התובע, מתווך מקרקעין מורשה ובעל משרד תיווך, הגיש תביעה זו לחיוב הנתבעים בתשלום דמי תיווך בסך 189,540 ש"ח עבור תיווך שביצע לטענתו בעסקת מקרקעין שבה רכשו הנתבעים בשנת 2016 בית פרטי בתל-אביב-יפו עבור 16,200,000 ש"ח.
על פי הנטען בכתב התביעה, עסקת המקרקעין השתכללה לכדי הסכם מכר לאחר היתנהלות ארוכת שנים שבמהלכה ביצע התובע פעולות תיווך רבות ומגוונות עבור הנתבעים.
התובע הגיש כתב תשובה, שבו טען כי דמי התיווך ששלמו לו הנתבעים בקשר לעיסקאות מקרקעין אחרות, שולמו "מכח נוהג ברור וסיכום" לתשלום דמי תיווך בשיעור של 1% מכל עסקה בתוספת מע"מ. כן הפנה התובע לתמלולי שיחות מוקלטות בינו לבין הנתבעת 1 על מנת לתמוך בטענתו בדבר מעורבותו בעיסקה מושא התביעה וזאת לבקשתם המפורשת של הנתבעים.
כיוון שכך, לא יוכלו התובעים להיבנות גם מחוק עשיית עושר ולא במשפט"; עניין קינן, פיסקה 7: "בהיעדר הזמנה בכתב, כבמקרה זה, אין המתווך זכאי לדמי תיווך גם לא מכוח דינים אחרים, תהיינה נסיבות היחסים שבין הצדדים, אשר תהיינה"; דניאל פרידמן, אלרן שפירא בר-אור, דיני עשיית עושר ולא במשפט כרך ב 767 (מהדורה שלישית 2017): "החוק מחייב שבעסקת תיווך מקרקעין תיעשה הזמנה בכתב חתומה בידי הלקוח לבצוע פעולת התיווך (סעיף 9 לחוק). קיומו של מיסמך כתוב זה מהוה תנאי מן התנאים הנדרשים על מנת שהמתווך יזכה בשכרו (סעיף 14 לחוק)... אם הדבר לא נעשה, תשלל מהמתווך, במקרים הנכללים בגדר החוק, הזכות לשכר (לרבות הזכות לשכר ראוי)"; וראו גם, ע"א (מחוזי ת"א) 3252/05 טרכטנברג נ' אפריקה ישראל מגורים בע"מ, פיסקאות 41-37 (28.05.2008) (בקשת רשות ערעור נדחתה, רע"א 5616/08); עניין רו.מ אינטרנשיונאל גרופ, פיסקאות 40-39).
...
הנתבעים טוענים בכתב הגנתם כי דין התביעה להיות מסולקת על הסף, וזאת מן הטעם שאין בנמצא "הזמנה בכתב לביצוע פעולת תיווך מקרקעין" כנדרש בחוק המתווכים במקרקעין, התשנ"ו-1996 (להלן – חוק המתווכים; סעיף 9 לחוק).
סוף דבר
לסיום, אף בהנחה שעובדות כתב התביעה נכונות כולן, אין התובע זכאי לדמי התיווך.
התוצאה היא שדין התביעה להידחות על הסף (תקנה 101(3) לתקנות סדר הדין האזרחי, תשמ"ד-1984; ועיינו, עניין מטרופוליס, פיסקה 17).
אשר על כן, התביעה נדחית על הסף.