מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

זכאות לגמלת הבטחת הכנסה למרות בעלות על רכבים

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2021 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

התובעת ביקשה להבחין בין שתי תקופות – תקופה בה היה לה ילד נכה הזכאי לקיצבת ילד נכה, ותקופה שניה בה כלי הרכב הועברו הבעלות על שמה של בתה של התובעת, בהתאם להנחיות שהתובעת קיבלה בסניף.
לפי הוראת סעיף 9א(א) לחוק: "תובע שהוא בעל שני כלי רכב או יותר או שהוא בעל רכב ששוויו עולה על סכום שקבע השר, לא יהיה זכאי לגימלה לפי חוק זה" עוד נקבע בסעיף 9א' לחוק: "בעל רכב" – לרבות מי שנוהג ברכב מנהל בעלים, אף אם אינו רשום כבעליו; בתקנה 10(ג) לתקנות הבטחת הכנסה, תשמ"ב – 1982 נקבע: "שווי הרכב" – לפי קביעת המוסד בהיתחשב בשווי הנקוב במחירון רכב מקובל בשוק אשר פורסם ב-1 בינואר וב-1 ביולי של כל שנה, לפי המאוחר מביניהם, ותוך היתחשבות במשתנים המופיעים ברישיון הרכב בלבד.
לגבי האופנוע והמאזדה התובעת מסרה לחוקר הנתבע (נ/1) את הפרטים הבאים: "המאזדה 8954114 היא ללא ביטוח אבל הבן שלי נוהג בזה למרות שאין ביטוח. הוא נוהג ברכב כל הזמן ואם קורה אני צריכה לקחת את הילד שלי לטפול דחוף הוא חולה כליה אז אני לוקחת אותו מדי פעם כחודש חודשיים והכרב הוא בשימושו של הבן.
...
כמו כן, בתרשומת צוין: "לגבי האופנוע – אין טסט, נמצא בשימוש של הבן עידן. עידן משתמש מעת לעת ברכב ובאופנוע – הוא עושה שבוע שבוע. שמגיע אחת לכמה ימים נוסע ברכב או באופנוע". לסיכום האמור לעיל, לא נפלה טעות בהחלטת הנתבע לדחות את התביעה לגמלת הכנסה, מקום בו הוכח כי לבנה של התובעת, שבמועדים הרלוונטיים היה חייל, כלומר נכלל בבחינת ההרכב המשפחתי המזכה לפי החוק, היו לכל הפחות שני כלי רכב בבעלותו, שגם עשה בהם שימוש.
מסקנה זו גם מתיישבת עם לשון סעיף 9א(ב1) לחוק, הקובע את סמכות השכר לנכות סכומים מגמלת תובע שבבעלותו רכב אחד ששוויו אינו עולה על תקרת שווי הרכב.
יחד עם זאת, משהתובעת היתה עקבית בגרסתה, לפיה פעלה בהתאם להנחיות שקיבלה בסניף המטפל (ר' למשל גם בחקירתה נ/1 וכן בתרשומת שהוזכרה לעיל), מקום בו לא הובאו ראיות לסתור את עדותה החד משמעית בנושא, ראוי לחייב את הנתבע בהוצאות שיביעו את מורת רוחו של בית הדין מהתנהלות זו. סוף דבר - התביעה נדחית.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2017 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

יש ללמוד מפסקי הדין שניתנו לפני התיקון לחוק הבטחת הכנסה התשמ"ו-1981 (להלן: "חוק הבטחת הכנסה") כאשר עצם הבעלות ברכב אחד שללה זכאות לתשלום הבטחת הכנסה, ולמרות זאת נקבע כי אם הרשיון הופקד, אין ברשום הבעלות כדי לשלול את הזכאות לגימלה.
האם הפקדת הרישיון על ידי בעליו שולל את היות בעלי הרכב בעלי נכס השולל זכאות להבטחת הכנסה? בפסק דין עאבד מחמוד נדונה שאלת הפקדת רשיון רכב יחיד שהיה לתובע, וזאת לאור הוראות חוק הבטחת הכנסה בטרם התיקון, וכך נפסק: "כלומר, על מנת שהבעלות על רכב, או שימוש קבוע בו, לא תהווה עילה לשלילת גמלת הבטחת ההכנסה, על המבוטח לעמוד באחד התנאים המנויים בסעיף 9א'(ג) לחוק. לענייננו, משהמערער לא הוכיח שימוש ברכב לצרכים רפואיים... התנאי האחר שיכול היה להיות רלבאנטי לגביו הוא התנאי המנוי בסעיף 9א'(ג)(5), העוסק במקרה שבו רישיון הרכב הופקד, כפי שנעשה על ידי המערער...
...
ההכרעה – לאחר שבחנתי את טענות הצדדים, מסקנתי הינה כי דין התביעה להידחות.
לפיכך מסקנתי הינה כי התובע הפקיד את רשיונם של שני כלי הרכב מבחירה ולא מתוך אילוץ.
סוף דבר, התביעה נדחית.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2017 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

נאמר לו אז על ידי פקיד התביעות של הנתבע כי זכותו לקיצבת הבטחת הכנסה נשללה בשל בעלות על שני רכבים במקביל.
לאחר שהתובע לא השכיל להביא ולו אישור רפואי אחד הקובע תכנית טיפולים שנקבעה מראש או תדירות ומשך הטיפולים, למרות שניתנו לו מספר הזדמנויות לשם כך, אין כל בסיס לתקיפת החלטת הרופא המוסמך לפיה אין מדובר ברכב לצרכים רפואיים.
...
נוכח זאת, אנו סבורים כי קיימת הצדקה לשימוש ברכב לצרכים רפואיים ולכן, אין להביא את אותו רכב (הרכב החדש) בחשבון לצורך "הכנסה מנכס" בהתאם להוראות חוק הבטחת הכנסה.
לסיכום נוכח האמור, התביעה לגמלת הבטחת הכנסה מתקבלת.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בחודש 3/17 רכש התובע רכב מסוג מזדה ולא דיווח על רכישתו על אף שקבל גמלת הבטחת הכנסה, ורשם את הרכב על שמו של בנו.
אך בנו של התובע העיד כי אביו לא עשה שימוש בדייהטסו למרות הצהרתו של התובע למל"ל בחודש 2/18 כי הוא עושה שימוש ברכב הדייהטסו: "עו"ד וידנה: או-קיי ואם אני אגיד לך שאבא שלך הצהיר לביטוח לאומי שהוא זה שעשה שימוש ברכב? גם בינואר 2018 גם בפברואר 2018.
9א.(ב) לחוק הבטחת הכנסה, התשמ"א-1981: "תובע שהוא בעל שני כלי רכב או יותר או שהוא בעל רכב ששוויו עולה על סכום שקבע השר, ואם הוא תובע שחל עליו סעיף 5(א)(1) – רכב ששוויו עולה על סכום של 60,000 שקלים חדשים, לא יהיה זכאי לגימלה לפי חוק זה; הסכומים האמורים יעודכנו באופן ובמועד שיקבע השר." הסעיף אינו מבחין בשווי הרכבים, אם המבוטח הוא בעל 2 כלי רכב בשונה אם הוא בעל רכב אחד.
...
עו"ד וידנה: אתה יכול להציג תלושי שכר או איזה אישור שעבדת איפה שאתה טוען? העד, מר קדוש: נראה לי שאני יוכל למצוא, כאילו כרגע אין עליי.
אבל אם אני אלך אליהם ואבקש מהם נראה לי שכן.
נוכח כל האמור, בדין דחה הנתבע את תביעת התובע לגמלת הבטחת הכנסה.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה באר שבע נפסק כדקלמן:

בהסכמת הצדדים ניתנה השהות המבוקשת, אך התובעת חרף ההזדמנות שנתנה לה, לא טירחה להמציא את המסמך האמור והתיק נקבע לסיכומים (עמ' 18).
מעבר לכך ששווייו של רכב הקיה שולל את זכאות התובעת לגימלת הבטחת הכנסה, הרי שגם היותה בעלים על שני כלי הרכב שוללת את זכאותה – מכוח סעיף 9א(ב) לחוק הבטחת הכנסה.
...
" (ההדגשות אינן במקור – י.א.) בעב"ל (ארצי) 1205/00 עסילה מוחמד נ' המוסד לביטוח לאומי (פורסם בנבו, 13.4.2003) נקבע כי בדין נדחתה תביעת המערער להבטחת הכנסה עקב שימוש ברכב אשר בבעלותו של אחיו, "באשר יש לראותו כאילו ניתן לו על ידי אחיו בעל הרכב, סכום שווי השימוש ברכב, ששיעורו כשיעור הגימלה.". דיון והכרעה לאחר שעיינתי בראיות התובעת ולאחר ניתוח עדותה, ובהתאם לדין ולהלכה הפסוקה, נחה דעתי כי יש לדחות את התביעה.
לסיכומו של דבר, יש לראות בתובעת כ"בעל רכב" בשני כלי הרכב כהגדרתו בסעיף 9א(א) לחוק הבטחת הכנסה.
נוכח האמור, דין התביעה להידחות.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו