מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

זכאות לפיצוי לפי חוק הגנה על עובדים: חשיפת שחיתויות או כשל מקצועי

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2016 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לפניי בקשת עמותת עוגן למען טוהר המידות ולמאבק בשחיתות (להלן גם: עמותת עוגן) והתנועה למען איכות השילטון בישראל (להלן גם: התנועה למען איכות השילטון) להצטרף להליך במעמד של "ידיד בית המשפט" על מנת לפרוש בפני בית הדין את עמדתן העקרונית בנוגע לעובדים שמעסיקם פגע פגיעה אסורה בעינייני עבודתם עקב הגשת תלונה נגדו, בנגוד להוראות חוק הגנה על עובדים (חשיפת עבירות ופגיעה בטוהר המידות או במינהל התקין), התשנ"ז-1997.
הרקע לבקשה המשיב 1 (להלן: התובע) הגיש תביעה נגד המשיבה 2 (להלן: הנתבעת) לפצוי בגין פיטורים שלא כדין, לפצוי בגין היתנכלות, לפצוי בגין הפרת חוק הגנה על עובדים ולפיצויבגין הפרת חוק איסור לשון הרע.
התובע טען שחשף כשלים ניהוליים ובטחוניים במסגרת רכישת מערכת ה-DMS על ידי הנתבעת.
המבקשות הגישו בקשה לצירופן להליך במעמד של "ידיד בית משפט" על מנת שיוכלו לפרוש בפני בית הדין תשתית עובדתית מקצועית ועדכנית אודות חשיפת שחיתויות, אופי ההליכים והמצב אליו נקלעים עובדים המבקשים לחשוף מנהל לא תקין או מעשי שחיתות במקום העבודה.
ובלשונה של השופטת וירט-ליבנה בעיניין האגודה לזכויות האזרח[footnoteRef:2]: [1: מ"ח 7929/96 קוזלי נ' מדינת ישראל, פ"ד נג(1) 529 (1999); ע"ע (ארצי) 19676-11-10 מדינת ישראל-הממונה על תשלום הגימלאות – חיות, (2.10.2013).
...
לאחר ששקלתי את הבקשה והתגובות השונות שהוגשו מצאתי כי דין הבקשה להתקבל בנוגע לתנועה למען איכות השלטון בלבד, כפי שיפורט להלן.
לפיכך, אני סבורה שבמקרה זה נוכח הקשר ההדוק עם התובע ונקיטת עמדה על ידי עמותת עוגן לא ניתן ליתן לה מעמד של "ידיד בית משפט" בהליך זה. 5.5 בנסיבות אלה, אני סבורה שיש להורות רק על צירופה של התנועה למען איכות השלטון להליך המתנהל שלפניי כ"ידיד בית משפט".
סוף דבר הבקשה מתקבלת בחלקה.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2019 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

תמצית הרקע העובדתי: ביום 28.7.14 הגישה התובעת (להלן גם: "ד"ר בני"), אז רופאה ותיקה מאוד בעלת עשרות שנות ותק מקצועי – ולפחות 16 שנים כרופאה במחלקה (להלן גם: "המחלקה"), לנוירוכירורגיה ילדים בנתבע 2, המרכז הרפואי תל אביב-בית החולים איכילוב (להלן גם: "בית החולים"), בקשה לצוו מניעה כנגד המשיבים.
סעד הצהרתי וכספי (שלא פורט), בגין הטענה להתעמרות היתנכלות והפליה מצד בית החולים כלפי ד"ר בני, לרבות פיצויים בגין "עגמת נפש", ופיצויים לפי חוק הגנה על עובדים (חשיפת עבירות ופגיעה בטוהר המידות או במינהל התקין) תשנ"ז-1997 (להלן גם: "חוק ההגנה על עובדים" או "חוק ההגנה").
ואולם, אי אפשר לקבוע כי העדר קידומה של ד"ר בני במסגרת בית החולים, והכשל הניהולי שנובע מכך, מגיע כדי "פרשה חמורה של היתעללות", כפי שמנסה ד"ר בני לטעון.
העולה מן המקובץ הוא, שאף שהתובעת חשה חוסר נוחות בעבודתה, ולאותה "חוסר נוחות" תרם גם פרופ' קונסטנטיני, ואותה הרבתה ד"ר בני להפגין לפני חבריה לעבודה; אזי קודם לשנת 2014 לא ניתן לראות את ד"ר בני כמי שרשאית להנות מחוק ההגנה על עובדים, וממילא תביעותיה לפצוי בקשר ל"היתעללות" עקב חשיפת שחיתויות, להדחות (גם אם אכן התובעת חשפה מאוחר יותר אי סדרים בבית החולים).
והיה והתובעת תבחר שלא לבקש גמלה, או שבקשתה תדחה , ממילא ד"ר בני רשאית לממש את ההצהרה בפסק דין זה, בדבר זכותה ל"פצויי פיטורים" כאילו פוטרה לפי חוק פצויי פיטורים, וחזקה על מעסיקיה כי לא יטריחו אותה בתביעה נוספת אפשרית ("תביעה על פי הפסק").
...
בית הדין מצא ממש בחלק מטענות התובעת, והתלה את מינויו של ד"ר רוט עד סיום ההליך העיקרי.
ושנית, אם טענתה של התובעת היא להיותה, "ממלאת מקום" של מנהל היחידה או השרות בעת שהותו של פרופ' קונסטנטיני בחו"ל, לא מצאנו מינוי פורמלי לכך.
העובדה כי מצאנו אי אלו פגמים ב"מכרז למנהל השרות" (זה שלבסוף בוטל) , אין פירוש הדבר כי התובעת הייתה זוכה בו, אם היה מתקיים מחדש, והדבר כלל לא נבחן בשל התפטרות התובעת קודם לכך (השווה: ע"ע 519/05 ד"ר אברהם פנקו נ. שירותי בריאות כללית ואח', פס"ד מיום 22.1.07, המלמד על זכייה במכרז ומינוי כתנאי לתשלום שכר מתאים).
יצוין כי התובעת גם לא הציגה נתונים, שניתן יהיה להשוות בין שכרה לבין שכרו של "מנהל שרות" או "מנהל יחידה". בשים לב לאמור, אין מנוס מדחיית תביעת התובעת, ככל שזו מתייחסת ל"הפרשי שכר".

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2020 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

ביום 10.1.19 הגיש התובע צו מניעה כנגד הנתבעת, במסגרתו, ביקש שבית הדין יורה לנתבעת, להמנע מלהעבירו מתפקידו וכי ימשיך בעבודתו מבלי שיהיה נתון תחת השגחה ופקוח, וכי לטענתו הוא זכאי להגנה של חושף שחיתות מכוח חוק הגנה על עובדים.
הנתבעת טוענת, כי די לעיין בהערכות עובד של התובע על מנת להווכח שטענתו לפיה, הוא עבד ל"שביעות רצון" הממונים עליו אינה מדויקת בלשון המעטה ואף מיתעלמת היתעלמות מופגנת מהראיות, לפיהן, כבר בתחילת דרכו המקצועית במחלקות השונות בבית החולים, התגלו ניצנים של בעייתיות בתפקודו, ונרשם שנידרש שיפור בלוחות זמנים, זקוק להכוונת ממונים בסדרי עדיפויות, סוגיית היחסים הבינאישיים עם הצוות הוצגה כחלשה ודורשת שיפור, קושי בקבלת ביקורת בונה שגורמת לו להילחץ וכו'.
נרשם כי: "לא אחת קורה שעובדים שהגישו תלונה על מעשים בלתי תקינים במקום העבודה מוצאים את עצמם חשופים להיתנכלות ורדיפה מצד המעבידים, הממונים, והחברים לעבודה. לעתים אף מפטרים אותם מעבודתם. מוצע על כן להגן בחוק על עובדים במצבים האמורים, בדרך של הקניית סמכות מיוחדת לבית הדין לעבודה, לפסוק פיצויים או לתת צו מניעה או אף צו עשה כנגד פגיעה בתנאי עבודה או פיטורין". בפסק דין רפי רותם (ע"ע 259/06 רפי רותם – מדינת ישראל-משרד האוצר (ניתן ביום 20.9.07), נקבע כי: "יש להבחין בין טענה בדבר חשיפת שחיתות וההגנות שבחוק מפני היתנכלות לעובד ופגיעה בו ובתנאי עבודתו בשל חשיפת שחיתויות, לבין החלטות ענייניות של המעביד במסגרת הפררוגטיבה הניהולית הנתונה לו. חוק הגנה על עובדים לא נועד למנוע בירור עינייני של טענות בדבר ליקויים בתפקודו של עובד, לרבות יחסי אנוש גרועים. בה במידה, טענה שמעלה עובד בדבר חשיפת שחיתויות במקום העבודה, אין די בה, כשלעצמה, כדי לשמש לו חליפת מגן מפני בירור טענות המעסיק על תיפקודו בעבודה, בחינתן וקבלת ההחלטה הנדרשת בנסיבות המקרה. כך, בפסק הדין בעיניין פלצמן בל עמד בית המשפט העליון על כך שיש להמנע '... ממתן "חסינות" מפיטורין למועסק שהתלונן על הממונה עליו, מקום שקיימים שיקולים אובייקטיביים מוצדקים להפסקת עבודתו, או מקום שתלונתו הוגשה בחוסר תום לב, או לא הייתה תלונת אמת.
בטרם סיום, נציין גם, כי אמנם התובע הודה בכך שנשאר בעבודה לאחר שסיים את המשמרת, וניכנס לרשומות רפואיות של מטופלים על מנת לבדוק באם קיימים ליקויים כלשהם לצורך תקונם וכן על מנת לדיווח לממונים עליו אודות ליקויים אלה, אולם אין בהתנהלות זו כדי להביא לידי מסקנה, כי התובע כשל בתפקידו ויש הצדקה מבחינת הנתבעת לסיים את העסקתו.
  הסעדים הכספיים שנתבעו: בכתב התביעה טען התובע כי יש לפסוק לו פיצויים לפי הפרוט כדלקמן: פיצוי לפי חוק הגנה על עובדים בסך של 200,000 ₪ .
...
עוד נקבע, כי היעדר פירוט, די בו כדי לדחות התביעה, ללא בירור טענות ההגנה: "הנה כי כן, אנו דוחים את ערעור שדה על דחיית תביעתה בעילת לשון הרע לנוכח היעדר פירוט – ולו מינימלי – בכתב התביעה, מבלי שאנו מחווים דעתנו בסוגיות הסמכות, בשאלה האם אכן הוציאו המנהלות את דיבתה של שדה ובתחולת הגנות החוק על מכתב המנהלת" (ע"ע 39172-11-16 מדינת ישראל משרד החינוך - **** שדה (3.6.18))   היעדר פירוט בנוגע לזהות נמעני הפרסום, בייחוד שצריך להראות כי הפרסום נעשה לאנשים שאינם "מהמעגל של מקבלי החלטות" די בו כדי לדחות התביעה ברכיב זה. פיצוי בגין הפרת הסכם עבודה לטענת התובע, יש לחייב את הנתבעת לשלם לו פיצוי בגין הפרת הסכם עבודה וכוונת הנתבעת לפטרו מעבודתו הקבועה.
ברם, משקבענו כי התובע זכאי להגנה מפני פיטורים מכוח חוק הגנה על עובדים, אין מקום לפסוק לו פיצוי בגין רכיב זה. פיצוי מכוח חוק הגנה על עובדים: בהתאם להוראות סעיף 3(א)(1) לחוק הגנה על עובדים רשאי בית הדין: "לפסוק, פיצויים אף אם לא נגרם נזק של ממון בשיעור שייראה לו בנסיבות העניין, וכן רשאי הוא לחייב את המפר בתשלום פיצויים שאינם תלויים בנזק (בסעיף זה פיצויים לדוגמה) , בסכום שלא יעלה על 50,000 שקלים חדשים; ואולם רשאי בית הדין לפסוק פיצויים לדוגמה בסכום שלא יעלה על 500,000 שקלים חדשים, בשל חומרת ההפרה או נסיבות הנוגעות להפרה, לרבות התנהגות המפר או היותה הפרה חוזרת;" לאחר שבחנו את מכלול העובדות והגענו למסקנה, כי ההתנכלות כלפי התובע,  נבעה אך ורק מתלונותיו על ליקויים במחלקה בה עבד, ומצאנו כי התובע פעל בתם לב ופנייתו  לגורמים מחוץ לבית החולים נעשתה רק לאחר שתלונותיו בתוך הארגון לא נענו, אנו קובעים שהתובע זכאי לפיצוי בסך של 50,000 ₪, סכום אשר ישולם תוך 30 ימים מהיום, שאם לא כן, יישא הסכום הפרשי הצמדה וריבית כחוח החל מהיום ועד למועד התשלום המלא בפועל.
בנוסף, אנו קובעים כי הנתבעת תשלם לתובע הוצאות משפט בסך של 5,000 ₪ אשר ישולמו תוך 30 ימים מהיום, שאם לא כן יישא הסכום הפרשי הצמדה וריבית כחוק החל מהיום ועד מועד התשלום המלא בפועל.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2021 באזורי לעבודה נצרת נפסק כדקלמן:

ביום 6.7.16 הגישו הנתבעים כתב הגנה ובו העלו טענות מקדמיות לפיהן יש לדחות את התביעה על הסף מחמת שהוי ומניעות ומחמת היתיישנות בנוגע לתביעתו על-פי חוק הגנת הפרטיות, התשמ"א-1981, חוק הגנה על עובדים (חשיפת עבירות ופגיעה בטוהר המידות או במינהל התקין), התשנ"ז-1977 (להלן: חוק הגנה על עובדים), וחוק הסכמים קבוציים, התשי"ז-1957.
עילת התביעה מכוח חוק הגנה על עובדים היתיישנה כאמור ונדחתה על הסף, ולכן אין מקום לידון בשאלה האם יש להגדיר את התובע כחושף שחיתויות כמשמעה בחוק.
[footnoteRef:1] כפי שעולה בבירור מהמסמכים, התובע פנה לא מעט אל נציבות שירות המדינה, והתלונן אודות היתנהגות פוגענית של מר חמוז כלפיו ועל כשלים בהתנהלות הנהלת בית החולים כלפי עובדים וכלפי הועד.
בהקשר זה, ציין עו"ד רוזנברג באחד ממכתביו להנהלת אומ"ץ כי התובע "מתקשה בקבלת הנחיות ואינו מבצע מטלות שהממונים ביקשו ממנו באופן שאינו סביר בעינינו".[footnoteRef:11] באופן דומה, נרשם על ידי גב' ליאור עוזר, מנהלת משאבי אנוש בביה"ח, ביום 29.12.11, כי התובע "הנו עובד בעייתי המתנהל ומתפקד מזה שנים רבות באופן שלילי ביותר, הן בתחום המקצועי, הן בתחום המשמעתי והן במסגרת מרחב העבודה בבית החולים".[footnoteRef:12] במילים אחרות, התובע לא היה חף מבעיות משמעת והתרשמנו כי היה לו קושי מסוים לקבל מרות.
על אף שהתובע אינו זכאי להגנות של חוק הסכמים קבוציים, האוסר על פגיעה בעובד על רקע חברותו באירגון עובדים או בועד עובדים, הראיות מלמדות על פגיעה בתובע כחבר ועד, והתערבות פסולה מצד מר חמוז וגב' מוטעי בפעילות הוועד כדי לגרום להשתקתו של התובע.
סוף דבר נוכח כל האמור, התביעה מתקבלת בחלקה והתובע זכאי לפצוי בסך 60,000 ₪, אשר ישולם לתובע תוך 30 ימים אחרת יישא בהפרשי ריבית והצמדה ממועד קבלת פסק הדין ועד למועד התשלום בפועל.
...
במסגרת החלטת בית הדין בתיק זה מיום 4.6.17, עילת התביעה הנשענת על חוק הגנת הפרטיות נדחית על הסף, בשל התיישנות.
על כן, דין טענות אלו להידחות.
סוף דבר נוכח כל האמור, התביעה מתקבלת בחלקה והתובע זכאי לפיצוי בסך 60,000 ₪, אשר ישולם לתובע תוך 30 ימים אחרת יישא בהפרשי ריבית והצמדה ממועד קבלת פסק הדין ועד למועד התשלום בפועל.

בהליך ערעור עבודה (ע"ע) שהוגש בשנת 2021 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

גם אם לשיטת המערערת, כרופאה ותיקה היא בעלת יכולת עצמאית לקבל החלטות לטובת החולים וסמכויותיה נפגעו כתוצאה מהגבלתה על ידי פרופ' קונסטנטיני, היא איננה רופאה עצמאית אלא הועסקה "במסגרת בית חולים צבורי שבו רופאים נוספים, ובעיקר ממונים, שהם גם ממונים מקצועיים". משכך, "בתהליך קבלת ההחלטות אין לבטל את שיקול דעתם של הרופאים הממונים על התובעת, שהרי בסופו של יום טעות בשקול הדעת תונח בעיקר לפתחם ואחריותם של בית החולים והרופאים הממונים". בית הדין ציין כי לטענת המערערת החלה ההיתנכלות כלפיה בעקבות מכתבים ששלחה ביום 22.5.11 וביום 23.5.11 ובהם התלוננה על היתנהלותו של פרופ' קונסטנטיני, אך אין מדובר ב"תלונה מפורטת וממשית" אלא במכתבים שיש בהם "יותר 'מסר מקצועי' לטפול בחולים מאשר 'תלונה על היתנכלות'". משכך, קבע כי אין לראותם כ"תלונה" כמשמעה בסעיף 4 לחוק הגנה על עובדים (חשיפת עבירות ופגיעה בטוהר המידות או במינהל התקין), התשנ"ז-1997 (להלן: חוק ההגנה על עובדים).
בנוסף, המיכרז אינו רלוואנטי עוד ומשכך גם מעורבותו של ד"ר פייר בהליך המיכרז אינה רלוואנטית לצורך ההכרעה הנוכחית, כאשר "'קשר שתיקה' כשהוא לבדו, גם אם היה מוכח, לא יוצר עילה לפי חוק הגנה על עובדים". גם טענת המערערת לפיה היה על בית החולים להשעות את פרופ' קונסטנטיני עד לבירור תלונתה - אינה רלוואנטית, שכן היא אינה יכולה לשים עצמה בנעלי מנהל בית החולים.
בית הדין סיכם וקבע כי גם אם בית החולים לא השכיל לירתום את כישוריה של המערערת, "אי אפשר לקבוע כי העדר קידומה של ד"ר בני במסגרת בית החולים, והכשל הניהולי שנובע מכך, מגיע כדי 'פרשה חמורה של היתעללות'" כטענתה.
גם אין זה נכון שלא טיפל בתלונתה משנת 2014, שכן "בדק - ועדותו מקובלת עלינו - את הקשר בין הניסוי הרפואי שבוצע בשעתו בחולה זו או אחרת, לבין מקרה טראגי של פטירת החולה, והוסקו מסקנות הנוגעות לאותו נסוי, כאשר לפי דברי פרופ' ברבש הניסוי כמות שהוא התחדש לאחר מכן". עוד נקבע לסיום הדיון ברכיבים אלה כי "אף שהתובעת חשה חוסר נוחות בעבודתה, ולאותה 'חוסר נוחות' תרם גם פרופ' קונסטנטיני, ואותה הרבתה ד"ר בני להפגין לפני חבריה לעבודה; אזי קודם לשנת 2014 לא ניתן לראות את ד"ר בני כמי שרשאית להנות מחוק הגנה על עובדים, וממילא תביעותיה לפצוי בקשר ל'היתעללות' עקב חשיפת שחיתויות, להדחות (גם אם אכן התובעת חשפה מאוחר יותר אי סדרים בבית החולים)". אשר לזכאות המערערת לפצויי פיטורים: קבע בית הדין כי במסגרת מערכת היחסים העכורה בין המערערת לממונים עליה, נתן לה פרופ' קונסטנטיני תחושה שאינה רצויה במקום העבודה.
אשר לחוק ההגנה על עובדים - ראשית נציין כי אין צורך להכביר מילים על חשיבותו, ועל תכליתו לעודד מועסקים לחשוף ולהוציא לאור מעשי שחיתות או הפרות של המינהל התקין המתבצעות במקום עבודתם כחלק מהאנטרס הצבורי למגר תופעות מעין אלה, ובד בבד להגן על עובדים שהתריעו כאמור מפני פגיעה והתנכלות (ע"ע (ארצי) 1504/04 ד"ר ללה אבין - מכבי שירותי בריאות (8.3.05); ע"ע (ארצי) 17365-11-11 ג'קלין סוויסה - עריית יהוד (5.3.14), להלן: עניין סוויסה).
...
בקשתה התקבלה בחלקה, נוכח פגמים מסוימים שנמצאו במכרז מכוחו מונה פרופ' רוט (להלן: המכרז), ומינויו הוקפא עד לסיום ההליך המשפטי (החלטה מיום 10.11.14; הפגמים שמצא בית הדין האזורי הם אי מתן אפשרות למערערת להתייחס בהרחבה בפני ועדת המכרזים למערכת היחסים בינה לבין פרופ' קונסטנטיני, וכן ספק לגבי חברותו בוועדה של סמנכ"ל רפואה בבית החולים ד"ר גיל פייר, נוכח ידיעתו על תלונות שהגישה המערערת כנגד מנהל המחלקה).
עוד קבע בית הדין בפתח פסק דינו כי אין עוד צורך לדון בטענות המערערת ביחס למכרז מכוחו מונה פרופ' רוט למשרת מנהל השירות בשנת 2014, שכן משרה זו בוטלה ובסופו של דבר קודם פרופ' רוט בתפקיד רק לאחר התפטרותה של המערערת.
בנסיבותיו המיוחדות של התיק, ולא בלי היסוס, לא מצאנו הצדקה להתערב בשיקול הדעת שהפעילה הערכאה הדיונית בקשר לכך.
סוף דבר - נוכח כל האמור לעיל, הערעור והערעור שכנגד נדחים.
בנסיבות העניין המיוחדות, ונוכח התרשמותנו כי המערערת ביצעה את תפקידה במסירות רבה ובמקצועיות, לא מצאנו לפסוק הוצאות בקשר לפרשה עגומה זו, שהסבה עוגמת נפש רבה לכל הצדדים המעורבים.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו