עם זאת נוכח שהייתם של ילדיה הבגירים בישראל, וכדי שהעותרת תוכל לחיות לצידם, הוענק לה רישיון שהייה מסוג א/5, אשר יתחדש מידי שנה בכפוף לתנאים שנקבעו בהחלטה, ובתום חמש שנים "המבקשת תוכל לקבל מעמד קבע בישראל".
ב"כ העותרת מפנה לפסק דין שניתן בבג"ץ 1775/19 ו- 2309/19 מרינצ'בה ואח' נ' שר הפנים (29.8.2021) (להלן: עניין מרינצ'בה), שבעניינו תלויה ועומדת בקשת המשיבה לקיום דיון נוסף בו, וטוענת כי על פי ההלכה שנקבעה בו בדעת רוב, זכאית היא לעלות לישראל מכוח חוק השבות, התש"י-1950, כבת זוג של בנו של יהודי.
דיון והכרעה
סעיף 4א לחוק השבות, שכותרתו "זכויות בני מישפחה" קובע בס"ק (א) ו-(ב) כלהלן:
"(א) הזכויות של יהודי לפי חוק זה והזכויות של עולה לפי חוק האזרחות, תשי"ב-1952, וכן הזכויות של עולה לפי כל חיקוק אחר, מוקנות גם לילד ולנכד של יהודי, לבן זוג של יהודי ולבן זוג של ילד ושל נכד של יהודי; להוציא אדם שהיה יהודי והמיר דתו מרצון.
אני סבור כי גישה זו אף עולה בקנה אחד עם מדיניות המשיבים במקרים קרובים, בהם נערכת בדיקה פרטנית בהתקיים ספק בדבר כנות הקשר בין יהודי או זכאי שבות לבין בן משפחתו.
...
אין חולק בין הצדדים בדיון שלפני, כי עמדתו של כב' השופט י' עמית בפסק הדין שעיקריה להלן, היא בבחינת ההלכה המחייבת בסוגיה שבמחלוקת בתיק זה.
בסעיפים 55 ו-56 לפסק הדין נקבע כלהלן:
"מצאתי כי קיימים מקרים שבהם פטירתו של בן הזוג זכאי השבות לא תעיד על התפרקות התא המשפחתי ועל ניתוק הקשר ליהודי ולעם היהודי. קיומו של קשר שיעלה בבחינת קשר גורל – יצדיק לראות באלמנה כזכאית שבות. בכך עלייתה תגשים את כוונת המחוקק להעניק את זכות השבות לאלו הקרובים לעם היהודי, ותאפשר לה להצטרף לעם היהודי כהגדרתו ההלכתית, להפוך לחלק ממנו ולהגדיל את כוחו בארץ. כמו כן, הענקת זכות שבות לאלמנת זכאי שבות תיתן מענה למתח הקיים בין ההגדרה המסורתית לבין ההגדרה הלאומית של המונח 'יהודי', תאפשר גם הגשמת הזכות לחיי משפחה והשוואת המעמד של האלמנה לזה של ילדיה זכאי השבות. חיזוק למסקנה זו מצאתי בעובדה שעד לשנת 2016, חלק מהגורמים הפועלים מטעם המשיבים העניקו מעמד עולה לאלמנים ולאלמנות של זכאי שבות.
אני סבור כי גישה זו אף עולה בקנה אחד עם מדיניות המשיבים במקרים קרובים, בהם נערכת בדיקה פרטנית בהתקיים ספק בדבר כנות הקשר בין יהודי או זכאי שבות לבין בן משפחתו.
זיקתה של העותרת שלפני לעם היהודי אינה גבוהה, ומשכך בהתאם למבחן האמור, דין בקשתה לקבלת מעמד עולה להידחות.
סיכומו של דבר, משלא נמצאה עילה להתערבות בהחלטתו של המשיב לדחות את הבקשה, נדחית העתירה.