מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

זכאות שמרטפית בייביסיטר לפיצויי פיטורים בשל יחסי עובד-מעביד

בהליך סכסוך עבודה (ס"ע) שהוגש בשנת 2016 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

על רקע טענות אלה, עתרה התובעת לתשלום פיצוי ממוני בגין אובדן הכנסה צפויה (שכר ותנאים נלווים), ממועד פיטוריה ועד למועד הלידה; בגין אובדן הישתכרות (ותנאים נלווים) בגין 60 ימי עבודה לאחר תום חופשת לידה וכן בגין 30 יום נוספים של הודעה מוקדמת.
כמו כן עתרה לתשלום פיצוי לא ממוני בגין פיטורים בחוסר תום לב ובהיעדר שימוע; לתשלום פיצוי, ללא הוכחת נזק, בהתאם לחוק השויון ופצוי לא ממוני נוסף בשל עוגמת נפש, אשר היתייחס גם לרכיב עמלות בלתי מכומת.
הכרעה האם התובעת נישאלה במהלך ראיון העבודה שאלות אודות אמהותה ומהי המשמעות המשפטית שיש לייחס לכך? התובעת טענה כאמור כי היא נישאלה במהלך ראיון העבודה "שאלות סטראוטיפיות ומפלות [על רקע מין והורות] בקשר עם היותי אם ל- 4 ילדים." בהקשר זה הוסיפה התובעת והעידה כך: "נשאלתי כיצד אסתדר עם הילדים ואם יש לי סידור עבורם בהיותי בעבודה. השבתי על שאלות אלה כי על אף שיכול להיות קשה לי אני אקח בייביסיטר ואשים את ילדי בקייטנות במהלך החופש הגדול, כי חשוב לי לתת את כל כולי לעבודה..." הנתבעת הכחישה תחילה, באופן גורף, הצגת שאלות מעין אלה לתובעת ולחילופין טענה כי העובדה שהתובעת נקלטה בסופו של יום לעבודה מעידה כי היא לא הופלתה על רקע מין והורות.
זאת גם שעה שהעותר שבא בשעריו של בית המשפט היה גבר ושעה שלא הוכחה אפליה, בהיבט התוצאתי, המיידי של הנשים, מאחר והן "נהנו" לכאורה "מזכויות עודפות". באותו עניין, נקבע כי גם בנסיבות אלה יש להכיר בקיומה של היתנהגות מפלה, נוכח שימת הדגש על המשמעות הסמלית של עצם האבחנה הבלתי רלוואנטית בין נשים לגברים ולתרומתה של איבחנה מעין זו לחזוק הסטראוטיפים המנציחים יחס מפלה כלפי נשים, ובלשונו של בית המשפט לאמור: עינינו רואות כי גם במדינות מהן הושפעה שיטת המשפט הישראלית, בהן חוקקו חוקים דומים לחוק איסור הפליה שנים רבות לפני חקיקתו אצלנו, הוכר הצורך לשלול כל הפליה אף במקרים בהם היא מופנית כלפי מי שנימנה על קבוצה שאינה סובלת מהפליה היסטורית.
נקדים ונציין כי לטעמנו, העובדות הנוגעות לאופק ההעסקה של העובד אצל מעסיקו, ככל שהן ידועות למעסיק עובר לקבלת העובד לעבודה, הנן עובדות קריטיות העשויות להשפיע על החלטת המועמד האם לקבל את הצעת העבודה אם לאו כמו גם על תיפקודו בהמלך העבודה; על הקף ההשקעה; על גובה השכר שהוא נכון לעבוד תמורתו; על הדחייה של הצעות עבודה חלופיות או על ההסדרה של הבעלות בקניין רוחני שהעובד שותף או אחראי ליצירתו במהלך יחסי העבודה, וכן על החלטות הנוגעות לחייו האישיים ולתכנון חיי המשפחה.
...
מנגד מצאנו כי הנתבעת הפרה את חובת תום הלב כלפי התובעת בכך שלא גילתה לה, עובר לקבלתה לעבודה, כי מדובר בתקופת ההעסקה זמנית; בכך שלא ערכה לתובעת שימוע ולא שקלה, על רקע הנסיבות, את האפשרות לתת לה הגנה ולו מותנית (בשיפור התפקוד) מפיטורים.
לנוכח האמור, סבורים אנו כי יש לדחות את התביעות הכספיות של התובעת לתשלום פיצוי ממוני בגין אובדן הכנסה ותנאים נלווים, החל ממועד פיטוריה ועד לתום התקופה המוגנת.
כמו יש לדחות את התביעה לתשלום פיצוי לא ממוני מכוח חוק השוויון לאור קביעתנו שלפיה, אין לייחס לנתבעת הפרה של חוק זה. מנגד יש לקבל באופן חלקי את התביעה לתשלום פיצוי לא ממוני בשל כל אותן הפרות המפורטות לעיל, בהתאם לסעיף 72.10 לכתב התביעה בסך של 17,000₪.

בהליך סכסוך עבודה (ס"ע) שהוגש בשנת 2019 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

פתח דבר התובעת עבדה כשמרטפית וטיפלה בבתה התינוקת של הנתבעת למשך חודש וחצי עד למועד בו היא פוטרה.
לאחר שנתתי דעתי למכלול נסיבות העניין ובשים לב לכך ששכר התובעת עבור עבודתה בחודש דצמבר 2017 טרם שולם לה עד היום, כאשר זכאות התובעת למצער לסך 2,800 ₪ לא היתה שנויה במחלוקת בין הצדדים, ולפני הנתבעת עמדה האפשרות לשלם את השכר המולן לפני הגשת התביעה או לאחריה ולנתבעת לא היתה למעשה סיבה המצדיקה את העיכוב בתשלום, ומנגד, בשים לב לתקופת העבודה הקצרה ולסכום העומד לתשלום ולכך שמדובר במעסיקה פרטית, כאשר חיובה בפיצויי הלנה בהתאם לחוק הגנת השכר הנה סנקציה דראקונית, מצאתי, כי יש לחייב את הנתבעת בתשלום פצויי הלנת שכר בסכום כולל בסך 2,000 ₪.
בתקופה זו כאמור, הנימוקים להליך הפיטורים ייבחנו בצורה מקילה יותר ו"די בכך שיש ספק ביחס להתאמת העובד לדרישות ולציפיות המעסיק כדי לסיים את יחסי העבודה" (ראו גם: ע"ע (ארצי) 24709-02-12 ד"ר רחל זלובינסקי – שרותי בריאות כללית, ניתן ביום 25.11.13).
הנתבעת תשלם לתובעת בתוך 30 יום ממועד קבלת פסק הדין את הסכומים הבאים: שכר חודש דצמבר 2017 בסך 3,990 ₪, בצרוף פצויי הלנת שכר בסכום כולל של 2,000 ₪; החזר הוצאות נסיעה בסך 426 ₪, בצרוף הפרישי ריבית והצמדה כחוק מיום 1.2.18 ועד למועד התשלום המלא בפועל; פיצוי בגין פיטורים ללא עריכת שימוע בסך 1,500 ₪, בצרוף הפרישי ריבית והצמדה כחוק מיום 1.2.18 ועד למועד התשלום המלא בפועל.
...
סוף דבר התביעה מתקבלת בחלקה.
הנתבעת תשלם לתובעת בתוך 30 יום ממועד קבלת פסק הדין את הסכומים הבאים: שכר חודש דצמבר 2017 בסך 3,990 ₪, בצירוף פיצויי הלנת שכר בסכום כולל של 2,000 ₪; החזר הוצאות נסיעה בסך 426 ₪, בצירוף הפרשי ריבית והצמדה כחוק מיום 1.2.18 ועד למועד התשלום המלא בפועל; פיצוי בגין פיטורים ללא עריכת שימוע בסך 1,500 ₪, בצירוף הפרשי ריבית והצמדה כחוק מיום 1.2.18 ועד למועד התשלום המלא בפועל.
התביעה לפיצוי בגין אי מסירת תלושי שכר – נדחית.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה ירושלים נפסק כדקלמן:

כאמור, היו תעריפים נוספים – 50 ש"ח לשעת ניקיון לפסח כטענת הנתבעת ו-20 ש"ח לשעת בייביסיטר כטענת התובעת אולם הם היו מיעוט השעות.
נראה איפוא כי נכון לקבל תביעתה זו באופן יחסי לפי ההקף שעולה מדוחות הנוכחות נ/2, ולקבוע כי היא זכאית לשמינית מהסכום הנתבע ברכיב זה, לפי הקף ממוצע של שעה וחצי בחודש, לשנתיים האחרונות, עבור הפרישי שכר מינימום בעבודת השמרטפות בסך 1,001 ש"ח. דמי הבראה: התובעת עמדה בסיכומיה על זכאותה לדמי הבראה לפי הקף משרה של 48%, בסך 8,361 ₪ לכל התקופה.
תקופה מס' חודשים חלק מעסיק סכום לתשלום 10/13 - 12/13 3 5% 456 1/14 – 6/16 30 6% 5,468 7/16 – 12/16 5 6.25% 949 1/17 עד 10/18 22 6.5% 4,344 סך הכל 11,217 ש"ח התובעת זכאית איפוא לפצוי חלף ביצוע הפרשות לפנסיה בסך 11,217 ש"ח. פצויי פיטורים: התובעת תבעה סך של 21,659 ש"ח בגין פצויי פיטורים.
טענתה של הנתבעת כי עשתה כן בפעמים אחרות ולאחר מכן חודשו יחסי העבודה, אין בה כדי לאיין את הפיטורים הנוכחיים.
...
בנסיבות אלו התביעה מתקבלת ברכיב זה באופן שנקבע כי אכן גרסתה לפיה פוטרה לאלתר נמצאה אמינה ונתמכת גם בגרסת הנתבעת עצמה.
לסיכום: התביעה מתקבלת ברובה כאמור מעלה.
הנתבעים ישלמו לתובעת, ביחד ולחוד, בתוך 30 יום מהיום את הסכומים הבאים: הפרשי שכר מינימום 1,001 ₪; דמי הבראה 6,405 ₪; פדיון חופשה 4,140 ₪; פיצוי בגין הפרשות לקרן הפנסיה 11,217 ₪; פיצויי פיטורים 21,645 ₪; חלף הודעה מוקדמת 3,038 ₪; פיצוי בגן אי דיווח למוסד לביטוח לאומי 6,683 ₪ ; בנוסף ובשים לב להתנהלות הנתבעים הדיונית לאורך ההליך- שאין זה המקום להרחיב בה ישתתפו הנתבעים בהוצאות ושכר טרחת עורך דין 10,000 ₪.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2023 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

הנני מאשרת כי קראתי את כתב הקבלה והסילוק, הבנתי את תוכנו ואני מסכימה לכל האמור בו. אני מאשרת כי האמור לעיל מהוה סילוק מלא סופי ומוחלט של כל חובות המשרד כלפי בגין יחסי עובד ומעביד שהיו בינינו במשך כל תקופת עבודתי כעובדת הוראה במשרד החינוך.
שכן במסגרת ההתעמרות בה, לאחר פרישתה, הוא לא הכיר בשנת הניהול שלה בגן נווה שלום לצורך וותק בניהול למרות שאושר לה גרירת גמל בניהול ואיילת התייחסה אליה כמנהלת; מנע את תשלום מענק היובל במהלך תקופת העסקתה נוכח העיכוב ברכישת זכויותיה; ו"ככל הנראה הטעיה את התובעת ביחס לצורך ברכישת שנת חל"ת אחת" בשנת 2010-2011 בסך של 19,577 ₪, שכן מדוח משנת 2017 עולה כי שנה זו כבר היתה מוכרת עבורה.
גישה קצת אחרת תומכת בעמדה שלפיה, "בית דין זה מוסמך לפסוק לעובד פיצוי לא ממוני בגין עוגמת נפש שנגרמה לו עקב פגיעה אסורה בפרטיותו מצד המעביד. זאת, בהנתן שהקפדה על פרטיות העובד הנה תנאי משתמע בכל חוזה עבודה" (סע"ש (ת"א) 29090-05-12 אנה גורליק – איליה אנבינדר (מיום 21.4.2014); סע"ש (ת"א) 7539-11-19 יוסף (יוסי פתאל) – היתאחדות משרדי הנסיעות ויועצי התיירות בישראל)(מיום 30.10.2022).
כבר נפסק אמנם בכל הנוגע לעובדים כי מעסיק "רשאי, כממונה על צוות עובדים, לספר לעובדים האחרים כי המערערת פוטרה בשל בעיות משמעת ולהבהיר את החומרה שהמשיבה רואה בדרך היתנהלותה" (עניין אבידן).
כך גם אמירה של לילך כי היא רואה בתובעת "בייביסיטר" אינו מהוה לשון הרע אלא נקודת מבט מקצועית מנקודת מבטה (מבלי שכמובן יש באמור משום הסכמה לתוכן האמירה אשר סיגנונה אינו מוצלח במיוחד).
...
אנו סבורים כי חלק ניכר מהסעיפים ומהנספחים צורפו שלא לצורך ואלו לא נדרשים להכרעתנו.
בנוסף, המשרד החתים את התובעת על כתב ויתור, חרף הצהרתה המפורשת כי תלויות ועומדות לה טענות חריפות, עת התובעת היתה עם "הגב לקיר". לטענת הנתבעת, דין התביעה להידחות על הסף מחמת התיישנות, שכן נתבעים סעדים גם עבור תקופת עבודתה בגן ברקת אותו ניהלה בין השנים 2008-2010.
לאחר ששקלנו את טענות הצדדים, בחנו את המסכת הראייתית והתרשמנו מהעדויות שנשמעו בפנינו הגענו לכלל מסקנה כי דין התביעה ברכיב זה להידחות.
סוף דבר התביעה על כל סעדיה נדחית בזאת, למעט פיצוי לא ממוני בסך של 30,000 ₪ אשר הנתבעת תשלם לתובעת תוך 30 יום מהיום.
נוכח סכום התביעה מזה (296,080 ₪), והסעד הנפסק מזה (כעשירית מסכום התביעה), התובעת תשלם לנתבעת הוצאות משפט, ברף הנמוך, בסך של 3,000 ₪ אשר יקוזזו מהסכום הנפסק בסעיף 176 לעיל.

בהליך דיון מהיר (ד"מ) שהוגש בשנת 2005 באזורי לעבודה ירושלים נפסק כדקלמן:

לפנינו תביעתה של גב' אליהו שרית (להלן: התובעת) המבקשת לחייב את מנהלות מעון הילדים בו הועסקה, ישראלי יונית ואריה חנה (להלן: הנתבעות), לשלם לה פיצויי פיטורין, דמי הודעה מוקדמת, פצויי הלנה עבור ימי חופשה ושכר והפרשי הצמדה וריבית עבור דמי הבראה, וזאת לאחר שפוטרה ממקום עבודתה, ללא הודעה מוקדמת ובלא שנילווה להליך מכתב פיטורין.
במה דברים אמורים: בסעיף 2 לכתב ההגנה לתביעה שכנגד טענה הנתבעת כי "היא לא התפטרה, אלא פוטרה על ידי התובעות שכנגד. כמו כן, תטען כי יום לאחר פיטוריה טרחה והודיעה במפורש באמצעות חברתה עפרה מזוז כי בכוונתה להופיע לעבודה ביום 9.3.04 (מייד לאחר שושן פורים בו הגן סגור) וכי היא לא התפטרה". אלמלא התפטרה התובעת, לא היה עליה למצוא איש ביניים, שיעמוד וישמור על זכויותיה, שכן, הדין מחייב מעביד לתת בידי העובד מכתב פיטורין הקובע את ניתוק יחסי העבודה ביניהם.
ענתה הנתבעת בעמ' 14 שורות 1-3: "שרית היתה עובדת טובה, שום טובה לא תצמח לילדי הגן שנפטר עובדת בגלל בעיות משמעת באמצע שנת הלימודים, אני מניחה שהיינו עוברים את פורים ושוב מדברים איתה על כך, ומשכנעים אותה שלטובת הילדה לא תעשה בייביסיטר". לא זו אף זו, בתביעתה, הלינה התובעת על כך שהנתבעות אסרו עליה לשמור על קשרים חברתיים עם מי מהורי הגן, ודבר זה מנוגד לחוק כבוד האדם וחירותו.
...
יוצא אפוא כי כל התוספות למיניהם המפורטות בתלוש למעט שכר משולב, כמו טלפון הבראה ביגוד, תוספות מאמץ, החזר נסיעות, מענק חד פעמי תוספת פיצול, כונניות, התקופה שבה העובד לא עבד בפועל, עקב מחלה, חופשה, חג, או חלקים של השכר שאינן כנ"ל ותוספות אחרות, אינם שכר עבודה ולא מזכים בכל הלנה.
סוף דבר 23.
התובעת, גב' אליהו שרית התפטרה מעבודתה בגן הילדים של הנתבעות גב' ישראלי יונית וגב' אריה חנה, ועל כן, נדחית תביעתה של התובעת לפיצויי פיטורין הודעה מוקדמת ופיצויי הלנה.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו