מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

התנגדות לקיום צוואה בשל אי כשירות קוגניטיבית והשפעה בלתי הוגנת

בהליך ת"ע (ת"ע) שהוגש בשנת 2022 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

גם אם מצבו הקוגניטיבי של המנוח היה מספק לעריכת צוואה, הרי שאין בכך לאיין הוכחת השפעה בלתי הוגנת ואין להיתעלם ממצבו הגופני והקוגניטיבי במסגרת בחינת יכולתו להיות מושפע באופן בלתי הוגן לצורך עריכת צוואה.
הנתבע התנהג באופן מחפיר כלפי המנוח, היתנער ממנו גם בימיו האחרונים של המנוח ואף לא הגיע להלווייתו הגם ששהה בישראל אותה עת. דיון והכרעה יאמר כבר בראשית הדברים וינומק בפירוט להלן, כי מצאתי לדחות את כל טענות הנתבע בהתנגדותו לקיום הצוואה, ולהורות על קיומה.
הנתבע העלה בטיעוניו כימעט כל טענה בחוק הירושה לצורך פסילת צוואת המנוח - זיוף חתימת המנוח, העידר כשרותו לצוות, השפעה בלתי הוגנת של התובעת על המנוח בעריכת הצוואה, מעורבות התובעת בעריכת הצוואה, החתמת המנוח על הצוואה בכפייה.
יש לזכור כי נטל ההוכחה בדבר העידר כשירות קוגניטיבית לערוך צוואה מוטל על כתפי הנתבע.
טענת הנתבע להשפעה בלתי הוגנת של התובעת על המנוח לערוך צוואה בפרשת מרום (דנ"א 1516/95 מרום נ' היועץ המשפטי לממשלה (פ"ד נב(2) 813)) ופסיקה מאוחרת יותר, נקבעו ארבעה מבחני עזר לצורך בחינת הוכחת הטענה בדבר השפעה בלתי הוגנת: תלות ועצמאות, תלות וסיוע, הקף הקשרים שקיים המנוח עם אחרים ונסיבות עריכת הצוואה ומידת מעורבות הנהנה בעריכתה.
אין זה סביר בעיני, כי בן הסבור שאביו אינו כשיר ואחותו מפעילה לחצים לא סבירים על האב עד כדי "שבר כלי" ואיומים בהתאבדות, גם אם מקום מגוריו בחו"ל, יישב ולא יעשה דבר, לא יפנה לשום גורם, לא יפנה למשל לרשויות הרווחה, לא יפעל בהליך משפטי מתאים וכיו"ב. ילדיו של הנתבע מתגוררים בישראל, ואף בהם לא ביקש להעזר לצורך כך. מעבר לכך, לעדותו, אביו התארח אצל ילדיו (פרוטוקול עמ' 25-26) והנתבע לא ביקש להעידם.
חוק הירושה אינו מסמיך את בית המשפט לבחון את צדקתה של הצוואה ולא קיימת בחוק עילה לפסילת צוואה מחמת "חוסר צדק" או "חוסר הגינות". לאחר שיתר טענות הנתבע לפסלות הצוואה נדחו, לא ניתן לקבל טענתו לפיה אין זה סביר שהמנוח יצווה את כל רכושו לתובעת.
...
סוף דבר הנתבע לא הוכיח כל עילה שהיא לפסלות הצוואה שבמחלוקת, מיום 29.1.18.
על יסוד כל האמור נדחית ההתנגדות לקיום צוואת המנוח מיום 29.1.18 ויש לקיימה.
אשר להוצאות ההליך - לאחר שנדחו כל טענות הנתבע, בהינתן כי ההליך נמשך למעלה משלוש שנים, הוגשו בקשות ותגובות, מסמכים, מונה מומחה מטעם בימ"ש (הנתבע נשא בשכ"ט המומחה), התקיימו ארבעה דיונים, התובעת נשאה בשכ"ט העדים עוה"ד הוזיאס - הנתבע ישלם לתובעת הוצאות ההליך ושכ"ט עו"ד בסכום כולל של 75,000 ₪, בתוך 30 ימים.

בהליך ת"ע (ת"ע) שהוגש בשנת 2021 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

( טעמי המתנגדים לצוואה זו נסובו על אי כשירותה של המנוחה לצוות, השפעה בלתי הוגנת על המנוחה מצד התובעות, מעורבותן של התובעות בעשיית צוואת המנוחה ופגיעה ברצונה.
המבקשות פעלו באופן שיטתי במשך שנים רבות, במטרה ברורה לשים ידן על רכוש שאינו מגיע להן, הן התנהלו בצורה מניפולטיבית, חסרת תום לב, תרמיתית, הן התעמרו במנוחה אשר היתה אישה חלשה הן באופייה, הן בגילה והן ביכולתייה הפיזיות, הקוגניטיביות והבריאותיות, השפיעו ושידלו והכל במטרה לשים ידן על צוואה שבה הנהנות היחידות יהיו הן בעצמן, תוך מעורבות באופן פעיל.
הלכה היא, כי צוואה שלא נפל בה פגם פורמאלי ו/או צורני בחזקת כשרה היא, והנטל להוכחת הטענה שצוואה זו דינה להפסל בשל קיומן של אותן עילות לבטלותה, להן כיוונו המתנגדים, לרבות השפעה בלתי הוגנת, מוטל על כתפי המתנגדים, ולא על מבקשי קיום הצוואה מוטל הנטל לשלול את התקיימות אותם טעמי היתנגדות.
כל אלה קיבלו משקל נכבד משנבדקה הקמת חזקת השפעה בלתי הוגנת שהעבירה את הנטל להוכיח העדר השפעה בלתי הוגנת אל המבקש לקיים את הצוואה ולא על מי שמבקש לבטל את הוראות הצוואה.
אשר לשימוש במבחנים הללו, כמו גם במבחנים נוספים שנגזרים או מתחייבים מנסיבותיו של המקרה הנידון, קבע כבוד השופט א. מצא כי ראוי שהוא ייעשה בזהירות רבה, תוך הבנה, שבתלות כשלעצמה אין משום ראיה מספקת לקיומה של השפעה בלתי הוגנת, ואף לא להקמת חזקה בדבר קיומה.
...
הא ותו לא. נסיבות מקרה זה, בו לא עלה בידי המתנגדים להוכיח כי היעדר הקשר עם סבתם נגרם שלא בעטיים, אין בבו כדי להוביל למסקנה כי צוואת המנוחה אינה תולדה של התנהגות ארוכת שנים.
סוף דבר בנסיבות אלו, מכל הנימוקים שפורטו בהרחבה, אני מורה כדלקמן: ההתנגדות לצוואת המנוחה מיום 24/12/2013 - נדחית.
ניתן בזאת צו לקיום צוואת המנוחה מיום 24/12/2013 ואני קובע כי צוואה זו היא בת תוקף.

בהליך ת"ע (ת"ע) שהוגש בשנת 2021 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

ילדי המנוח היתנגדו לבקשת קיום הצוואה בעילות שונות, לרבות, היות המנוח לא כשיר קוגניטיבית לעשותה, היותו נתון להשפעה בלתי הוגנת של הנתבעת, שהחתימה על הצוואה איננה של המנוח (טענת זיוף) וכי נפלו בה פגמים צורניים.
נטען, כי בהתאם למבחנים שהתוו בפס"ד מרום (דנ"א 1516/95 ), אין חולק כי בנסיבות היתקיימה השפעה בלתי הוגנת - נוכח אי עצמאותו הפיזית של המנוח; היותו תלוי בלעדית בנתבעת בהתנהלות היומיומית; היות המנוח מושפע מהנתבעת ומורחק מילדיו; סתירות בנוגע לנסיבות עריכת הצוואה; תוכן הצוואה מעורר ספקות לגבי רצונו האמתי של המנוח; היתנהלות הנתבעת לאחר עריכת הצוואה והמנעותה מלקחת את המנוח לביה"ח; היתנהלות הנתבעת בהליכים; תלות פיזית ומנטאלית של המנוח בנתבעת; ניצול לרעה של תלות זו; הדרת כל ילדיו מצוואתו; נטל הבאת הראיות להוכיח כי לא הייתה השפעה בלתי הוגנת ומעורבות בהכנת הצוואה צריך לעבור לפתחה של הנתבעת.
מהכלל אל הפרט האם משקפת הצוואה את רצונו האמתי של המנוח, או שמא הופעלה עליו השפעה בלתי הוגנת מטעם הנתבעת, שהובילה אותו לצוות כפי שצווה? אמנם, המתנגדים חזרו בהם מטענת העדר כשרות המנוח.
...
לסיכום, לאחר בחינת הראיות ושמיעת העדויות שוכנעתי כי הצוואה משקפת את רצון המצווה וכי מדובר בענייננו בפגמים קלים, טכניים בעיקרם שאינם מעבירים לדידי את נטל ההוכחה והראייה להוכחת אמיתות הצוואה מכתפי המתנגדים אל כתפי הנתבעת.
סוף דבר: ההתנגדות נדחית.
שוכנעתי מעל לכל ספק כי המנוח ידע היטב מה היה רצונו וביטא אותו בצורה מובהקת הן בצוואתו הראשונה והן בצוואה השנייה נשוא ההתנגדות.

בהליך ת"ע שהוגש בשנת 2023 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

טענות הבן -המתנגד לקיום הצוואה הבן טוען שיש לפסול את הצוואה מחמת אי כשירותה של המצווה, השפעה בלתי הוגנת, מעורבות הבת בעריכת הצוואה ופגם צורני.
כשירותה של המנוחה בעת עריכת הצוואה חוות דעת המומחה- ד"ר דרנל בחוות דעת המומחה מיום 27.6.21 קבע המומחה שהמנוחה הייתה כשירה בעת עריכת הצוואה: "המנוחה סבלה מדכאון, ומליקויים פיזיים קשים, אך כפי שעולה מהחומר הרפואי מבחינה קוגניטיבית בזמן החתימה על הצוואה הייתה המנוחה כשירה לחתום על צוואה" חוות דעתו של המומחה התבססה על המסמכים הרפואיים שעמדו בפניו ושפורטו בעמוד 1 לחוות דעתו; סיכומים מאשפוזים בבית החולים, סיכומים ממרפאות קופת חולים, חומר רפואי מבית האבות מיולי ואוגוסט 2020, סיכומים מביטוח לאומי וסיכום מהמרפאה לבריאות הנפש.
קיומה של השפעה בלתי הוגנת או העדרה צריכים להיקבע על פי עובדותיו של כל מקרה ומקרה.
...
בסעיף 3 לצוואה הבהירה המנוחה מדוע היא מדירה את בנה (להלן: "הבן") מצוואתה: "בצער רב בלב כבד בתום התלבטות ולאחר שיקול דעת החלטתי להדיר מצוואתי אחרונה זו את בני אלמוני הנושא ת.ז ..... הנימוקים להחלטתי זו, הינם כדלקמן: הפקרתי ממועד פטירת בעלי, אביו. אי מתן סיוע, אי נוכחות והתעלמות מוחלטת בטיפול בצרכיי במהלך התקופה הארוכה והקשה שעוברת עלי שגורמים לי לשברון לב" טענותיו המרכזיות של הבן הן כי המנוחה לא הייתה כשירה לערוך את הצוואה לאור מצבה הבריאותי וכן טוען להשפעה בלתי הוגנת מצד הבת.
רצון המנוחה שוכנעתי כי הצוואה משקפת את רצונה של המנוחה וכלל בסיסי הוא שיש לקיים את רצון המת.
לאחר ששמעתי את העדים והתרשמתי מהם באופן בלתי אמצעי, נחה דעתי כי הצוואה משקפת את רצון המנוחה.
סוף דבר לאור האמור לעיל, ההתנגדות לקיום צוואת המנוחה ט.ב מיום 20.7.20 נדחית.

בהליך ת"ע (ת"ע) שהוגש בשנת 2023 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

לטענת מיתנגד, מדובר באשה בת 85 שנים במצב סיעודי, אשר מצבה הרפואי, הנפשי והקוגניטיבי מוטלים בספק ודורשים בחינה מעמיקה, האם שינוי הצוואה נעשה בהבנה מלאה ושיקול דעת ולא כתוצאה מהשפעה בלתי הוגנת של ילדיה.
במרץ 2018 קיים רישום לירידה קוגניטיבית והתחלת טפול בקנביס רפואי עקב כאבים כרוניים, באפריל 2018 צוין כי המנוחה מבולבלת, סגורה בעצמה, מתקשה לאכול בעצמה וזקוקה לטיטולים, כלומר כחודש לפני מועד עריכת הצוואה ישנה אי שליטה בסוגרים.
נטל ההוכחה לעניין השפעה בלתי הוגנת מוטל על הטוען להשפעה זו. אולם, כאשר הנסיבות האופפת את המקרה מצביעות על קיומה של תלות של אדם אחד בזולתו, שהיא כה מקיפה ויסודית שניתן להניח כי נשלל רצונו החופשי של אותו אדם במה שנוגע ליחסים בינו לבין הזולת, אזי מיתהפך הנטל, וחובת ההוכחה על אי קיומה של השפעה בלתי הוגנת עוברת לשכמו של מבקש קיום הצוואה.
לכל האמור לעיל אני סבורה, כי היתקיימו מרכיבי ההשפעה הבלתי הוגנת מצד ח., לאור מצבה הבריאותי של המנוחה, העידר עצמאותה, התלות שלה ב ח. לאחר פטירת מ., מועד עריכת הצוואה בסמיכות כה גדולה לפטירת מ., המעורבות של ח. בצוואה באמצעות בחירת עורך הדין, שהיה "עו"ד הבית" של ח., תשלום לעו"ד בגין הכנת הצוואה, הכללת ההלוואה ש -ח. נתנה ל- מ. במסגרת הצוואה, המניע של ח. לשנות את הצוואה שנתפסה כ"לא טובה" בעיניה והצגת המתנגד כמי שהתנהג בצורה מחפירה, על אף שמ. הוא זה שסילק את המתנגד מהבית ועל אף שלא הוכחה היתנהגות מחפירה של המתנגד כלפי המנוחה.
לסיכום גם אם המנוחה כאבה את הנתוק מהמתנגד (שכלל לא הוכח כי הוא "באשמת" המתנגד), אין בכך כדי לרפא את העובדה שבעת עריכת הצוואה המנוחה לא הייתה כשירה קוגניטיבית ונפשית, בהסתברות גבווהה ביותר, ובפרט לאור אי צירוף תעודה רפואית, שיש בו כדי להביא להיפוך הנטל לכתפי מבקש קיום הצוואה.
מאחר ולא הוגשה לפניי תובענה לקיום הצוואה הקודמת של המנוחה משנת 2004 או תובענה למתן צו ירושה, כל צד רשאי להגיש הליך מתאים לעניין זה לכב' הרשם לעינייני ירושה.
...
בסיכומי התובעים נטען לראשונה, כי המומחה לא פעל בהתאם לכתב המינוי ולא בחן את כשירותה של המנוחה לעריכת הצוואה במועד הספציפי בו נחתמה הצוואה, קרי 24.05.18 אלא מדבר במונחים של הסתברות (סטטיסטיקה) ולא במסקנה לנוכח ממצאים.
לאחר עיון בטענות הצדדים, איני מקבלת את השגות התובעים על חוות הדעת שהועלו כאמור רק במסגרת סיכומיהם.
במכתב שנשלח ע"י ב. למוסד לביטוח לאומי בתאריך 28.05.18, קרי ארבעה ימים בלבד לאחר החתימה על הצוואה נרשם: "מצבה של אימי החמיר מאוד לאחרונה והתדרדר, היא סובלת מדמנציה, חוסר יציבות, ירידה תפקודית, נזקקת לטיטולים, להאכלה ורחצה ולהשגחה צמודה". "אימי מתגוררת בקומה שלישית ללא מעלית, לפחות 40 מדרגות צרות. כבר נפלה לא פעם". מכל האמור לעיל עולה כי במועד החתימה על הצוואה, המנוחה התקשתה בהליכה ובירידה במדרגות והתקשתה לצאת מהבית, כך שהיה צורך לקבל חוות דעת רפואית טרם עריכת הצוואה.
לכל האמור לעיל אני סבורה, כי התקיימו מרכיבי ההשפעה הבלתי הוגנת מצד ח., לאור מצבה הבריאותי של המנוחה, העדר עצמאותה, התלות שלה ב ח. לאחר פטירת מ., מועד עריכת הצוואה בסמיכות כה גדולה לפטירת מ., המעורבות של ח. בצוואה באמצעות בחירת עורך הדין, שהיה "עו"ד הבית" של ח., תשלום לעו"ד בגין הכנת הצוואה, הכללת ההלוואה ש -ח. נתנה ל- מ. במסגרת הצוואה, המניע של ח. לשנות את הצוואה שנתפסה כ"לא טובה" בעיניה והצגת המתנגד כמי שהתנהג בצורה מחפירה, על אף שמ. הוא זה שסילק את המתנגד מהבית ועל אף שלא הוכחה התנהגות מחפירה של המתנגד כלפי המנוחה.
לסיכום גם אם המנוחה כאבה את הניתוק מהמתנגד (שכלל לא הוכח כי הוא "באשמת" המתנגד), אין בכך כדי לרפא את העובדה שבעת עריכת הצוואה המנוחה לא הייתה כשירה קוגניטיבית ונפשית, בהסתברות גבווהה ביותר, ובפרט לאור אי צירוף תעודה רפואית, שיש בו כדי להביא להיפוך הנטל לכתפי מבקש קיום הצוואה.
לפיכך, הבקשה לקיום צוואת המנוחה מיום 24.05.18 נדחית.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו