עם מותה של הגב' פידלמן, קמה לבעלה (להלן: המערער) ולשני ילדיה הקטינים זכות לקבלת גמלת שאירים מקרן מבטחים הוותיקה.
מכוח זה פורסם "התקנון האחיד לקרנות פנסיה ותיקות". סעיף 23 לתקנון האחיד עוסק ב"חישוב קצבת שאיר מבוטח פעיל", וקובע:
"א. סכום קצבת שאיר של מבוטח פעיל עבור חודש הזכאות הראשון לקיצבת שאיר מבוטח יהיה לפי השיעורים האלה מהשכר הקובע לחישוב קצבת מבוטח פעיל, בכפוף לאמור בפרק ט' לתקנון:
#_ftn7
ככל חוזה אחר, גם תוקפן של תקנות מבטחים, המהוות כאמור חוזה בין הקרן לעמיתיה, מותנה בכך שהן תעלינה בקנה אחד עם תקנת הציבור ועם קיום ערכי יסוד של השיטה, דוגמאת עיקרון השויון.
...
בית הדין האזורי דחה את התביעה, בקובעו (סעיף 56 לפסק הדין):
"משאין מחלוקת בין הצדדים, כי הגמלה משולמת לתובע כסדרה ובהתאם לתקנות הקרן, הרי שסבורים אנו כי מוצו זכויותיו של התובע בקרן, כדין".
מכאן הערעור שלפנינו כאשר השאלה העיקרית המתעוררת בו היא, האם יש לבטל את תקנת הקרן המעניקה קצבת שאירים שונה לאלמן ולאלמנה.
לפיכך, מקובלת עלי מסקנת חברי הנשיא, כי יש ליתן שהות בת שנה למחוקק ולמתקין התקנות לקבוע הסדר שוויוני על פי העקרונות שפורטו לעיל ללא קשר למינו של החבר או הזכאי וככל שלא יוסדר העניין תוך שנה, תבוטל תקנה 35 לתקנות, לאמור: "בטלות התקנה תיכנס לתוקף בעוד שנה ממועד מתן פסק דין זה או במועד שייקבע בחקיקה או בשינוי תקנון שייעשו תוך השנה האמורה".
כיוון שערעור המערער לתשלום פנסיית השאירים בשיעור של 40%מהשכר הקובע מאז פטירת רעייתו - נדחה כאמור חרף צידוקו; נכון יהיה לחייב את הקרן בתשלום הוצאותיו כאמור בדעת חברי הנשיא.
סוף דבר –
אנו מחליטים ברוב דעות כאמור בפסק דינו של הנשיא.
המשיבה תשלם למערער הוצאות משפט ושכר טרחת עורך דין בשתי הערכאות בסך 15,000 ₪ בתוספת מע"מ.
[ניתן בהעדר הצדדים היום, ב' בחשון התשס"ה (17 באוקטובר, 2004) ויישלח לצדדים בדואר.