להלן – עניין סלח; עב"ל (ארצי) 55213-09-20 יצחקי – המוסד לביטוח לאומי (15.6.2021)), או על השאלה מה הן השלכות השינוי במערכת הזוגית בתקופה שקדמה לפטירת המנוח (ראו לדוגמה: ע"ע (ארצי) 29148-11-16 נחמיאס – מבטחים מוסד לביטוח סוצאלי של העובדים בע"מ (12.12.2017); ע"ע (ארצי) 26836-10-18 קרן הביטוח והפנסיה של פועלי הבניין והעבודות הציבוריות – שאול (12.2.2019)).
המסגרת הנורמאטיבית
סעיף 252(א) לחוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], תשנ"ה-1995 (להלן – חוק הביטוח הלאומי או החוק), קובע כי אלמנה זכאית לקיצבת שאירים חודשית.
לינה בנפרד
בית הדין האיזורי נתן משקל למעברם של בני הזוג לישון על ספות נפרדות בסלון הדירה, כגירסת המערערת, עם פרידתה של הבת מבעלה.
כך גם רישום הדיאטנית מחודש מרץ 2011, לאחר שהבת עברה להתגורר בדירה ובתקופה בה נקבע על יסוד דיווחי המנוח כי הוא עצמו לא התגורר בדירת המערערת, תחת הכותרת "אנמנזה", כי המנוח "גר עם חברתו". באופן דומה לא ניתן משקל מספיק לטעמי לתאור הזוגיות שבין השניים על ידי השכנה, גם אם לא היתה לה "ידיעה מלאה ואמיתית" על היחסים לאשורם, ולתיאור שהיתקבל על ידי בית הדין של המנוח הממתין כימעט מידי יום למערערת בתחנת האוטובוס ומסייע לה עם הסלים.
בשל ייחודן של הנסיבות והשאלה המורכבת המתעוררת סברנו כי יש לאפשר למערערת להביא עדים ביחס לתקופה הסמוכה לפטירת המנוח"
בפסק דינו המשלים קבע בית הדין האיזורי כך (סעיף 73):
"ממכלול הראיות והעדויות שהוצגו לפנינו שוכנענו שלאחר טקס האירוסין היו המנוח והתובעת בגדר "ידועים בציבור". עם זאת, משנת 2010 לערך, נפסק הקשר הזוגי והמנוח חזר להתגורר בדירת התובעת בשל קרבת המשפחה שלהם ובשל העובדה שלא היה לו מקום מגורים אחר מכיוון שלא היה בקשר עם אחותו.
בית הדין נתן משקל לטופס הבקשה לגימלת הבטחת הכנסה שמילא המנוח בשנת 2015 בו כתב כי הוא מתגורר עם חברתו לשעבר, והדבר מלמד על אופן תפישתו את הקשר; הכיתוב על המצבה "אבינו וסבנו", וזיקתה של המערערת אליו נפקדה אף כי היא שילמה עבור המצבה; העידר מהימנות גרסת המערערת והעדים מטעמה אודות לינה משותפת (סעיף 66); העובדה שהמערערת הציגה עצמה בתביעתה לדמי פגיעה משנת 2016 כ"גרושה" ולא "ידועה בציבור", כששאלת מעמדה אינה משליכה על הזכאות לדמי פגיעה, כשהעדר אינטרס בהסתרת מעמד הידועים בציבור מגבירה את מהימנות המידע (סעיף 67); העובדה שהמערערת לא דאגה למדורו של המנוח אם היתה הולכת לעולמה לפניו אף אם זכויות הקניין בדירה תיוותרנה של ילדיה (סעיף 70); המערערת התרעמה על כך שהמנוח רשם את כתובת מגוריו ככתובת שלה, והיא פנתה למשרד הפנים על מנת שישנה זאת, וכך נעשה (סעיף 68); נשלל קיומו של משק בית משותף (סעיף 69).
...
מאחר שסמוך למותו של המנוח חיו בני הזוג כידועים בציבור, יש לקבל את הערעור.
ואילו בהיבט של ידועים בציבור כל עוד לא קבע המחוקק מבחנים לסיום קשר זוגי של ידועים בציבור הרי יש לראות את היחסים בין בני זוג החולקים מגורים משותפים, עם דגש לכך שהם קיימו טקס אירוסין, כיחידת זמן אחת הנמשכת עד למותו של המנוח, גם אם עברו תקופות בעיתיות ביחסים הזוגיים, ולפיכך המסקנה המתבקשת היא שסמוך למותו התקיימו מערכת יחסים של בני זוג.
סוף דבר
בהתאם לחוות דעתו של השופט רועי פוליאק, אליה הצטרפו השופטת סיגל דוידוב-מוטולה ונציגי הציבור מר אמיר ירון ומר דן חן, ובניגוד לעמדתה החולקת של השופטת חני אופק גנדלר, הערעור מתקבל והמערערת תוכר כ"אלמנה" של המנוח הזכאית לקבל קצבת שאירים.