מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

זיכוי בגין הגנה מן הצדק הפעלת כוח שלא כדין

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2021 בשלום נתניה נפסק כדקלמן:

עוד הפניתה לת"פ 14063-12-14 מדינת ישראל נ' סואעד, שם נקבע: "המחדל בפעולת הרשות גורם במקרה זה לפגיעה ממשית ביכולתו של הנאשם להיתגונן. גירסתו לא נבדקה. הנאשם מסר גירסתו בתחנת המישטרה בלבד, תחנת המישטרה בה משרת השוטר אשר על פי טענתו תקף אותו ועל פי טענת השוטר דחף אותו והפריע לעיכובו ומעצרו. אין לקבוע כי הרשות פעלה בזדון, אך מצטיירת על פניו תמונה של זילזול בגירסת ובתלונת האזרח. " נוכח כל אלה, ומבלי להקל ראש במיוחס לנאשם בכתב האישום, טוענת הסנגורית כי מדובר במקרה חריג שבו נפגעו זכויותיו של המבקש בצורה קשה ובלתי הפיכה ובאופן שמכריע את הכף לביטולו של כתב האישום מחמת הגנה מן הצדק.
על אף הקביעה כי "ההנחיה היא נוהל פנימי שמסדיר את עבודתה של הפרקליטות מול מח"ש ולא מעבר לכך. גם הפרה בוטה של נוהל זה לא בהכרח תקים לאזרח המתלונן הגנה מן הצדק" (הילכת אלקובי), וגם בהיתחשב בעובדה שהמשיבה פעלה כדין, שוכנעתי כי בקיום ההליך חרף "התקלה" בטיפול בתלונת המבקש במח"ש, ישנה פגיעה בתחושת הצדק וההגינות.
בתי המשפט מתחו ביקורת על היתנהלות דומה של מח"ש בבירור תלונות אזרחים, אף אם לא מהרו לקבל טענה של הגנה מן הצדק וביטלו כתבי אישום בשל היתנהלות זו. בת"פ 62212-03-16 מדינת ישראל נ' יפרח ואח' (6.2.18), זיכה בית המשפט נאשם שיוחסו לו עבירות של איומים, תקיפת שוטר בנסיבות מחמירות והכשלת שוטר.
בית המשפט קבע כי לא ניתן להיתעלם מתלונת הנאשם על הפעלת כוח בלתי סביר של השוטרים כנגדו, כאשר התלונה לא נחקרה כלל וכי "תיק מח"ש ניסגר ללא בדיקה, ללא חקירה, מבלי פירוט והנמקה ראויים וסבירים לסגירתו". בת"פ 30494-08-15 מדינת ישראל נ' אילוז (10.1.18) הורה בית המשפט על ביטול חלקי של כתב האישום בכל הנוגע לעבירה של תקיפת שוטר שיוחסה לנאשמת.
...
על אף הקביעה כי "ההנחיה היא נוהל פנימי שמסדיר את עבודתה של הפרקליטות מול מח"ש ולא מעבר לכך. גם הפרה בוטה של נוהל זה לא בהכרח תקים לאזרח המתלונן הגנה מן הצדק" (הלכת אלקובי), וגם בהתחשב בעובדה שהמשיבה פעלה כדין, שוכנעתי כי בקיום ההליך חרף "התקלה" בטיפול בתלונת המבקש במח"ש, ישנה פגיעה בתחושת הצדק וההגינות.
כאן מצאתי לנכון להפנות לע"פ 10726-01-11 מדינת ישראל נ' קנדרו, שם קבע בית המשפט המחוזי בין היתר: "סבורים אנו כי יצירת זיקה מיידית בין מחדל בחקירת שוטרים ובין קיום של הליך פלילי מעוררת בעיות אשר ראוי למנוע". בית המשפט שם המשיך והבהיר כי בית המשפט הדן בהליך הפלילי יכול לזמן את השוטרים לשמוע את מכלול הטענות ויכול לקבוע, לאחר שמיעת העדויות, כי למעשה המשיב הוא זה שהותקף ולא להיפך.
סוף דבר לאור כל האמור לעיל ולאחר שבחנתי את מכלול טענות הצדדים, שוכנעתי כי אין לנקוט בחריג ובסעד הקיצוני של ביטולו של כתב האישום.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2021 באזורי לעבודה באר שבע נפסק כדקלמן:

בית הדין האיזורי לעבודה באר שבע ת"פ 11538-10-19 מדינת ישראל נ' אופוס שרותי כח אדם בע"מ ואח' בפני כבוד סגן הנשיא השופט צבי פרנקל בעיניין: מדינת ישראל ע"י ב"כ עו"ד גדעון פנר ויצחק ששון המאשימה 1.אופוס שרותי כח אדם בע"מ 2.ישראל מלמד ע"י ב"כ עו"ד רון יוסף הנאשמים הכרעת דין
הנאשמים ביקשו לזכות אותם מטעמי הגנה מן הצדק.
היסוד הנפשי הנידרש ביחס להעסקת עובד זר שלא כדין הוא מסוג מודעות והיסוד יכול להתקיים גם בעצימת עיניים כאשר הנאשם נימנע מלערוך בירור סביר בעיניין זה הוא יימצא כמי שהיה מודע לקיומן של אותן נסיבות.
כאמור הנאשם הוא הבעלים היחיד והמנהל הפעיל של הנאשמת והוא לא הפריך בצורה כלשהיא את החזקה הקבועה בסעיף 5 לחוק עובדים זרים.
...
על כן אני מרשיע את הנאשמת בהעסקת העובדת הזרה ללא ביטוח רפואי, בניגוד להוראות סעיף 2(ב)(3) לחוק עובדים זרים.
לאור האמור אני מרשיע גם את הנאשם בביצוע עבירות של הפרת חובת הפיקוח המוטלת עליו כנושא משרה לפי סעיף 5 לעובדים זרים, גם ביחס לעובדת הזרה שלא חוק וגם ביחס להעסקתה מבלי שהוסדר עבורה ביטוח רפואי.
אני מרשיע את הנאשמים בעבירות המיוחסות להם בכתב האישום.

בהליך ערעור פלילי (ע"פ) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

לדבריו, לאחר מתן הכרעת הדין ובעקבות זיכויו, יצר קשר עם ראש הקהילה אליה משתייכים א' ומשפחתו, ובתיווכו נפגש עם א' למען עשיית השלום.
אשר על כן, שוכנעתי כי בשלב קבלת ההחלטה בעיניינו של המשיב, בהנתן התשתית הראייתית הלכאורית אשר עמדה לפני גורמי התביעה לביסוס אשמתו של המשיב, ובהיתחשב במדיניות ההעמדה לדין של שוטרים, המעוגנת בהנחיה 1.16, פעלה המערערת כדין בהחלטה על הגשת כתב-אישום ומשכך, לא עומדת למשיב הגנה מן הצדק.
משכך, קבע בית-המשפט כי "..סטרה זו היא הפעלת כוח שלא כדין, אשר הנאשם בעדותו הצטער עליה ואמר לא הייתה צריכה להתרחש". על כן, הוסיף וקבע, ובלשונו, כי "...משאין חולק, גם מצידו של הנאשם, כי היה עליו להמנע מלסטור לא', הרי שניתן לקבוע כי מדובר בשימוש בכוח שלא כדין מצד הנאשם, המבססת את עבירת התקיפה". יוטעם – בית משפט קמא קבע כי המשיב סטר לא', קטין, לאחר תפיסתו, בהיותו יושב על הקרקע, תוך שימוש בכוח שלא כדין, באופן המקיים את יסודות עבירת התקיפה, לפי סעיף 379 לחוק העונשין.
במכלול האמור, מקום בו קבעה הערכאה הדיונית כי המשיב ביצע את המעשה המיוחס לו בכתב-האישום, באופן המבסס את אשמתו בעבירת התקיפה, הגם שמדובר במעשה בודד, ובהיתחשב בקביעה לעיל כי לא עומדת למשיב הגנה מן הצדק- שוכנעתי, כי היה על בית-משפט קמא להרשיע את המשיב בעבירה שיוחסה לו בגין מעשה הסטירה ובכך שקבע את חפותו בדין הפלילי והורה על זיכויו מהעבירה שיוחסה לו, חרף הוכחת יסודותיה במידה הדרושה, שגה -ויש להתערב בקביעתו.
...
שנית, מסקנה זו משקפת התערבות בשיקול דעת גורמי האכיפה בהחלטה בדבר העמדה לדין פלילי או משמעתי, מקום שבו הנחיית פרקליט המדינה הנזכרת אינה נוקטת בקריטריונים ברורים וחדים בשאלת הבחירה בין מסלולים אלה.
מטעמים אלה, הרי שבנסיבותיו הקונקרטיות והייחודיות של המקרה שכאן סבורני כי "העוול שנגרם לציבור בכללותו", המשתקף בפגם שנפל בהנמקה, אינו מגיע לכדי עיוות דין ואינו מצדיק להתערב בתוצאה שאליה הגיע בית משפט קמא, שלפיה ההליך בעניינו של המשיב לא יוסיף להתנהל ולא יסתיים בהרשעתו.
לפיכך, סבורני כי יש להורות על דחיית הערעור, בכפוף לתיקון שבפיסקה 18 לעיל.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לפני מספר בקשות מטעם הנאשמת: א. בקשה לפסילת ראיות ובטול כתב האישום מחמת הגנה מן הצדק, בהתאם לסעיף 149(10) לחוק סדר הדין הפלילי [נוסח משולב], תשמ"ב-1982 (להלן: "החסד"פ"); ב. בקשה לזיכוי הנאשמת מהטעם שלא הוכחה האשמה אף לכאורה ולפיכך אין מקום להשיב לאשמה, בהתאם להוראות סעיף 158 לחסד"פ; ג. בקשה לענישה ללא הרשעה.
בשים לב לכך שלא נטען כי פקחי המאשימה ניכנסו שלא כדין לנכס או הפעילו כוח כלשהוא על מנת להכריח את העובדת לצאת מהבית וכאשר דו"ח הפעולה (נ/1) מתעד את פעילותם בשטח, אין לומר כי מדובר בראיות שהושגו שלא כדין שיש לפסלם.
...
נוכח האמור, בקשת הנאשמת לפי סעיף 158 לחסד"פ נדחית.
נוכח האמור, הבקשה נדחית בשלב זה, לנאשמת תהא שמורה הזכות להעלותה בשנית בשלב מאוחר יותר של ההליך, ככל שיתעורר בכך הצורך ובהתאם לשיקוליה.
סוף דבר הבקשות נדחות, כאמור לעיל.

בהליך ערעור פלילי (ע"פ) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

בהכרעת הדין, החליט בית משפט קמא לזכות את המשיב מעבירת תקיפה לפי סעיף 379 לחוק העונשין, התשל"ז – 1977 (להלן – חוק העונשין).
בהכרעת הדין נקבע, כי עובר להפעלת הכוח, המתלונן השמיע אמירה בדבר "בלגן" הצפוי במקום, ואף השמיע איום, "תשמרו על עצמכם", במסווה של אזהרה.
טענת המשיב להגנה מן הצדק התבססה על טענה לפיה העמדתו לדין פלילי עמדה בנגוד להנחיית פרקליט המדינה, הנחייה מס' 1.16 – מדיניות פתיחה בחקירה והעמדה לדין בתיקי שימוש בכוח שלא כדין על ידי שוטרים (18.8.20, להלן – ההנחיה).
...
הערעור מופנה נגד קביעה זו. לאחר שנתנו דעתנו לטענות הצדדים, על רקע החומר שבפנינו, החלטנו לקבל את הערעור.
מקובלת עלינו קביעת בית משפט קמא בהקשר זה כי יש להתחשב באווירה באירוע ובמצב הדברים הסוער בו היו נתונים המשיב ושוטרים אחרים בזמן אמת, גם על רקע כלל האירועים שעימם נאלצו להתמודד באותה תקופה.
דעת הרוב בחרה לאשר את הכרעת הדין של בית משפט השלום על יסוד סעיף 215 לחוק סדר הדין הפלילי [נוסח משולב] תשמ"ב – 1982, ונסיבות ספציפיות שונות שפורטו שם. אנו נוטים לדעה, בלא שאנו קובעים מסמרות סופיים בעניין זה, כי דעת המיעוט באותה פרשה קרובה יותר לשקף את פסיקת בית המשפט העליון בכל הנוגע ליישומה של תורת ההגנה מן הצדק.
התוצאה של כל האמור היא, כי אנו מקבלים את הערעור, ומרשיעים את המשיב בעבירה של תקיפה לפי סעיף 379 לחוק העונשין.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו