מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

זכאות ל"מכר עצמי" במימוש משכנתה על דירת מגורים שאינה משמשת קורת גג

בהליך ערעור ביטוח לאומי (עב"ל) שהוגש בשנת 2015 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

עם זאת, בית הדין הוסיף את הדברים הבאים: "לטעמי, באותם מקרים בהם התמיכה הכספית הקבועה משמשת לתשלום שכר דירה הפסיקה בעיניין אורן מעוררת קושי. במקרה הנידון, אילו התגוררה התובעת, כבעבר, בדירה של משפחתה או הייתה בעלת דירה, לא הייתה נזקקת לתמיכה המשפחתית לתשלום שכר דירה והייתה זכאית להבטחת הכנסה, כיוון שדירת מגורים אינה בגדר "נכס" השולל את הזכאות להבטחת הכנסה.
בפסיקה טרם נקבע היקפה המדויק של הזכות החוקתית בתחום סבוך זה, הכולל בחובו - בין היתר - את הדיור הצבורי על הסדריו השונים; דיור בר-השגה; הגנה הנתנת במסגרת חוק ההוצאה לפועל מפני מימוש דירות מגורים; הסדרים במשפט הפרטי שנועדו להגן על דירת המגורים; זכותם של חסרי בית ל"דיור" במרחב הצבורי ועוד.
לעניין שלפנינו די אם נזכיר כי הזכות לקורת גג - ולא רק במובנה הפיזי אלא גם כאמצעי לקיום חיי מישפחה וחיים בפרטיות ותוך מימוש האוטונומיה האישית - כבר הוכרה על ידי בית המשפט העליון כחלק מהזכות לקיום מינימלי בכבוד (ברק, כבוד האדם, בעמ' 603; ע"א 9136/02 מיסטר מאני ישראל בע"מ נ' רייז (21.3.04), בסעיף 7 לפסק הדין; עע"מ 3829/04 ישראל טויטו, יו"ר עמותת "ככר הלחם" נ' עריית ירושלים, פ"ד נט(4) 769 (2004), בסעיף 16 לפסק הדין; ע"א 9120/09 בנק לאומי למשכנתאות בע"מ נ' פלקסר (15.9.11), בסעיף 12 לפסק דינה של השופטת חיות; להלן: עניין בנק לאומי; כן ראו את סעיף 11(א) לאמנה הבינלאומית בדבר זכויות כלכליות, חברתיות ותרבותיות (1966; אושררה בשנת 1991)).
המחוקק לא הכיר אם כך רק בזכותו של אדם לקורת גג כלשהיא, אלא לדיור הספציפי בו הינו מתגורר ואותו בחר לביתו (בהיבט של home להבדיל מ - house), מתוך הבנה כי מקום מגורים הנו חלק מהגדרתו העצמית של האדם וחלק מהותי ב"סיפור חייו" וחיי משפחתו, כך שאין לחייבו לעזוב את ביתו כתנאי לקבלת הגימלה (המחוקק מצא לנכון להגן על דירת המגורים גם בהיבטים אחרים - וראו למשל את סעיפים 38 ו -81ב'1 לחוק ההוצאה לפועל, התשכ"ז - 1967; רע"א 7700/95 נגולה נ' חזן, פ"ד נ(1) 338 (1996); עניין בנק לאומי; ה"פ (מחוזי י-ם) 4032/05 בנק הפועלים בע"מ נ' שלום (3.4.06); על דירת המגורים כ"ערך מכונן בזהות בעליו" ראו אצל חנוך דגן, קנין על פרשת דרכים 38 (2005); חנוך דגן, "זכות הכניסה", מחקרי משפט כ"ד 59, 66 (2008); Margaret Jane Radin, Property and Personhood, 34 Stanford Law Review 957 (1982); Avital Margalit, The Value of Home Ownership, 7 Theoretical Inquiries in Law 467 (2006)).
...
נכון למצב החקיקתי, דהיום, התוצאה אליה הגיעה חברתי השופטת סיגל דוידוב-מוטולה מקובלת עלי יותר.
בהתאמה, מקובלת עלי ההכרעה כמוצע על ידי השופטת דוידוב-מוטולה בערעורים השונים לגופם.
סוף דבר על דעת רוב חברי המותב, כנגד דעתו החולקת של הנשיא יגאל פליטמן, הערעורים בעב"ל 20952-04-11, עב"ל 32767-07-11, עב"ל 42783-08-13 ועב"ל 58342-06-13 – מתקבלים, כמפורט בחוות דעתה של השופטת סיגל דוידוב-מוטולה.

בהליך תלה"מ (תלה"מ) שהוגש בשנת 2021 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

הגישה הנתבעת תביעת פירוק שתוף בדירת הצדדים תוך שהיא עותרת למלוא 23 xx.xx.16 ביום הזכויות בדירה; התובע היתייחס בכתב הגנתו לכוונתו העתידית לתבוע בגין דמי שימוש; כן היתייחס התובע לתביעת החזר תשלום המשכנתא בו נושא לבדו, שעה שהנתבעת מתגוררת ניתן פסק דין בתביעתה לפיו הדירה תמכר בשוק החופשי החל מיום 26 xx.xx.17 בדירה; ביום על מנת שלא לשאת במס שבח, משך ארבעה חודשים על ידי הצדדים (עד ליום 27 ,xx.xx.17 וככל שאלו לא יצלחו מכירתה במועד, ימונו ב"כ ככונסי נכסים; כן נפסק כי עד 28 (xx.xx.17 למועד מכירתה, יישאו הצדדים בתשלומי המשכנתא בחלקים שוים וכי החזר ההלוואה אלף ש"ח, תהא באחריות התובע.
בנסיבות אלה והגם שויתור מפורש על דמי שימוש לא אוזכר ברחל בתך הקטנה במסגרת ההסכם, פרשנית ועובדתית, יהא נכון לראות בסעיף 10 להסכם (תניה כללית בדבר העידר תביעות) משום ויתור על טענות נוספות מצידו של התובע בגין השמוש בדירה, למצער עד למועד שיקלולו ובהתייחס לדמי השמוש (ר' פסה"ד של כב' השופטת אספרנצה אלון בעמ"ש (חי') 18968- 06- .
הנה כי כן, רק בחלוף כשנה וחצי אחר מתן פסק הדין בעיניין הדירה; שנתיים מיום הגשת התביעה בעיניין הדירה על ידי הנתבעת כאן; שנתיים לערך מיום סידור הגט; ושנתיים וחצי ממועד עזיבתו את הדירה, הגיש התובע את תביעתו לדמי שימוש ראויים.
כאמור בפסיקה לעיל, אין בחופש הבחירה לסיים קשר זוגי, לרבות במישור החיים תחת קורת גג אחת, כדי להפוך את בן זוגו הנותר בבית המגורים לשוכר בעל כורחו.
...
פסק דינו של בית המשפט העליון, כב' השופטת ארבל, בעניין קהלני סלל דרך נורמטיבית בסוגיה זו, שנחרשה באופן פרשני על ידי הערכאות דלמטה בסכסוכים הקונקרטיים שהובאו לפניהן; וכך נכתב בסיפא לפסה"ד: "במיוחד אני סבורה כי יש ליתן את הדעת לויתור בלתי מפורש בהסכם גירושין על
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו