגם לאחר הפרדת המגורים היו בקשר חברי טוב, נפגשו לעיתים באחד הבתים או בבית קפה, קיימו ארוחות משפחתיות לרבות בחגים ופעם בשבועיים בשבתות ונפגשו באירועים.
...
"
בהקשר זה נפסקו הדברים הבאים בענין פלונית:
"במקרים מסוימים, היעדרם של מגורים משותפים לא ישקול לחובתו של מבקש קצבת השאירים, ולא יטה כשלעצמו את הכף לקבוע כי הייתה פרידה בין בני הזוג. כך למשל במקרים בהם התקיים אילוץ שחייב את בני הזוג שלא להתגורר תחת קורת גג אחת, כגון במצב מיוחד כמחלת נפש או מחלה ממושכת אחרת, אשפוז במוסד כלשהו או אלימות במשפחה. אלא שבכך אין כדי לפטור מן הצורך בבחינת סממנים אחרים של שיתוף בחיי בני הזוג. הדגש בבחינת קיומם של יחסי שיתוף וזוגיות יושם בנסיבות מעין אלה גם על קיום של תלות כלכלית או שיתוף כלכלי בין בני הזוג, וזאת לאור תכלית תשלום קצבת השאירים".
ובהמשך נאמר:
"נמצאנו למדים מן הפסיקה, כי במגורים בנפרד על פני שנים רבות, מתוך אילוץ, ועד לפטירת המנוח, כפי שהוברר בנסיבות המקרה שלפנינו, לא יהיה כדי להכריע את הכף לקבוע כי המשיבה הייתה פרודה מן המנוח בשנים שבסמוך לפטירתו כמפורט בהגדרת "אלמנת בר קצבה". על הצורך ב"התאמה" מעין זו בקשר לזכאות לקצבת שאירים, במקרה בו אחד מבני הזוג לוקה במחלת נפש, כפי שעמד עליה בית הדין האזורי, לימדה אותנו פסיקתו של בית דין זה, זה מכבר.
ממכלול הראיות אשר הוצגו לא עלה כי התובעת והמנוח ניהלו משק בית משותף וחיו בקשר זוגי שמשקף חיי שיתוף ממשיים.
זאת, בין היתר, מהטעם שבענייננו המקור הנורמטיבי לתשלום הקצבה הינו תקנון הקרן ומשכך על התובעת לעמוד בהגדרות התקנון בהקשר זה.
מהטעמים שפורטו לעיל שוכנעתי כי אין מנוס מדחיית התביעה.
על כן – התביעה נדחית.