מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

התנהלות מתכתשת של צדדים לפני מומחה מוסכם

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2020 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

מאחר ותקופה זו חלה לאחר הגשת התביעה ועל כן לא נכלל מטבע הדברים סעד בעיניין זה בכתב התביעה, החלטתי, תחת הפניית התובעים להגשת תביעה נפרדת, לאפשר להם בשעה היעודה לתקן את התביעה דנא לצרכי קבלת הפצוי גם עבור התקופה הנ"ל. ציינתי כי לאחר קביעת סכום הפצוי המגיע לתובעים עבור התקופה הנ"ל, מה שיגרום לכך שהנזקים שנגרמו בפועל יעלו על הפצוי המוסכם, יהיה מקום לחייב את הנתבעת לשלם לתובעים את ההפרש בין הפצוי המוסכם לנזקים שנגרמו בפועל.
ערעור התובעים על החלטתי מיום 5.1.16 ועל פסק דיני הנ"ל היתקבל ביום 4.4.17, עת הצדדים הסכימו להצעת ערכאת העירעור שלפיה "...התיק יוחזר לבית משפט קמא אשר ימשיך לידון בו בהתאם לפסק הדין החלקי ויבחן את כל השאלות שנצרכות להכרעה וכשאין באמור לפגוע בזכות או טענה של מי מהצדדים לרבות הטענות שנטענו היום הן על ידי המערערים והן על ידי המשיבה, וכשאם אכן יסבור בית משפט קמא שיש להמשיך בבצוע התיקונים, יורה כל המתחייב מכך ולא באופן של הפניית המערערים להגשת תביעה כספית". לאחר חזרת התיק מערכאת העירעור, ונוכח המחלוקת בין הצדדים, כשהתובעים טוענים כי טרם בוצעו כל התיקונים ואילו הנתבעת טוענת ההפך, ניתנה על ידי ההחלטה הבאה ביחס להמשך ההליכים, במסגרתה מיניתי מומחה למתן חוות דעת במחלוקת שנותרה בין הצדדים ביחס לליקויים בדירה (ההחלטה ממנה את המומחה גיל, אולם הנ"ל הוחלף מיד לאחר מכן במומחה צבי רון, עקב קשרי עבודה בין המומחה גיל לנתבעת אולם ההוראות למומחה נותרו זהות): "לפיכך, אני ממנה בזה את המומחה רפי גיל, לבדוק את הדירה ואת דירות 15 ו-20 ולתת חוות דעת האם קיימת בדירה בעיית רטיבות, מה מקורה וכיצד יש לתקנה. המומחה גיל יתייחס גם לתיקונים נוספים שהנתבעת טרם השלימה, ככל שישנם כאלה וזאת בהתייחס לרשימת תיקונים שתועבר אליו ואל הנתבעת על ידי התובעים עד יום 15.5.17, ככל שתועבר.
גם בשלב זה המשיכו הצדדים להיתכתש אחד עם השני והגישו בקשות לרב שדחו את קידום התיק ואת מתן חוות דעת, אשר גם ככה דרשו ביצוע בדיקות שונות בדירת התובעים שהאריכו את הליך מתן חוות הדעת של המומחה.
כשמחקתי את התביעה בזמנו בשל אי הגשה במועד של כתב התביעה המתוקן, אותו הוריתי להגיש לצורך המרת התיקונים שנותרו לתביעה כספית וזאת בשל חוסר היכולת של בית המשפט לפקח באופן סביר על ביצוע צו העשה לתיקונים שניתן בפסק הדין החלקי, עקב היתנהלות הצדדים, ערכאת העירעור החזירה את התיק להמשך דיון במסלול של צו העשה.
...
ערעור התובעים על החלטתי מיום 5.1.16 ועל פסק דיני הנ"ל התקבל ביום 4.4.17, עת הצדדים הסכימו להצעת ערכאת הערעור שלפיה "...התיק יוחזר לבית משפט קמא אשר ימשיך לדון בו בהתאם לפסק הדין החלקי ויבחן את כל השאלות שנצרכות להכרעה וכשאין באמור לפגוע בזכות או טענה של מי מהצדדים לרבות הטענות שנטענו היום הן על ידי המערערים והן על ידי המשיבה, וכשאם אכן יסבור בית משפט קמא שיש להמשיך בביצוע התיקונים, יורה כל המתחייב מכך ולא באופן של הפניית המערערים להגשת תביעה כספית". לאחר חזרת התיק מערכאת הערעור, ונוכח המחלוקת בין הצדדים, כשהתובעים טוענים כי טרם בוצעו כל התיקונים ואילו הנתבעת טוענת ההפך, ניתנה על ידי ההחלטה הבאה ביחס להמשך ההליכים, במסגרתה מיניתי מומחה למתן חוות דעת במחלוקת שנותרה בין הצדדים ביחס לליקויים בדירה (ההחלטה ממנה את המומחה גיל, אולם הנ"ל הוחלף מיד לאחר מכן במומחה צבי רון, עקב קשרי עבודה בין המומחה גיל לנתבעת אולם ההוראות למומחה נותרו זהות): "לפיכך, אני ממנה בזה את המומחה רפי גיל, לבדוק את הדירה ואת דירות 15 ו-20 ולתת חוות דעת האם קיימת בדירה בעיית רטיבות, מה מקורה וכיצד יש לתקנה. המומחה גיל יתייחס גם לתיקונים נוספים שהנתבעת טרם השלימה, ככל שישנם כאלה וזאת בהתייחס לרשימת תיקונים שתועבר אליו ואל הנתבעת על ידי התובעים עד יום 15.5.17, ככל שתועבר.
בהתחשב בכך שחרף צו העשה שניתן בפסק הדין החלקי, נדרש היה למנות שוב מומחה לבחינת הליקויים ונמצאו כאלה, אני מחייב את הנתבעת לשלם לתובעים שכר טרחת עו"ד עבור ההליכים בתקופה שלאחר פסק הדין החלקי ועד היום, בסך של 35,100 ₪, בהתאם לשכר הטרחה ששילמו בפועל, שהנו סביר וריאלי.
כעת, אני מורה, אפוא, על תיקון התביעה באופן המצרף לתביעה דנא את התביעה הכספית בגין התקופה 7.5.12 עד תחילת ביצוע התיקונים, ללא צורך בתיקון כתב התביעה בפועל.
התובעים ישלמו השלמת אגרה על הסכום הנ"ל. בית המשפט מפציר בצדדים להגיע לסיכום על הסכום הכולל שעל הנתבעת לשלם בגין שתי התקופות הנ"ל ולחילופין להסכים להגשת טיעונים קצרים ומסמכים בנושא והכרעת בית המשפט בנושא בפסק דין בפשרה ללא נימוקים.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

ביום 31.10.2021 הגישו ב"כ התובעים "בקשה למתן הוראות" ובו ביקשו "לקבוע מועד לדיון בתובענה" וכן ביקשו "להורות על מינויו של מומחה מטעם ביהמ"ש". עיינתי בבקשת התובעים ובאותו יום נתתי החלטתי כי "ראוי היה שבטרם פנייה לבית המשפט יראו הצדדים לפעול לפי תקסד"א תשע"ט-2018" ובפרט הפניתי את הצדדים "לתקנה 35 ומורה לצדדים למלא בדרך ראויה את האמור בהוראת התקנות ולרבות הסכמה על מינוי מומחה מטעם בית המשפט". ב-21.11.2021 קבעתי מועד לקדם משפט ובמסגרת ההחלטה "ראיתי להזכיר לצדדים את הוראות תקנות סדר הדין האזרחי תשע"ט-2018, ואת ההוראות המיוחדות לתקופה שלאחר הגשת כתבי הטענות ועד לישיבת קד"מ. אני מבהירה כי על הצדדים לקיים כהלכתם את כל ההוראות הרלוואנטיות להליך" (ההדגשה אינה במקור).
דוגמה מובהקת להסכמה דיונית שגרתית, ובעיקר בתיקים שמרכזם עומדת שאלה עובדתית הדורשת מומחיות היא "הקדמה של העמדת נושא חוות הדעת לבדיקה בידי מומחה מטעם בעל הדין שכנגד או מינוי של מומחה מוסכם" (תקנה 35(א)(3)).
אני שבה ומזכירה כי מטרת הדיון המקדמי היא ל"חתירה לזיהוי ולפישוט הפלוגתות שבאמת שנויות במחלוקת, ביעילות ותוך עקיפה של היתכתשות פרוצדוראלית בין הצדדים, שגורמת לתיק לדשדש בפרוזדור" (ע"א 2602/21 יצחק בן חמו נ' ליימן שליסל בע"מ, סעיף 4 (20.12.2021)).
מאחר שמדובר בתקנות ש'חוגגות' בימים אלה שנה לתקפן, והגם שאני סבורה כי במקרה זה נכון וראוי לחייב את שני הצדדים בהוצאות לאוצר המדינה לנוכח התנהלותם - הן מפאת אופי הדיון המקדמי, הן מפאת אופי הדיווח והן מפאת שהנתבעת כלל לא הגישה דיווח, לא ראיתי לעשות זאת בשלב זה ואתייחס לעניין זה ככל שיידרש בסיום השלב המקדמי.
...
ביום 9.8.2021 הגישה הנתבעת כתב הגנה ובו הכחישה "כל טענה, עובדה, פרט, תיאור, מסקנה, נתון מספרי או חישוב המופיעים בכתב התביעה, אלא אם כן הודתה בהם במפורש" (סעיף 2 לכתב ההגנה).
ביום 31.10.2021 הגישו ב"כ התובעים "בקשה למתן הוראות" ובו ביקשו "לקבוע מועד לדיון בתובענה" וכן ביקשו "להורות על מינויו של מומחה מטעם ביהמ"ש". עיינתי בבקשת התובעים ובאותו יום נתתי החלטתי כי "ראוי היה שבטרם פנייה לבית המשפט יראו הצדדים לפעול לפי תקסד"א תשע"ט-2018" ובפרט הפניתי את הצדדים "לתקנה 35 ומורה לצדדים למלא בדרך ראויה את האמור בהוראת התקנות ולרבות הסכמה על מינוי מומחה מטעם בית המשפט". ב-21.11.2021 קבעתי מועד לקדם משפט ובמסגרת ההחלטה "ראיתי להזכיר לצדדים את הוראות תקנות סדר הדין האזרחי תשע"ט-2018, ואת ההוראות המיוחדות לתקופה שלאחר הגשת כתבי הטענות ועד לישיבת קד"מ. אני מבהירה כי על הצדדים לקיים כהלכתם את כל ההוראות הרלוונטיות להליך" (ההדגשה אינה במקור).
מאחר שמדובר בתקנות ש'חוגגות' בימים אלה שנה לתקפן, והגם שאני סבורה כי במקרה זה נכון וראוי לחייב את שני הצדדים בהוצאות לאוצר המדינה לנוכח התנהלותם - הן מפאת אופי הדיון המקדמי, הן מפאת אופי הדיווח והן מפאת שהנתבעת כלל לא הגישה דיווח, לא ראיתי לעשות זאת בשלב זה ואתייחס לעניין זה ככל שיידרש בסיום השלב המקדמי.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום באר שבע נפסק כדקלמן:

אין חולק כי לאחר חתימת הצדדים על חוזה המכר הקודם, ועוד בטרם קבלת החזקה בדירה, פנו התובעים לנתבעת והלינו כי בדירה קיים ליקוי מהותי בריצוף, כאשר בדיקה של הנתבעת מול נגב קרמיקה, העלתה שישנה בעיה בריצוף (וראו נסוחם שונים של הנתבעת בעיניין זה. במקום אחד ציינה שהבדיקה עלתה כי "יתכן ואכן קיימת בעיה בריצוף, שבחלקה נובעת מסוג האריחים ובחלקה נובעת מיישום האריחים על ידי הנתבעת", במקום אחר הודתה שאכן התגלתה "בעיה פורמלית", כך ועוד שלל נסוחם).
ביום 08.03.19 הגישו התובעים כתב תביעה מתוקן בשנית במסגרתו הוסיפו דרישה לפצוי כספי בגין ליקויי האיטום - איטום המרפסת, איטום חדרי הרחצה (ליקוי שאישר המומחה מטעם בית המשפט במסגרת חוות דעתו), וכן הסרת כל הריצוף והחלפתו בשל ליקויי האיטום הנרחבים בדירה - וכן דרשו סכום גבוה יותר בגין עוגמת נפש, כאשר סכום התביעה תוקן בהתאמה והועמד על סך של 420,000 ₪ הנתבעת הגישה כתב הגנה מתוקן בשנית וכן הגישה תביעה שכנגד במסגרתה עתרה לפצוי התובעים בסך של 280,000 ₪, בגין הנזק שניגרם לנתבעת ו/או בגין הפצוי המוסכם, בטענה להפרת הסכם המכר והתוספת לו, בשל כך שהתובעים תבעו את הנתבעת בגין ליקויי ריצוף עליהם ויתרו במסגרת אותם הסכמים, ובשל כך שתבעו את הנתבעת בנוגע ל – חדר ללא חלון.
בהמשך מינה בית המשפט כמפקח את המומחה דובדבני (לאחר היתכתשות בין הצדדים לגבי מי המומחה שיפקח על העבודות, לאחר שמומחה ביהמ"ש הודיע שיומנו אינו מאפשר זאת).
וראו בעיניין זה תרשומת שיחה של מר נווה עם התובע התומכת בטענה זו של ב"כ התובעים: "...מחכה לתשובה מקובי + דוגמאת אריחים. אמר שנאמר לו ע"י חברה של הבת שלו שייתכן וניתן למצוא...". מנגד עולה כי התובע היה לא זמין פעמים רבות עבור הנתבעת כשזו ניסתה להוציא את הסכם הפשרה לפועל, כן עולה כי לפרקים התובע דיבר בצורה לא הולמת לנציגי הנתבעת, דבר שלא אפשר שיח ראוי בין הצדדים (ראה בעיניין זה תצהירו של מר נווה, בדבר היתנהלותו של התובע אחרי החתימה על הסכם הפשרה, כאשר התובע בחר שלא להגיש תצהיר נגדי ולהגיב על טענות אלו).
...
הוצאות ההליך לתובעים מגיע לקבל חזרה את הוצאות ההליך שכן בסופו של דבר התקבל חלק גדול מטענותיהם לפיכך הם זכאים להוצאות הבאות - חוות דעת המומחה מטעם התובעים, 2,925 ₪; אגרות ביהמ"ש 5,584 ₪; חוות דעת מומחה בית המשפט 4,95 ₪; חקירת מומחה בית המשפט 1,755 ₪; בדיקת הצפה, 2,574 ₪; בדיקת מכון התקנים 1,755 ₪.
לסיכום: הנתבעת תשלם לתובעים את הסכומים כדלקמן: · ידית דלת כניסה, סעיף 6 בחוות דעת המומחה – 300 ₪.
התביעה שכנגד נדחית כאמור.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום כפר סבא נפסק כדקלמן:

בהחלטה מיום 9/12/22 נקבע כך: "לא זו בלבד שהצדדים הסכימו למינויו של המומחה מטעם בית המשפט, אלא שהם גם הסכימו כי חוות דעתו תכריע במחלוקת. להסכמה זו ניתן תוקף של החלטה ביום 16/11/20 והיא מחייבת את שני הצדדים. טרם מתן פסק הדין, כאמור בהסדר מיום 16/11/20, על התובע להודיע האם הוא מבקש להגיש למומחה שאלות הבהרה". בהמשך להחלטה, התובע אכן הגיש למומחה מר גולדקלנג שאלות הבהרה (אף זאת לאחר בקשות לארכה, היתכתשות מיותרת עם המומחה בנוגע לשכרו ולבסוף שיגור רשימת שאלות מצומצמת).
כפי שצוין לעיל, הצדדים הסכימו כי המומחה מטעם בית המשפט יהיה לא רק מוסכם אלא גם מכריע.
היתנהלות זו חורגת באופן ברור מההסכמה המוקדמת של הצדדים, כי קביעותיו של המומחה יכריעו במחלוקות שעל הפרק.
...
דיון והכרעה ייאמר כבר בראשית הדברים, כי יש לדחות את בקשת התובע לפסול את חוות דעתו של המומחה מטעם בית המשפט מר יוסף גולדקלנג ולמנות תחתיו מומחה אחר.
מובן שאין לאפשר חקירה נגדית של המומחה, שאז הדבר יבטל את ההסכמה כי קביעותיו בחוות הדעת יכריעו במחלוקת.
מבלי לפגוע באמור לעיל, לאחר שעיינתי בחוות הדעת, בשאלות ההבהרה מטעם התובע ובתשובותיו של המומחה מטעם בית המשפט, המומחה מתבקש להבהיר מספר עניינים במענה לשאלות בית המשפט כדלקמן: מתבקשת הבהרה, האם הערכת עלויות הקמת הרמפות בחוות הדעת מתייחסת לעלויות התכנית שאישר מהנדס התנועה מר ניצן ארד או לעלויות ההקמה לאחר הזזת אחת הרמפות לפי המלצתו של מר גולדקלנג.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2024 בשלום נתניה נפסק כדקלמן:

לצערי, גם לאחר הסכמה זו היה עוד צורך בהכרעות רבות בבקשות טכניות שונות אשר נגעו ליישום ההסכמה ולמגעים בין הצדדים למומחה לצורך חוות הדעת המשלימה, התובעים הכבידו על עבודתו באופנים שונים אך גם הנתבעים לא טמנו ידם בצלחת ועיכבו תשלום חלק מן העלויות הנדרשות שהוטלו עליהם, ובמעלה הדרך נאלצתי אף לאיים על שני הצדדים כי יעשה שימוש בהוראות תקנות 53 ו-156 לתקנות סדר הדין האזרחי עקב התנהלותם (למשל, אך לא רק, בהחלטתי מיום 13.2.23).
הצדדים הגישו סיכומיהם ובאה עת ההכרעה גם בשאלת ההוצאות, לא לפני שגם ביחס ליישום פסק הדין החלקי-המוסכם התגלעו ביניהם מחלוקות וכיום כבר תלויה ועומדת בקשת התובעים לפי פקודת ביזיון בית המשפט לאחר שבקשות קודמות שלהם ביחס לאופן ביצועו נמחקו או נדחו, ולצערי התקווה כי ההסכמה אשר קבלה תוקף של פסק-דין תצליח – למצער – להביא לפיתרון ליקויי האיטום וסוגיית הרטיבויות בדרכי שלום אף אם לא ליישוב כל הסכסוכים בין הצדדים התבדתה אף היא.
לא אלמן ישראל וסכסוכי שכנים מעסיקים רבות את בתי המשפט וכנראה עוד יעסיקו, אולם מקרה זה קצוני במובן זה שגם לאחר שהיו לפני הצדדים חוות דעת אובייקטיביות של מומחים מטעם בית המשפט – אשר משקלן הנכבד על פי הפסיקה מוכר – וגם לאחר דיונים בהם היתקיים שיח ארוך ומשמעותי מחוץ לפרוטוקול תוך הצבעה על משמעות האמור בחוות הדעת והקשיים העומדים בפני שני הצדדים נמשכה ההיתכתשות המיותרת ביניהם, כאשר לשני הצדדים תרומה שלילית להנצחתה, ובסופו של דבר ההסכמה הסופית אינה שונה מהותית מזו שהוצעה וניתן היה לגבש כבר בשלב מוקדם בהרבה.
...
לא אלמן ישראל וסכסוכי שכנים מעסיקים רבות את בתי המשפט וכנראה עוד יעסיקו, אולם מקרה זה קיצוני במובן זה שגם לאחר שהיו לפני הצדדים חוות דעת אובייקטיביות של מומחים מטעם בית המשפט – אשר משקלן הנכבד על פי הפסיקה מוכר – וגם לאחר דיונים בהם התקיים שיח ארוך ומשמעותי מחוץ לפרוטוקול תוך הצבעה על משמעות האמור בחוות הדעת והקשיים העומדים בפני שני הצדדים נמשכה ההתכתשות המיותרת ביניהם, כאשר לשני הצדדים תרומה שלילית להנצחתה, ובסופו של דבר ההסכמה הסופית אינה שונה מהותית מזו שהוצעה וניתן היה לגבש כבר בשלב מוקדם בהרבה.
 רבות נכתב על השיקולים והתכליות שבבסיס החיוב בהוצאות (לסקירה רחבה של נושא ההוצאות ראו פסק דינו של כב' הרשם (כתוארו אז) י' מרזל בבג"ץ 891/05 תנובה מרכז שיתופי בע"מ נ' הרשות המוסמכת למתן רישיונות יבוא (30.6.2005) (להלן: עניין תנובה); לדרישת ההנמקה בפסיקת הוצאות ולהיקף ההנמקה ראו החלטתי ברע"א 203/21 סיירוקס ישראל בע"מ נ' ברק, פסקה 4 (21.1.2021)).
הנובע מכלל האמור הוא שאני סבור כי זהו המקרה החריג בו יש טעם, בשלב זה, להמנע מפסיקת הוצאות ההליך.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו