מונחת לפניי היתנגדות לבצוע שטר.
לא ברור מה עלה בגורלם של יתר השיקים, משנציג המבקשת טוען כי השיק נימסר כחלק מעסקה גדולה יותר ולא יכול היה לומר מה עלה בגורלם למעט אמירה כללית "בוטלו או חזרו" ללא הצגת ראשית ראיה להקף העסקה ופרטיה, שהתקשה למסור פרטים למעט שהעסקה הייתה "יותר גדולה".
אך בכך לא סגי.
ככל שהשיקים נימסרו לבנק עוד קודם ליום 15.9.19; עת ההזמנה בוצעה בחודש אוגוסט 2019; והנפרעת התחייבה לבצע עבודות אלו "עד ולא יאוחר מיום 15.9.19" (עמ' 2, ש' 20); והשיק היה אמור להפרע חודש לאחר מכן; כאשר המועד הנטען לביטול ההזמנה הוא לא ידוע במדויק אולם עולה כי הביטול היה ביום 15.9 נוכח כך שיש לבצע את העבודות עד ליום 15.9 ותחת אמירה עמומה לפיה "המבקשת לאחר שהבינה שהנפרעת לא תוכל לספק לה את העבודות שהזמינה פנתה אליה, ביקשה לבטל את הזמנת העבודה היות והנפרעת לא קיימה היתחייבותה על הזמנת העבודה" (עמ' 2, ש' 2-22) ואולי בסמוך ממש לכך בשים לב לכך שמדובר בשיק ע"ס של 33000 ₪ מתוך 100,000 ₪ (האם היה השיק הראשון או האחרון, האם כל העבודה לא בוצעה? ואם כך, מדוע בוטל רק שיק אחד ולא שלושה, מה גם שהוא למעשה לא בוטל אלא חזר מחמת אי כסוי מספיק ובעיות בחשבון של המבקשת כך שהוא לא בוטל עקב מתן הוראת ביטול דבר שמעלה תהיות בנוגע לכישלון תמורה מלא); כאשר נציג המבקשת טוען כי ביקש מהמבקשת למשוך את השיק בחודש שבין ספטמבר לאוקטובר (עמ' 2, ש' 5-6) היינו – לאחר יום 15.9 – הרי שהבנק הופך להיות אוחז כשורה עת ביטול העסקה היה לאחר מסירת השיקים, שנמסרו טרם מועד פירעונם.
המבקשת לא צלחה להעלות תהיות ביחס לחזקת התמורה הקבועה בסעיף 29 לפקודת השיטריות בנוגע לבנק ונציג המבקשת העיד כי הוא לא יודע אם הנפרעת קיבלה את הכסף מהבנק עבור השיקים (תמורה) ואף בא כוחה ציין כי "ככל הנראה בוצעה עסקת נכיון על השיק והבנק נתן כספים תמורת השיק לנפרעת" (עמ' 2, ש' 27).
...
בסופו של דבר הזמנת העבודה בוטלה ולא בוצעה, "עסקת היסוד פקעה" ולא ניתנה כל תמורה בעד השיקים.
זאת, על מנת שבית המשפט לא יידרש לקיים הוכחות ולאחר מכן להגיע למסקנה אשר יגיע עת מלכתחילה יכול היה להפעיל את שיקול דעתו האם יש מקום לנהל הליך שלם אם לאו מש"זמנו של בית המשפט הינו מוגבל, ותור המתדיינים ארוך" ואין מקום להאריך את ההליך לריק על דרך שמיעת ראיות (ראו והשוו: ע"א 3801/06 שרית עובדיה נ' עיריית הרצליה (18.2.2018)).
רוצה לומר כי ככלל, תינתן הרשות להתגונן, כל אימת שטענות ההגנה מעלות סוגיות המצדיקות בחינתן בדרך של בירור התובענה לגופה ודי לה לנתבעת כי תראה הגנה אפשרית, ואף לו בדוחק רב. בהתאם לפסיקה זו, הרי שמקום בו הגנת המבקשת היא "אפשרית, ולו בדוחק", והיא אינה "הגנת בדים", כי אז המסקנה המשפטית המתחייבת היא שנכון הוא לאפשר למבקשת את ההתגוננות מפני ההליך" (רע"א 40983-05-19 ערנת-טק בע"מ נ' שלמה מורסיאנו (22.7.2019)).