מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

זכאות כונס רשמי לאגרת השגחה בקופת שותפות מוגבלת

בהליך פירוקים (פר"ק) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

הכונס הרישמי טוען כי נוכח העובדה שהמבקשים פרעו את מלוא החובות לנושי השותפות (כאשר השותפים המוגבלים אינם באים בכלל זה משום שאינם נושים), בסכום כולל של 63,000,000 ₪, הרי שיש לפסוק למבקשים שכר חלוקה לפי מדרגה של 11%, ומסכום זה מציע הכונס הרישמי להפחית סך של בין 10% ל- 15%, כך שבסופו של יום ייפסק למבקשים שכר כולל של עד 6,230,000 ₪.
אין המדובר בענין של מה בכך, שכן אגרת השגחה במקרה דנן אמורה להיסתכם בסכום לא מבוטל של 260,000 ₪, שישולם מקופת השותפות בנוסף לשכרם של המבקשים.
במקרה דנן, נוכח המסקנה כי המבקשים לא מונו לתפקיד על ידי בית המשפט וגם לא כיהנו כבעלי תפקיד, אלא פעלו מכח המחאת זכויות של בעלי השליטה, מתעוררת השאלה מכח מה זכאי הכונס הרישמי, אם בכלל, לגבות אגרת השגחה.
...
במקרה דנן דומה כי אין מנוס אלא לפסוק שכר לפי החלופה השניה, משום שכל עיכוב נוסף בהכרעה בשאלת שכר הטרחה יגרור בהתאמה עיכוב נוסף בחלוקת הכספים המגיעים לשותפים המוגבלים.
בנסיבות הענין, ולאחר ששקלתי את מכלול השיקולים שפורטו לעיל, לרבות היקף העבודה שביצעו המבקשים, מורכבותה, התוצאה המיטבית שהושגה והאחריות המקצועית שנטלו על עצמם המבקשים, ומאידך, את העובדה שהמבקשים נכפו הלכה למעשה על השותפים המוגבלים וזאת על ידי לא אחר מאשר בעלי השליטה הכושלים שהביאו מלכתחילה את השותפות למצבה העגום, כמו גם את העובדה שהשותפות, תחת ניהולם של המבקשים, כבר מימנה על חשבונה את שכרם של עורכי דין חיצוניים בסכום כולל של לפחות 1,305,000 ₪ (לא כולל מע"מ), וכן את העובדה שדמי הניהול לפי ההסכם היו אמורים להסתכם בסכום של 200,000 ₪ בלבד, באתי לכלל מסקנה כי השכר הראוי למבקשים צריך לעמוד על סך של 1,300,000 ₪ בצירוף מע"מ כחוק.
במקרה דנן, נוכח המסקנה כי המבקשים לא מונו לתפקיד על ידי בית המשפט וגם לא כיהנו כבעלי תפקיד, אלא פעלו מכח המחאת זכויות של בעלי השליטה, מתעוררת השאלה מכח מה זכאי הכונס הרשמי, אם בכלל, לגבות אגרת השגחה.

בהליך פירוקים (פר"ק) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

מבוא בהחלטתי מיום 17.11.2019, עת קבעתי את שכרם של מינהלי החברות אקסיום גלובל אינווסטמנט בע"מ (בפרוק) וא.ג. שירותי ניהול ותפעול בע"מ (בפרוק) (להלן: "החברות שבפרוק"), בגין ניהול עסקיה של השותפות המוגבלת א.ג.א החזקות (קניון עכו) (להלן: "השותפות"), הוספתי וציינתי כי נותרה עדיין על הפרק השאלה הנכבדה האם הכונס הרישמי זכאי לאגרת השגחה, וכי אין המדובר בענין של מה בכך, שכן אגרת השגחה, אם תאושר במקרה דנן, אמורה להיסתכם בסכום לא מבוטל של 260,000 ₪, שישולם מקופת השותפות.
...
ברם, במקרה דנן, נוכח המסקנה כי מנהלי השותפות לא מונו לתפקיד על ידי בית המשפט וגם לא כיהנו כבעלי תפקיד, אלא פעלו מכח המחאת זכויות של בעלי השליטה בחברות שבפירוק, מתעוררת השאלה מכח מה זכאי הכונס הרשמי, אם בכלל, לגבות אגרת השגחה.
בעקבות החלטה זו הגיש הכונס הרשמי "בקשה להחלת אגרת הכונס הרשמי", ובה טען כי חרף החלטתי האמורה, הוא זכאי לאגרת השגחה לפי תקנה 64(ב) לתקנות הפירוק, בנימוק שבית המשפט דן בענייניה של השותפות ואגב כך נדרש הכונס הרשמי למסור את עמדותיו בשלל בקשות ולפקח על מנהלי השותפות לא פחות מהנעשה על ידו בתיקי פירוק אחרים.
לא רק שהכונס הרשמי לא תרם מאומה לקידום ההליך ולא השגיח בשום אופן על התנהלותם של מנהלי השותפות, הוא גם עיכב שלא לצורך את תגובתו בסוגיית שכרם של מנהלי השותפות במשך למעלה משלושה חודשים, ובסופו של דבר הגיש נייר עמדה לקוני ושטחי, בו המליץ לאשר שכר מופרז למנהלי השותפות.
בנסיבות אלה באתי לכלל מסקנה, על דרך האומדן, כי השכר הראוי לו זכאי הכונס הרשמי בגין השגחתו על מנהלי השותפות הינו סך של 100,000 ₪.

בהליך פשיטת רגל (פש"ר) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בית המשפט המחוזי בתל אביב - יפו פש"ר 47870-01-18 קוגיטו קפיטל אס.אם.אי, שותפות מוגבלת ואח' נ' עזר ואח' מספר בקשה:91 לפני כב' השופט חגי ברנר, סגן נשיא בעיניין: פקודת פשיטת הרגל [נוסח חדש], התש"ם – 1980 ובעניין: עזר שאול על-ידי ב"כ עוה"ד גד לנדאו החייב ובעניין: בנק מרכנתיל דיסקונט בע"מ על-ידי ב"כ עוה"ד ישראל בכר הבנק ובעניין: עו"ד דוד הרשקוביץ לעצמו הנאמן ובעניין: כונס הנכסים הרישמי על-ידי ב"כ עוה"ד ענבל מנוצ'הרי- כסיף הכנ"ר החלטה
בנוסף, יש לשקול את הקף העבודה שהושקעה על ידי הנושה, המאמץ שנידרש לשם כך, הסכום שנזקף לקופה בזכות פועלו, שיעור הסכום המבוקש מתוך הסכום העומד לחלוקה, מהות הנושים האחרים והאם הם פעלו להשאת קופת הנשייה וכן פועלו של בעל התפקיד (סנדרס, בפיסקה 20).
שכר טירחתו ואגרת ההשגחה, כמו גם הסכום שיש להותיר בקופה, יהיו כאמור בתגובת הכונס הרישמי.
...
הבנק הוסיף וטען לעניין זה, תוך שהוא מפנה לרע"א 8038/20 ב.ר.ן יזמות והשקעות בע"מ נ' חיים ומשה מנגד בע"מ (בפירוק) (נבו 26.01.2021) (להלן: "ב.ר.ן") כי יתר הנושים בתיק, לרבות נושים מקצועיים כמו בנקים, לא פעלו באותו האופן בו פעל הבנק ולא סייעו לקידום הגבייה בתיק ולהשאת רווחי קופת הנשייה, אלא נותרו אדישים תוך שהם נהנו בסופו של דבר מפעולות הבנק שהובילו להשאת קופת הנשייה.
" (בפסקאות 30- 31, ההדגשה אינה במקור) כבר מטעם זה דין הבקשה להידחות, שהרי הבנק הוא מקרה מובהק של נושה מקצועי.
גם מטעם זה דין הבקשה להידחות.
נוכח האמור, הבקשה לפסיקת גמול מיוחד לבנק, נדחית.

בהליך פירוקים (פר"ק) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

מכאן שהנושים יקבלו דיבידנד בשיעור של 100% מסכום נשייתם, ותיוותר יתרה משמעותית אשר תוחזר לבעלי המניות של החברה (לאחר ניכוי הוצאות ההליך ואגרת ההשגחה לכונס הרישמי).
עמד על כך בית המשפט בע"א 6166/07 צחי פלדמן עו"ד, בתפקידו ככונס נכסים על זכויות צמרות נ' א.י.ע. יובלים השקעות בע"מ בפיסקה 20 (נבו 10.01.2010) (להלן: "צחי פלדמן"): "התקנתן של התקנות נועדה לאפשר לבית המשפט לפסוק שכר ראוי בעד פעולתו של כונס נכסים או מפרק. שכר טירחתם של בעלי תפקיד מחושב, באופן בלעדי, על ידי התקנות, ובעל התפקיד אינו רשאי לנסות ולעקוף את המיגבלות הקבועות בתקנות בדרך כלשהיא ... " זהו הכלל, וסטייה ממנו היא החריג.
איי השקעות (1961) בע"מ (נבו 10.07.2016)‏‏; פר"ק (מחוזי ת"א) 53892-01-16 עו"ד יניב אינסל מנהל מיוחד של החברות שבפרוק נ' 92 שותפים מוגבלים בא.ג.א החזקות (קניון עכו), שותפות מוגבלת (נבו 17.11.2019); פר"ק (מחוזי ת"א) 11478-06-13 אי.די.בי. חברה לאחזקות בע"מ נ' כונס הנכסים הרישמי בפיסקה 6 (נבו 18.05.2014)).
במקרה דנן יש מקום לפסיקת תוספת כאמור, נוכח המאמץ הרב שהשקיע המפרק בניהול התיק בכלל וההליך נגד המשיבים בפרט, כמו גם נוכח הצלחתו המוכחת לגבות לקופת פירוק סכומי כסף ניכרים, מה שמאפשר כעת לא רק פרעון מלא של החוב לנושים, אלא גם חלוקת דיבידנד משמעותי לבעלי מניות הרוב.
...
הגם שלפי נוהל הממונה, חריג זה של פסיקת שכר באחוזים מתקבולי ההליך חל רק כאשר מדובר בניהול תביעה אזרחית מחוץ לגדרו של הליך חדלות הפירעון, הרי שהפסיקה כבר הכירה בכך שחריג זה עשוי לחול גם כאשר מדובר בהליך של בקשה למתן הוראות, וזאת ככל שמדובר בהליך מורכב במיוחד, שחרף מורכבותו, נמצא עדיין מתאים לבירור במתכונת הדיונית של בקשה למתן הוראות: " ... ועם זה אני מוצא ממש בטענתו של הנאמן כי אין מקום לגזור את שכרו לפי השאלה אם מדובר בהליך תביעתי שמתנהל בדרך של בקשה למתן הוראות, או שמא מדובר בהליך תביעתי שמתנהל בדרך של הגשת תביעה רגילה. בסופו של דבר מה שקובע לעניין זה הוא היקף המאמץ ומורכבות העניין, ולאו דווקא המתכונת הדיונית שבה בחר הנאמן לנהל את ההליך התביעתי. פשיטא שבמקרה דנן, הגם שמדובר בבקשה למתן הוראות, לכאורה מדובר בהליך מורכב שבמידה רבה דומה במאפייניו לתביעה אזרחית רגילה, ולכן אין מקום להבחנה שהציע הממונה בתגובתו בכל הנוגע לשכר הטרחה. משמע – יש מקום לפסוק את השכר כאילו דובר בשכר שנפסק בגין הגשת תביעה מחוץ לגדרו של הליך הפירוק." (חדל"ת 52891-07-20 אפדור בע"מ נ' כנפי משק תור בע"מ (לא פורסם, 4.5.2021)).
טענה זו דינה להידחות, משום שהשכר האמור נפסק למפרק כשכר טרחה העומד בפני עצמו בגין ניהול ההליך נגד המשיבים, ולא בתור מקדמה על חשבון שכר טרחתו הסופי בגין הליך הפירוק בכללותו.
נוכח הצעתו של המפרק, יודיעו המשיבים תוך שלושה ימים האם היא מקובלת עליהם.
על המשיבים להביא בחשבון כי ככל שלא יסתפקו בהפקדת כתבי שיפוי כפי שמציע המפרק, ואם יוחלט בסופו של דבר לעכב את חלוקת הדיבידנד מחמת התנגדותם, הדבר יותנה בכך שהמשיבים יפקידו בקופת הפירוק ערבון כספי בסכום משמעותי וריאלי, להבטחת כלל נזקי העיכוב.

בהליך חדלות פירעון תאגיד (חדל"ת) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בפתח הדברים נזכיר כי אגרת השגחה נגזרת לעולם מתוך שכרו של בעל התפקיד שמונה על ידי בית המשפט, שכן תקנה 5 לתקנות האגרות קובעת כי "בעד ניהול הליכים לפי החוק ישולם מנכסי קופת הנשייה לממונה סכום השווה לשעור של עשרים אחוזים משכר הטירחה של נאמן או מנהל ההסדר, לפי העניין, שמונו בהליך כאמור; בעד ניהול הליכים המתנהלים לפני רשם ההוצאה לפועל ישולם הסכום האמור למערכת ההוצאה לפועל." פשיטא כי בלא זכאות לשכר, גם אין זכאות לאגרת השגחה (פר"ק (מחוזי ת"א) 1922/83 אברהם ג'יאן נ' כונס נכסים רישמי תל אביב, בפיסקה 35 (נבו 2.5.2021)).
עינינו הרואות כי תקנה 5 לתקנות האגרות לא חלה על בעלי תפקיד זרים שמונו לתפקידם על ידי ערכאה זרה, אלא אך ורק ביחס לבעלי תפקידים שבית המשפט בישראל מינה (ראו והשוו להחלטתי בפר"ק (מחוזי ת"א) 53892-01-16 כונס הנכסים הרישמי נ' השותפים המוגבלים של א.ג.א החזקות (קניון עכו), בפיסקה 8 (נבו 12.12.2019)).
...
הלכה למעשה הוראות אלו משקפות היבט נוסף של עקרונות הסיוע ושיתוף הפעולה השזורים לאורכו של חלק ט' לחוק, בהטלת חובה על הרשויות הציבוריות ובתי המשפט לסייע לבעלי התפקיד הזרים בפועלם בישראל לצורך קידום מטרותיו של חלק ט' לחוק חדלות פירעון (ראו גם את החלטתי בחדל"ת (מחוזי ת"א) 59378-11-21 בעלי התפקיד המיוחדים של אליטליה נ' ממונה על חדלות פירעון מחוז תל אביב, בפסקה 10 (נבו 14.12.2021)).
מכל המקובץ לעיל עולה כי מעבר להיבט הלשוני, אף במישור התכליתי ובראי התכליות של חלק ט' לחוק חדלות פירעון, לא ניתן להישען על תקנה 5 לתקנות האגרות על מנת לחייב את קופת הנשייה הזרה בתשלום אגרת השגחה לממונה.
סוף דבר מכל הטעמים אשר פורטו לעיל, בקשתו של הממונה נדחית.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו