בית הדין הארצי לעבודה
עב"ל 33553-03-12
ניתן ביום 28 יוני 2015
נעמי אלטבאואר
המערערת
המוסד לביטוח לאומי
המשיב
לפני: השופט אילן איטח, השופטת סיגל דוידוב-מוטולה, השופטת אביטל רימון-קפלן
נציג ציבור (עובדים) מר ראובן רבינוביץ, נציג ציבור (מעסיקים) מר אמנון גדעון
בשם המערערת – עו"ד רומי הוניג ועו"ד משה ליפקא
בשם המשיב – עו"ד רמי יפרח
פסק דין
השופט אילן איטח
לפנינו ערעור על פסק דינו של בית הדין האיזורי לעבודה בירושלים (השופטת יפה שטיין ונציגי הציבור גב' ירדנה רוביו ומר יוסף לוי קמפוס; ב"ל 12223/06) שבו נדחתה תביעת המערערת, אלמנתו של עו"ד יוחנן אלטבאואר, להכרה בהתקף האסטמה שאירע לאחרון כארוע של פגיעה בעבודה כמשמעותה בחוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], תשנ"ה-1995 (להלן – החוק).
במענה מיום 10.4.11 לשאלות הבהרה, שבמסגרתן הופנה ד"ר ליג'י לחוות דעתו של פרופ' טופילסקי מטעם המערערת, קבע ד"ר ליג'י כך:
"1. בהתייחס לחו"ד של פרופ' טופילסקי. קיימת אחידות דעים על כך שסטרס נפשי עלול לגרום להחמרת סימפטומים ולהתקפי אסטמה בחולי אסטמה אינני מסכים עם פרופ' טופילסקי על כך ש'התקף קטלני', שפירושו התקף קשה מאוד הגורם למוות יכול להופיע אפילו עד 4-6 שבועות לאחר הארוע. זהו מצב לא מציאותי שהתקף חריף מאוד יופיע מספר שבועות לאחר סטרס נפשי.
אשפוזים חוזרים עקב החרפות (אקסצרבציות) של המחלה ב-1988, 1989 ו-1991.
ואלה טעמינו בתמצית:
תחילה יש להדרש למסגרת המשפטית – בדומה לפגיעה בעבודה שהיא ארוע לב, גם במקרה שלפנינו – על מנת שההתקף מיום 6.12.1998 יוכר כ"תאונת עבודה", כמשמעה בחוק, נידרשת המערערת להוכיח קשר סיבתי בין "הארוע החריג" ובין ההתקף.
ד"ר ליג'י כלל לא היתייחס למאזן ההשפעות, ואילו ד"ר גרייף קובע כי בנסיבות המקרה, ובשים לב ליציבות היחסית של האסטמה בשנים שקדמו להתקף ולקשר הזמנים שבינו ובין הארוע החריג בימים שקדמו לו, "קיימת סבירות גבוהה שהיה קשר הדוק בין מצבו הנפשי [של המנוח – א.א.] לבין החמרת האסטמה וההתקף כימעט קטלני ממנו סבל". קביעה זו מבססת במידה מספקת תשובה גם לשאלת מאזן ההשפעות.
...
הכרעה
לאחר ששקלנו את טענות הצדדים ואת כלל חוות הדעת המצויות בתיק, הגענו לכלל מסקנה כי דין הערעור להתקבל.
סוף דבר – דין הערעור להתקבל.
לאור היקף ההתדיינות החריג בתיק זה, ולאחר שהבאנו בחשבון את ה"סיבוב הראשון" שרבץ לפתחה של התביעה בייצוג הקודם, אנו מחייבים את המוסד לשלם למערערת, בגין הדיון בשתי הערכאות, הוצאות משפט בסך של 3,000 ₪ ושכר טרחת עו"ד בסכום של 12,000 ₪.