מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

זיכוי נהג אוטובוס מעקיפה מסוכנת של משאית

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

לאחר מכן ביצע עקיפה תוך מעבר על קו הפרדה לבן, ואילץ משאית לבצע בלימת חרום.
לפני מחלף בית חורון, ביצע הנאשם עקיפה מסוכנת תוך כדי נסיעה בשול הימני של הכביש והמשיך בנסיעה ימינה אל הגשר, שם ירדו מרכבו שלושה אנשים שנמלטו לכיוון הרשות הפלסטינאית.
אשר לנסיבותיו של הנאשם הדגיש ב"כ המאשימה את עברו הפלילי הרלבנטי של הנאשם, וכן פירט את השיקולים העומדים לזכותו הכוללים הודאה בבית-המשפט ולקיחת אחריות בשירות המבחן.
בדברו לבית-המשפט, מסר הנאשם: "אני מתחרט על מה שעשיתי ואני מודה ואני יודע שזה חמור וזה סכנה ואני מצטער על מה שעשיתי. המשפחה שלי אמרו שאם אני אעשה עבירה נוספת הם מגרשים אותי. המצב שלי על הפנים ואבא שלי חולה סרטן עכשיו בבית החולים. אני נהג אוטובוס, זו הפרנסה שלי. הבן שלי עכשיו התחיל ללמוד באוניברסיטה ואני לא יודע אם אכנס לכלא מה אעשה. אני נלחצתי, אני מצטער, לא יודע מה קרה לי. כבר 3 שנים לא עשיתי שום עבירה ואני מתחנן אליכם, קצת רחמנות. אני מבקש רחמנות" (עמ' 15 לפרוטוקול).
...
מכלול הפסיקה שנסקרה לעיל משקף קשת מקרים רלבנטיים, כאשר לאחר ביצוע הבחנות מתבקשות, ובהתחשב בעבירות הנוספות שביצע הנאשם כמתואר באישום השני, אני מקבלת את עתירת המאשימה וקובעת מתחם עונש הולם שנע בין 24- 48 חודשי מאסר בגין כל המסכת המתוארת בכתב-האישום.
חרף האמור, החלטתי ללכת כברת דרך נוספת לקראת הנאשם, בשל השיהוי בהגשת כתב-האישום, אשר מהווה את אחד הגורמים לכך שבינתיים חלפו למעלה משלוש שנים מאז ביצוע העבירות, העובדה שהנאשם נשא במאסר בפועל לפני שנים רבות – בשנת 2006, וכן לאור התרשמות שירות המבחן.
לאור כל האמור לעיל, אני גוזרת את דינו של הנאשם כדלקמן: מאסר בפועל בן 24 חודשים בניכוי ימי מעצרו 3.9.19- 5.9.19; 12 חודשי מאסר על תנאי שלא יעבור בתוך 3 שנים מיום שחרורו עבירות בהן הורשע; פסילה בפועל מלהחזיק או לקבל רישיון נהיגה למשך 24 חודשים מיום שחרורו ממאסר; על-מנת לאפשר מיון מוקדם, הנאשם יתייצב לנשיאת מאסרו בבית סוהר הדרים, או על פי החלטת שב"ס, ביום 5.2.23 עד השעה 10:00, כשברשותו תעודת זהות/דרכון וגזר-דין זה. על ב"כ הנאשם לתאם את הכניסה למאסר, כולל האפשרות למיון מוקדם, עם: מרים חייאיב רכזת מיון מוקדם – 074-7831077, מירב אבוחצירה רשמת מאסרים נדחים – 074-7831078.

בהליך ערעור פלילי (ע"פ) שהוגש בשנת 2014 בעליון נפסק כדקלמן:

יציאתה לעקיפה ארוכה ומסוכנת, וחוסר הזהירות מצדה, הם אשר הובילו לאבדן השליטה על מכוניתה ולהתנגשות שגרמה למותו של המנוח: "אבדן השליטה במקרה זה אינו תולדה של רגע בלתי צפוי של חוסר רכוז, אלא תוצאה של היתנהגות הנאשמת [המערערת – נ' ס'] ושל הנסיבות אותן יצרה בהתנהגותה". משכך, ולאור מעשיה ומחדליה, הורשעה המערערת בעבירות הנ"ל. עקרי גזר הדין בית המשפט המחוזי עמד על חומרת מעשיה של המערערת ועל התוצאות הקשות אשר נגרמו מחמת פזיזותה וקלות הדעת שבה נהגה.
לא בוצע שיחזור של התאונה עם עדי התביעה; לא נקבע מיקומו של האוטובוס בשלב יציאת המערערת לעקיפה; צמיג עגלת רכב המשא השני לא נתפס, לא נשלח לבדיקת מומחה, ולא נקבע באופן ודאי מה הייתה סיבת הקרע בצמיג; דוח הבוחן לא היתייחס לעובדה שנהג רכב המשא השני נהג ביום התאונה באופן רצוף במשך כעשר שעות, למעט הפסקה קצרה אחת, וגם עבר בנהיגתו את המהירות המותרת; כמו כן לא נשללה האפשרות הסבירה כי התאונה אירעה בשל כּשל בצמיג עגלת רכב המשא אשר סטה לכיוון מכונית המערערת.
לדבריו, בשלב שבו הייתה מכונית המערערת בעקיפה, בנסיעה במקביל למשאיות, בין שתיהן, הבחין באוטובוס שבא ממול והיה בטוח שהמערערת תחזור ימינה אל בין שתי המשאיות, אבל היא המשיכה בעקיפה, לא חזרה לנתיב נסיעתה, ואז אירעה ההיתנגשות.
הלכה היא כי אין במחדלי חקירה כשלעצמם כדי להביא לזיכויו של נאשם, אם חרף קיומם הונחה תשתית ראייתית מספקת להוכחת האשמה (ראו למשל: ע"פ 8447/11 סולימאן נ' מדינת ישראל (24.9.2012); ע"פ 6040/05 אלנבארי נ' מדינת ישראל (9.8.2006); רע"פ 2132/11 ארז נ' מדינת ישראל (20.3.2011)).
...
בטענות המערערת על אודות מחדלי חקירה אין כדי לפגום במסקנה המרשיעה.
עם זאת, סבורני כי אין במחדל זה כדי לסייע למערערת.
בשאלות ותשובות לרבי עקיבא איגר (פוזן, 1761 - 1837) (מהדורה תניינא, סימן ג) מצאנו סידור תשובה למי שגרם להרג נפש מישראל: "הגיעני מכתבו אשר כל הקורא יתפקקו עצמותיו על גודל הסיבה אבידת ב' נפשות פתאום ובמאורע כזה...". סוחר נהג בעגלה בחזרה מן היריד.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2014 בהמחוזי באר שבע נפסק כדקלמן:

ודוק! אין מדובר בהיסח הדעת או רשלנות או חוסר זהירות רגעית, או איחור בתגובה למצב סיכון שניגרם על ידי אחר שלא היה צפוי מראש, אלא בהתנהגות מודעת שהחלה כבר בעת היציאה ממחסום עין נטפים, עת גמל הנאשם בלבו לעקוף את האוטובוס בו נהג ואזנה, ביצע מספר ניסיונות עקיפה לאורך הדרך כשהוא נוהג במהירות ובחוסר זהירות, עד שביצע את אותה עקיפה קטלנית ותוצאותיה הטרגיות.
ברע"פ 8191/11 מזרחי נ' מדינת ישראל (20.11.11), נקבע לעניין זה (בשינויים המחוייבים): "בית משפט השלום לתעבורה נימק היטב מדוע מצא לנכון לגזור עונש שאינו קל. בין היתר נילקחו בחשבון שקולי ענישה רלבאנטיים כגון הרתעה ומניעה; עבירותיו הקודמות של המבקש וחומרתן; העובדה שמדובר בנהג של הסעות ילדים. בעיניין זה אומר בעקבות בתי המשפט הקודמים, כי המסיע ילדים נוטל עליו אחריות משפטית, מוסרית ואנושית כבדה, וככובד האחריות – כך יטה העונש לחומרה". (הדגשה שלי- צ.צ) וברע"פ 3761/11 חלף נ' מדינת ישראל (18.5.11): "המבקש נהג על משאית. כלי רכב רב עוצמה שככובד משקלו כך כובד האחריות המונח על הנוהג בו". הינה כי כן, הנאשם אשר נידרש לרמה גבוהה ביותר של זהירות ותשומת לב, נטל סיכון מוגבר בבצוע העקיפה, הן לאור המהירות הגבוהה בה נהג בכביש משופע ומפותל, אמנם בישורת, אך לפני כניסה לעקומה, והן לאור תפקידו כנהג הסעות הנוהג ברכב בעל מסה עצומה ועמוס בנוסעים וכבודה, ולפיכך טומן בחובו, באופן אנהרנטי, סיכון מוגבר.
בע"פ 2832/10 בוחבוט נ' מדינת ישראל (5.9.11), הורשע הנאשם לאחר שמיעת ראיות, בהריגת 2 חבריו, בתאונה שאירעה עת נהג הנאשם שטרם מלאו לו 18 שנים, ללא מלווה, וגרם לתאונה תוך עקיפה מסוכנת, אשר בוצעה במהירות מפורזת בקטע כביש משובש (מהירות העולה על 90 קמ"ש ומתקרבת ל-110 קמ"ש במקום 60 קמ"ש בהתאם לתמרור).
בעניינינו, שלא כבמקרים המתוארים לעיל, לזכותו של הנאשם תזקף העובדה, כי הגם שהורשע בהריגה, הוא לא עבר עבירת תנועה מובהקת, לא נהג בשיכרות או תחת השפעת סמים, לא חצה קו הפרדה רצוף עת יצא לעקיפה, במקום לא היה איסור לעקוף, וגם מהירותו, שהייתה אמנם מופרזת בתנאי הדרך הקונקרטיים ולכלי הרכב הקונקרטי, לא הוותה חריגה גבוהה מאוד מבחינת החוק היבש.
...
לעניין זה נאמר בע"פ 5167/05 מג'דוב נ' מדינת ישראל (10.10.05): "תופעת הפגיעות בנפש ובגוף עקב תאונות דרכים המשתוללות בכבישי הארץ מחייבת את מערכת המשפט לגייס את כוחותיה למלחמה יעילה, בכלים הקיימים, כדי לסייע במיגור מכת התאונות וקטילת חיי אדם תמימים עקב התנהגות עבריינית על הכביש. בין האמצעים הנתונים בידי מערכת המשפט, מצוי כלי הענישה. ראוי להשתמש בו באופן שישיג את תכליתו, ויביא, בין שאר האמצעים הננקטים, להחדרת המודעות לכללי המותר והאסור בנהיגה בכביש, ולסכנות האורבות מהפרתם". וכן, האמירות הנורמטיביות בע"פ 570/07 בן הרוש נ' מדינת ישראל (7.5.07), על ידי כבוד השופטת ארבל: "נקודת המוצא של בתי המשפט בגזירת עונשם של מי שהורשעו בהריגה תוך נהיגה ראוי שתגרוס ענישה מחמירה הנותנת ביטוי לערך של קדושת החיים....כשלעצמי אני סבורה, כי אין מאבק נחוש בתאונות הדרכים ללא ענישה מחמירה... רבות מתאונות הדרכים הן תוצאתה של נהיגה בלתי זהירה, שאין עימה הישמעות לחוקי התעבורה והתחשבות בתנאי הדרך. תאונות אלה ניתן למנוע ע"י חינוך לנהיגה אחראית וזהירה, ע"י חינוך לציות לחוק ולכללי הנהיגה הנכונה. ענישה הולמת היא חלק אינטגרלי של החינוך לנהיגה נכונה שביסודה כיבוד נוסעים אחרים, משתמשים אחרים בכביש, לרבות עוברי אורח תמימים. לפיכך אני רואה בחיוב את המגמה להעלות את רף הענישה בגין עבירות אלה". בענייננו, מידת הפגיעה בערך המוגן של קדושת החיים כה גבוהה ונוראה עת נגדעו חייהם של 24 איש ואשה, רבים אחרים נפצעו בגופם ונפשם במידת חומרה כזו או אחרת, כמו גם דאבת לב יקיריהם של ההרוגים והפצועים.
וכך נאמר בעניין זה בע"פ 8748/08 ברכה נ' מדינת ישראל (10.10.11): "מניין החיים שנקטלו בתאונה הוא שישה ובנסיבות שתוארו תהא זו תוצאה לא מוסרית – הן מנקודת המבט של קורבנות התאונה והן בשל הקלות שאין לקבלה בהתייחסות למעשי המערער – לראות בכך מעשה אחד לצורך ענישה. מסקנה זו נטועה בעקרונות היסוד של שיטתנו המשפטית המורים אותנו לכבד חיי אדם ולהגן עליהם באשר כל אדם הוא עולם מלא. קטילת חיי אדם בעבירה מחייבת, איפא, הטלת עונש המבטא ערכים אלה. גישה זו תקפה וראויה ליישום לא רק לגבי נאשמים המורשעים בעבירות ביטחון ובביצוע פיגועי טרור ההמוניים, אלא גם לגבי מי שהורשעו בקטילת חיים רבים בתאונת דרכים בשל נהיגה פזיזה ובלתי אחראית, דוגמת נהיגתו של המערער שבפנינו אשר החליט ליטול לידיו את ההגה בעודו נתון תחת השפעת אלכוהול וסמים מסוכנים." וכן ע"פ (ב"ש) 1581-08-13 אלגבור נ' מדינת ישראל (25.12.13).
לאור כל האמור, המליץ שירות המבחן, כהמלצה כללית, שלא למצות עמו את הדין.

בהליך גרימת מוות בנהיגה רשלנית (גמ"ר) שהוגש בשנת 2022 בשלום נצרת נפסק כדקלמן:

על פי עובדות כתב האישום ביום 22.5.17 נהג הנאשם באוטובוס זעיר פרטי (להלן: "רכב ההסעות") והסיע מאיזור סחנין לקטיף ברמת הגולן ובחזרה את הנוסעים; יוסף גנאים (להלן: "המנוח"), שרה גנאים, פאטמה ח'לילה (להלן: "המנוחה"), ויסאם גנאים, מוחמד סועאד וריאקה חוסיין (להלן: "הנוסעים").
מאידך, כפי שציינתי לעיל, לא נטען כי התאונה נגרמה אגב נהיגה במהירות מופרזת או ביצוע עקיפה מסוכנת, אי ציות לתמרור או נהיגה תחת השפעת משקאות משכרים .מכאן שלטעמי מדובר ברשלנות גבוהה אך לא מן החמורות ביותר (ראו ע"פ (ב"ש) 4208/07 מדינת ישראל נ' אבו שריקי (27.2.08)).
ברע"פ 4832/18 אלגדאמין נ' מדינת ישראל (12.07.18), הנאשם נהג משאית סטה מנתיב נסיעתו על מנת לחמוק מפגיעה במערבל בטון שעמד בשוליים, סטה שמאלה ופגע ברכב המנוח אשר עמד ברמזור אדום, כן פגע במספר כלי רכב והפיל רמזור.
הנאשם הורשע בהריגה אך בית המשפט המחוזי זיכה אותו מהעבירה והרשיע אותו בגרם מוות ברשלנות, קבע מיתחם עונש שנע בים 8 ל-25 חודשי פסילה והטיל על הנאשם 9 חודשי מאסר .
טיב העבירות מושא הרשעותיו הקודמות ומספרן מלמד על מסוכנותו של הנאשם .
...
בהתחשב בשיקולים לקולא ולחמרא, הגעתי למסקנה כי אין מנוס מהטלת מאסר שהנאשם יישא מאחורי סורג ובריח.
לאור כל האמור לעיל, אני גוזרת על הנאשם את העונשים כדלקמן: מאסר בפועל לתקופה של 15 חודשים.
ככל שקיים פיקדון במסגרת התיק, אני מורה על החזרתו לידי הנאשם, וזאת בכפוף לכל דין ו/או עיקול.

בהליך ערעור פלילי (ע"פ) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי באר שבע נפסק כדקלמן:

עובדות כתב האישום בתמצית – על פי המתואר בכתב האישום המתוקן, בתאריך 03.02.2015, בסמוך לשעה 14:25 בכביש 31 בין צומת שוקת ללהבים, נהג המבקש ברכב משא תומך מסוג "סקניה" (להלן: "המשאית"), אליו היה מחובר נתמך.
עוד הוסיף ב"כ המשיבה, כי בית משפט קמא קבע בצורה חד משמעית, זאת על סמך הראיות שהובאו בפניו, כי המבקש הוא שנושא באופן בלעדי באחריות לגרימת התאונה, זאת כיוון שהוביל את המקלטרת, אשר הייתה בבחינת "מטען חורג" לרוחב, כאשר הקצה השמאלי שלה בולט לתוך נתיב הנסיעה הנגדי, בעוד שהאוטובוס נוסע כדין בנתיב שלו, ומבלי שהיה כל ניסיון לסטייה שמאלה או לעקיפה מצד הנהג שלו.
עוד הוסיף ב"כ המשיבה, כי בהתבסס על הראיות, אשר הובאו בפני בית משפט קמא, האחרון קבע, כי לא היה כל קשר בין היתנהגות שוטרי ניידת המישטרה הראשונה לבין גרימת התאונה, באשר המבקש הוא שנושא באחריות הבלעדית להובלת "המטען החורג" והמסוכן בצורה בטוחה ומבלי שיבלוט בנתיב הנגדי.
בבקשה שבפניי טוען המבקש, כי סכוייו לזכות בעירעור גבוהים מהטעמים המובאים בהודעת העירעור, שעיקרם, לשיטתו, סביב קביעותיו של בית משפט קמא, המנתקות כל אחריות מצד נהג האוטובוס, מרכב הלווי המשטרתי, אשר נסע לפני המבקש והסתלק מהליווי ותוך היתעלמות מצד רשלנותם של נאשמים נוספים אשר הורשעו בתיק זה. עוד נטען, כי המבקש נעדר עבר פלילי, בן 64, אב למשפחה וסב לנכדים.
...
לפיכך, יש לדחות את הבקשה, ולו מטעם זה בלבד.
עוד הוסיף, כי העובדה שבית המשפט נעתר לבקשתו למתן אורכה להגשת נימוקי הערעור עד ליום 13.05.2023, מצדיקה כשלעצמה, היעתרות לבקשת עיכוב המאסר.
בהינתן כל האמור, הבקשה לעיכוב ביצוע עונש המאסר בפועל עד להכרעה בערעור – נדחית.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו