מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

התנגדות למתן צו קיום צוואה בשל פגמים צורניים

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2018 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

בא כוח היועץ המשפטי לממשלה היתנגד למתן צו לקיום הצוואה, ולפיכך הועבר הדיון לבית המשפט לעינייני מישפחה בחיפה (תיק ת"ע 2530/07).
על כן, מהבחינה הצורנית נפל בזכרון הדברים פגם צורני מהותי, שלא ניתן לתקנו.
אמנם, בית המשפט לעינייני מישפחה דחה את הבקשה לקיום זכרון הדברים כצוואת שכיב מרע משום שבהיעדר עד נוסף לדברים שאמר המנוח לייב, נפל בצוואה זו פגם מהותי, המונע את האפשרות לקבוע שזכרון הדברים הוא צוואה שכיב מרע.
2nd 647 (1958), נדונה תביעה נגד עורך דין שערך צוואה, אך הצוואה נפסלה בשל פגם בעדים.
...
יתרה מזאת, אין כל מקום לקבוע, שהתנהגותו של עו"ד טמבור מתיישבת יותר עם המסקנה שהוא לא נקט בזהירות סבירה מאשר עם המסקנה ההפוכה.
סיכום על יסוד כל האמור לעיל, הנני סבור שאין לנו מקום להתערב בפסק דינו של בית משפט קמא, ואציע לחברי למותב לדחות את הערעור, ולחייב את המערערים, לשלם למשיבה מס' 2 הוצאות המשפט בערעור (כולל שכ"ט עו"ד ומע"מ) בסכום כולל של 15,000 ₪.
נאסר ג'השאן - שופט אשר על כל האמור לעיל הוחלט לדחות את הערעור, ולחייב את המערערים, ביחד ולחוד, לשלם למשיבה מס' 2 הוצאות משפט בערעור (כולל שכ"ט עו"ד ומע"מ) בסכום כולל של 15,000 ₪.

בהליך ת"ע (ת"ע) שהוגש בשנת 2021 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

כאמור המתנגדים ביססו היתנגדותם על שלוש טענות עיקריות: השפעה בלתי הוגנת; הצוואה מזכה את מי שנטל חלק פעיל בעריכתה ולפיכך פסולה; בצוואה קיימים פגמים צורניים המעבירים את נטל ההוכחה אל כתפי מבקשת צו הקיום; המסגרת הנורמאטיבית העקרון הבסיסי המונח ביסוד דיני הירושה מקורו במשפט העברי, והוא חוזר ומופיע בספרות ובפסיקה, הוא "המצווה לקיים דברי המת" (כתובות סט, ב ]א[; גיטין, יד, ב ]ב[.
עוה"ד ***** הצהירה כי ייעצה למנוח להוסיף את הנתבעת כמוטב בחסכונותיו הפנסיונים באם רצונו שהיא תקבל את הכספים ועל כן הצוואה השנייה איננה זהה בדיוק לראשונה.
(( (פורסם במקורות ביום 20.07.2005 לא השתכנעתי כי נפלו בצוואה פגמים צורניים, לא כל שכן כאלה שאינם ניתן לריפוי בנקל ע"י סעיף 25 לחוק: (א) היתקיימו מרכיבי היסוד בצוואה, ולא היה לבית המשפט ספק כי היא משקפת את רצונו החופשי והאמתי של המצווה, רשאי הוא, בהחלטה מנומקת, לקיימה אם אף נפל פגם בפרט מן הפרטים או בהליך מן ההליכים 22 או 23 או בכשרות העדים, או בהיעדר פרט מן 9 ,20 , המפורטים בסעיפים הפרטים או הליך מן ההליכים כאמור.
...
לסיכום, לאחר בחינת הראיות ושמיעת העדויות שוכנעתי כי הצוואה משקפת את רצון המצווה וכי מדובר בענייננו בפגמים קלים, טכניים בעיקרם שאינם מעבירים לדידי את נטל ההוכחה והראייה להוכחת אמיתות הצוואה מכתפי המתנגדים אל כתפי הנתבעת.
סוף דבר: ההתנגדות נדחית.
שוכנעתי מעל לכל ספק כי המנוח ידע היטב מה היה רצונו וביטא אותו בצורה מובהקת הן בצוואתו הראשונה והן בצוואה השנייה נשוא ההתנגדות.

בהליך ת"ע (ת"ע) שהוגש בשנת 2021 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

האחות מ.ח. לא הגישה היתנגדות – אך הגישה תצהיר בתמיכה להתנגדות נתבעים 1-3 טענות הצדדים: 5 נטען כי יש להורות על בטָלוּת הצוואה בשל השפעה בלתי הוגנת מצד המבקש, בהתאם בהתנגדות לסעיף 30 (א) לחוק הירושה, התשכ"ה 1965- או בשל מצבה הרפואי הנטען של המנוחה, אשר לא ידעה להבחין בטיבה של צוואה, וזאת בהתאם לסעיף 26 לחוק הירושה התשכ"ה 1965- .
דיון והכרעה: מעמדן של נתבעות 1-2 להתנגדות: 8 הזכות להגיש היתנגדות למתן צו לקיום צוואה בסיסה בסעיף 67 לחוק הירושה, התשכ"ה 1967- ההדגשה לא במקור: "הוגשה בקשה לצוו ירושה או לצוו קיום, יודיע על כך הרשם לעניני ירושה
הטענה לפגמים הצורניים: טענה זו נסמכה על כי בצוואה נעדר פירוט הכתובות ומספרי גוש / חלקה של שתי הדירות והחנות; נעדר פירוט חשבונות הבנק, מספריהם, סניפי הבנק ושמות הבנקים בהם חשבונות המנוחה; 6 נעדרת היתייחסות לכספת המנוחה והתכשיטים שברשותה ונעדר אזִכור של אחיֵה ואחיותיה של המנוחה.
...
אכן כטענת התובע מדובר בהרחבת חזית אסורה ועל כן הטענות נדחות.
נפסק: ההתנגדות נתבעות 1-2 נדחית.
התנגדות נתבע 3 נדחית.
21 נדחית.

בהליך ת"ע (ת"ע) שהוגש בשנת 2020 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

תובענה למתן צו לקיום צוואה בעדים, שנפל בה פגם צורני כאשר נטען כי המצווה, טרם פטירתו, הורה על ביטולה בעל - פה (בדרך של "שכיב מרע").
בדיון שהתקיים ביום 21.1.2008 הוסיף ב"כ התובע וטען כי לא היתקיימו גם התנאי הקבועים בסעיף 23 לחוק הירושה התשכ"ה - 1965 בדבר עריכת צוואת "שכיב מרע". בהחלטתי מיום 21.1.2018 הורתי על צירוף כל היורשים על פי דין של המנוח וקבעתי כי יורש שלא יגיש היתנגדות – יוחזק כמסכים למתן צו קיום לצוואה – כמבוקש.
במקרה כאן, בשל הפגם הצורני שנפל בצוואה הנושאת שני תאריכים שונים, הורתי כי התובע - 2 מבקש צו קיום לצוואה, הוא שיחל בהבאת הראיות.
...
א.נ. ת/ נפסק: ההתנגדות נדחית.
אני מורה על תיקון הפגם הצוואה כך שמועד עריכתה הוא ביום 05.07.2006 .
הנתבע ישלם לתובע הוצאות משפט בסך של 3,000 ₪, את האגרות ששילם על פי קבלות .

בהליך ת"ע שהוגש בשנת 2022 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

עניינו של פסק דין זה בשלוש תביעות; ביטול צו קיום צוואה מחמת פגמים צורניים ומהותיים, סילוק יד ותביעה כספית.
הנתבעים טענו שיש לדחות את הבקשה בשל טענת שהוי; לדבריהם במסגרת דיון שהתקיים ביום 4.4.17 הצהירה התובעת לפרוטוקול שהתברר לה על קיום הצוואה, ובמועד זה היה עליה להגיש היתנגדות למתן צו לקיום הצוואה; כך עולה גם ממכתבו של ב"כ מיום 19.4.17 אשר צורף לבקשה, ולא ניתן כל הסבר מניח את הדעת לשהוי.
התובעת לא עשתה כן ואף לא נתנה כל הסבר מניח את הדעת למחדלה זה. אמנם, מקום בו נטען לפגם צורני הנטל להוכחת הצוואה לפתחם של מבקשי הצוואה, היינו הנתבעים וכפי שנקבע: "קיומו של פגם צורני מעביר את נטל השיכנוע להוכחת אמתות הצוואה על שכמו של המבקש" (ראה לעניין זה עמ"ש 36529-11-20, פורסם במאגרים).
...
הנתבעים טענו שיש לדחות את הבקשה בשל טענת שיהוי; לדבריהם במסגרת דיון שהתקיים ביום 4.4.17 הצהירה התובעת לפרוטוקול שהתברר לה על קיום הצוואה, ובמועד זה היה עליה להגיש התנגדות למתן צו לקיום הצוואה; כך עולה גם ממכתבו של ב"כ מיום 19.4.17 אשר צורף לבקשה, ולא ניתן כל הסבר מניח את הדעת לשיהוי.
לאחר שעיינתי בכתבי הטענות מצאתי לדחות את הטענה משלא הוכחה, זולת סך של 1,000 ₪ בו הודתה התובעת; עיון בפירוט תנועות הבנק של המנוח בבנק לבינלאומי מלמד שביום 1.12.16 חשבון הבנק היה ביתרת זכות בסך 17,247.49 ₪, וביום 15.3.17 יתרת הזכות בחשבון הייתה בסך 3,990.57 ₪.
לאחר שעיינתי בתצהירי התובעת ובכלל זה בנספחים שצורפו על ידה, מצאתי לקבל את טענתה בחלקה, ולקבוע כי בנוסף לסך של 28,196 ₪ שכאמור שולם מכספי הפיקדון, שילמה התובעת, לטובת הלוואת המשכנתא סכום נוסף של 35,347.35 ₪.
סוף דבר; מכל המפורט לעיל, הנני קובעת כדלקמן: אני דוחה את כל טענות התובעת וקובעת שצו קיום הצוואה מיום 23.8.17, תקף.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו