מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

זיכוי מחמת הספק בעבירות התנהגות פרועה, הפרעה לשוטר ושימוש בכוח

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2014 בשלום אילת נפסק כדקלמן:

עם זאת, למען הסר הספק, אני מוצא לציין, כי הבעת רצונו של הנאשם להלין על השוטרים בפני המחלקה לחקירות שוטרים (מח"ש), אינה מהוה כשלעצמה דבר איום.
ראה בש"פ 5284/91 דוד לויאן נ' מדינת ישראל, פ"ד מו(1), 156 בו קבע כב' הש' בך: "בהגשת כתב-אישום צריכה התביעה להישתדל לבחור, בין סעיפי האישום האפשריים, אותו האישום המבטא בצורה הנאותה ביותר את מהות המעשה. במסגרת זאת מותר לה, כמובן, לבחור את הסעיף המחמיר ביותר עם הנאשם. אם יש לתובעים ספקות כלשהם לגבי האפשרות להוכיח את כל האלמנטים של עבירה זו, ניתן לצרף אישום נוסף או אלטרנאטיבי, ודבר זה גם מוצדק, אם הוא נחוץ כדי להאיר היבט מיוחד של הפרשה. אך אין להרבות בסעיפי אישום סתם, תוך מה שנקרא באנגלית: "throwing the book at the accused". ככלל, אין זה מן הראוי לייחס לנאשם בשל מעשה אחד מספר עבירות "במקביל" וכפי שנקבע בבש"פ 5284/91 לעיל, "אין להרבות בסעיפי אישום סתם" אלא אם כן קיימת לכך הצדקה עניינית לאמור (ראה י.קדמי, על סדר הדין בפלילים, חלק שני, הליכים שלאחר כתב אישום, כרך א', עמ' 924 ו-927).
אשר על כן, מלבד זיכויו של הנאשם מבצוע עבירת היתנהגות פרועה במקום צבורי, מצאתי להרשיעו בבצוע עבירות של העלבת עובד ציבור, הפרעה לשוטר במילוי תפקידו, תקיפת שוטר בעת מילוי תפקידו, איומים ושימוש בכוח או באיומים למנוע מעצר.
...
סבורני כי לסתירה זו אין משקל רב לצורך הכרעה בסוגיות העומדות על הפרק, ובעניין זה נחה דעתי לקבל את גרסת השוטר קולר, אשר נתמכה בעדותו של יעקובוב ואף בגרסתו של הנאשם עצמו.
כך קבעה כב' השופטת פרוקצ'יה ברע"פ 2660/05 לעיל: "מעשה ההעלבה לצורך הנורמה הפלילית מצוי במישור הבוחן את השאלה האם נעשה מעשה של השפלה וביזוי כלפי עובד ציבור, המחבל ביכולתו לבצע את תפקידו, ואינו עוסק בשאלה האם יש אמת או שקר בתוכנה של ההעלבה. 'העלבה' היא מעשה של ביוש והשפלה של עובד הציבור, כשהדגש מושם על סגנונו וצורתו, בין אם יש בתוכנו אמת או שקר. התמקדות העבירה בצורתם ובסגנונם של הדברים מניחה כמובן מאליו כי לצורך בירור טענות, השגות, ותלונות שיש לאזרח כלפי הרשות הציבורית ועובדיה, פתוחים בפניו ערוצים שונים להעלותן, ולמצות באמצעותם בחינה אמיתית של דברי ביקורת על השירות הציבורי, ועל תיפקוד עובד הציבור. תלונות מכל מין וסוג שהוא על השירות הציבורי ניתן לברר במישור המערך המינהלי, בין במסגרת משמעתית וביקורת המדינה, ובין במישור התלונה הפלילית. על התנהגות שוטרים ניתן לפנות בתלונה למחלקה לחקירות שוטרים. על אלה קיימת ביקורת שיפוטית מוגדרת. במסגרות בירור אלה נבחנות מידות האמת והממשות בטענות הביקורת. יוצא, אפוא, כי דברי העלבה קיצוניים כלפי עובד ציבור, המקיימים ודאות קרובה לפגיעה ממשית ביכולת תיפקודו, והעלולים להשפיע על השירות הציבורי בכללו, נכנסים בגדרה של הנורמה הפלילית, בין אם יש בביקורת המוטחת ממשות לגופה, ובין אם לאו. שאלת האמת או השקר אמורה להתברר לא בגדרה של האמירה העולבת, אלא במסגרת תלונה המוגשת כדין לרשויות מוסמכות, כשהיא מנוסחת כדבעי, בדרך כנה ואדיבה, אם וכאשר תוגש". האיזון שבין פרשנות יסודות העבירה לבין חופש הביטוי לצורך להגן על עובד הציבור, מבוצע בהשראת אמות המידה של פסקת ההגבלה בחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו.
אי לכך, נוכח שלל העבירות בהן מצאתי להרשיע את הנאשם, סבורני כי יש בהן כדי כיסוי מלא של התנהלותו האסורה, ואין מקום להרבות בעבירה נוספת, בשל התנהגות פרועה במקום ציבורי.
בשל כך, מזוכה הנאשם מביצוע עבירה זו. התנהלות המשטרה טרם חתימה, ועל אף שמצאתי את הנאשם אשם במרבית העבירות שיוחסו לו בכתב האישום, סבורני כי יש מקום להעיר על דרך ההתבטאות שנשמעה כלפי הנאשם.
דבר נוסף, ועל אף שהנאשם הורשע בדין, סבורני כי לא היה מקום, ולו למראית עין, לדרך גביית ההודעה ממנו כחשוד, בו בעת שהגיע מיוזמתו למשטרה כדי להתלונן על שוטר.
סוף דבר הנני קובע כי המאשימה הוכיחה מעל לכל ספק סביר עובדות כתב האישום וכי לא עמדה לנאשם הגנה טובה.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2014 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

כללי התביעה מייחסת לנאשם שלוש עבירות: היתנהגות פרועה במקום צבורי לפי סעיף 216 (א)(1) לחוק העונשין, תשל"ז – 1977 (להלן "החוק"), הפרעה לשוטר במילוי תפקידו, עבירה לפי סעיף 275 לחוק ושימוש בכוח או באיומים למנוע מעצר, עבירה לפי סעיף 47 (א) לפקודת סדר הדין הפלילי (מעצר וחיפוש) (נוסח משולב), תשכ"ט – 1962.
לאור כל הדברים שציינתי לעיל אני מחליט לזכות את הנאשם מחמת הספק מכל העבירות שיוחסו לו בכתב האישום.
...
לאחר בחינת הראיות החלטתי לזכות את הנאשם מחמת הספק.
נוכח כל האמור לעיל נותר בלבי ספק ממשי לגבי זיהויו של הנאשם.
לאור כל הדברים שציינתי לעיל אני מחליט לזכות את הנאשם מחמת הספק מכל העבירות שיוחסו לו בכתב האישום.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2013 בשלום ראשון לציון נפסק כדקלמן:

הנאשם זוכה מחמת הספק מעבירה של תקיפת שוטר במילוי תפקידו, הכול כפי שפורט בהרחבה בהכרעת הדין מיום 23.9.12.
עבריינים כנאשם שבפניי, הנוהגים בבריונות, כוחנות, הפרעה ועלבון כלפי שוטרים בעת מילוי תפקידם, מביעים זילזול בשלטון החוק ובבטחונם של השוטרים, הנידרש לבצוע עבודתם ללא חשש ומצוקה.
בכל הנוגע לעבירת העלבת עובד ציבור, מן הראוי להפנות לדברי כב' השופט ס' ג'ובראן ברע"פ 5579/10 קריה נ' מדינת ישראל (מיום 2.8.10): "....יש לשוב ולהזכיר כי הדעת אינה סובלת שימוש בביטוים כה נלוזים גזעניים ומעוררי חלחלה כנגד שוטרי משטרת ישראל, אשר עושים את עבודתם נאמנה למען שמירת הסדר הצבורי וביטחון הציבור, ואף מסכנים את חייהם לשם כך. איני יודע מאין לקח המבקש את החוצפה ועזות המצח להתנהג בדרך שכזו לשוטרים במהלך מילוי תפקידם. דבריו אינם מהוים רק פגיעה קשה ביותר בשוטרים עצמם אשר נמצאים שם כדי להבטיח את בטחונו, אלא יש בהם פגיעה קשה ביותר בשלטון החוק ובמדינה כולה, כפי שציין בית המשפט המחוזי. על היתנהגות שכזו לא ניתן לעבור לסדר היום וחובה עלינו להכביד את ידינו כנגד מי שלוקחים חרות לעצמם לפגוע בצורה כה קשה בנציגי החוק במדינת ישראל. יש להוקיע בחומרה רבה מעשים בהם אדם לוקח את החוק לידיו, לשם פגיעה והעלבה בעובדי ציבור במהלך מילוי תפקידם. מעשים אלו מערערים את המוסכמות הבסיסיות ביותר של החברה הדמוקרטית בה אנו חיים. חברה המכבדת את שילטון החוק ואת זכויותיו של הזולת לא תאפשר פגיעה והעלבה כה קשה של נציגי החוק, וכל פגיעה שכזו צריכה להתקל בקיר ברזל של אפס סובלנות, על מנת לגדוע אלימות מסוג זה במהירות האפשרית. כאמור על מול אלימות מילולית שכזו המכרסמת ביסודות חברתנו הדמוקרטית יש לנקוט בענישה מרתיעה. הציבור נותן את מבטחו בעובדי הציבור ונציגי החוק, "וטובת הציבור מחייבת כי יובטח להם שיוכלו למלא את תפקידם ללא מורא וללא פחד". כמו כן יפים הדברים שנקבעו בהקשר זה בע"פ (חיפה) 15150-11-08 אבו שקארה נ' מ"י:   "השוטרים עמלים יומם ולילה להבטיח את הסדר הצבורי ואת ביטחון הציבור ושלומו. הם חשופים לפגיעה מצד עבריינים והם יותר מכל בעל תפקיד אחר, זקוקים להגנתו של בית המשפט בכך שיכביד את ידו על מי שפוגע בהם ומעליב אותם" באשר לעבירת האיומים, בתי המשפט עמדו לא פעם על החומרה הנובעת מעבירת האיומים בשל המסוכנות הטבועה בה, בהתייחס להוצאת דברי האיומים מן הכוח אל הפועל ולהיותם מעשי בריונות לשמה.
מעשיו של הנאשם החלו בהתנהגות פרועה ואלימה במועדון, המשיכו דרך העלבת השוטר ואיום עליו בנוכחות עשרות אזרחים שבילו במועדון, לוו ביריקות לכל עבר בתוך ניידת המישטרה לרבות על ציוד הקשר שבה, והסלימו עד כדי השמעת גידופים ואיומים ברף הגבוה, לרבות איומים על חייהם של השוטרים, תוך הצהרה על רדיפתם והגעה עד לביתם מבצרם.
לצד זאת חלוף הזמן מאז ביצוע העבירות, עברו הנקי, והעובדה כי לא הוגשו נגדו כתבי אישום נוספים, משמשים לזכותו בעת הזו.
...
מכל האמור העתירה לביטול הרשעה נדחית בזאת.
סבורני כי יש מקום להטיל על הנאשם עונש מאסר אשר ירוצה בדרך של עבודות שירות.
סוף דבר – לאור כל המפורט לעיל' אני גוזרת על הנאשם את העונשים כדלקמן: א. 3 חודשי מאסר בפועל אשר ירוצו בדרך של עבודות שירות.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2013 בשלום באר שבע נפסק כדקלמן:

הנאשם לא מנע מהשוטרים להכנס לביתו, לא צעק לבניו לברוח, ואף אם מסר כי אינו יודע היכן בניו, לאור האמור אין בהתנהגותו המתוארת כדי לבסס עבירה של הפרעה לשוטר במילוי תפקידו.
לא ייפלא, אפוא, שסתירות ואי-דיוקי-לשון שכיחים הם לא רק בדברי עדים שונים, אלה בהשוואה לאלה, כי אם גם בדבריו של עד אחד גופו, בתשובותיו בחקירה הראשית ובחקירה הנגדית, ובהיתחשב בדברים אשר בא-כוח הצד האחד או הצד האחר משתדלים לשים בפיו (ע"פ 100/55 מאיר נ' היועץ המשפטי [7], בעמ' 1224).
הגם שהתנהגות כזו מצידו של נאשם, אינה יכולה לשמש כראיה מפלילה בזכות עצמה, יש בה כדי לסייע לראיות שהובאו על ידי התביעה.
הגם שאין לשלול טעתה ע.ת. 5 כי ניפצע ברגלו מאבן שזרק הנאשם, הרי לנוכח שהמדובר בסברה בלבד, שאינה נתמכת בראיות, ובהיעדר אישורים רפואיים תומכים – ראיתי לזכות הנאשם, מחמת הספק, בנוגע לעבירה זו. דיון והכרעה – האישום השני ראיתי לזכות הנאשם מעבירה של הפרעה לשוטר בעת מילוי תפקידו, כפי המפורט באישום השני שבכתב האישום.
...
לפיכך השאלה איננה אם קיימים אי-דיוקים ואי-התאמות בפרטים, אלא אם המיקשה כולה היא אמינה, ואם הגרעין הקשה של האירועים והתמונה הכוללת המתקבלת מן העדות והחיזוקים לה מאפשרים מסקנה בדבר אשמת הנאשם מעבר לכל ספק סביר.
כאשר הנאשם עצמו מכחיש כל נוכחות בזירת האירוע, ואין ראיה ישירה הפוגמת במהמנות ע.ת. 1 ו-ע.ת. 5, שהעידו על כך, שהנאשם תקף אותם וזרק לעברם אבנים – עומדת בעינה גרסת השוטרים המותקפים, בה מצא בית המשפט ליתן אמון.
סיכום לאור כל האמור לעיל, לאחר שמצאתי ליתן אמון בגרסותיהם של הבלשים המעורבים, הנתמכות על ידי עדותו של ע.ת. 6, ואף מסתיעות באי אמת שמסר הנאשם בעדותו, ראיתי להרשיע הנאשם, במסגרת האישום הראשון, בעבירות של תקיפת שוטר בשעת מילוי תפקידו בניגוד לסעיף 274(1), (2), (3) לחוק העונשין, תשל"ז – 1977; הפרעה לשוטר במילוי תפקידו, בניגוד לסעיף 275 לאותו חוק; היזק במזיד (בנוגע לניידת המשטרה), בניגוד לסעיף 275 לאותו חוק.

בהליך תביעה קטנה (ת"ק) שהוגש בשנת 2012 בשלום חדרה נפסק כדקלמן:

בסעיף 9 לכתב ההנגה מפורט סדר ההתרחשויות, כאשר בסעיף 9(ז) נכתב: "בשל בִיום התאונה נתבקש התובע להתלוות אל השוטרים לתחנת המישטרה עקב הכשלת שוטר במילוי תפקידו" ; בסעיף 9(ח) נרשם: "השוטרים התייעצו עם מפקדם, הנתבע מס' 2 , הסבירו את אשר היתרחש והאחרון הורה לשוטרים לעכב את התובע ... וזאת בשל הפרעה לשוטר ..." ; בסעיף 9(ט) צויין כי "התובע סירב לעיכוב ...השוטרים שוב יצרו קשר עם המפקד...והוא הורה להם לעצור את התובע ..גם אם יש צורך בשימוש בכוח סביר" .
יחד עם זאת שיקול הדעת הנכון, היה שלא לעשות שימוש בסמכויות השיטור ולאפשר לתובע לעזוב את המקום ואף לקבל טפול רפואי, הן בשל מעורבותם האישית בארוע והן בשל הספק שהיה אמור להדריכם, שמא למרות אמונתם שהוא לא נפגע, אולי אמת בפיו.
לא ברור במה הופרעו השוטרים בכך שהתובע טען כלפיהם שדרסו את רגלו, להבדיל מפגיעה אחרת בהם שאינה בבחינת עבירה לפי סעיף 275 הנ"ל. ניתן לומר (בדוחק) שהדבר חייב את השוטרים להישאר במקום לצורך הבירור והיה בכך למנוע מהם להמשיך בתפקידם, אולם כאמור ספק רב אם הפרעה לשוטר היא ההגדרה הנכונה של היתנהגות התובע.
התובע גרם לניזקו בשל היתנהגותו הפרועה ואין זה ראוי לזכותו בפצוי.
...
אקדים ואומר כי המסקנה המתחייבת מהחומר שהובא בפני היא כטענת התובע – היינו שהקצין הורה לשוטרים בשטח לעכבו בשל כך שבִיים לטענתם דריסה וכן הורה כי אם יסרב לעיכוב – יש לעוצרו.
אני מקבל גרסה זו הנתמכת בבירור בגרסת השוטרים כאמור.
אינני מקבל טענה זו ועדותו של התובע בנקודה זו הייתה לא אמינה עלי ודי לציין הודאתו בכך שלא ביקש כלל לגשת לשירותים.
] על כן אני דוחה את התביעה ובשל העובדה שקבעתי שהעיכוב היה לא מוצדק, לא אחייב התובע בהוצאות.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו