על פי תקנה 1(ג) לתקנות פצויי פיטורים (חישוב הפיצויים והתפטרות שרואים אותה כפיטורים), התשכ"ג-1964, פצויי פיטורים יחושבו לפי "שכר העבודה הרגיל ללא תוספות".
לעניין ההבחנה בין "תוספת" לבין "שכר העבודה הרגיל נקבע כי "סיווגו של תשלום לא ייעשה על פי הכינוי שנתנו לו הצדדים אלא על פי מהותו, כאשר תשלום הניתן לעובד בלא כל תנאי נוסף מעבר לעבודתו הרגילה, אין לראותו כתוספת אלא כחלק מהמשכורת עצמה (ע"ע 33793-12-16 אביטל נ' באג מולטיסיסטם (6.12.20); ע"ע 55550-09-14 בן אלי נ' קומבה (24.9.17, והאסמכתאות שם). בכל הנוגע לעמלות מכירה, הרי שעל פי הפסיקה ככל שאלה אינן מותנות בתנאי כלשהוא, ובכלל זה תנאי של עמידה ביעדים, הרי שאלה נחשבות לחלק מהשכר הרגיל לצורך חישוב פצויי פיטורים, ומכאן שאף לצורך ביצוע ההפרשות לפנסיה (ע"ע 76/06 גימלשטיין נ' יזמקו (6.5.08, סעיף 12 לחוות-דעתה של כב' השופטת לאה גליקסמן).
בהנתן שתכליתו של צו ההרחבה לפנסיה חובה להבטיח הפרשות משמעותיות מהשכר הרגיל באופן שיבטיח קצבה פנסיונית הנגזרת מהשכר הרגיל, הרי שבמבנה שכר שכזה, נכון לדעתנו לפרש עמימות ככל שקיימת בעיניין סיווג העמלות לטובת העובד, על מנת להבטיח הפרשות פנסיוניות שלא יהיו נמוכות במיוחד ביחס לשכר שאותו קיבל התובע במהלך חיי העבודה;
רביעית הנתבעת טענה כי פועלים אצלה סוכני מכירות שיש להם תפקיד מרכזי בסגירת עסקות מכירת הקרקע, ובכך ניסתה להקטין את תפקידה של התובעת ולטעון שלא היתה "משווקת קרקעות" כפי טענתה בכתב התביעה, אלא מתאמת פגישות גרידא.
כמו כן, לא נימסר כל מידע אודות תפקידם של השניים בתהליך המכירה (ביחס לתפקידה של התובעת ואחרים בתפקידה), ואף שנטען כי קיבלו בונוס שממנו נגזר הבונוס של התובעת (ראו למשל בסעיף 12 לכתב ההגנה) אך לא נימסר כל מידע אודות גובהו ומהותו של בונוס זה, ולא צורפו כל מסמכים בקשר לכך, כך שלמעשה אף לא הוכח כי היה קיים בונוס שכזה.
...
בסופו של דבר, לנוכח פרוץ משבר הקורונה, הוסכם בין הצדדים על הוצאת התובעת לחופשה ללא תשלום, חלף פיטוריה, וביום 15.8.20 שבה התובעת לעבודה סדירה, אם כי בין הצדדים קיימת מחלוקת בשאלה האם חזרתה של התובעת לעבודה היתה באותם התנאים שבהם הועסקה קודם לכן (כפי טענת התובעת) או שהוסכם כי התובעת תועסק במזומן כנגד חשבונית (כפי טענת הנתבעת).
בנסיבות העניין, ובשים לב ליחסי הכוחות בין הצדדים (במיוחד בשנת ההעסקה האחרונה ובצל משבר הקורונה), אנו סבורים כי הסכום הנתבע הינו ראוי ומאוזן, ומשכך מתקבל רכיב התביעה במלואו.
אי מתן הודעה לעובד
התובעת טענה בכתב תביעתה כי לא קיבלה הודעה לעובד, וביקשה פיצוי בגין כך, אך לאחר שהנתבעת צירפה לכתב ההגנה הודעה לעובדת כדין, חזרה בה מרכיב תביעה זה.
סוף דבר
התביעה מתקבלת בחלקה.
בנוסף, תשלם הנתבעת לתובעת הוצאות משפט בסך 10,000 ₪, בצירוף הפרשי הצמדה וריבית מהיום.