כאמור, מתברר כי במועד התאונה נהג התובע ברכב ללא ביטוח חובה, ועל כן לפי הוראת סעיף 7(5) לחוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים, תשל"ה-1975 (להלן: "חוק הפלת"ד") הוא נימנה בין הנפגעים שאינם זכאים לתבוע פיצויים בגין נזקיו לפי תנאי חוק זה. עם זאת, לפי הוראת סעיף 8(ג) לחוק הפלת"ד כפי שפורשה בפסיקה [ראה: ע"א 5773/95 נבולסי נ' אבומנה פ"ד נג(5) 542, 546 (1999); רע"א 2853/96 קרנית נ' פרח פ"ד נג(1) 680, 686ו, 690ה (1999); ע"א 13939/06 אלטאוויל נ' נחמיאס (טרם פורסם, 10.3.08)], אין בכך כדי לשלול מהתובע עילת תביעה, אלא שכעת הבחינה לזכאותו לפיצויים בשל נזק גוף שניגרם בגין התאונה ותוצאותיה תהיה לפי הוראות פקנ"ז.
אמנם, עקרונית, במקרה כזה נידרשת בחינת נסיבות התאונה לצורך בחינת התרשלות הנהג הפוגע (המנוח - בעניינינו) ובחינת קיומו של אשם תורם [סעיף 68 לפקנ"ז].
המומחה מעיד כי הוא לא הצליח לקשר את הכאבים בכתף לתאונה, ואף נתן הסבר לאפשרות של החמרת מצב הכתף בגין הליכה בתמיכת קביים (שנדרשו בשל הפגיעה הקשה בירך בירי, כאמור) [עמ' 11 לפרו']: "הליכה עם קביים מעמיסה את הכתפיים בצורה משמעותית, כי אי אפשר לדרוך על הרגל. השינויים יכולים לקרות או בגלל תהליך נווני שקשור או לא קשור לתאונה, או בגלל החמרה בגלל עומס יותר על הכתפיים, מאז השבר בירך. אני לא יכול לייחס מצב כזה, שאני רואה פה בצלום, לתאונה מ-2014, כי אז היה צלום תקין לגמרי, ואולטרסאונד תקין שלא הראה,".
לשאלת בית המשפט האם במידה והצילום של הCT היה מונח לפניו זה היה עוזר, המומחה ענה כי [עמוד 12 לפרו']: "אני יודע שיש לו בעיה, אני לא יכול לייחס את לשום דבר מוגדר. אני לא יכול לייחס את זה לתאונה, כי לא נגרם לו נזק משמעותי בתאונה".
במאמר ביניים, לענין עוצמת התאונה - אזכיר כי התובע מעיד כי בגין התאונה רכבו נזרק בשל פגיעת האוטובוס מאחור - לעשרות מטרים [בעמ' 9 לפרו' בעניינינו; ראה גם בפרוטוקול ובפסיקת בית משפט השלום בתיק הרכוש; וראה באנמנזה שנרשמה מפיו על ידי המומחה מטעם בית המשפט בבדיקתו מיום 13.5.16], וכי חזר לבית החולים בגין נפילה מסחרחורות.
בעקבות תשובות המומחה, כאמור, ביקש התובע מבית המשפט לאפשר לו בדיקה חוזרת על ידי המומחה, הנתבעים היתנגדו, ולאחר שהתובע השיב להתנגדות תוך הצגת תוצאות MRI עדכני שנערך לתובע בעקבות המלצת המומחה על ביצוע MRI לכתף (תשובה 8 לשאלות התובע), מצאתי להעתר לבקשת התובע להפנותו לבדיקה נוספת אצל המומחה, לקביעת הנכות שקיימת בכתפו, ככל שתימצא, וכן – ליתן דעתו האם לתאונה הנדונה יש חלק בגרימתה של הנכות בכתף, ואם כן - מהו.
המומחה נתן בנידון חוות דעת משלימה שכותרתה: "בדיקה חוזרת 11.9.20 ל[תובע]" בה מנה מסמכים רפואיים נוספים שהוצגו לו, ובפרק 'סיכום ומסקנות' כתב, בין היתר: "בחוות דעתי מיום 2016 קבעתי כי לא נותרה נכות לכתפיים. זאת על סמך מימצאי הבדיקה אשר הראו טווח תנועות בכתפיים שאינו מקנה נכות ובדיקת US תקינה. המשיך לסבול מכאבי צואר וכתפיים. בבדיקות במהלך 2014 ו2015 נירשם כי הנו סובל מכאב בכתף ימין אך לא נימצאו הגבלות תנועה בכתף. ב-2015 סבל משבר של עצם הירך ושתוק רגל ימין בעקבות פגיעת יריה בעקבות כך הולך בעזרת קביים עד היום. החל מ-2016 קיים תעוד על כאבי כתפיים מלווים בהגבלות תנועה. בבדיקה מ4/12/19 נמצאה הגבלה ניכרת בכתף ימין והגבלה בתנועות הראש. בבדיקה בועדה של הבטוח לאומי מיום 21/2/20 לא נמצאה הגבלה בתנועות הכתפיים- הרמה 150 מעלות דו צדדי. יישור וסבוב חצוני 60 מעלות סיבוב פנימי מלא. הועדה קבעה כי אין נכות לכתף. בבדיקה שערכתי ביום 11/9/20 מצאתי הגבלה ניכרת בתנועת הכתף הרמה של היד 70 מעלות העברה של היד לאחור מוגבלת מאד- מגיע עד הקו הצדדי של הגוף מוגבל עקב כאב עקב כאבים. בדיקת CT אנגיו של כתף ימין מתאריך 17/4/18 הדגימה שנויי פארטריטים ושינויים נווניים בגלנואיד שחיקה של הסחוס המפרקי אי סדירות של גיד SS כביטוי לקרע חלקי. בדיקת MRI מיום 21.7.20 הדגימה שינויים טנדינוטים בגיד SS, אטרופיה של שריר טרס מינור ושיוניים ארטירטים וציסטות בלברום. לא הודגם קרע בגיד SS. בסיכום של התעוד הרפואי ניתן לאמר כי במהלך השנה שלאחר התאונה היו כאבי כתפיים וללא ציון ממצאים של הגבלות תנועה, וכי בדיקת US של הכתף נמצאה תקינה. בהמשך, כשנתיים לאחר התאונה, הייתה החמרה של כאבי הכתפיים ונמצאו הגבלות תנועה. כפי שציינתי בעבר, מאז הפציעה הלך עם קביים וללא ספק יש בכך עומס יתר על הכתפיים. מאז קיים תעוד על כאבי כתף ימין והגבלות תנועה. קיים פער ניכר בין מימצאי הבדיקה של הועדה הרפואית של המל"ל מיום 21/2/20 אשר לא מצאה הגבלות תנועה בכתפיים, לבין הבדיקה מיום 4/12/19 בה נימצאו הגבלות תנועה ולבדיקה שלי בה נימצאו הגבלות תנועה. אין לי הסבר לפערים אלה. הבעיה העיקרית עליה יש להיתלבט הנה האם ניתן לייחס את נכותו לתאונה משנת 2014. השאלה למה יש לייחס זאת הנה שאלה ללא תשובה חד משמעית. בסכום של כל הידע שעמד לרשותי כולל המעקב הרפואי, בדיקות הדמיה, הבדיקה הפיזיקלית שערכית, ממימצאי הבדיקה במל"ל , התשובות לשאלות ההבהרה והחקירה בבית המשפט, אין לי ספק כי [התובע] אכן סובל היום מבעיית כתף ימין. בהעדר קרעים בגידי הכתף אין מקום לקביעת נכות על פי סעיף 42 1 ד הדן בקרעים בגידים אלא על פי סעיף הגבלות תנועה או כאבים" (ההדגשה בקוו - הוספה).
...
בעקבות כל מה שפורט לעיל, אבהיר כי גם לא שוכנעתי כי הוכחה עשיית עושר מצד התובע כלפי מי מהנתבעים, שלא הוכח ברמה הנדרשת כי נגרם לו בנסיבות ענייננו "חסר" בשל אי-רכישת הביטוח על ידי התובע, וה"עושר" שלכאורה מיוחס לתובע בטענת הנתבעים - מובנה כבר שנים בדין הרלוונטי כזכות העומדת למי שהתרשלו כלפיו בתאונת דרכים.
אשר על כן, דין התביעה הנדונה להתקבל, כך שישולמו לתובע פיצויים בסך של 164,927 ₪.
סוף דבר
אשר על כן, אני פוסק בזאת כי:
הנתבעת 2 תשלם לתובע סך של 164,927 ₪.
עוד תשלם הנתבעת 2 לתובע - החזר שכר טרחת עורך דין בסך של 38,593 ₪, וכן, בגין החזר הוצאות משפט - סך של 13,482 ₪.