לאור זאת דוחה את הערר ולראות כמי שאיבד מכושרו להישתכר עד 50 אחוז [כך המשפט במקור] והועדה דוחה את הערר.
סעיף 209 לחוק הביטוח הלאומי, שאליו הפניתה גם הרשמת את הצדדים, מורה לפקיד התביעות (ובהתאמה, לועדה לעררים (אי כושר)) לשקול "גם את השפעת ליקויו של התובע על יכולתו לחזור לעבודתו במלואה או בחלקה, ועל יכולתו לבצע עבודה אחרת או לרכוש מיקצוע חדש מסוג העבודות או המקצועות שהתובע מסוגל לעבוד בהם והתואמים את כושרו הגופני ומצב בריאותו". בעיניין מוהרה הסביר השופט פליטמן (כתוארו אז) את הוראת החוק כך- "נקודת המוצא לקביעת דרגת אי הכושר כאמור צריכה להיות, כי ליקוייו הרפואיים ניתן של המערער כפי שנקבעו על ידי הועדה הרפואית לעררים מבטאים דרגה אוביקטיבית של אי כושר לעבוד. מתוך נקודת מוצא זו, על הועדה לקבוע את דרגת אי כושרו על פי נסיבותיו האישיות של הנכה. למשל, יכולת לחזור לעבודה קודמת, גיל, השכלה ויכולת אינטלקטואלית ופיסית. שהרי אין דומה לדוגמא כושר העבודה של מי שמסוגל לעבוד עבודה עיונית משרדית לכושר העבודה של הסובל מאותם ליקויים שאינו מסוגל על פי השכלתו וכושרו האינטלקטואלי לעבודה שכזאת" ( ההדגשה הוספה, עב"ל (ארצי) 327/03 מוהרה – המוסד לביטוח לאומי (15.4.04), בפיסקה 5.
הועדה אמנם מציינת את גילו, השכלתו ועבודתו (הפיזית) הקודמת אך לא ניתן להיתחקות אחר הלך מחשבתה בהיעדר דיון על השלכתם של אלה על כושר הישתכרותו בהיתחשב במיגבלות הרפואיות שהיא עצמה מכירה בהן,זאת, כפי שנפרש גם בהילכת מוהרה.
...
לאור האמור טען המערער כי החלטת הוועדה מהווה מסקנה בלבד, וביקש כי עניינו יוחזר לוועדה באותו הרכב על מנת שזו תנמק את החלטתה.
כמו כן הוסיף המוסד כי "יש לשקול את המסר והדרישה המצופה מן הרופאים בוועדות", שאינם משפטנים "ובאמת לא ברור כיצד מצופה שיתייחסו לאלמנט הגיל / השכלה / עבר תעסוקתי מעבר להתייחסות הקיימת בתיק".
דיון והכרעה
לאחר שעיינתי בערעור, בתשובת המוסד, בפרוטוקול הוועדה לעררים מושא הערעור ובכלל המסמכים שבתיק, הגעתי לכלל מסקנה כי דין הערעור להתקבל.
זאת מן הטעמים המפורטים להלן.
לאור זאת, הערעור מתקבל.