כרקע, יצויין כי התובע נפגע בתאונת דרכים שהוכרה כתאונת עבודה, וביום 01/10/10 נקבעו לו 83% נכות יציבה.
לבסוף, קבעה הועדה בדרג ראשון לתובע ביום 21/03/14 נכות צמיתה בשיעור 45%.
הדין החל –
"תקנה 37 קובעת כי ככל שמדובר ב"דיון מחדש לפי בקשת המוסד", הרי לאחר שעברו שישה חודשים מאז נקבעה לאחרונה דרגת נכותו של נפגע, "רשאי רופא מוסמך לבקש קביעה מחדש של דרגת הנכות".
בעיניין שליבו [דב"ע (ארצי) מג/98 – 0 עובדיה שליבו – המוסד לביטוח לאומי, [פורסם בנבו] פד"ע טז 211 (1984)] נפסק כי "לאותו דיון מחדש צידוק, אם חל שינוי בנתונים ששמשו לקביעה קודמת", אם כי אותו שינוי "אינו חייב להיות נתון מוכח בפני הרופא המוסמך, ודי שבידיעתו המקצועית ובניסיונו יהיה כדי לשמש יסוד סביר שחלוף הזמן הביא לשינוי". כן נקבע כי "עצם העובדה שמקנים את הסמכות לרופא מביאה למסקנה, שהכוונה היא שהסמכות תופעל משיקולים רפואיים". וכי "הסמכות הנתונה בתקנה 37, ככל סמכות אחרת, צריך שתופעל משיקולים עינייניים, ומהם שיקולים עינייניים עת מדובר בדרגת נכות יציבה, שעל דיון מחדש בה יכול להחליט רופא? שוב אותה תשובה – שיקולים רפואיים, ולא שיקולים שעומדים ביסודו של ערר, ערעור או אף 'רביזיה' של החלטה של ועדה רפואית לעררים או פסק דין של בית דין לעבודה. לאלה דרכים משלהם"..
...
הדין החל –
"תקנה 37 קובעת כי ככל שמדובר ב"דיון מחדש לפי בקשת המוסד", הרי לאחר שעברו שישה חודשים מאז נקבעה לאחרונה דרגת נכותו של נפגע, "רשאי רופא מוסמך לבקש קביעה מחדש של דרגת הנכות".
בעניין שליבו [דב"ע (ארצי) מג/98 – 0 עובדיה שליבו – המוסד לביטוח לאומי, [פורסם בנבו] פד"ע טז 211 (1984)] נפסק כי "לאותו דיון מחדש צידוק, אם חל שינוי בנתונים ששימשו לקביעה קודמת", אם כי אותו שינוי "אינו חייב להיות נתון מוכח בפני הרופא המוסמך, ודי שבידיעתו המקצועית ובניסיונו יהיה כדי לשמש יסוד סביר שחלוף הזמן הביא לשינוי". כן נקבע כי "עצם העובדה שמקנים את הסמכות לרופא מביאה למסקנה, שהכוונה היא שהסמכות תופעל משיקולים רפואיים". וכי "הסמכות הנתונה בתקנה 37, ככל סמכות אחרת, צריך שתופעל משיקולים ענייניים, ומהם שיקולים ענייניים עת מדובר בדרגת נכות יציבה, שעל דיון מחדש בה יכול להחליט רופא? שוב אותה תשובה – שיקולים רפואיים, ולא שיקולים שעומדים ביסודו של ערר, ערעור או אף 'רביזיה' של החלטה של ועדה רפואית לעררים או פסק דין של בית דין לעבודה. לאלה דרכים משלהם"..
לא מצאנו בסיס לטענה כי לצורך הפעלת תקנה 37 נדרש להראות כי חל "שינוי משמעותי" במצבו הרפואי של המבוטח.
דרישה כזו תקשה על מבוטחים המבקשים לממש את זכותם לבדיקה מחדש מכוח תקנה 36 לתקנות [ראו: עב"ל (ארצי)
4895-02-12 נתנאל צוברי – המוסד לביטוח לאומי [פורסם בנבו] (29.10.2014) (להלן – עניין צוברי); עב"ל (ארצי) 480/06 המוסד לביטוח לאומי – טרייגמן [פורסם בנבו] (15.5.2008)]
אין בידינו לקבל את טענת המערער כי אין די בנתונים העולים מסרט וידאו כדי להוות בסיס להחלטת הרופא המוסמך לזמן את המבוטח לבדיקה מחדש על פי תקנה 37, וכי על הרופא המוסמך לזמן את המבוטח לבדיקה קלינית ולבדיקות עזר שונות בהתאם לפגימה, ולבקש חוות דעת מרופאים מומחים לפגימות שנקבעו למבוטח.
מחיקה
לאור כל האמור לעיל אני מחליטה כדלקמן –
א. אין מקום להמשיך ולעכב את הליכי הערר שננקטו על ידי שני הצדדים, וניתן לקדם את הקמת ועדת הערר התאימה ולזמן את התובע לבדיקה בפניה, תוך שחזקה שתבחן נכוחה את מצבו של התובע והוא, מצידו, יוכל להעלות בפניה את כל הסתייגויותיו והסבריו אשר לעולה לכאורה מצילומי הוידאו שלו.