מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

התערבות בית המשפט העליון בפסיקת בית הדין הארצי לעבודה

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2019 באזורי לעבודה ירושלים נפסק כדקלמן:

כלל הוא כי על בית הדין להשתכנע שהסעד הזמני המבוקש חיוני עד כדי כך שהוא מצדיק היתערבות של בית הדין בטרם הכרעה בתובענה לגופה, וכי הנזק הצפוי מאי מתן הסעד לא ניתן יהיה לפצוי כספי [footnoteRef:1]זאת ועוד, בפסיקת בית המשפט העליון ובית הדין הארצי לעבודה נקבע כי תכליתו העיקרית של הסעד הזמני היא שמירה על מצב הדברים הקיים בעת הגשת התובענה, כל עוד התובענה תלויה ועומדת, ובכך למנוע מבעל דין להביא לשינוי שעשוי להשפיע על הדיון בתובענה או על תוצאותיה[footnoteRef:2].
...
] לאחר שבחנו את כלל טענות הצדדים לעומקן, ובשים לב לפסיקה שהובאה לעיל, שוכנענו כי בנסיבותיה המיוחדות של הבקשה דנן, יש להעניק למבקשת את הסעד המבוקש עד לדיון בתביעה העיקרית בכפוף להגשת כתב התחייבות עצמית בנוסח המקובל, והפקדת ערובת בנקאית כאמור להלן.
מצאנו את עדותה של המבקשת מהימנה, וקיבלנו את טענותיה לפיהן היא מצויה בשלבי עריכת הנוסח הסופי של עבודת הדוקטורט שלה, וכוונתה לחזור ולהשתקע בארץ לאחר סיומה.
נוכח האמור מצאנו כי האיזון הראוי הוא בקבלת הבקשה ומתן הצו הזמני עד לדיון בתביעה העיקרית בכפוף להפקדת התחייבות עצמית וערבות בנקאית בסך 15,000 ₪ בתוך 48 שעות.

בהליך ערעור עבודה (ע"ע) שהוגש בשנת 2020 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

אחר זאת פנה בית הדין האיזורי לבחון אם פגיעה זו עומדת בתנאי פסקת ההגבלה הקבועה בסעיף 4 לחוק יסוד: חופש העיסוק, אשר קובע כך: "אין פוגעים בחופש העיסוק אלא בחוק ההולם את ערכיה של מדינת ישראל, שנועד לתכלית ראויה, ובמידה שאינה עולה על הנידרש, או לפי חוק כאמור מכוח הסמיכה מפורשת בו." בשלב הראשון בחן בית הדין האיזורי האם ועדת השרות פעלה לפי חוק או מכוחו, והגיע למסקנה כי ועדת השרות קיבלה את החלטתה מכוח סמכותה לפי סעיף 20 לחוק המינויים, אשר קובע כי: "ועדת השרות רשאית לקבוע כללים בדבר דרכי המיכרז ופרטיו, אם בדרך כלל ואם לסוגים של משרות, לרבות כללים בדבר הישתתפות עובדי המדינה במיכרז." בית הדין האיזורי ציין שלכאורה ניתן ליגרוס כי סעיף 20 לחוק המינויים עוסק אך במיכרז הפומבי, ולא במיכרז הפנימי או הבין-משרדי, אולם – כך קבע: "אין להיתעלם מכך שהפרקטיקה של מכרזים פנימיים לא נפסלה בחקיקה, למרות שהיא נוהגת מזה שנים ארוכות, והיא לא נפסלה בפסיקת בית המשפט העליון או בפסיקת בית הדין הארצי לעבודה", ואף צוין בעיניין מורה[footnoteRef:6] כי חרף הספק לגבי תוקפה של פראקטיקה זו הרי שהיא לתכלית ראויה וכי הן המדינה והן ארגון העובדים טוענים שיש לכבדה.
גם האירגון סבור כי דין העירעור להדחות, זאת מטעמי בית הדין האיזורי וכן מטעמים נוספים, בין היתר אלה: המיגבלה על המערערת מלהשתתף במיכרז בדרוג המשפטנים אינה עולה כדי פגיעה בחופש העיסוק שלה, בהיות המיגבלה מצומצמת למשרות מסוימות, כנזכר בעיניין מאיסנה[footnoteRef:8], ובכל מקרה אינה מהוה פגיעה המצדיקה היתערבות שיפוטית, שכן פגיעה זו עומדת בתנאי פסקת ההגבלה; המערערת אינה יכולה להיבנות מעניין משרות החוף[footnoteRef:9], שכן שם נפסק כי מעסיק המונע את קידום עובדיו מתוך מניע שרירותי או לא עינייני מפר את זכותו של העובד לחופש העיסוק, ואילו כאן הוראת התקשי"ר החוסמת נובעת מטעמים עינייניים; לא כל הוראה בתקשי"ר המגבילה עיסוק מהוה פגיעה בחופש העיסוק, כך למשל במקרה של הגבלת עובד השרות המשפטי מלעסוק בעבודות פרטיות[footnoteRef:10]; קבלת עמדת המערערת עלולה להוביל לקביעה כי עצם קיומם של מכרזים פנימיים מהוה פגיעה בחופש העיסוק; אין בסיס לטענת המערערת לפגיעה בעיקרון השויון, קל וחומר שאין הצדקה להתערבות בהסכמות קיבוציות המבוססות על טעמים עינייניים ושנועדו להביא לשויון מהותי בין קבוצת הפרקליטים לקבוצת המשפטנים; האירגון אינו מסכים לטענת המדינה כי ההסדרים הקיימים הם פרי "עיקרון ההדדיות". לשיטתו, ההסדרים הקיימים הם פרי איזונים ובלמים שאליהם הגיעה המדינה עם כל סקטור בנפרד – משפטנים ופרקליטים, במטרה ליצור שויון מהותי בין הסקטורים.
...
" (הדגשות הוספו – א.א.) הוראת סעיף 11.411(ו)(2)(ב) לתקשי"ר עומדת במוקד ההליך שלפנינו ותכונה להלן "הוראת התקשי"ר החוסמת". לסיכום – לפי התקשי"ר, במועדים הרלוונטיים למכרז: מכרז בדירוג המשפטנים בדרגה א3 ומעלה מתפרסם תחילה כמכרז פנימי בין-משרדי, ורשאים לגשת אליו כל המשפטנים בשירות המדינה (הזכאים לגשת למכרז פנימי), למעט פרקליטים.
] לטעמנו, בדומה לנפסק בעניין משרות החוף, ולאור המסקנה שאליה הגענו בפרק הקודם, במקרה שלפנינו גוברים חופש העיסוק, הזכות לשוויון והאינטרס הציבורי על חופש החוזים.
לטעמנו תוצאה כאמור היא נכונה לא רק בהיבט סמכותו של ארגון עובדים להגיע להסדר המגן על קבוצת העובדים שאותה הוא מייצג וחוסם קבוצות עובדים אחרות – למשל אם נניח כי זהות האורגן הוא ארגון העובדים עצמו ולא אורגן שלו (גם אם נניח כי הארגון הוא אורגן של ההסתדרות), אלא בעיקר מהטעם שהסדר שבמהותו יוצר מעין "מפעל סגור" הוא הסדר המנוגד לעקרון העל של דיני המכרזים – עקרון שוויון ההזדמנויות, משהוא פותח פתח לקבוצות עובדים להשיג יתרון שאינו כדין על פני קבוצות אחרות, בעלות אותה הכשרה, בהתמודדות על המשאב הציבורי, ובכך הוא מנוגד לתקנת הציבור.
סוף דבר לאור המקובץ, דין הערעור להתקבל.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2021 באזורי לעבודה ירושלים נפסק כדקלמן:

בית הדין האיזורי לעבודה ירושלים ב"ל 58909-01-21 06 אפריל 2021 לפני: כב' השופטת שרה ברוינר ישרזדה - סגנית נשיא נ.צ. (עובדים) מר אלי קדוש נ.צ. (מעסיקים) מר יצחק אופנהיים המבקש: גהאד מעטי ע"י ב"כ: עו"ד חליל עטון המשיב: המוסד לביטוח לאומי ירושלים ע"י ב"כ: עו"ד ויויאן קליין בנימין החלטה
כלל הוא כי על בית הדין להשתכנע שהסעד הזמני המבוקש חיוני עד כדי כך שהוא מצדיק היתערבות של בית הדין בטרם הכרעה בתובענה לגופה, וכי הנזק הצפוי מאי מתן הסעד לא ניתן יהיה לפצוי כספי (רע"א 338/98 נחום חמיס נ' דוד שטרן פ"ד מג(4) 552, 555 (1989)).
זאת ועוד, בפסיקת בית המשפט העליון ובית הדין הארצי לעבודה נקבע כי תכליתו העיקרית של הסעד הזמני היא שמירה על מצב הדברים הקיים בעת הגשת הבקשה, כל עוד הבקשה תלויה ועומדת, ובכך למנוע מבעל דין להביא לשינוי שעשוי להשפיע על הדיון בבקשה או על תוצאותיה (דב"ע לג/3-3 מדינת ישראל ואח' נ' מרדכי גנץ פד"ע ד 161, 164 (1972)).
...
ישום הכללים דלעיל מוביל אותנו למסקנה כי דין עמדת המשיב להתקבל : אשר לערובה להוצאות- אף שהמשיב טען בנדון בתגובתו, לא מצא המבקש לצרף ערבות והתחייבות אישית אלא רק הסתפק בטענה כי יוכל לצרפם.
סוף דבר , הבקשה נדחית.

בהליך דנג"ץ (דנג"ץ) שהוגש בשנת 2020 בעליון נפסק כדקלמן:

אמות המידה להתערבות בית המשפט העליון בהחלטות בית הדין הארצי לעבודה מושרשות היטב בפסיקה, וברי כי אין כל חידוש בהתבססות עליהן בעת הכרעת העתירה.
...
העתירה נדחית אפוא.
סוף דבר, הבקשה לקיום דיון נוסף נדחית.
ממילא נדחית הבקשה שהוגשה להצטרף כ"ידידת בית המשפט".

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2020 באזורי לעבודה ירושלים נפסק כדקלמן:

בית הדין האיזורי לעבודה ירושלים ב"ל 52467-02-20 27 מאי 2020 לפני: כב' השופטת שרה ברוינר ישרזדה - סגנית נשיא נ.צ. עובדים מר יעקב מלול נ.צ. מעסיקים מר יצחק אופנהיים המבקש: פארוק גובראן ע"י ב"כ: עו"ד חלאילי המשיב: המוסד לביטוח לאומי ע"י ב"כ: עו"ד יפה רוטשילד החלטה
כלל הוא כי על בית הדין להשתכנע שהסעד הזמני המבוקש חיוני עד כדי כך שהוא מצדיק היתערבות של בית הדין בטרם הכרעה במבקשנה לגופה, וכי הנזק הצפוי מאי מתן הסעד לא ניתן יהיה לפצוי כספי (רע"א 338/98 נחום חמיס נ' דוד שטרן פ"ד מג(4) 552, 555 (1989)).
זאת ועוד, בפסיקת בית המשפט העליון ובית הדין הארצי לעבודה נקבע כי תכליתו העיקרית של הסעד הזמני היא שמירה על מצב הדברים הקיים בעת הגשת המבקשנה, כל עוד המבקשנה תלויה ועומדת, ובכך למנוע מבעל דין להביא לשינוי שעשוי להשפיע על הדיון במבקשנה או על תוצאותיה (דב"ע לג/3-3 מדינת ישראל ואח' נ' מרדכי גנץ פד"ע ד 161, 164 (1972)).
...
גם אם , כפי שצוין בתשובה, לא התיחס הרופא לכלל המחלות שמוזכרות באישור הרפואי , אין בכך כדי לשנות מן המסקנה דלעיל.
בשולי הדברים ברי כי אין כל מקום לקבל טענת המבקש לפיה אין מקום לחיבו בערובה , ואולם כיון שהגענו למסקנה דלעיל, איננו מוצאים צורך להרחיב בכך.
סוף דבר , הבקשה נדחית.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו