ע"פ 70908/05 הוא ערעורה של המדינה המתייחס לזיכויים של ארבעה מהמערערים מביצוע עבירה של ניהול עסק ללא רישיון, לפי סעיפים 4, 14 ו-15 לחוק רישוי עסקים, התשכ"ח-1968 (להלן: חוק רשוי עסקים), וצו רשוי עסקים (עסקים טעוני רשוי), התשנ"ה-1995 פריטים 5.1ב ו-8.3ב.
הערעורים נשמעו במאוחד.
לאחרונה נאמר בנושא זה על ידי בית המשפט העליון:
"בית-משפט זה עמד בעבר על הנזק הרב העלול להיגרם לכלל החברה בשל ביצוע עבירות הנוגעות לפגיעה באיכות הסביבה, בציינו: "שמירת הפסולת או פיזורה וניקוזה בדרך בלתי מבוקרת תביא לפגיעה-לעיתים פגיעה אנושה-באיכות החיים, בצחות האוויר, בזיהום מי-תהום, בהשמדת החי" (רע"פ 7861/03 מדינת ישראל נ' המועצה האזורית גליל תחתון (טרם פורסם)).
...
בהתייחס לרף הענישה הראוי בעבירות של לכלוך רשות הרבים אמר בית משפט זה:
"העבירות של לכלוך רשות הרבים מבוצעות על-ידי משאיות, הן עבירות שסיבתן כלכלית, כאשר האנטרס של בעלי המשאיות ונהגיהן הוא לחסוך בזמן ובכסף. בנוסף לכך, קיים קושי רב מאד לתפוס את העבריינים ותפיסתם היא לעיתים קרובות תוצאה של השקעת משאבים רבים שהמדינה משקיעה במבצעים מיוחדים לשם כך, העולים למשלם המיסים כסף רב. לכלוך רשות הרבים הוא פגיעה באנטרס מובהק של הציבור. בשל כל הנימוקים הללו יש להחמיר עם העבריינים, על מנת להרתיע הן אותם עצמם והן אחרים שכמותם. אנו סבורים כי בית המשפט קמא לא חרג מתחום מדיניות הענישה הראויה. התערבות שלנו בעונשים שהטיל תהווה מסר שלילי הן לבעלי המשאיות ונהגיהן והן לרשויות הממונות על אכיפת חוקי הניקיון ואיכות הסביבה".
(ע"פ (מח' ת"א) 4084/98-א שמעון כהן חברה לעבודות עפר נ' מדינת ישראל, לא פורסם.
לא הוכח ש"המערערים עוסקים כדרך קבע בהובלה, ובפרט בהובלת פסולת, ללא רישיון, הרי שמכל המקובץ עולה, כי אין בידי המאשימה להוכיח עיסוק שכזה אף לא באופן חד פעמי" (שם).
ס' 14(א) מציין מהו העונש הקבוע לצד עבירה זו.
ס' 14(ב) קובע:
"לענין סעיף זה אין נפקא מינה-(1) אם האדם עסק בעצמו או על-ידי עובדו או מורשהו; (2) אם עסק בעסק של עצמו או של אחר; (3) אם היה אחראי לניהול עסקו של אחר, בין בשכר בין ללא שכר, ולענין זה מי שניהל בפועל עסקו של אחר, רואים אותו כאחראי לניהול העסק כל עוד לא הוכח היפוכו של דבר; (4) אם היה העיסוק מוגבל מראש בזמן או חד-פעמי".
ס' 33 לחוק רישוי עסקים קובע:
"התעסקות כחלק מהעסק העיקרי 33. לענין חוק זה רואים אדם כעוסק בעסק פלוני, אף אם התעסקותו זו היא רק חלק מעסקו העיקרי או באה לסייע לו בהשגת מטרה של עסקו העיקרי; אין נפקא מינה אם העסק העיקרי טעון רישוי אם לאו".
על אף העובדה כי המערערים לא העלו או זנחו למעשה בבית משפט קמא כל טיעון בסוגיה זו – למעט הטענה העובדתית בדבר אי זיהוי המשאיות – אני סבור שדין ערעורה של המדינה להידחות.