לטענתו, ברכב בוצע חפוש בלתי חוקי, שלא ניתן להכשיר את תוצאותיו, ומונה שורה של טעמים לכך, כפי שיבואר מטה.
על מבחן "החשד הסביר", שנידרש הן לצורך חפוש והן לצורך דרישה לבצע בדיקת שתן, עמדה כב' הנשיאה דאז השופטת ד' בייניש, ברע"פ 10141/09 בן חיים נ' מדינת ישראל (06.03.12) (להלן – עניין בן חיים), כלהלן:
"מבחן החשד הסביר הוא בעקרו מבחן אובייקטיבי שבו נידרש ביהמ"ש להעריך את סבירות שיקול דעתו של השוטר שערך את החיפוש לשם הכרעה בשאלת חוקיות החיפוש. יחד עם זאת התנאים בהם יתקיים חשד סביר המצדיק עריכת חפוש ללא צו שפוטי אינם ניתנים להגדרה ממצה וחד- משמעית. יישום המבחן מבוסס על נסיבותיו הפרטניות של כל מקרה ומקרה, על המידע שהיה בידי השוטר בעת עריכת החיפוש ועל ניסיונו ושיקול דעתו המקצועיים של השוטר שערך את החיפוש".
קיומו של "חשד סביר" בעניינינו לצורך עריכת חפוש ברכב ובהמשך לצורך עריכת בדיקת שתן –
מדוח הפעולה של השוטר ביאן מדאח עולה שבעת שהתקרב לרכב המשיב, ובהיותו "צמוד לרכב", הריח ריח חזק של סמים שנודף מהרכב.
זאת ועוד, אשר לאימרת המשיב בארוע, שעישן יום לפני הארוע, הרי שאין מדובר בראיה יחידה שעל בסיסה קם אותו "חשד סביר" לצורך עריכת החיפוש ובצוע בדיקת השתן, או לצורך ביסוס העבירה שמיוחסת למשיב, וכאמור, קיימות ראיות לכאורה נוספות בעיניין זה.
אשר לטענת הסניגור שיש להקיש מפל 1211-12-19 מדינת ישראל נ' אביסרור אמזלג (1.3.22), שם, בהיעדר "חשד סביר" לנהיגה תחת השפעת סמים, זיכה בית המשפט את הנאשם מעבירה זו –
בעיניין אביסרור קבע בית המשפט:
"מלבד אותו ריח, שאף אם אקבע שהיווה אינידקציה ראשונית בלבד, לא היו סימנים נוספים ולא היתקיימו אצל הנאשם מאפיינים ברורים אשר מקימים חשד סביר כי הנאשם נהג בהיותו תחת השפעת סמים. בנסיבות אלה, לא הוכח בפני כי לשוטר ספי היה "יסוד סביר להניח" שבסס את החיפוש שנערך ברכב ובהמשך את הדרישה למתן דגימת שתן.
...
בנסיבות אלה, כשהחיפוש נשא, לכאורה, פרי, וטרם עצירתו המשיב עורר את חשדם של השוטרים, אני סבורה שלצורך השלב הזה, יש די כדי להקים את אותו "חשד סביר", שהצדיק את עריכת החיפוש ובהמשך את דרישת שוטר לבדיקת שתן לאיתור סם.
יצוין שקבילותן של הראיות תבחן באופן יסודי בתיק העיקרי.
לעניין הסרוב אפנה לדברי בית המשפט בתפ (י-ם) 630/07 מ"י נ' בריזנר עידן, בהתייחסו לתופעת הנהגים המסרבים להבדק בדרכים שונות:
"לאחרונה ניכרת מגמה שבה מסרבים נהגים להיבדק בדרכים שונות. קשה לעיתים להתחמק מהתחושה שסירובים אלו רחוקים מלהיות מקריים. מדובר בבדיקה פשוטה יחסית שאיננה דורשת כוח פיזי מיוחד ובדרך כלל כל אדם יכול לעשותה בקלות יתירה. הסירובים מתירוצים שונים מעוררים תמיהה. אין מנוס מלבלום מגמה זו באיבה. ואחת הדרכים לכך היא ענישה תקיפה ומרתיעה כלפי סרבני בדיקות".
מצאתי לנכון להפנות לדבריו של כב' השופט ע' מודריק, באשר למשך הפסילה המתחייב מביצוע עבירה לכאורה של נהיגה תחת השפעת סמים או השפעת אלכוהול, בע"ח 5624-01-11 כהן נ' מדינת ישראל (18.1.11):
"...בתי המשפט לתעבורה, שינו באופן מובהק את אופי החלטותיהם מזה זמן לא מבוטל אינם מהססים לפסול את רישיונם של נהגים שנמצאו לכאורה נוהגים תחת השפעת סמים או השפעת אלכוהול לפרקי זמן לא מבוטלים בשלב שבין הגשת כתב האישום לבין גמר המשפט.
אני סבור, שהמדיניות הזו עתידה לשאת פרי.
"
לאחר ששקלתי את טיעוני הצדדים, ובחנתי את חומר החקירה, אני סבורה שקיימות ראיות לכאורה לקיומו של "חשד סביר" שהצדיק את עריכת החיפוש ברכב ובהמשך את הדרישה לתת דגימת שתן לאיתור סם. כך, קיימות ראיות לכאורה שהמשיב סרב למתן בדיקת שתן, לאיתור סם בגופו, על אף שהוסברה לו משמעות הסרוב.