מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

זימון עדים על דעת השופט בלבד בגין חשד לעבירה פלילית

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

על פי הודעת הפרקליטות, במהלך החקירה "בוצעו פעולות חקירה נרחבות, לרבות חקירת שורת בעלי תפקידים בשיכון ובינוי ובחברות בנות... פרשת שיכון ובינוי היא פרשת השוחד הזר החמור ביותר שנחקרה עד היום בישראל, בין היתר, בהיבט של הקפי העבירה ומספר החשודים המעורבים" וכן "במסגרת החקירה נתפס רכוש רב מהחשודים לשם הבטחת חילוט עתידי, כאשר כיום עומד על הקף כולל של כ-400 מיליון ₪". ביום 16.2.2021 פירסמה שיכון ובינוי דיווח מידי לבורסה שכותרתו "הודעת הפרקליטות בדבר שקילת העמדה לדין והזמנה לשימוע" (להלן: "הדיווח המידי"; נספח 9 לעתירה).
מר ברק קישנר, יועץ פינאנסי של BLK מטעם נת"ע, היתייחס לכך שעל פי הדוחות הכספיים "להתפתחות שלילית בחקירה, ובפרט להחלטה להעמיד לדין את שיכון ובינוי בגין החשדות האמורים, עלולה להיות השפעה מהותית לרעה על התוצאות הכספיות ועל ביצועי החברה בכלל, ועל יכולתה להישתתף בפרויקטי תשתיות והשגת מימון בנלאומי לפרויקטים". כן הוסיף כי "בשלב הנוכחי אין ביכולתנו לנתח את ההשפעות הפוטנציאליות על המיכרז דנן, ואולם אין ספק בענייננו שמדובר בסוגיה שצריך לעקוב אחר כל התפתחות בה. לכן, בהקשר זה, אנחנו מציעים לידרוש... שהמציע יעדכן את הועדה ללא דיחוי על כל התפתחות או שינוי מהותי לרעה הקשורים לעניין זה". עו"ד נעה מי-דן, המייצגת את נת"ע, הוסיפה: "יש שני היבטים שונים לדווח זה. ההיבט הראשון נוגע לאיתנות הפינאנסית של שיכון ובינוי, ועליו אין לי מה להוסיף על ההסבר של ברק. ההיבט השני קשור לשאלת ההרשעה או האישום ביחס לעבירות... הדרישה במיכרז היא להיעדר הרשעה או כתב אישום ביחס לעבירה, והיא אינה מתייחסת לחקירה פלילית או לכתב חשדות... ראוי לציין כי לאחרונה היתקבל פסק דין של בית המשפט המחוזי... כי גם כתב חשדות הוא עילה סבירה לפסילת מציע מהתמודדות במיכרז... נקיים דיון בשאלה זו... עם הלישכה המשפטית ועם היועץ המשפטי של החברה, ולאחר קבלת הבהרות והשלמות מהמציעים, נדון בסוגיה בישיבת וועדה עתידית". בסופו של הדיון הוחלט כי אורבניקס תעדכן את ועדת המכרזים ללא דיחוי בכל התפתחות או שינוי מהותי לרעה בעיניין זה (נספח 4 לתגובת נת"ע).
נטען כי לאור כל האמור לעיל, ומשעה שכב' השופט אבנון קבע כי העבירות שביצעה שיכון ובינוי היו חלק מתרבות ארגונית ושיטתית כחלק בלתי נפרד מעסקיה, במשך כעשור, לצרוך זכייה במכרזים בפרויקטים של תשתיות, לא מתקבל על הדעת כי יתאפשר לאורבניקס להישתתף במיכרז.
אמנם, כפי שאף קבעה ועדת המכרזים ובית המשפט העליון – מדובר בעבירות חמורות ויש לתת עליהן את הדעת, אולם אין ההליך המכרזי דומה להליך הפלילי, ובדין בחנה ועדת המכרזים את מהות החשדות ביחס להליך המיכרז הספציפי, להתקשרות עם גופים צבוריים בישראל בכלל ועם נת"ע בפרט.
ראוי לציין גם את דברי כב' השופט גרוסקופף כי "הפעלת כלל פסילה מטילה על המציע סנקציה כלכלית כבדה מאד, עד כדי גזרת כליה כלכלית. זאת, במקרים כמו זה שלפנינו, עוד בטרם הסתיימו ההליכים המשפטיים בעיניינו של המציע (שכן עסקינן בהחלטות המתקבלות על פי ראיות מנהליות), ובנוסף לכל סנקציה שעלולה להיגזר עליו בהליך הפלילי. פגיעה כה קשה ניתן להצדיק במצבי קיצון בלבד, כאשר עוצמת הראיות גבוהה, ועל היתנהלות המציע בהווה, ולא רק בעבר, מוסיף להתנופף דגל שחור" (שם, בפס' 6 לחוו"ד כב' השופט גרוסקופף).
...
בית המשפט העליון קבע כי "מקובלת עליי טענת המשיבות בהקשר זה, כי בקשת המערערת לשנות את הדוחות הכספיים רטרואקטיבית – וזוהי משמעות טענת המערערת הלכה למעשה – היא ספקולטיבית ונטולת בסיס חוקי ומעשי. אין זה מתפקידה של הוועדה להכריע בדבר עברה הפיננסי של שיכון ובינוי על סמך ספקולציה בדבר העונש שייגזר עליה ככל שתורשע, ואין שום תימוכין לסברה כי התחשבות בחשדות הייתה מובילה למסקנה כי שיכון ובינוי לא הייתה עומדת בתנאי הסף הפיננסיים" (שם, פס' 38).
בית המשפט העליון קבע "שמלוא השיקולים נשקלו על ידי הוועדה והמסקנה אליה הגיעה סבירה בנסיבות העניין ואינה מגלה עילה להתערבות" (שם, פס' 37).
סוף דבר העתירה נדחית.

בהליך החזרה/טיפול בתפוס שהוגש בשנת 2020 בשלום ראשון לציון נפסק כדקלמן:

בית משפט השלום בראשון לציון ה"ת 21158-08-20 אלגרושי נ' מדינת ישראל תיק חצוני: בפני כבוד השופטת רבקה גלט המבקש אמיר אלג'רושי ע"י ב"כ עוה"ד ענבר וחצרוני המשיבה מדינת ישראל ע"י ב"כ עו"ד צאלים החלטה
לפניי בקשה דחופה לשיחרור רכוש תפוס, לפי סעיף 34 לפקודת סדר הדין הפלילי (מעצר וחיפוש)[נוסח חדש] תשכ"ט 1969 (להלן: הפקודה).
בהמשך, זומן המבקש לחקירה באזהרה בגין עבירות מס והלבנת הון, ובין היתר נישאל אודות מקורות מימון הרכב, אך מסר תשובות מלאות.
בסיום הבקשה נטען כי אין זה מתקבל על הדעת שעצם ההחזקה ברכב יוקרה תהווה עילה לתפיסתו, ללא צו, ומבלי שהמשיבה עומדת בדרישות סעיף 32.
כאמור, סעיף 36ו(ב) לפקודת הסמים מאפשר צו חילוט ל-90 ימים בלבד עד להגשת כתב אישום, מבלי שמופיע בפקודה מנגנון להארכה.
על ההלכה שנקבעה ולפיה ניתן לאפשר תפיסת רכוש בשווי בגין חשד לעבירות הלבנת הון, גם במסלול הפקודה, חזר בית המשפט העליון בע"פ 3390/19 אביטן נ' מד"י (21.11.19), שם הובהר המתוה שעל פיו תפעל המדינה: אתווה איפוא בתמצית את קו הגבול בין מסלול הפסד"פ ומסלול פקודת הסמים בעת בקשה לתפיסה של רכוש בשווי:   (-) בשלב החקירה רשאיות רשויות התביעה לעשות שימוש הן במסלול הפסד"פ והן במסלול פקודת הסמים לצורך תפיסה בשווי (כמו גם לצרכים אחרים על פי דין).
...
נוכח סמכותה לתפיסת רכוש בשווי, מכוח הפקודה כאמור, אין מנוס מלדחות את הטענה להעדר סמכות.
על פי הצהרת המבקש שווי הרכב לכל הפחות 1,200,000 ₪, והמשיבה לא חלקה על כך. לאחר ששקלתי את כל האמור לעיל, ייקבעו להלן התנאים לשחרור הרכב, שיהא בהם כדי לאזן בין החשש להברחת הרכב מחד, ובין זכותו הקניינית של המבקש מאידך, והכל בשים לב לעוצמת החשדות (בש"פ 5769/12 מזרחי נ' מד"י (20.8.12); בש"פ 5951/11 ורוחובסקי נ' מד"י (25.8.11); בש"פ 3616/11 זגורי נ' משטרת ישראל (24.5.11); עניין ברוך הנ"ל; עניין אביטן הנ"ל).
סוף דבר אני מורה כי הרכב יוחזר לידי המבקש, אם יעמוד בתנאים שלהלן: תומצא פוליסת ביטוח מקיף על הרכב למשך 12 חודשים, כשהמוטב הוא מדינת ישראל.

בהליך תפ - עובדים זרים (הע"ז) שהוגש בשנת 2021 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בית הדין האיזורי לעבודה תל אביב הע"ז 21344-02-19 מדינת ישראל נ' סושי הארבעה בע"מ ואח' בפני כבוד השופטת יפית מזרחי-לוי בעיניין: המאשימה מדינת ישראל הנאשמים 1.סושי הארבעה ע"מ 2.אליהו בן מרגי הכרעת דין
(ב) נעברה עבירה לפי סעיפים 2 עד 4 בידי התאגיד, חזקה היא שנושא משרה הפר חובתו האמורה בסעיף זה, אלא אם כן הוכיח שנהג בלא מחשבה פלילית ובלא רשלנות ושעשה כל שאפשר כדי למנוע את העבירה".
בקשת הצדדים לזמן עדים נוספים לחקירה על תקינות ההחלטה להעמידם לדין פלילי נדחתה על ידי ביום 3.12.20 ושוב לאחר חקירת עד המאשימה במסגרת הדיון מיום 11.2.21.
התובע הוא זה שמוסמך להחליט אם להגיש כתב אישום אם לאו - "מלשון החוק עולה בברור כי הסמכות להחליט אם להגיש כתב אישום אם לאו נתונה לתובע ולו בלבד. עם זאת, הסמכות הראשונית להחליט על הטלת קנס מנהלי היא בידי המפקח, במידה וזה החליט להטיל קנס מינהלי ואף מימש את החלטתו" (ר' ע"פ (ארצי) 1723-01-17 סמדר דרורי גולן - מדינת ישראל (7.8.19)).
השתלשלות זו אינה עולה כדי פגם בהליך קבלת ההחלטה על הגשת כתב אישום ואין מקום להטיל דופי בשקול דעתו של ב"כ המאשימה מעצם היותו תובע חצוני משנימוקיו לא נסתרו לגופו של עניין (ר' דיון לעיל).
מכאן נראה כי זכותו של הנאשם לדעת על כך שהוא נחקר בחשד לעבירה בפלילים לא נפגעה.
...
מן הדברים דלעיל עולה, אם כן, כי היסוד הנפשי בעבירות נשוא כתב האישום הוא מסוג "מודעות" המתקיימת גם במקרה של "עצימת עיניים". וכפי שנקבע על ידי בית הדין הארצי לעבודה: "היסוד הנפשי בעבירות אלה דורש רמת כוונה פלילית של ’מודעות‘ כפי שהוגדרה בהוראת סעיף 20 (ג) לחוק העונשין, תשל"ז-1977 לפיה "רואים אדם שחשד בטיב ההתנהגות או בדבר אפשרות קיום נסיבות כמי שהיה מודע להם אם נמנע מלבררם" (ר' ע"פ (ארצי) 22/06 מדינת ישראל – רוזן (2014)) בעניננו הוכחו יסודותיה העובדתיים של העבירה, בהם אף הודה הנאשם ובכלל זה, כי הנאשמת שימשה כמעסיקתו של עובד זר הטעון היתר עבודה מבלי שיהא לה היתר לכך.

בהליך תביעה קטנה (ת"ק) שהוגש בשנת 2024 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בית משפט לתביעות קטנות בתל אביב -יפו ת"ק 60774-03-23 בן-דב נ' מדינת ישראל ואח' לפני כבוד השופט אביים ברקאי התובע: דור בן דב הנתבעים: 1.מדינת ישראל 2.משה שגיב (נימסרה הודעת חסינות עובד ציבור) 3.חיים וקסלמן (נימסרה הודעת חסינות עובד ציבור) התובע טען לעצמו לנתבעת 1 - המיתמחה עמית קובוס; וכן נכחה המיתמחה אלינור מוסהזדה פסק דין
מנגד טענה הנתבעת 1 שהארוע כולו ארך משעה 09:36 ועד שעה 10:27 בלבד.
וכך כתב התובע בערר, בעודו מפנה לכך שלא נשקפת ממנו סכנה (סעיף 7 לערר שצורף כנספח 6 לכתב ההגנה, ההדגשות לא במקור): "לא זו אף זו, הוחלט לתת לנאשם לנהוג ברכב עד השעה 13:00 (משך 4 שעות רציפות) המועד בו הוזמן לשימוע אצל המפקח הקצין מר אבי רז. כל אלו מעידים כאלף עדים על העובדה כי לא נשקפת ממנו כל מסוכנות לביטחון הציבור" לא ניתן לטעון גרסאות עובדתיות סותרות בשני הליכים שונים.
לענין זה יובאו הדברים הבאים: דין כללי המחייב הצגת תעודת זהות לשוטר באשר לדין הכללי, ר' סעיף 2 לחוק החזקת תעודת זהות והצגתה, תשמ"ג – 1982 אשר קובע כי – "תושב שמלאו לו 16 שנים חייב לשאת עמו תמיד תעודת זהות ולהציגה בפני קצין מישטרה בכיר, ראש רשות מקומית, שוטר או חייל במילוי תפקידם, כשידרשו זאת ממנו". שאלת הצגת תעודת הזהות נדונה בפסיקת בתי המשפט וכך נקבע ששוטר רשאי לידרוש מאדם להציג בפניו תעודת זהות, אפילו אם לא קיים חשד סביר לבצוע עבירה ובכפוף למיגבלות חוק סדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה – מעצרים), תשנ"ו-1996 (להלן: "חוק המעצרים").
בענייננו ייאמר שאכן כנטען היה חשד לבצוע עבירה של אי ציות לתמרור "עצור". לקביעה לפיה שוטר רשאי לידרוש הצגת תעודת זהות ר' למשל דעת הרוב בבג"ץ 4455/19, עמותת טבקה - צדק ושויון ליוצאי אתיופיה נ' משטרת ישראל (מיום 25/1/2021, הנש' א' חיות, המש' לנש' ח' מלצר, הש' א' שטיין) שם נקבע כך – "ניתן להסיק מסעיף 2 לחוק תעודת זהות הסמיכה מפורשת המאפשרת לשוטר לידרוש מאדם להציג בפניו תעודת זהות אף ללא קיומו של חשד סביר לבצוע עבירה, אך זאת בכפוף למיגבלות המנויות בפרק ג' לחוק המעצרים ולקיומה של זיקה רלוואנטית בין הדרישה להזדהות ובין המידע המצוי בתעודת הזהות". בקשה לדיון נוסף נדחתה במסגרת דנג"ץ 2707/21, משטרת ישראל נ' עמותת טבקה- צדק ושויון ליוצאי אתיופיה‏ (מיום 29/12/2021, המש' לנש' נ' הנדל).
...
במסגרת הדיון הגיעו הצדדים להסכמה שנוסחה על ידי נציג מדינת ישראל כך – "אנו מסכימים לבקשה ולביטול הפסילה המנהלית לאלתר. אנו מצהירים כי גם נחזור מאישום בתיק העיקרי, כל זאת ללא צו להוצאות". בעקבות כך ניתנה החלטה – "לאור הסכמת הצדדים, אני מורה על קיצור הפסילה המנהלית של רישיון נהיגת המבקש כך שתסתיים היום והרישיון יושב לו לאלתר". הגשת התביעה כאן וכן הגשת תלונה למחלקה לחקירות שוטרים · שלושה שבועות לאחר הדיון בבית משפט השלום לתעבורה, הוגשה התביעה כאן כנגד מדינת ישראל וכן כנגד שני השוטרים עימם היה לתובע "דין ודברים" בצומת בה עצרו את רכבו.
הטענות לפיצוי בגין עגמת נפש טענה לפיצוי בגין עגמת נפש אמנם אינה דורשת הוכחה, ואולם כאשר נדחתה גרסתו של התובע ודרישתו לתשלום פיצוי הרי ממילא אין מקום לחייב את הנתבעת בפיצוי בגין רכיב זה. סוף דבר לאור כל האמור לעיל התביעה נדחית.
משניתנה הודעת חסינות הרי מלכתחילה גם נדחית התביעה כנגד הנתבעים 2 ו-3.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2024 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

בחוות הדעת ציינה התובעת, כי לעמדתה אין מקום להעמיד לדין את הנאשם 5, בשל הקושי הראייתי להוכיח לגביו את רכיב הידיעה, הכלול ביסודות העבירה בה הוא חשוד.
כמו כן, נטען כי עו"ד פורת יוכל לשפוך אור על הליך קבלת ההחלטות, באשר לתימלול והשמוש בתוצרי האזנת סתר של המישטרה, הוא יוכל להעיד על ידיעת אנשי המישטרה, שהשיחות היו שיחות חסויות, בין עו"ד ללקוח, והפנייתם לבית המשפט היה לא תקין.
נטען כי אחת הפרקליטות העבירה לעדי התביעה, פרוטוקולים של עדויות שנשמעו ב"גילגול קודם" של ההליך, בפני מותב אחר, וזאת כדי להראות שהעדויות של העדים "זוהמו" ולתקוף את מהימנותם, ולגבי הפרקליטה השנייה התבקש זימונה כדי לברר האם ידעה שהעדים מחזיקים את הפרוטוקולים הנ"ל ולא דיווחה על כך לבית המשפט.
זאת ועוד, זימון תובע/ת לעדות, אינו מתיישב עם אופיו של המשפט הפלילי, בו התביעה הכללית אמונה על שיקול הדעת באם להגיש כתב אישום כנגד נאשם מסוים.
המקום היחיד בו מצאה הפסיקה לקבוע כי ניתן לחשוף תרשומת פנימית של התביעה, הוא כאשר ברור מהתרשומת הפנימית, שיש בה עובדה מהותית וחיונית להגנה או נתון חדש, ובילבד שיש "קצה חוט" המלמד על זיקה בין החומר לאישום (כב' השופט אלרון בבש"פ 9287/20 – אלוביץ' נ' מדינת ישראל), ולכן מדובר בחומר חקירה רלבאנטי להגנה (ראו למשל, חשיפת תרשומת פנימית עם עד, בבש"פ 7918/23 פלוני נ' מדינת ישראל (2023); בש"פ 3221/12 פלוני נ' מדינת ישראל (2012)).
...
דין בקשה זו להידחות.
בנדוננו, בכל הנוגע להיות חוות הדעת חומר רלבנטי להגנה, המקיים זיקה בין האישום, הלא נפוץ, המיוחס לנאשם 5, סבורני כי מדובר במסמך רלבנטי שראוי שיהא לנגד עיני הנאשם 5.
סוף דבר: סוף דבר, בקשת הנאשם 5 לזמן את התובעת להיחקר על חוות דעתה נדחית; בקשת התביעה לגרוע את חוות הדעת מתיק המוצגים, נדחית אף היא.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו