מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

התנגדות לביטול צו כינוס נכסים בשל אי התמודדות עם נתונים

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2022 בעליון נפסק כדקלמן:

החייב היתנגד לבקשה וטען כי משעה שאין כל טענה לחוסר תום לבו, ומשעה שאין בידיו נכסים כדי לפרוע את חובותיו, אין להורות על ביטול ההליך כי אם על מתן הפטר לאלתר.
בהקשר זה עמד בית המשפט על כך שהחייב היה רק בן 26 עת חתם על ערבויות לספקים בעידוד אביו שעזב לאחר מכן את הארץ והותיר אחריו את המשפחה להיתמודד עם חובותיו, וברי כי החייב לא היה הרוח החיה בחברה.
בית המשפט ציין כי הנושים אינם יכולים להסתמך על נכסים משפחתיים, לרבות דירתה של סבתו ועושרה, כדי להפעיל מנוף לחץ על החייב; וכי ביטול צו הכנוס לא ייתן די משקל לאנטרס השיקומי ולא בהכרח יניב תוצאות טובות לנושים זולת רדיפת החייב.
מכאן הבקשה שלפנינו בה חזרה המבקשת על טענתה כי היתנהלות החייב נגועה בחוסר תום לב. לטענתה לא די בכך שהחייב לא פעל לשפור תכנית הפרעון שהוצעה לפני כשנה; הוא גם הוסיף ופעל בחוסר שקיפות תוך הסתרת הכנסות התא המשפחתי שלו; לא דיווח על חתונתו בזמן אמת; לא דיווח על הפסקת לימודיו; ומַשַך את ההליך שלא לצורך.
לבית המשפט של פשיטת רגל נתון שיקול דעת רחב לאור מומחיותו הייחודית בתחום כמו גם היתרשמותו הישירה מבעלי הדין, מראיותיהם ומכלל נסיבות העניין, וערכאת העירעור לא תתערב בו בנקל (וראו: ע"א 8732/21 מוחה נ' חגי פריד, עו"ד, פסקה 10 (16.3.2022); ע"א 5599/21 בן מוחה נ' עו"ד רועי זאבי, פסקה 8 (1.3.2022); ע"א 6301/21 בוארון נ' עו"ד אייל כהן בתפקידו כמנהל מיוחד, פסקה 8 (8.11.2021)).
וכפי שנקבע לא מכבר בעיניין ע"א 3631/21 בן אהרון שר נ' כונס הנכסים הרישמי תל אביב (7.12.2021): "אין החייב 'פטוּר' מלנהוג בתום לב במסגרת הליך שניפתח לבקשת נושיו. זאת, שכן מקום בו נהג החייב בחוסר תום לב במסגרת ההליך, הדבר יעמוד לו לרועץ בעת שיבקש הפטר או בעת שיבקש להותיר את ההליך על כנו חרף העדר תועלת לנושים מקיומו. במצבים אלה, בהם מבקש החייב להנות מהיתרונות הגלומים בהליכי פשיטת הרגל אף שהם לא ניפתחו לבקשתו, שוב מתעוררת התכלית שביסוד הטלת חובת תום הלב על החייב – ש'לא יהא חוטא נשכר'. כאמור, אין כל הצדקה להושיט יד לחייב שהתנהל במסגרת ההליך בחוסר תום לב, ואף אין כל הצדקה לפגוע בנושים כדי לסייע לחייב שכזה [...]. אדרבה, הליכים הנפתחים לבקשת נושה אינם מותנים בתום לב של החייב בעת יצירת חובותיו ובמרבית המקרים אף כרוכים בכך. על כן, אי זקיפת היתנהלות חסרת תום הלב של החייב עובר לכניסתו להליך, מדגישה את הצורך שיוכיח ביתר שאת את היותו ראוי ליתרונות הגלומים בהליך פשיטת הרגל" (שם, פסקה 17).
...
כפועל יוצא מכך, עצם העובדה שהתברר כי אין עוד תועלת לנושים בהליך שנפתח לבקשת נושה אינה מביאה באופן אוטומטי למסקנה כי יש להורות על ביטול ההליך.
בית המשפט רשאי להיעתר לבקשתו של חייב למתן הפטר או להותרת ההליך על כנו חרף היעדר התועלת לנושים, ובלבד שהחייב עמד בחובה המוטלת עליו לנהוג בתום לב במסגרת ההליך.
סיכומו של דבר, הערעור נדחה.

בהליך חדלות פירעון תאגיד (חדל"ת) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

הנוסח המתוקן של הצעת ההסדר נועד להיתמודד עם שורה של קשיים וכשלים עליהם הצבעתי בהחלטתי מיום 22.9.2022 שלא להתיר כנוס אספות.
ביום 19.1.2023 ניתן צו לכנוס האספות, לאחר שהסתמן כי הצעת ההסדר זוכה לרוב מסיבי של נושי החברה.
גם ס' 322 לחוק, אשר מתייחס לכנוס אספות לצורך אישור הסדר, קובע כי החובה לכנס אסיפה של בעלי המניות חלה רק כאשר עלה סך נכסיו של התאגיד על סך חובותיו, וכאשר ההסדר מציע לכל נושה תמורה השווה למלוא נשייתו.
הללו גם נדרשו לחתום על תצהיר בדבר העידר מעורבות או ידיעה אודות מעשי המעילה והתרמית שבוצעו בחברה וכן על כך שלא פעלו בזדון או ברשלנות.
כך למשל, בענין פר"ק (ת"א) 42576-02-13 אלביט הדמיה בע"מ נ' כונס הנכסים הרישמי בפיסקה 9.2 (נבו, 1.1.2014) קבע בית המשפט (חברי, כב' הנשיא איתן אורנשטיין) כי אין עילה להתערב בהחלטת הנושים להעניק פטור מתביעות לנושאי משרה שלא הרימו תרומה כספית לקופת ההסדר: "בעניינינו, מחד גיסא, ניתן פטור מתביעות לנושאי המשרה שאף לא תרמו כסף מכיסם לקופת ההסדר. מאידך גיסא, מדובר בנושאי משרה שאינם בעל השליטה, קרי, כאלה שהטלת חבות עליהם בגין היתנהלות החברה היא סבוכה אף יותר, ועוברת דרך עילות עמומות ופתוחות יותר לפרשנות בנושאי רשלנות נטענת של הפעלת שיקול דעת או אי הפעלתו. במצב דברים זה, שעה שרוב הנושים מוכנים לפטור את נושאי המשרה, לאחר שהאחרונים עמלו במשך תקופה ארוכה על גיבוש ההסדר והפעלת החברה בתקופת הביניים, הרי שאף אם ניתן ליגרוס, כי ניתן לחלוק על שיקול הדעת דלעיל, ודאי שאין מדובר בהתנהלות לא סבירה מצד הנושים, באורח שמחייב את בית המשפט להתערב ולבטל את שיקול דעתם. זאת, מכוח קל וחומר, כאשר המתנגדים מהוים מיעוט כימעט מבוטל מסך נושי החברה." ודוק.
נזכיר כי ס' 318 לחוק קובע כי הסדר חוב הוא "הסדר בין חייב שהוא יחיד או תאגיד לבין בעלי העניין בהסדר או סוג שלהם, שעניינו שינוי בתנאי הפרעון של חוב". עינינו הרואות כי הסדר בין הנושים לבין עצמם ביחס לזכויות תביעה שיש להם כלפי צדדים שלישיים כלל איננו יכול להחשב כהסדר חוב על פי הגדרתו המילולית לפי ס' 318 לחוק משום שלא מדובר בשינוי תנאי הפרעון של החוב.
משכך, יש לדחות היתנגדות זו. אכן, נראה כי הדירקטורים הבלתי תלויים אירגנו לעצמם פטור מותנה מתביעות בהיותם נתונים במצב של ניגוד עניינים ומבלי להשיג את האישורים הדרושים לכך במוסדות החברה.
...
משכך, בקשתו של הנאמן להתמנות כמשקיף בישיבות דירקטוריון החברה- נדחית.
יחד עם זאת, וכפי שכבר ציינתי בהחלטתי מיום 22.9.2022 במסגרת ה"סיבוב" הקודם של הבקשה לכינוס אסיפות, בסופו של דבר עדיף כמעט תמיד להותיר את הבחירה בענין זה בידיהם של הנושים, נוכח הכלל הידוע לפיו בית המשפט לא יתערב בשיקול דעתם של אלה בבואם להעריך את מידת כדאיותו הכלכלית של ההסדר המוצע להם, ולא יחליף את שיקול דעתם הכלכלי בשיקול דעתו שלו.
סוף דבר, מכל הטעמים אשר פורטו לעיל, אני מאשר בזאת את הסדר החוב של החברה, בכפוף לביטולה של ההוראה הכופה המחאת זכויות תביעה פרטיות של נושים נגד צדדים שלישיים, ושל ההוראה האוסרת על הגשת תביעות בין הנושים לבין עצמם.

בהליך חדלות פירעון (חדל"פ) שהוגש בשנת 2024 בשלום נצרת נפסק כדקלמן:

ביום 30/11/21 הגיש הממונה את הצעתו לביטול ההליך נוכח אי שתוף פעולה מצד היחיד מראשיתו.
ביום 25/6/23 היתקיים דיון בבקשתו כשהנושים (המל"ל והמג"ק) מסרו היתנגדותם לבקשה.
בהחלטה מיום 27/7/23 נדחתה בקשת היחיד להחלת צו ההפטר על חובות המזונות וחובות למג"ק. בסופה של ההחלטה נקבע כי משנדחתה הבקשה נותרה עומדת לבחינה הצעת הממונה לביטול ההליך על בסיס הוראות סעיף 286(א) לחוק שכן נראה שהיחיד יוותר להיתמודד בסיום ההליך עם חובות בסכום משמעותי שאינם ברי הפטר.
דיון והכרעה :  לאחר ששקלתי את הנסיבות והנתונים אני סבור כי יש מקום להורות על ביטול הצוו לפתיחת הליכים ואנמק.
כספים שהצטברו בקופת היחיד אצל הממונה, ישמשו לתשלום הוצאות ההליך (שכ"ט והוצאות הנאמן ושכר השגחת הממונה), בהתאם לקבוע בתקנות החברות (מינוי כונסי נכסים ומפרקים ושכרם), התשמ"א – 1985 ו/או בנהלי הממונה, לפי הגבוה מבניהם.
ניתנה היום, כ"ט שבט תשפ"ד, 08 פברואר 2024, בהיעדר הצדדים.
...
המסקנה כי יש לבטל את ההליך מתחזקת נוכח הנקבע בהחלטה מיום 27/7/23 כי חוב המזונות נוצר בחוסר תום לב (סע' 27 להחלטה).
בעחדל"פ 22132-09-22 רפאל נ' שלמה הנדל (נאמן) ואח' (פורסם במאגרים, 22/11/23) נפסק כי בשעה שנקבע כי חוב המזונות נצבר בחוסר תום לב, אין מקום להמשיך ולנהל את הליכי חדלות הפירעון ביחס לחובות אחרים שלא נוצרו בחוסר תום לב. אומנם במקרה זה חוב המזונות גבוה בהיקפו מיתר החובות של המערער, שלא כפי בתיק שלפניי, ואולם המסקנה כי אין מקום להמשיך ולנהל את ההליך אינה משתנה לאור הסכום המשמעותי של חוב המזונות, המצטרף לחובות נוספים שאין עליהם הפטר.
התוצאה - אני מורה על ביטול הצו לפתיחת הליכים בעניינו של היחיד.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2024 בהמחוזי נצרת נפסק כדקלמן:

לימים ההסכם בוטל על ידי הרשות, בשל טענות להפרת תנאי ההקצאה.
כן דרשו להורות למשיבים להציג צו ביצוע הריסה מגורם משפטי או מינהלי, לרבות המצאת סירטון המתעד אותה.
הבקשה לפטור מאגרה: באשר לעותרת נטען כי זו חברה שאינה פעילה, ריקה מתוכן כלכלי, מפרת חוק ובעלת חובות בשל אי תשלום אגרות שנתיות.
בהחלטתי מיום 30.01.2024 מצאתי כי קיימת הצדקה לקבל את תגובת המדינה לבקשה וזו אכן הוגשה ביום 20.02.2024, בגדרה היתנגדה למבוקש תוך שמסרה תגובה מפורטת ומקיפה הן לעניין מצבו הכלכלי והחוסר במידע אודות המבקש והן לעניין המתוה הנורמאטיבי וכן העדר סיכוי נחזה לעתירה.
על מנת להיתמודד עם קשיים אלו, ולשאוף לא רק לשיוויון בין בעל דין בשר ודם לבין גוף מאוגד, אלא גם להכרה בכך שהגוף המאוגד אינו במעמד של אדם, המחוקק קבע כלי עזר נוסף".
נסח מירשם החברות לבדו, איננו מספק לבית-המשפט תמונה מלאה בדבר מצבת הנכסים שלה, הכנסותיה והוצאותיה, תדפיסי חשבון בנק וכן פלטי מחשב רלוואנטיים מהגופים השונים, ולא בכדי כי הצגת הנתונים במלואם הייתה מלמדת את ההיפך מהנטען על ידי העותרים.
הצגת התמונה על ידי העותרים הנה חלקית ביותר, שכן ביחס למוסך בעיר קצרין אשר העותר טען כי מונה לגביו כונס נכסים, צורפה תמצית החלטה מלשכת ההוצאה לפועל בצפת (תיק מס' 50026-10-22), ולא ניתן להסיק ממנה על איזה נכס בדיוק מונה כונס הנכסים, כנטען.
...
העותרים ערערו על קביעות אלו במסגרת ע"א 34288-10-14 וערעורם נדחה בפסק-דין מנומק ומפורט מיום 17.12.2015.
דיון והכרעה: לאחר שבחנתי את הנתונים שהוצגו לפניי נחה דעתי כי יש לדחות בקשת העותרים לפטור מן האגרה, זאת בין היתר מנימוקי המדינה וכן נימוקים נוספים שאביא להלן.
אשר על כן, נוכח כל האמור לעיל הבקשה נדחית.

בהליך ערעור חדלות פירעון (עחדל"פ) שהוגש בשנת 2024 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

המבקש הגיש ערעור על פסק דינו של בית משפט השלום בחיפה (כב' השופטת מירב קלמפנר נבון) מיום 21.1.24 בתיק חדל"פ 63683-03-22, במסגרתו בוטל צו פתיחת ההליכים שניתן בעיניינו, לאור המלצת בעלי התפקיד.
כמו כן, היתעלם בית משפט קמא ממצבו הרפואי הנפשי המתדרדר של המבקש כמו גם הקשיים הכלכליים עימם הוא ומשפחתו מתמודדים.
הנאמן, המתנגד לבקשה, טוען כי נגד המבקש הוגשו 9 תביעות חוב בסך 198,561 ₪ ותביעות החוב שאושרו בסך 144,705 ₪ ובדו"ח מימצאי בדיקה מיום 9.8.23 סבר הנאמן כי יש מקום להורות על ביטוח ההליך, לאחר שהתברר שנסיבות הסתבכותו הכלכלית נטענו באופן לאקוני ובין היתר נשמט מגירסתו כי בתקופה הרלבנטית היה נתון במעצר בקשר עם הליכים פליליים ועבירות פליליות שביצע, וכן נשמט שהוגשו נגדו 5 כתבי אישום ואף מהימנות דיווחיו החודשיים מוטלת בספק, בשים לב שנימנע מלדווח על כלל הכנסות והוצאות משק ביתו, לא הציג ראיות של ממש כי נושא באיזה מהתשלומים עליהם מדווח לרבות מגורים ותשלום מזונות, ולא המציא את כלל המסמכים שנידרש להמציא.
מאחר שמטרת הערובה היא הבטחת הוצאותיו המשפטיות של המשיב, ככל שיידחה העירעור, בבקשה לפטור מהפקדת ערובה, הרף הנידרש בכל הקשור לבחינת סכויי ההליך גבוה מזה הדרוש לצורך מתן פטור מתשלום האגרה (בבש"א 1528/06 ורנר נ' כונס הנכסים הרישמי (17.10.07).
פרט למסמכים אלה, לא צורפו לבקשה אסמכתות וראיות נוספות הנדרשות לתמיכה בטענותיו, לרבות פירוט מלוא הכנסותיו, הוצאותיו החודשיות ונכסיו וכן אישור בדבר העדר חיסכונות ופקדונות.
...
על כן, מנוסח התקנות עולה כי פטור מלא מהפקדת ערובה יינתן רק בנסיבות חריגות, ולא שוכנעתי כי זהו המקרה שלפניי.
בנוסף, מעיון בהודעת הערעור ובפסק דינו המנומק והמבוסס של בית המשפט קמא, אני סבורה, בזהירות הראויה, כי לא ניתן לומר שסיכויי הערעור טובים.
לאור כל האמור, משלא הוכחו שני התנאים הנדרשים למתן פטור מהפקדת הערובה, דין הבקשה להידחות, וכך אני מורה.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו