מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

התנגדות לקיום צוואה בשל אי-צלילות דעת ולחץ בלתי-הוגן

בהליך עמ"ש (עמ"ש) שהוגש בשנת 2024 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לכן אני הח"מ ל' ר', ת.ז. ------- מרח' -------, בהיותי בדיעה צלולה, שפויה ומיושב בדעתי ומוכשר מכל הבחינות הדרושות על פי הדת וחוקי מדינת ישראל, מצוה בזאת מרצוני הטוב והחופשי ללא אונס הכרח ולחץ כדלקמן: אני מצהיר כי אני שומר לעצמי את הזכות לחזור בי מצוואה זו מעת לעת, לשנותה, לגרוע ממנה או להוסיף עליה אך כל עוד לא עשיתי זאת, תהא צוואתי תקפה ותעמוד בעינה.
בהתנגדות שהגיש המערער ושאומתה בתצהירו, טען המערער כי הוא "יורשו של המנוח" על פי הצוואה האחרונה ולכן אין לקיים את הצוואה הראשונה.
הצוואה האחרונה "נערכה בנסיבות מחשידות ובעיתיות ביותר ומהוה תוצאה של השפעה בלתי הוגנת ומעורבות פסולה של התובע בסיוע של הנתבעת בעריכתה ומשכך אינה משקפת את רצונו החופשי, המלא והמוחלט של המנוח" ולכן יש לקבל את ההיתנגדות ואין לקיים את הצוואה האחרונה.
ניתנה היום, ט"ז ניסן תשפ"ד, 24 אפריל 2024, בהיעדר הצדדים.
...
"העלאת טענה חדשה זו ומתן פרשנות אחרת לאמור בצוואה בניגוד להצהרותיו המפורשות והחד משמעויות עד לאותו מועד בדבר היותו היורש הבלעדי של המנוח, מחזקת את המסקנה אודות אי תקינות תהליך עריכת הצוואה ויש בה אינדיקציה למעורבות פסולה... והשפעה בלתי הוגנת על המנוח... בעצם טענת התובע כי האמור בצוואה המאוחרת אינו משקף את רצונו לכאורה של המנוח "כפי שהוא מבין אותו" יש להוות הוכחה ברורה לכך שתהליך עריכת הצוואה היה בלתי תקין כאשר הצוואה נעשתה בבהילות ומבלי לבחון היטב את רצונו של המנוח".
מכל הנימוקים הנ"ל, יש לדחות את הערעור ולחייב את המערער בהוצאות.
כפי שנקבע בע"א 913/20 עלי חלאילה נ' חאלד טאהא (9.6.22)‏:‏ "כידוע, אין זו מדרכה של ערכאת הערעור להתערב בממצאי עובדה ומהימנות, המבוססים על התרשמותה הבלתי אמצעית של הערכאה הדיונית ממכלול הראיות והעדים שהופיעו בפניה. זאת אלא במקרים חריגים, שבהם מסקנותיה של הערכאה הדיונית אינן מתיישבות באופן מובהק עם הראיות אשר הונחו בפניה ועם השכל הישר, או כאשר נעלמו ממנה עובדות מהותיות... הדברים נכונים במיוחד במקרה דנן, שכן ההליך בבית המשפט קמא נסוב סביב שאלות עובדתיות מובהקות, והועלו במסגרתו גרסאות עובדתיות שונות, אשר התפתחו והשתנו במהלך שמיעת ההוכחות. במצב דברים זה, בו קיימת חשיבות מיוחדת לביצוע הערכת מהימנות עדינה ומדויקת של הערכאה הדיונית, ולהתרשמות ישירה מן העדים וממכלול החומר הראייתי, ההצדקה להתערבות בקביעותיו העובדתיות של בית המשפט קמא פחותה אף יותר. אשר על כן, סבורני כי המקרה שלפנינו אינו נמנה עם אותם מקרים חריגים המצדיקים את התערבות ערכאת הערעור." ראו עוד: ע"א 6277/19 הרמן נ' וייס (15.3.22); ע"א 2786/18 בכר נ' קופרלי (30.12.21); ע"א 8506/15 יעקב ריכטר נ' בנימין כהן (10.4.18).
בנוסף המערער אמר: "הוא אמר תשמע, אם אני ממנה אותך כיורש אתה לא תתבע אף אחד" (שם עמ' 9 שורה 7).
המערער שב ואמר שבצוואה כתוב "אייל אתה היורש ואני ממנה אותך כיורש לקבל את כל הכספים שלי ואני דואג לבן שלי" (שם עמ' 42 שורות 1-2).
סיכומו של דבר: אציע לדחות את הערעור ולחייב את המערער בהוצאות המשיב 1 בסך של 40,000 ₪.
לפיכך אני מצטרף למסקנה אליה הגיע חברי שדין הערעור לדחייה.

בהליך ת"ע שהוגש בשנת 2022 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

מ' מכחיש את כל טענות המתנגדים על קיומה של השפעה בלתי הוגנת, טעות, תחבולה, אונס, כפייה או כל מיגבלה אחרת בהתאם לרשימת הסעיפים שציינו בבחינת ניסיון "לירות לכל הכיוונים". מ' דוחה את הטענה לפיה אמו לא סלחה לו על שנטל חלק בתביעה נגדה.
לא נמצא זכר לבעיות קוגניטיביות אשר בעטיין לא יכולה הייתה לערוך צוואה.
עוד נקבע בפסיקה, כי על המצווה להיות בדיעה צלולה ולפרש נכונה את המציאות הסובבת אותו, כאשר דעתו משוחררת מלחצים חולניים, תעתועי דמיון ומחשבות שוא.
בהיעדר ראיות ברורות ומשמעותיות לשלילת כשירותה של המנוחה לצוות, יש לדחות טענה זו. מכל האמור הגעתי לכלל מסקנה, כי המנוחה הייתה כשירה לערוך צוואה ולחתום עליה במועד הרלוואנטי.
גם אם אין חובה לעשות כך, דוקא משום שהצוואה לא נחתמה בפני עורך הצוואה, היה רצוי כי עורך הצוואה היה מוודא עם המנוחה מדוע שינתה דעתה ומעלה זאת על הכתב.
סעיף 30(א) לחוק הירושה, קובע כדלקמן: "הוראת-צוואה שנעשתה מחמת אונס, איום, השפעה בלתי-הוגנת, תחבולה או תרמית – בטלה". כפי שנקבע בפסיקה, "באשר לעילה של השפעה בלתי הוגנת, עולה השאלה, כיצד ועל יסוד מה עשוי בית המשפט לקבוע, שהמצווה היה תלוי בנהנה, וכי תלותו הייתה בעוצמה מספיקה להקמת חזקה בדבר קיומה של השפעה בלתי הוגנת? השאלה אם הופעלה על המצווה השפעה היא שאלה של עובדה. השאלה אם השפעה זו הייתה לגיטימית או בלתי הוגנת היא שאלה ערכית נורמטיבית, ועל בית המשפט לקבעה על-פי מושגים של מוסר אישי ושל מוסר חברתי, כשהוא מכוון דעתו לרצונו האמיתי של המצווה. (ע"א 4902/91 גודמן נ' ישיבת שם בית מדרש גבוה להוראה ודיינות על שם הרב שלמה מוסאיוף זצ"ל בירושלים, פ"ד מט(2) 441, בעמ' 448).
...
יפים דברי השופט הנדל לעניינינו: "אך עדיין, חוטים שונים של עילות שונות – הגם שלא היה בכוחם לבסס עילה עצמאית – יכולים להישזר יחד לרבדים המחזקים ומבססים את מסקנת בית המשפט המחוזי. ההשפעה הבלתי הוגנת העולה עד כדי שלילת הבחירה החופשית של המצווה הינה מבחן דינאמי ורחב כקשת החיים. בית המשפט המחוזי נעזר בחוטים השונים כדי להגיע לראייה כוללת המשקפת את מלוא התמונה. מכאן וביישום הדברים, נראה לי נכון להעדיף את פסק דינו של בית המשפט המחוזי על פני זה של בית המשפט לענייני משפחה". (בעמ 4459/14 פלונית נ' פלוני (06.05.2015).
לסיכום ההתנגדות לקיום הצוואה (ת"ע 8686-01-19) – מתקבלת.
הבקשה לקיום צוואה זו (ת"ע 8602-01-19) – נדחית.

בהליך עמ"ש (עמ"ש) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

השופט נפתלי שילה: לפנינו ערעור על פסק דינו של בית המשפט לעינייני מישפחה מיום 1.5.22 (כב' השופטת ורד שביט פינקלשטיין בת"ע 53265-03-19) שקבל את תביעת המשיב 1 לביטול צו הירושה שניתן לאחר פטירת אחיו המנוח ש' ז"ל, דחה את היתנגדות המערערת ויתר המשיבים לצוואתו והורה על קיומה.
בנוסף טענה המערערת שחתימת המנוח על הצוואה זויפה, הצוואה נחתמה תחת לחץ והשפעה בלתי הוגנת, ר' היה מעורב באופן פסול בעריכתה ולא מדובר במעשה אישי אלא בצוואה שהיא פרי מעשיו של ר' בלבד.
לסיכום: המערערת לא הרימה את הנטל להוכיח שהצוואה נחתמה בשל קיומה של השפעה בלתי הוגנת או מעורבות פסולה של ר'.
"התרשמתי כי חרף מערכת היחסים המורכבת והבעייתית של המנוח והתובע בזמן אמת, התובע הוא היחיד שסייע למנוח להוציא אותו מהתסבוכת הכלכלית אליה נקלע בשנת 2009...לא מדובר במנוח חלש אופי, אלא באדם כוחני שידע היטב מה הוא רצונו ושנושא הסדרת זכויות בבניין היו בראש סדר העדיפויות שלו...הצוואה נערכה על ידי המנוח מתוך מודעות וצלילות דעת באשר לתוכנה כאשר שיקוליו של התובע הנם סבירים והגיוניים לאור נסיבות חייו". המנוח רצה להוריש לר' את הזכויות בבניין על מנת שהוא יוכל להנות מפירות דירה בבניין למשך כל ימי חייו.
משיש ספק האם זו חתימת המנוח, "אין ספק" שחתימתו זויפה ולכן אין לקיים את הצוואה.
המערערת תולה את יהבה ומבססת חלק נכבד מטענותיה על העידר תוקפו של סעיף 6 להסכם השני והשפעתו על הצוואה.
...
כידוע: "אשר לקביעות שבעובדה – כלל הוא כי בית משפט של ערעור לא על נקלה יתערב בממצאי עובדה שנקבעו על ידי הערכאה הדיונית אשר התרשמה התרשמות ישירה מן העדים שהופיעו בפניה וממכלול הראיות האחרות שהוצגו לעיונה. בית המשפט התרשם באופן בלתי אמצעי מן הראיות ומן החומר המקצועי שהונח בפניו, ואין להתערב בקביעות העובדה על סמך התרשמות זו, אלא אם כן מסקנות הערכאה הדיונית אינן עומדות במבחן ההיגיון והשכל הישר.... בית המשפט בענייננו בחן את התשתית הראייתית בצורה מקיפה ומעמיקה, שקל והעריך את כל פרטי הראיות שראוי היה לייחס להם חשיבות ומשקל. קביעותיו העובדתיות מעוגנות היטב בראיות שהובאו, והן עומדות במבחן ההיגיון והסבירות." (ע"א 6768/01 אורי רגב נ' מדינת ישראל, פ"ד נט (4) 625 (22.4.04)).
בית המשפט קמא צלל לעומק הראיות, ניתח את המסמכים ועדויות העדים והגיע למסקנה נכונה.
לפיכך, יש לאשר את תוצאת פסק דינו של ביהמ"ש קמא מכוח תקנה 148(ב) לתקנות סדר הדין האזרחי, תשע"ט-2018 וזאת מאחר שאין מקום לדחות את הממצאים העובדתיים שנקבעו בפסק הדין, הממצאים שנקבעו תומכים במסקנה המשפטית ואין בו טעות שבחוק.

בהליך ת"ע (ת"ע) שהוגש בשנת 2023 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

לטענת מיתנגד, מדובר באשה בת 85 שנים במצב סיעודי, אשר מצבה הרפואי, הנפשי והקוגניטיבי מוטלים בספק ודורשים בחינה מעמיקה, האם שינוי הצוואה נעשה בהבנה מלאה ושיקול דעת ולא כתוצאה מהשפעה בלתי הוגנת של ילדיה.
עו"ד ש. התרשם כי המנוחה מבינה היטב, צלולה, נותנת הוראות קוהרנטיות, ולכן אין צורך בחוות דעת רפואית.
נטל ההוכחה לעניין השפעה בלתי הוגנת מוטל על הטוען להשפעה זו. אולם, כאשר הנסיבות האופפת את המקרה מצביעות על קיומה של תלות של אדם אחד בזולתו, שהיא כה מקיפה ויסודית שניתן להניח כי נשלל רצונו החופשי של אותו אדם במה שנוגע ליחסים בינו לבין הזולת, אזי מיתהפך הנטל, וחובת ההוכחה על אי קיומה של השפעה בלתי הוגנת עוברת לשכמו של מבקש קיום הצוואה.
לכל האמור לעיל אני סבורה, כי היתקיימו מרכיבי ההשפעה הבלתי הוגנת מצד ח., לאור מצבה הבריאותי של המנוחה, העידר עצמאותה, התלות שלה ב ח. לאחר פטירת מ., מועד עריכת הצוואה בסמיכות כה גדולה לפטירת מ., המעורבות של ח. בצוואה באמצעות בחירת עורך הדין, שהיה "עו"ד הבית" של ח., תשלום לעו"ד בגין הכנת הצוואה, הכללת ההלוואה ש -ח. נתנה ל- מ. במסגרת הצוואה, המניע של ח. לשנות את הצוואה שנתפסה כ"לא טובה" בעיניה והצגת המתנגד כמי שהתנהג בצורה מחפירה, על אף שמ. הוא זה שסילק את המתנגד מהבית ועל אף שלא הוכחה היתנהגות מחפירה של המתנגד כלפי המנוחה.
בדיון מיום 15.06.20 שבה וטענה ב"כ המתנגד, כי קיימת עדה שנכחה בזמן השבעה והיתה עדה ללחץ שהופעל על המנוחה.
מאחר ולא הוגשה לפניי תובענה לקיום הצוואה הקודמת של המנוחה משנת 2004 או תובענה למתן צו ירושה, כל צד רשאי להגיש הליך מתאים לעניין זה לכב' הרשם לעינייני ירושה.
...
בסיכומי התובעים נטען לראשונה, כי המומחה לא פעל בהתאם לכתב המינוי ולא בחן את כשירותה של המנוחה לעריכת הצוואה במועד הספציפי בו נחתמה הצוואה, קרי 24.05.18 אלא מדבר במונחים של הסתברות (סטטיסטיקה) ולא במסקנה לנוכח ממצאים.
לאחר עיון בטענות הצדדים, איני מקבלת את השגות התובעים על חוות הדעת שהועלו כאמור רק במסגרת סיכומיהם.
במכתב שנשלח ע"י ב. למוסד לביטוח לאומי בתאריך 28.05.18, קרי ארבעה ימים בלבד לאחר החתימה על הצוואה נרשם: "מצבה של אימי החמיר מאוד לאחרונה והתדרדר, היא סובלת מדמנציה, חוסר יציבות, ירידה תפקודית, נזקקת לטיטולים, להאכלה ורחצה ולהשגחה צמודה". "אימי מתגוררת בקומה שלישית ללא מעלית, לפחות 40 מדרגות צרות. כבר נפלה לא פעם". מכל האמור לעיל עולה כי במועד החתימה על הצוואה, המנוחה התקשתה בהליכה ובירידה במדרגות והתקשתה לצאת מהבית, כך שהיה צורך לקבל חוות דעת רפואית טרם עריכת הצוואה.
לכל האמור לעיל אני סבורה, כי התקיימו מרכיבי ההשפעה הבלתי הוגנת מצד ח., לאור מצבה הבריאותי של המנוחה, העדר עצמאותה, התלות שלה ב ח. לאחר פטירת מ., מועד עריכת הצוואה בסמיכות כה גדולה לפטירת מ., המעורבות של ח. בצוואה באמצעות בחירת עורך הדין, שהיה "עו"ד הבית" של ח., תשלום לעו"ד בגין הכנת הצוואה, הכללת ההלוואה ש -ח. נתנה ל- מ. במסגרת הצוואה, המניע של ח. לשנות את הצוואה שנתפסה כ"לא טובה" בעיניה והצגת המתנגד כמי שהתנהג בצורה מחפירה, על אף שמ. הוא זה שסילק את המתנגד מהבית ועל אף שלא הוכחה התנהגות מחפירה של המתנגד כלפי המנוחה.
לסיכום גם אם המנוחה כאבה את הניתוק מהמתנגד (שכלל לא הוכח כי הוא "באשמת" המתנגד), אין בכך כדי לרפא את העובדה שבעת עריכת הצוואה המנוחה לא הייתה כשירה קוגניטיבית ונפשית, בהסתברות גבווהה ביותר, ובפרט לאור אי צירוף תעודה רפואית, שיש בו כדי להביא להיפוך הנטל לכתפי מבקש קיום הצוואה.
לפיכך, הבקשה לקיום צוואת המנוחה מיום 24.05.18 נדחית.

בהליך ת"ע (ת"ע) שהוגש בשנת 2024 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

בתגובתו ביקש ב"כ היועמ"ש לברר האם מונו אפוטרופסים למתנגדים 1+2 נוכח ההפרעות הנפשיות מהן הם סובלים, כן צוין כי מיתנגד 3 נפטר לפני פטירת המנוח, בשנת 2016 ועל כן אינו נימנה בין יורשיו על פי דין וכי יש לברר את מעמדה של מיתנגדת 4, גרושתו של המנוח שאינה נמנית על יורשיו על פי דין של המנוח ו/או הזוכים על פי צוואתו.
הפסיקה הוסיפה וקבעה כי מבחינת נטל ההוכחה, על המתנגד לקיום צוואה להוכיח שהמצווה "לא ידע להבחין בטיבה של צוואה", או שחתם עליה תחת השפעה בלתי הוגנת.
בחוות דעת המומחית ד"ר ורד טל לעניין של המנוח לצוות במועד 9.8.17 נכתב בסיכומה: "הנבדק סבל מתהליך דימנטי- על רקע מחלת כלי דם. שילוב יתר לחץ דם וסכרת מביא לפגיעה בכלי דם בכל אברי הגוף ובמקרה של המנוח היו פגיעות בכליה, בכלי דם בגפיים ובכלי דם במוח. אין תעוד לארועים מוחיים גדולים דיים להביא לביטוי קליני טיפוסי אולם הפגיעה ברקמת המוח הלכה והתקדמה. לפי החומר הקיים בפני וכפי שהוסבר לאורך פרק זה בחוות דעתי הירידה היתה הדרגתית ואיטית ובעת שהיה מטופל ומוחזק במסגרת, קצב ההתדרדרות היה איטי במיוחד. ולכן במועד הצוואה – 9.8.17 אני מוצאת כי הנבדק היה כשיר לצוות.
בדנ"א 1516/95 מרום נ. היועמ"ש פ"ד נ"ב (2) 813 (להלן: "דנ"א מרום") קבע השופט מצא בעמ' 826: "הנחת המוצא של חוק הירושה היא שהצוואה כשרה. הנטל להוכיח שהמצווה עשה את צוואתו מחמת השפעה בלתי הוגנת מוטל על הטוען לקיומה של השפעה בלתי הוגנת, וכל ספק בעיניין זה פועל לטובתו של מבקש הקיום..." בספרם פירשו שוחט, גולדברג ופלומין את משמעותה של השפעה בלתי הוגנת: "עניין לנו בהשפעה הבלתי הוגנת, שאינה השפעה שגרתית מעשה יום יום, אלא השפעה שיש בה מרכיב של אי-הגינות על פי המושגים החברתיים והמוסריים שלנו (ע"א 5185/93 היועמ"ש נ' מרום פ"ד מט(1) 318; ע"א 3828/98 מיכקשווילי נ' מיכקשווילי פ"ד נד(2) 337).
קיומה של השפעה בלתי הוגנת או העדרה צריכים להיקבע על פי עובדותיו של כל מקרה ומקרה.
" בסיכום חוות דעתה קבעה המומחית: "בהסתמך על החומר הקיים בפני אני מוצאת כי בתאריך 9.8.17 היה המנוח ש.ס. ז"ל כשיר לצוות. במקביל היה המנוח בעל גורמי סיכון ניכרים להשפעה בלתי הוגנת. לעניין הראיה המנוח היה מחוסר יכולת לקריאת מסמכים." בחקירתה נישאלה אודות בעיניין גורמי הסיכון להשפעה בלתי הוגנת: "ש. האם לדעתך קיים "מקבילית מוחות" בין השפעה בלתי הוגנת מצד אחד לבין מצב של כשירות? כלומר, ככל שהכשירות של הבן אדם עולה ככה השפעה בלתי הוגנת קטנה או ככל שההשפעה בלתי הוגנה עולה, אפילו באופן קצוני, ככה הכשירות של הבן אדם יורדת? האם יש מאמרים שמתייחסים לנקודה הזאת? אני לא מומחית במשפטים.
אך בהמשך כשנשאל על עריכת הצוואה השלישית לטובת א.ד. חזר לגירסתו כי "ש.ס היה אדם צלול, מאוד דעתן, אם הוא החליט לעשות צוואה לטובת א.ד. זה מכיוון שהרגיש שזה לטובת א.ד.." (עמ' 34 לפרוטוקול שורה 10 ואילך).
...
אם כן, פירוש המינוח "לקח באופן אחר חלק בעריכתה" שבסעיף 35 לחוק הירושה, המהווה את עילת הפסילה השלישית, נעשה באופן גמיש אשר מתמלא תוכן על פי הנסיבות המיוחדות של כל מקרה ומקרה, כאשר המבחן הוא בסופו של דבר מבחן השכל הישר (ראו ע"א 851/79 הנ"ל; ע"א 5869/03 חרמון נ' גולוב, נט (3) 1 (2004)).
"המבחן הינו, בסופו של דבר, מבחן השכל הישר" (השופט ברק בע"א 851/79 הנ"ל [5], בעמ' 109)"." בעמ"ש 7764-01-23 מ.ו נ' ח.ו. ואח' (ניתן ביום 22.2.24 – פורסם במאגרים) נקבע: "כפי שקבע בית משפט קמא, ובצדק, צוואה המזכה את מי שלקח חלק בעריכתה – בטלה, שהרי כך קובע סעיף 35 לחוק הירושה. תכליתם של דברים היא לשמור על האוטונומיה של המצווה, בדרך של הרתעה ממעורבות כלשהי בעריכת הצוואה (בע"מ 384/19, פלוני נ' פלונית (2019)). על כן, גם אם קיימת מעורבות, ואפילו לא הייתה השפעה נחזית על המצווה, עדיין תהיה הצוואה בטלה (ע"א 851/79 בנדל נ' בנדל (1981)).
בא מכבי אש פרצו את הדלת מצאנו אותו מעולף.
המבחנים כולם מובילים למסקנה כי הצוואה מיום 9.8.2017 נערכה תחת השפעה בלתי הוגנת של התובעת על המנוח.
לסיכום, אני קובעת כי הצוואה מיום 9.8.2017 נחתמה תחת השפעה בלתי הוגנת של התובעת על המנוח מכל הנימוקים שפורטו לעיל ועל כן היא מבוטלת.
סוף דבר לאור האמור לעיל, הבקשה לקיום צוואת המנוח ש.ס מיום 9.8.17 נדחית וההתנגדות מתקבלת.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו