מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

התרעה על ליקויים בדירה באמצעות שיחות ומכתבים

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

התובעים התריעו על ליקויים אלו בתוך שנת הבדק, והבהירו כי אין להם מספיק אריחים להחלפה, אולם הנתבעת היתנערה מאחריות.
המלומד, איל זמיר, כותב בספרו, חוק המכר (דירות), תשל"ג- 1973 פירוש לחוקי החוזים, מיסודו של ג' טדסקי, תשס"ב-2002, בעמ' 540, בהתייחסו לצורת ההודעה: "כמו שאר ההוראות בדבר הודעה על אי התאמה בחקיקת החוזים, אף סעיף 4 א' אינו דורש שההודעה תנתן באופן פורמאלי כלשהוא. ההודעה יכולה להנתן בכתב או בעל פה, פנים אל פנים, בשיחת טלפון, באמצעות פקסימיליה וכדו' ". סעיף זה מטיל את האחריות על המוכר לתקן ליקויים שלא פורטו בפרוטוקול המסירה, על אף שהיו גלויים לעין ובילבד שניתנה הודעה על קיומם בתוך שנה ממועד המסירה.
טענות התובעים הנתבעת איבדה את זכותה לתקן את הליקויים בדירת התובעים, משהוכח כי הם הודיעו לנתבעת על הליקויים, לרבות העובדה שאין בידיהם מספיק אריחים להחלפת האריחים הפגומים, אין ספור פעמים ואף נתנו לה הזדמנויות נאותות לתיקון.
ממכתב זה עולה כי נוהלו בין הצדדים שיחות באשר לליקויים בדירה, עוד קודם לשליחת מכתב זה. מכתב שני, נשלח ביום 13.10.16, ובמסגרתו שבו התובעים על פירוט הליקויים בדירה ואף ציינו כי אין ברשותם די אריחים להחלפת האריחים הפגומים.
...
לצורך הבחינה האם יש לפסוק פיצוי בגין עוגמת נפש בתביעה של ליקויי בנייה, יש לשקול מספר שיקולים, לרבות אופי הליקויים ואי ההתאמות ועלות תיקונם, התנהלות הנתבעת בטרם הגשת התביעה ולאחריה ועוד – כך נקבע בע"א 6540/05 סולל בונה בע"מ נ' אברמוביץ (1.12.08): "בקביעת גובה הפיצוי עבור עוגמת נפש שנגרמה בגין ליקויי בנייה יש להביא במכלול השיקולים, בין היתר, את ייעודו של הנכס (מבנה מגורים, מבנה עסקי או אחר); את טיב הליקויים; מידת חומרתם; מידת השפעתם על שגרת חיי המשתמשים בנכס; התנהלות הצדדים עובר להליך המשפטי ובמהלכו; ועלות תיקון הליקויים (ראו: עניין סגל, פסקה 16; אביחי נ' ורדי דיני מכר דירות – ליקויי בניה והבטחת זכויות הרוכשים (2001) 421). אשר לשיקול האחרון – עלות תיקון הליקויים – נפסק כי אין לדרוש בהכרח תאימות בין עלות תיקון הליקוי לבין הפיצוי שיש לפסוק בשל עוגמת הנפש שנגרמה כתוצאה מאותו ליקוי, שכן לעיתים עלות תיקונו של ליקוי מסוים אינה משקפת את עוגמת הנפש שנגרמה בעטיו (ראו עניין סגל, שם; ע"א 611/89 דרוקר זכריה חברה קבלנית לעבודות אזרחיות ופיתוח בע"מ נ' נחמיאס, פ"ד מו(2) 60, 65 (1992) (להלן: עניין דרוקר). עם זאת, על הפיצוי בגין עוגמת נפש לעמוד במבחן של סבירות (עניין סגל, שם)." לאחר ששקלתי מכלול הנתונים בתיק זה, התנהלות הצדדים ממועד המסירה ועד להגשת התביעה, העובדה כי מדובר בדירת מגורים, בחינת מהות הליקויים והיקף התיקונים שנדרשו במהלך תקופת הבדק ולאחריה, הטרחה ואי הנוחות שנגרמו לתובעים בגינם ואלה שייגרמו כתוצאה מהחלפת הריצוף בדירה, הגעתי למסקנה כי יש לחייב את הנתבעת בפיצוי התובעים בסך של 5,000 ₪.
סוף דבר נוכח כלל האמור אני מקבלת את התביעה בחלקה ומחייבת את הנתבעת לשלם לתובעת סך של 75,922 ₪, לפי הפירוט הבא: סך של של 63,902 ₪ בגין עלויות תיקון הליקויים בדירה, כאמור בחוות דעת מומחה בית המשפט.
כמו כן הנתבעת תשלם לתובעים הוצאות משפט כדלקמן: סך של 1,259 ₪ בגין מחצית ראשונה של האגרה, סך של 1,500 ₪ בגין עלות חוות דעת מומחה התובעים, סך של 369 ₪ בגין עלויות תמלול השיחות וכן את חלקם של התובעים בעלות שכ"ט המומחה מטעם ביהמ"ש. בנוסף, הנתבעת תשלם לתובעים שכ"ט עו"ד בסך 9,500 ₪ כולל מע"מ. כלל הסכומים ישולמו על ידי הנתבעת לתובעים תוך 30 יום ממועד המצאת פסק הדין לידי הנתבעת, שאם לא כן הם יישאו תוספת הפרשי הצמדה וריבית מהיום ועד התשלום בפועל.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2019 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

ביום 12.5.2014 שלח התובע מכתב נוסף בדוא"ל (נספח 12 לתצהיר התובע), במסגרתו שב והתריע על האיחור במסירת הדירה.
ביום 26.8.2014, כחדשיים לאחר מסירת הדירה, שלחה ב"כ התובעים מכתב לנתבעות, שכותרתו "הודעה על ליקויים - דירת ארדיטי" (נספח "ד" לתצהיר התובע).
היא הבהירה, כי הדירה נבדקה על ידי מהנדס מטעם התובעים (המהנדס בן עזרא) ונמצאו בה ליקויים, כמפורט בחוות דעתו, שצורפה למכתב.
בהמשך, הוסיף התובע כי "אלי מעולם לא חזר אלי אחרי הדבר הזה ואחרי המכתב הזה. אלי מעולם לא פניי (צ"ל "פנה אלי" - א.ר.), לא המשרד פנה אליי ואין שום מייל, תיכתובת, או שיחה שאתה יכול להביא שתוכיח כי זה לא קיים.
...
עלות תיקון הליקויים שנמצאו בסופו של דבר על ידי המומחה מטעם בית המשפט, לרבות אלו שאושרו על ידי כמפורט לעיל, נמוכה מזו שנטענה על ידי התובעים.
סיכום סיכומו של דבר, אני מקבל את התביעה ומחייב את הנתבעת לשלם לתובעים, באמצעות ב"כ, את הסכומים הבאים: א. פיצוי בגין איחור במסירה - סך של 28,473 ₪.
בנוסף, תשלמנה הנתבעות לתובעים, באמצעות ב"כ, את הוצאותיהם בגין אגרות התביעה, חוות דעת המומחים מטעמם וחוות דעת המומחה מטעם בית המשפט, כמו גם חלקם בשכ"ט המומחה בעד עדותו בבית המשפט (כנגד קבלות שתוצגנה על ידי התובעים), בשערוך, וכן שכ"ט עו"ד בסך של 22,000 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2020 בשלום באר שבע נפסק כדקלמן:

.הודעה בכתב, ובמכתב רשום בפרט, אף כי מצאתי שאינה מחויבת המציאות, טומנת בחובה יתרון חשוב לתובע והוא זה של תעוד הפנייה, מוועדה ותוכנה, כיוון שעל התובע נטל ההוכחה להראות כי מסר למוכר הודעה על אי-ההתאמה.
אותם עובדים כאמור לא הובאו להעיד על ידי הנתבעת, ויתרה מכך, כאשר נישאל מר סוויסה על ידי בית המשפט, האם פנה לגורמים הנ"ל, אותם עובדים רלוואנטיים שהיו בדירה וטיפלו בתיקון הליקויים, על מנת לברר טענות התובעים השיב למרבה ההפתעה שפנה רק בעיניין הרובה ולא ביתר העניינים: "לשאלת בית המשפט האם שוחחתי עם אחד מהאנשים שהיא הזכירה, אני עונה שפניתי לציון ושאלתי רק לגבי הרובה למה זה לא תוקן. רק את זה שאלתי. לא פניתי בשאלות לשאר האנשים שהיא ציינה." (עמ' 17 ש' 18-20).
באשר להודעה לנתבעת על הליקויים בריצוף, לרבות ליקויי רובה, העידה התובעת, לכל אורך ההליך, כי כבר עם כניסתם לדירה הבחינו בליקויים הנ"ל והתריעו בפני נציגי הנתבעת, אלא שאלו הודיעו מראש שאין אפשרות לתקן את הליקויים הנ"ל. וראו דברי התובעת בקדם המשפט: "אמרו לנו מראש אין איך לתקן את זה כמו רובה וריצוף שאינו אחיד."(עמ' 1 ש' 23).
...
סוף דבר תביעת התובעים התקבלה.
הנתבעת תשלם לתובעים את הסכומים שלהלן: סך של 48,885 ₪ בתוספת מע"מ בגין הליקויים בדירה; סך של 15,000 ₪ בגין עוגמת נפש; סך של 3,802 ₪ בגין חוות דעת מומחה בית המשפט; סך של 2,142 ₪ בגין אגרות בית משפט; סך של 11,700 ₪ בגין שכר טרחת עו"ד. בתיק הוגשו תצהירים, נוהל דיון הוכחות והוגשו סיכומים.
הנתבעת תשלם את הסכומים הנ"ל לתובעים בתוך 30 יום, ממועד קבלת פסק דין זה לידיה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2020 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

כפי שנקבע לעיל, הוכח לפני בית-המשפט, כי התובע דיווח לנתבעת על הליקויים בזמן אמת בכניסתו לדירה באמצעות תמליל השיחה ועל-כן, סיפא סעיף 16 לחוק המכר הקובע כי: "ובילבד שנתן למוכר הודעה עליה מיד לאחר שגילה אותה", חל בתיק זה, ומכאן שאף דין טענה זו להדחות.
אין כל היתייחסות בחוות דעתו של מר גורמן למשך הזמן הנידרש לבצוע התיקונים, לא הוצג הסכם שכירות לאחר סיום השפוץ, התובע לא הסביר מדוע תבע בגין 4 חודשי שכירות בעוד במכתב ההתראה שלח לנתבעת עתר ל- 3 חודשים (ראו: פרוטוקול מיום 23.12.19 עמוד 16 שורות 20-22), ובסופו של דבר התברר מעדותה של התובעת, כי לאחר מסירת הדירה עברה ביתה להתגורר בדירה (ראו: פרוטוקול מיום 23.12.19 עמוד 20 שורה 33, ועמוד 21 שורות 2-1).
...
סוף דבר אשר על-כן, ולאור כל הנימוקים לעיל, דין התביעה להתקבל בחלקה.
הנתבעת תשלם לתובעים ביחד, סך של 30,000 ש"ח, בצירוף סך של 3,037 ₪ בגין עלות שכר המומחים מטעם התובעים, ובצירוף הפרשי הצמדה וריבית כחוק, מיום הגשת התביעה ועד התשלום המלא בפועל.
בנוסף, הנתבעת תשלם לתובעים ביחד, הוצאות משפט ושכר טרחת עו"ד בסך כולל של 5,000 ש"ח (בתוספת מע"מ), בצירוף הפרשי הצמדה וריבית כחוק מהיום ועד התשלום המלא בפועל.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בשלום ראשון לציון נפסק כדקלמן:

זאת, כפי שפורט בהרחבה לעיל, עוד בטרם נימסרה הדירה לתובעים, וגם בהמשך, לאחר שהתובעים עברו להתגורר בדירה, התריעו על הליקויים השונים (בהקשר זה ראו מכתבי התובעים נספחים ט"ז-כ"ה לתצהיר התובעת).
כך או כך, התוצאה היא, שעד היום, למעלה מ-9 שנים לאחר שהתובעים עברו לגור בדירה, ואף לאחר שבוצעו ע"י הנתבעת כנראה מספר סבבים של תיקונים, קיימים ליקויי רטיבות בדירה.
אולם, הצדדים לא ניהלו ביניהם שיח עינייני ויעיל, והיעדר שתוף פעולה בין הצדדים גרם להתמשכות ההליך שלא לצורך.
...
מעבר לצורך אציין, כי דין הטענה להידחות גם לגופה, שעה שהנתבעת לא הוכיחה כי נגרם לה עצמה כל נזק כתוצאה מן הבנייה הבלתי חוקית המיוחסת לתובעים.
ביתר טענות הצדדים לא מצאתי ממש, והן נדחות.
סוף דבר - התביעה מתקבלת בחלקה, הנתבעת תשלם לתובעים את הסכומים הבאים: בגין ליקויי הבנייה, לרבות הייבוש התת רצפתי ומגורים חלופיים– 60,226 ₪ בגין ירידת ערך: 40,500 ₪; בגין איחור במסירה: 35,417 ₪; בגין החזר הצמדה בגין החניה: 4,653 ₪; בגין פיצוי בגין נזק לא ממוני: 25,000 ₪; בגין החזר הוצאות: 25,000 ₪.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו