מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

התעללות בקטין או בחסר ישע: מתווה מוסכם ללא הסכמה על סעיף העבירה

בהליך תיק פשעים חמורים (תפ"ח) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי באר שבע נפסק כדקלמן:

השופטת י. רז- לוי כתב האישום הנאשם שבפנינו הואשם בכתב האישום המתוקן בעבירות של ניסיון לרצח – עבירה לפי סעיף 305 לחוק העונשין, התשל"ז – 1977 (להלן: "חוק העונשין"); חבלה חמורה בנסיבות מחמירות – מספר עבירות לפי סעיפים 333 + 335(א)(1) וסעיף 335 (א1) לחוק; וכן בעבירה של היתעללות בקטין או בחסר ישע – עבירה לפי סעיף 368ג סיפא לחוק.
ההליך כעולה מן המענה לכתב האישום, רוב העובדות בהן הואשם הנאשם אינן שנויות במחלוקת, ובהתאם אף מרבית הראיות, כולל עדויות שנגבו מעדים שונים שנכחו במקום, שחזורים שנעשו עם חלק מהעדים, הקלטות מהטלפון של הנאשם, הודעות ומסרונים שונים שהוחלפו בין הנאשם למתלוננת - כולם הוגשו בהסכמה ללא העדת העדים.
לצורך כך נבחן תחילה את הפסיקה והתייחסותה למונח "מעשה היתעללות", כאשר אותם נקודות וסימני דרך שהותוו בפסיקה, יובילו לפרשנות הראויה לעבירת ההיתעללות בקטין והקף תחולתה, והאם היא יכולה לכלול סיטואציה כמו זו שבפנינו, בה אין חולק ש"מעשה ההיתעללות" לא כוון ישירות לקטין.
משכך הם פני הדברים, אין חשיבות לפרק הזמן המדויק בו נמצא הקטין בלב התופת והמאפליה; כאשר מוסכם שהוא שהה בליבת הארוע למשך פרק זמן לא מבוטל בו; וכאשר מהקלטת השמע בוקעות זעקותיו הנשמעות ברציפות בחוזקה לאורך כל הארוע.
...
סוף דבר יעל רז-לוי, שופטת נוכח כל המקובץ, לו דעתי תישמע אציע לחברי להרשיע את הנאשם בעבירה של ניסיון לרצח – עבירה לפי סעיף 305 לחוק העונשין, בעבירה של חבלה חמורה בנסיבות מחמירות –עבירה לפי סעיף 333 + 335(א)(1) וסעיף 335 (א1) לחוק; וכן בעבירה של התעללות בקטין או בחסר ישע – עבירה לפי סעיף 368ג סיפא לחוק.
הראיות הרבות בתיק זה ובראשן הקלטת האירוע כולו בטלפון הנייד של הנאשם, תוך תיעוד מצמרר ובלתי נתפס של האירוע בזמן אמת - כאשר ניתן ממש לשמוע את קור רוחו של הנאשם אל מול זעקותיה ותחינותיה של המתלוננת ואל מול בכיו וצרחותיו של בנו הפעוט - מחזקות עשרות מונים את המסקנה כי מדובר בנסיון לרצח, ואינן מותירות כל ספק באשמת הנאשם.
הגם שמדובר במקרה ראשון בו נבחנה בבית המשפט השאלה אם התעללות נפשית בקטין יכולה לקום גם כאשר המעשים אינם נעשים כלפי הקטין עצמו, אלא בנוכחותו, אני סבורה כי מדובר במקרה כה מובהק, שבו הדברים מדברים בעד עצמם, וכל פרשנות אחרת תחטא למטרת המחוקק ולתכלית החוק.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2020 בשלום רחובות נפסק כדקלמן:

הצדדים הגיעו למתווה מוסכם, שלפיו הנאשמת תודה בעובדות כתב האישום המתוקן, יוגשו לבית המשפט סרטונים המתעדים את הארוע, אולם המתוה לא כלל הסכמה בדבר סעיף העבירה שבו תורשע הנאשמת.
דיון והכרעה הדין: היתעללות בקטין או תקיפת קטין כתב האישום מייחס לנאשמת עבירה של היתעללות, לפי סעיף 368ג רישא לחוק העונשין, שלשונו כדלקמן: העושה בקטין או בחסר ישע מעשה היתעללות גופנית, נפשית או מינית, דינו - מאסר שבע שנים; עבירת ההיתעללות היא עבירה התנהגותית ולא עבירה תוצאתית ומכאן שהתביעה אינה נידרשת להוכיח גרימת נזק בפועל לקורבן (ע"פ 4596/98 פלונית נ' מדינת ישראל, פ"ד נד(1) 145, 168 (2000); ע"פ 5224/97 מדינת ישראל נ' שדה, פ"ד נב(3) 374, 383 (1998)).
...
אמנם, קיומה של סדרה מתמשכת של מעשים עלולה לחזק מסקנה כי התקיימו יסודות העבירה של התעללות.
לתביעה הפררוגטיבה להגיש נגד הנאשמת כתב אישום בעבירה של התעללות ולא נמצאו התנאים החריגים להתערב בשיקול דעת זה. לפיכך, משהוכחו יסודות עבירת ההתעללות, אני מרשיעה את הנאשמת בביצוע עבירה של התעללות, לפי סעיף 368ג רישא לחוק העונשין.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2015 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

נגד הנאשמים, אב ובנו, הוגש כתב אישום המייחס להם עבירות של תקיפת קטין בידי אחראי, בנגוד לסעיף 368ב(א) סיפא לחוק העונשין, והיתעללות בקטין או בחסר ישע, בנגוד לסעיף 368ג סיפא לחוק העונשין.
בהתאם להסדר, הורשעו הנאשמים בבצוע עבירה של תקיפת קטין בידי אחראי, והוסכם, כי בית המשפט יכריע בשאלה המשפטית, האם המעשים מהוים גם עבירה של היתעללות, וזאת לאחר שהצדדים טענו בעיניין זה והגישו תיק מוצגים מוסכם.
...
אשר לנסיבות הקשורות בביצוע העבירה, בהתאם לסעיף 40ט לתיקון 113, נראה לי כי חלקם היחסי של הנאשמים בביצוע העבירה זהה, ומאידך ברור כי לאב הייתה השפעה על מעשיו של הבן.
בנסיבות אלה, אני קובע, כי מתחם הענישה לגבי שני הנאשמים, הינו בין שנתיים ל-5 שנות מאסר.
בשים לב לכך ולאחר ששמעתי את דבריהם של ב"כ התביעה, של הנאשמים וב"כ, ועיינתי בתסקירי שירות המבחן, אני מטיל על כל אחד מהנאשמים מאסר לתקופה של 30 חודש, החל מיום מעצרם – דהיינו 17.1.15.

בהליך ערעור פלילי (ע"פ) שהוגש בשנת 2023 בעליון נפסק כדקלמן:

ביום 24.1.2022 הורשעה המבקשת, ביחד עם הגרוש שלה (להלן: הנאשם העקרי), על פי הודאתם ובמסגרת עסקת טיעון, בעובדות כתב אישום מתוקן, בעבירות של היתעללות בקטין או בחסר ישע, לפי סעיף 368ג סיפא לחוק העונשין, התשל"ז-1977 (להלן: החוק); והפרת חובה של הורה או אחראי, לפי סעיף 337 לחוק.
כתב האישום המתוקן הוא תוצר של הסדר טיעון שנחתם בין הצדדים, בתום הליך גישור, שבמסגרתו הוסכם כי המשיבה תעתור בעיניינה של המבקשת לעונש של 18 חודשי מאסר, מאסר על תנאי, קנס ופצוי, ואילו המבקשת תוכל לטעון לעונש באופן חופשי.
לאחר בחינת עניינה של המבקשת בראי השיקולים שהותוו בעיניין שוורץ, ולא בלי היתלבטות, הגעתי לכלל מסקנה כי יש לקבל את הבקשה.
שנית, באשר לסכויי העירעור, בזהירות המתבקשת ומבלי לקבוע מסמרות, די אם אומר כי מוסכם על כל הצדדים שנסיבות ביצוע עבירת ההיתעללות במקרה דנן, הנן מיוחדות, ומכאן שאין המדובר בנסיבות שביחס אליהן ישנה פסיקה עניפה אשר מגדירה את מיתחם הענישה הנוהג.
...
לאחר עיון, ושמיעת טיעוני הצדדים בדיון שנערך בפניי ביום 24.5.2023, הגעתי לכלל מסקנה כי דין הבקשה להתקבל.
לאחר בחינת עניינה של המבקשת בראי השיקולים שהותוו בעניין שוורץ, ולא בלי התלבטות, הגעתי לכלל מסקנה כי יש לקבל את הבקשה.
אמנם, הערעור בעניינה של המבקשת מופנה רק כלפי גזר הדין, והלכה היא כי בנסיבות אלו הנטייה תהא שלא לעכב את עונש המאסר (ראו, בנוסף לפסק הדין בעניין שוורץ, גם: ע"פ 5132/20 סמנודי נ' מדינת ישראל, פסקה 10 (28.7.2020)), אך יחד עם זאת, סבורני כי קיימים, בנסיבות דנן, שיקולים נוספים אשר מטים את הכף לטובת קבלת הבקשה: ראשית, גזר הדין שהוטל על המבקשת קובע תקופת מאסר (16 חודשי מאסר) שהאפשרות שעד שיישמע ויוכרע הערעור שהגישה המבקשת ירוצה חלק ניכר ממנו, הינה ממשית.
אשר על כן, הבקשה מתקבלת.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2013 בשלום ראשון לציון נפסק כדקלמן:

ב"כ המאשימה: הגענו להסדר טיעון לפיו הנאשמת תחזור בה מכפירתה ותודה ותורשע בכתב אישום מתוקן שאבקש להגיש ביהמ"ש. הצדדים יעתרו במשותף לעונש מוסכם של 6 חודשי מאסר בפועל אשר מיד בתום ריצוי עונש המאסר תצא הנאשמת מישראל.
<#6#> גזר דין הרקע הנאשמת ילידת 1978 הורשעה לפי הודייתה בעובדות כתב האישום המתוקן המייחס לה היתעללות בחסרת ישע שהיא עבירה לפי סעיף 368ג לחוק העונשין התשל"ז-1977 (להלן: "החוק").
הוא עמד בין היתר על ההיבטים הבאים: א. הנאשמת אם ל-4 קטינים שעזבה מולדתה כדי להגיע לישראל לצורך תשלום גבוה יותר שיוכל לספק את מחיית משפחתה בחו"ל. ב. טיפלה בקשישה בראש ובראשונה אך גם בבן זוגה בעבודה קשה מאוד כאש לעיתים אינה יכולה לקבל חופש כי לא היה בנמצא מחליף וזאת אף אם המשפחה התייחסה לכך ושילמה לה שכר על עבודתה.
תשומת לב הצדדים לצורך בהכנת התהליכים כדין לאור הסכמתם בדבר יציאתה מהארץ בתום ריצוי המאסר שנזכר בס"ק א. תנאי השיחרור כפי שנקבעו בתיק המעצר יוותרו על כנם עד למאסר <#7#> ניתן והודע היום י"ג חשון תשע"ד, 17/10/2013 במעמד הנוכחים.
...
הנאשמת: <#2#> הכרעת דין על יסוד הודיית הנאשמת בעובדות כתב האישום המתוקן הנני מרשיע אותה בעבירה המיוחסת לה. <#3#> ניתנה והודעה היום י"ג חשון תשע"ד, 17/10/2013 במעמד הנוכחים.
דיון בגזירת הדין לאחר ששמעתי את הטיעון, בחנתי את ההסדר והאיזון שביסודו ולאור ההלכה הנוהגת בדבר מעמדם של הסדרי טיעון , מצאתי שיש לאמצו ואנמק את טעמיי העיקריים מהכלל לפרט.
סוף דבר אשר על כן מכל האמור לעיל הנני גוזר על הנאשמת את העונשים הבאים: מאסר בפועל ל-6 חודשים החל מיום 31/10/13 שעה 12:00 עת תתייצב הנאשמת במזכירות בית משפט השלום בראשל"צ. מאסר על תנאי למשך 6 חודשים מיום השחרור.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו