מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

זכאות עקר בית לתשלום דמי ביטוח לאומי ודמי ביטוח בריאות

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2015 באזורי לעבודה ירושלים נפסק כדקלמן:

בית דין איזורי לעבודה בירושלים ב"ל 10475-09 20 ספטמבר 2015 לפני: כב' השופטת רחל בר"ג-הירשברג – דן יחיד התובע עמאד מוחמד שתאת ת.ז. 851906156 ע"י ב"כ: עו"ד מירון קין ועו"ד אכרם מחאג'נה הנתבע צד ג' ביטוח לאומי-סניף ירושלים ע"י ב"כ: עו"ד הלנה מרק ש. שטרית הנדסה בע"מ ע"י ב"כ: עו"ד רונן גפני ועו"ד רויטל פדרמן פסק דין
אלא שכשהחוקר מעמת אותו עם טופס התביעה ועם התעודה הרפואית מבית החולים סנט ג'ון, בהן נרשם כי נפגע ביום 24.3.2006, לא עומד התובע על דעתו כלל ועיקר אלא משיב שלא זוכר את מועד התאונה המדויק וחוזר על כך מיוזמתו גם בהמשך החקירה כאשר שב ומדגיש כי אינו יודע אם היה זה ב – "23/3 או ב – 24/3". היינו, ליבת העניין נכונה ואין בה כדי לשנות את תמונת הדברים.
בדומה, הטענה כי במועד קרות הארוע כבר לא היו באתר כבשים משופעים היא לא יותר מעוד דוגמא לניסיון עקר להרחיק את ש. שטרית מהעניין.
שכן על פי תקנה 1(4)(א) לתקנות הביטוח הלאומי (הוראות מיוחדות בדבר תשלום דמי ביטוח), התשל"א-1971 מקום בו מעבידו של עובד אינו תושב ישראל, מקום מגוריו של המעביד אינו בישראל ואין לו בישראל מען למסירת מסמכים משפטיים הרי שחייב העובד בעצמו לשלם את דמי הביטוח.
זכות ערעור: לבית הדין הארצי לעבודה בתוך 30 ימים מיום שיומצא פסק הדין לצדדים.
...
היינו המוסד לא הוכיח את טענתו שיש לחייב את ש. שטרית מכוח תקנות הקבלנים ואין מנוס אלא לדחות את טענות המוסד והתובע בעניין זה. בנסיבות אלה איני נדרשת לדיון בשאלה האם חלף מועד הדיווח של ש. שטרית למוסד אם לאו.
סוף דבר – על יסוד כל האמור הריני קובעת כי דין תביעתו של התובע להתקבל באופן חלקי.
תביעתו לדמי פגיעה נדחית בהתאם להוראות סעיף 296 לחוק.

בהליך ערעור ביטוח לאומי (עב"ל) שהוגש בשנת 2019 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

ההפליה באה לידי ביטוי קצוני כאשר משווים את עקרת הבית לזוגות חד מיניים שחיים יחד ואחד מהם בוחר להיות "עקר בית", ללא פגיעה כלשהיא בזכויותיו.
בעמדת המוסד כפי שהוגשה לכנסת לצורך הדיונים בהצעת חוק 2013 נכתב בין היתר כי "הרעיון לבטל את מעמד עקרת הבית בביטוח הלאומי הנו חיובי בעקרו, שכן לביטול מעמד עקרת הבית יש משמעויות בהרחבת זכאותה בתחומי ביטוח הזיקנה והנכות... עם זאת ביחס לדמי ביטוח בריאות של עקרת הבית יש לזכור כי למעשה נושא זה טופל כאשר בוטלה נקודת זכוי אחת של גבר עובד הנשוי לעקרת בית... ההצעה לגבי דמי ביטוח בריאות סובלת איפוא מדרישה לכפל תשלום" (דברים דומים פורטו בניתוח מיום 14.7.13 שערך מרכז המחקר והמידע של הכנסת לקראת הדיון בהצעת החוק, ואף צוין כי "כיוון ששווי נקודת הזיכוי שבוטלה הוא כפול מדמי ביטוח בריאות מיזעריים, הרי שביטול נקודת הזיכוי מהוה למעשה תשלום דמי ביטוח בשווי הגבוה מהשיעור המזערי של דמי ביטוח בריאות ודמי ביטוח לאומי העומד כיום על 162 ₪").
...
בית הדין האזורי לעבודה בנצרת (השופט מוסטפא קאסם ונציגי הציבור גב' יפה קריספיל ומר דודי נחום; ב"ל 49962-01-14), לאחר עיון בטיעוני הצדדים (בהעדר מחלוקת עובדתית לא נשמעו עדויות), ציין כי "דעתנו אינה נוחה מהמצב המצוי אשר בו חלק מעקרות הבית הנמצאות בטווח הגילאים בתפר בין גיל הפרישה לגיל הזקנה, אינן יכולות להגיש תביעה לנכות כללית ואף לא לקצבת זקנה". על אף זאת, מצא כי אין מנוס מדחיית התביעה.
סוף דבר - נוכח כל האמור לעיל, וככל שתישמע דעתי, הערעורים יידחו ללא צו להוצאות.
השופט רועי פוליאק אני מסכים עם קביעתה של חברתי, השופטת סיגל דוידוב-מוטולה, לפיה יש לדחות את הערעורים, מהטעמים המפורטים בחוות דעתה המקיפה של חברתי.
סוף דבר על דעת כל חברי המותב, הערעורים נדחים ללא צו להוצאות.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2020 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

מנגד, הנתבע טען כי התגמולים שמשלם המוסד לביטוח לאומי לתובע הם לאור התביעה שהגיש למוסד לביטוח לאומי בשל נזקיו מהעקירה.
ואכן, בבקשה למימוש זכויות בנכות כללית שהגיש התובע למוסד לביטוח לאומי ביום 28.07.13 (נ/3) הוא ציין כי מצבו הבריאותי בגינו מוגשת הבקשה הוא תוצאה של עקירת השן.
כך גם אמר התובע למומחי המוסד לביטוח לאומי, כפי שהדברים מובאים מפיו בדו"ח האיבחון הרפואי שנערך ביום 26.08.13 (בתוך נ/3): "עברתי עקירת שן. היה אבצס משמאל וחסימת עורקים. יש נימול בידיים וברגליים. זרם בלשון וטעם ברזל. מתעייף מאוד מהר. חצי פה לא מרגיש טעם. כאבי ראש. סחרחורות. מרגיש לחץ בלסת". ואמנם, הוועדה הרפואית של המוסד לביטוח לאומי קבעה לתובע נכות זמנית בשיעור 68% למשך שנה, החל מיום 21.05.13, הוא היום בו אושפז התובע בבית החולים "שיבא", כשבוע לאחר העקירה.
...
בשים לב לאמור, אני קובע מעמיד את נכותו התפקודית של התובע בשיעור של 20%.
לצד זאת, ההנחה היא כי תחילה סבר התובע כי הוא עוד יוכל לשוב לעבודתו בשיפוצים, ועבר לא מעט זמן עד אשר עלה בידו להגיע למסקנה כי לעבודה זו הוא לא יוכל לשוב.
הנתבע ישלם אפוא, לתובע, סך של 228,988 ₪, וכן הוצאות בסך של 20,000 ₪, ושכ"ט עו"ד בסך של 53,500 ₪.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2010 בעליון נפסק כדקלמן:

אולם, אשה שהיא "עקרת בית" – "אישה נשואה, למעט עגונה, שבן זוגה מבוטח לפי פרק זה, שאינה עובדת ואינה עובדת עצמאית" (סעיף 238 לחוק הביטוח הלאומי) פטורה מתשלום דמי ביטוח לאומי (סעיפים 335, 351(ח)- 351(י) לחוק הביטוח הלאומי), ומתשלום דמי ביטוח בריאות (סעיף 14(ז) לחוק ביטוח בריאות ממלכתי, התשנ"ד-1994 (להלן: חוק ביטוח בריאות ממלכתי)).
לגופו של עניין מציין המשיב כי חוק הביטוח הלאומי מתייחס במפורש ל"עקרת בית" כאשה, והמושג של "עקר בית" כלל לא קיים בו. לשון המחוקק ברורה וחד משמעית היא.
קשה על כן לקבל את עמדת המשיב לפיה נטל תשלום דמי הביטוח מוטל על הגבר, ואין זה מעניינו של המשיב כיצד ישלם על כך. יתכן, איפוא, שהחקיקה צריכה לה שתשקול הכרה בעקרת הבית כמבוטחת בזכות עצמה, ולשאוף להשוואת זכויותיהם וחובותיהם של "עקרת הבית" ושל גבר שאינו עובד ואינו עצמאי.
...
][ המשנה לנשיאה א' ריבלין: לפנינו עתירה המופנית כנגד פסק דינו של בית הדין הארצי לעבודה (כב' השופט י' פליטמן), במסגרתו נדחה ערעורם של העותרים על פסק דינו של בית הדין האזורי לעבודה בתל אביב-יפו (כב' השופט א' איטח).
המשיב טוען כי דין העתירה להידחות על הסף, שכן בית המשפט הגבוה לצדק אינו יושב כערכאת ערעור על בית הדין לעבודה.
אשר על כן, העתירה נדחית.
אף בית הדין הארצי הביע דעתו, באמרו "לטעמנו, אפשר ומגמת החקיקה צריכה להיות ברורה, להכיר בעקרת הבית כמבוטחת בזכות עצמה, בדומה לגבר נשוי שאינו עובד עצמאי, על חובותיו וזכויותיו, ולא להפוך גבר כאמור לעקרת בית תוך שלילת זכויותיו ואי חיובו בתשלום דמי ביטוח. אולם עניין זה על המחוקק לענות בו...". אציין כאן, כי תמהתי מאוד כחברי על העמדה שביטא המשיב, הן בכתב והן בפנינו, בקשר לטענת העותרים כי הנטל לתשלום ייפול על שכם העותרת - שאין הוראת חוק המחייבת את העותרת לשלם בעבור בעלה ו"משחייב העותר בתשלום דמי ביטוח, אין זה מעניינו של המשיב מי יבצע התשלום".
סוף דבר: להערותיו של חברי לעניין תיקוני חקיקה רצויים, אליהן אצטרף כאמור - אוסיף כי הנמקת המשיב ששינוי במצב הקיים משמיע עלות של מאות מליונים וגם פגיעה בציבור גדול של נשים - אינה משכנעת דיה, לדידי.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2023 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

ביום 13.2.21, בהמשך לדרישת הנתבע לתשלום דמי ביטוח לאומי ודמי ביטוח בריאות עבור השנים 2018-2019, שלח התובע לנתבע פנייה מקוונת באמצעות אתר הנתבע בה כתב בין היתר: "האם עקר בית שבן זוגו עובד איננו זכאי לפטור מתשלום ביטוח לאומי?". ביום 14.2.21 השיב הנתבע לתובע כך: "רק אשה עקרת בית פטורה מתשלום, ולכן הנך מחויב בתשלום החוב". (העתק הפנייה והתשובה צורף כנספח 3 לכתב התביעה).
...
משכך דין רכיב תביעה זה להידחות.
לסיכום התביעה מתקבלת בחלקה.
אנו מחייבים את הנתבע להשיב לתובע סך 7,000 ₪ בגין דמי ביטוח לאומי ודמי ביטוח בריאות שנגבו ממנו עבור השנים 2018-2021.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו