באי-כח התובע מוסיפים ומדגישים כי, מאחר שהתובע עלה לישראל לפני חוק השבות, חלה עליו הוראת ס' 4 לאותו חוק, הקובעת:
"תושבים וילדים,
מהראיות שלפני עולה כי חיילי מח"ל (בהבדל מחיילי גח"ל), גוייסו כמתנדבים למלחמה מארצות כמו ארה"ב, קנדה, אנגליה, אפריקה הדרומית, צרפת וכד'.
באי-כח התובע מדגישים, כאמור לעיל, את תוכנו של ס' 4 לחוק השבות, אשר קבע: "כל יהודי שעלה לארץ לפני תחילת תוקפו של חוק זה, וכל יהודי שנולד בארץ בין לפני תחילת תוקפו של חוק זה ובין לאחריה, דינו כדין מי שעלה לפי חוק זה". לפי סעיף זה מדגישים באי-כח התובע, מאחר שהתובע עלה ארצה בחודש מרץ 1949, הרי לאחר החוק נחשב הוא כעולה לכל דבר וענין.
ב"כ התובעים הפנו לדברי חבר הכנסת זרח ורהפטיג, בדיון שהתקיים בכנסת בהצעה לתיקון חוק השבות (דברי הכנסת כרך 15 עמ' 823):
"חוק השבות בא לקבוע עיקרון שכל עם ישראל בעולם כולו יש לו חלק ונחלה בישראל וכאשר אדם מישראל רוצה לחזור למולדתו לישראל, הוא איננו בבחינת מהגר אלא בבחינת שב למולדתו... מכאן שיהודי החוזר למולדתו חוזר הוא בזכות ולא בחסד. ואם זוהי זכותו, אין לנו שום זכות למנוע ממנו את האפשרות לחזור למולדתו".
ובמגילת העצמאות נאמר לענין זה -
"מדינת ישראל תהיה פתוחה לעליית יהודים ולקיבוץ גלויות".
ניתן, איפוא, לדבר על הפרת החובה (ההתרשלות), וכאמור לעיל, גם על נזק שניגרם בעקבותיה, ובכך מתקיימים כל יסודות העוולה.
הדיון שם מלמד כי העיסוק בנושא זה במשפט האמריקאי ובמשפט האנגלי הוביל גם לאפשרות של פסיקת פיצויים עונשיים, במיוחד כאשר הנתבעים פעלו מתוך כוונה רעה, פזיזות או אדישות לזכויות, והוביל גם לבחינת השאלה באיזו מידה צריכה פסיקת הפיצויים להיות נאמנה להוכחה קונקרטית של נזק.
...
לסיכום
התובע עלה לארץ ממרוקו בשנת 1949 והתגייס לצה"ל. לאחר שחלה במחלת נפש, וכשהוא חסר אונים בשל המחלה, הובל ע"י אנשי משרד הביטחון לצרפת.
סוף דבר
לאור האמור, אני מקבלת את התביעה נגד נתבעת 1, וקובעת כי זו תשלם לתובע פיצוי בסכום של 1,350,000 ש"ח (מהיום).
התביעה כלפי נתבעת 2 נדחית, ללא צו להוצאות.