מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

התנגדות השכנים לפינוי והריסת בית ישן בניית בניין חדש גבוה

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בית המשפט המחוזי בתל אביב - יפו בשבתו כבית-משפט לעניינים מינהליים עת"מ 11071-06-19 שילוני ואח' נ' ועדת הערר לתיכנון ובניה מחוז תל אביב ואח' לפני כבוד השופטת יעל בלכר העותרים 1.אמנון שילוני 2.שרון ברנשטיין ע"י ב"כ עו"ד מיכה גדרון המשיבים 1.ועדת הערר לתיכנון ובניה מחוז תל אביב ע"י ב"כ עו"ד יסכה פישר יוסף מפרקליטות מחוז תל אביב (אזרחי) 2.הועדה המקומית לתיכנון ולבניה חולון ע"י ב"כ עו"ד עופר צילקר 3.בן רוקח 4.צחי צח שפיצן שניהם ע"י ב"כ עו"ד עומר חלמיש פסק דין
לפני עתירה כנגד החלטת המשיבה 1 (ועדת הערר) אשר ביטלה את החלטת המשיבה 2 (הועדה המקומית) ליתן לעותרים היתר לפי תמ"א 38 להריסת מבנה בן קומה אחת ושתי יחידת דיור ולבניית ביניין חדש בן 4.5 קומות ו- 13 יח"ד; ותחת זאת אישרה הקמת ביניין חדש בן 2.5 קומות ו- 6 יח"ד בלבד.
המשיבים 3-4, דיירי הבניינים הסמוכים (השכנים), הגישו היתנגדות לבקשה וטענו, בין היתר, כי הבניה המבוקשת אינה מישתלבת באופי הרחוב ובמרקם הקיים וכי הצפיפות שתגרם במקום תיגרום למטרדים לדיירים.
ליחס כזה שהתבקש ע"י העותרים אין אפילו אח ורע בתוכניות של התחדשות עירונית מסוג פינוי בינוי, שהוא הליך שמאושר ברמת המיתחם, להבדיל מרמת המיגרש, כפי שנעשה במקרה זה. לעניין החלטת ועדת הערר בחל/15/5328 מציינים השכנים כי בעת קבלת ההחלטה, בשנת 2017, לא הוחלט "לגנוז" את תכנית ח/2030 ובנוסף, שם נדרשו 11 יח"ד וכאן 13 יח"ד. אשר לתכנית ח/2030 - השכנים טוענים כי ההפקדה של תכנית זו אינה בתוקף, שכן לא אושרה הארכת תוקפה ע"י יו"ר המועצה הארצית לתיכנון ובניה כנדרש לפי הוראת סעיף 109א(ב)1 לחוק התיכנון והבניה ובחלוף 18 חודשים ממועד הגשתה.
בהיותה מוסד תיכנון הגבוה יותר בהירארכיה התכנונית מן הועדה המקומית, מוסמכת ועדת הערר להפעיל שיקול דעת עצמאי ולהחליף את שיקול דעתה של הועדה המקומית בשקול דעתה התיכנוני שלה (ראו: עע"מ 5504/18 אהרון נ' הועדה המקומית לתיכנון ולבניה רעננה מיום 18/8/19, סעיף 18; ראו גם שרית דנה ושלום זינגר דיני תיכנון ובניה, כרך א' התשע"ה-2015, בעמ' 139-141, טקסט סמוך לה"ש 188 בפרט).
אלא שיש לזכור ולהזכיר, כי אף שלתמ"א 38 תפקיד משמעותי גם ביצירת התחדשות עירונית ולו בשל העובדה כי לפי ההיתרים שמכוחה, נהרסים מבנים ישנים ונבנים תיחתם חדשים מחוזקים ומשופרים - התכלית המרכזית של תמ"א 38 היא להיתמודד עם הסיכון להתרחשות רעידות אדמה בישראל על ידי חזוק מבנים שניבנו שלא בהתאם לתקן הרלבנטי, באמצעות הענקת תמריצים, הקלות וזכויות בניה.
...
בכלל זה מקובלת עלי גם עמדת ועדת הערר ותשובתה, לעניין פסק דין בעניין התאחדות בוני הארץ.
סוף דבר מכל האמור, העתירה נדחית.
העותרים ישלמו למשיבה 1 הוצאות בסך של 15,000 ₪ ולמשיבים 3-4, הוצאות בסך של 15,000 ₪ (בסך הכל 30,000 ש"ח).

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

בתאריך 3.9.2017 אישרה הוועדה המקומית את הפרויקט לאחר הליכי תיכנון ממושכים ביותר, דחתה את התנגדויות השכנים (כהגדרתם להלן) וניתן היתר להריסת 3 מבני הרכבת, בהם 138 יחידות דיור, ובניית 6 בנייני מגורים חדשים במקומם, בעלי 355 יחידות דיור סך הכול, וזאת בהתבסס על הוראות תמ"א 38 ותוכנית רע/מק/1010 (להלן: "תכנית 1010").
כך על פני סעיפים רבים בהחלטה מאדירה ועדת הערר את חשיבות הפרויקט וקובעת כי בתנאי המיגרש והסביבה, בשים לב למגמה התכנונית החלה במקום ולחשיבות שיש לראות בחיזוק הבניינים, אין מקום לקבל את טענות העוררים בעיניין הבינוי, וזאת בין היתר כדלהלן: "28. מדובר בעניינינו בפרויקט מורכב הכולל פינו דיירים רבים מאוד והריסת שלושה מבני 'רכבת' קיימים ובהם 138 יח"ד קטנות מאוד (רובן בשטח 35 מ"ר בלבד), ובעלות נכבדה. עולה, כי היחס בין מספר הדירות הקיימות כיום למספר המבוקש אינו גבוה (1:2.57). כבר התכניות התקפות מתירות במיתחם בניה רוויה בגובה כולל של 5.5 קומות (קומת עמודים + 4 קומות + קומת חדרי גג). בפועל קיימת במיתחם בנייה המגיעה בחלקה – בנקודות מסוימות – עד לגובה של 5 קומות בחדרי גג, ועולה כי הבניה הקיימת אף אינה מנצלת את מלוא הזכויות המוקנות בנושא זה. עוד עולה כי מבני העוררים הנם מבנים צמודי קרקע הסמוכים למיתחם הפינוי-בינוי, כפי שסומן לאחרונה המיתחם בעניינינו במסגרת תכנית המתאר הכוללנית רע/3000. לפי תכנית זו ניתן לאשר בתכניות מפורטות זכויות בניה ניכרות ובגובה דומה לגובה שאושר בהחלטה בעניינינו (ונתייחס בהמשך לטענות העוררים בנושא זה). גם מריווחי הבניה המוצגים בתשריט הבקשה הנם מרווחים סבירים בנסיבות ובפרט נוכח השצ"פ וקיומו של שביל המפריד בין המיתחם לבין בתי העוררים (ואף אינם ממצים בנקודה הצפונית – מערבית בה המיתחם מתקרב לבתי חלק מהעוררים את קוי הבניין שמתאפשרים לפי תכנית רע/329/1).
כך למשל בעע"מ 8249/08 בנק נ' הועדה המחוזית לתיכנון ולבניה, מחוז מרכז (25.4.2010), קבע בית המשפט העליון כי על הוועדה המקומית היה לידון בבקשה על פי המצב התיכנוני החדש, אף שבידי העותרים היה היתר ישן שפג תוקפו: "העולה מן המקובץ, כי המערערים בנו בפועל מבנה מבלי שהיה בידיהם היתר בניה כדין, ומכאן, שכאשר פנו בשנת 2003 לוועדה המקומית לקבל היתר בניה, בד בבד עם בקשתם לקבל טופס 4, הוועדה המקומית הייתה מחוייבת לבחון את הבקשה על פי המצב התיכנוני החדש שהיתהווה בשנת 1999 עם פירסום ההודעה לפי סעיפים 77-78 לחוק." המורם מן האמור הוא שאכן לא ניתן לאשר זכויות על בסיס הגישה הרעיונית מכוח הוראות תמ"א 38 לבדן.
...
בשים לב לאמור, קיבלה ועדת הערר את טענות העוררים כי תכנית 1010 אינה כוללת תוספת זכויות מעבר לתמ"א 38, וכך קבעה: "51. אין בתכנית 1010 הוראה מפורשת המתייחסת לאפשרות לחיזוק בניין בדרך של הריסה ובניה. לפיכך, לדעתנו, היא לא נועדה לשנות בעניין זה מהקבוע בהוראת סעיף 14א לתמ"א. סעיף 23 לתמ"א מאפשר למוסד תכנון לאשר תכנית שתקבע הוראות שונות מהקבוע בתמ"א בעניינים שפורטו שם, וככל שהתכנית שאושרה בהתאם לסעיף 23 לא שינתה הסדר מהסדרי התמ"א באותם עניינים ההנחה היא שהיא ביקשה להותיר הסדר זה בלא שינוי. מסקנה זו גם מתיישבת עם תכלית התמ"א לעודד חיזוק דווקא בדרך של הריסה ובניה ...
אלא שגם בעניין זה, סבורני כי יש לקבל את טענת הועדה המקומית (סעיף 151 לעתירתה) ולפיה תכנית 1010 שואבת את ההקלות מכוח תכנית רע/2000 אשר הופקדה לפני המועד הקובע.
גם בעניין זה, סבורני כי שגתה ועדת הערר בפרשנותה, וגם כאן, סבורני כי יש ליתן את הבכורה לפרשנות שנתנה הועדה המקומית במשך שנים רבות.
לנוכח כל האמור לעיל, לא ראיתי לקבל את טענות ועדת הערר אף בעניין זה, וסבורני כי אף השכל הישר מחייב להתיר לפרויקט המבורך לצאת לדרך.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2015 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

התובעים, ושכנים נוספים באותו ביניין, חתמו על הסכם עם הנתבעת, להריסת הבניין כולו, ובניית ביניין חדש.
לטענתה, כאשר הגישה את בקשת היתר, אשר כללה את דירת התובעים על הגג ודירה מקבילה עבורה, הוגשו התנגדויות שכנים, שבעקבותיהן ניתנה החלטת הועדה אשר פגעה גם בה. לטענתה, האפשרות השנייה, לבניית ביניין בן חמש קומות וגריעת שתי דירות חדשות בפרויקט, לא הייתה כדאית עבורה ועבור התובעים כאחד, אשר היו אמורים לקבל, בקונסטלציה זו, דירת סטודיו.
לשיטתה, קיימה את התחיבויותיה כלפי התובעים, בנתה להם דירה ששוויה גבוה מזו שנהרסה, וכי העסקה שרקמו הצדדים הייתה טובה לשניהם.
לעניין זה העיד המומחה מטעם בית המשפט כי "בפנוי בינוי מקבלים דירה בסדר גודל יותר גדול של חדר נוסף, כ-25 מ"ר." לגירסת התובעים, שתמכו טענתם בחוות הדעת של המומחה, דירתם הישנה ניבנתה בשטח של 82 מ"ר, אך הוא אינו כולל שתי מרפסות שניסגרו במהלך השנים (לפחות אחת מהן- בהיתר),ואילו שטח הדירה החדשה- 74 מ"ר. לטעמי, לא די בהערה או תשובה מסוג זה להוכיח קיומו של נוהג, אך גם אם כך הוא- נסוג הנוהג אל מול הסכמתם המפורשת של הצדדים:" בפנינו סעיף ספציפי בחוזה מסוים בין הצדדים שקובע מנגנון שונה, ולכן גם אם קיים נוהג כלשהוא, אם הוא סותר הוראה ספציפית בחוזה, גוברת עליו ההוראה הספציפית שמגבשת את כוונת הצדדים האמיתית במועד חתימת החוזה, ואין לפנות לכוונתם המשוערת בזמן סיום החוזה" (ע"א 7338/00 תנובה נ' המנוח ינון שרעבי ז"ל ויורשיו ואח' תק-על- 2003(1), 1973, תא(תא) 1362/01 אמיתי אליעזר נ' בן משה יוסף, ור' גם תא (י-ם) 21020/00 אהרוני מרדכי נ' נמליך מיכאל, פורסמו בנבו).
...
לגרסת מנהל הנתבעת, פנתה אליו התובעת בדרישה לשינוי נוסף של תכנון הדירה, ואולם בטרם הספיק להיעתר לבקשתה, הוגשה תביעה זו. עם הגשת התביעה הוגשה גם בקשה לצו מניעה, שבגינו נעצר משא ומתן שניהלה הנתבעת עם צד ג'.
לטעמי, הוכחה הכדאיות הכלכלית בעסקה, וטענותיהם של התובעים כנגד מה שקיבלו- נדחות.
כאמור לעיל במקובץ, הנני דוחה את תביעת התובעים.
הנני קובעת כי התובעים יישאו בהוצאת הנתבעת בסך 45,000 ₪.

בהליך תביעה קטנה (ת"ק) שהוגש בשנת 2018 בשלום חדרה נפסק כדקלמן:

הנתבעת טוענת להגנתה כי מדובר בתביעת סרק שמטרתה היחידה היא "לנצל היזדמנות פז שנקרתה על דרכם של התובעים להשביח את נכסיהם ולתפור כיסים על גבה", ועומדת על כך שבמהלך תקופת הבניה וגם לאחר סיומה, היא מילאה אחר כל דרישות התובעים ובתוך כך בנתה על חשבונה גדרות הפרדה חדשות בין שתי החלקות, פינתה קוי ביוב, גזמה עצים, רצפה את רחבת הכניסה לביתם ועוד.
מר סיני גורדון, אחיה של התובעת, חזר על טענות התובעים ואמר: "..הוא (מר חסון - ר.ס.מ) הרס להם את הגדר עם טרקטור, כל החצר שקעה. במקום לעשות עבודת ידיים הוא בא עם שופל ומשכו וקרעו את הגדר ונוצרו בורות.... הנתבע לא עשה שום טובה. את הגדר הוא חייב היה לעשות כחלק מהתנאים להיתר הבניה שניתן לו משום שהיה פער של מטר בגובה בין שני החצרות. מדובר בקיר תומך. הוא השאיר ימים שלמים את החצר שלהם פרוצה, עד שפנו לפיקוח של הבניה ודרשו ממנו לבנות את הקיר. כל עובי הקיר צריך להיות בשטח שלו. היו המון נזקים. המרצפות הושחתו. יש כתמים של צבע עד היום, לא ניקו אותם. משיחות עם אחותי, היא ישבה בבית וחיכתה לפועלים שלו שאמרו שיבואו לתקן ולא באו בכלל. זו ממש היתעללות באנשים מבוגרים. ... הנתבע כתב שעשה גדר איסכורית ולא עשה שום גדר. הוא גם לא טיפל בשום קו ביוב שהיה קו קיים". טענות הנתבעת וראיותיה בהגדירו את מיסמך ההיתחייבות שנחתם על ידו בעקבות דרישת התובעים (נ/1) כ"נייר הסחיטה" , טען מר חסון בעדותו בפני, כי היתה זו "המגמה ברחוב" להציב בפניו דרישות שונות, לרבות כספיות כתנאי להסרת התנגדויות שהוגשו על ידי השכנים שחלקותיהם גובלות בחלקה שעליה בנתה הנתבעת את הבניין (ר' נ/2 – אישור השכן פחימה לכך שקיבל ממנו סכום של 50,000 ₪ "בעבור הרשאת כניסה לשטחו הפרטי לצורך ביצוע העבודות הנדרשות בחלקה... עד לגמר מושלם של הבנין").
על דרישת התובע בהקשר זה אמר מר חסון: "...שאלתי את יעקב בשביל מה ההיתנגדות, הוא אמר לי תעשה גדר בשטח שלך, תעשה עוד כזה דבר וכזה דבר ואין בעיה, ההיתנגדות תוסר...". בהפנותו אל התצלום נ/3 בו נראית גדר המתכת הישנה שהיתה מתוחה בין שתי החלקות ואל כל התצלומים שצורפו לכתב התביעה גם כן, אמר מר חסון: "...אני הייתי חודשיים בשטח. התמונות שהוא צירף אין עליהן תאריך, אין שום אסמכתא, הן מראות בנין ישן עם סדרים ואילו אני צירפתי תמונות עדכניות מגמר הבניה. כל טענה שלהם, כולל רחבת הריצוף לא הייתי חייב לעשות. מעבר לזה צבעתי את החזיתות. החזיתות צבועות, הכניסות נקיות. כל מה שהתלכלך, יש גגון, אני הפכתי כדי שיהיה להם יותר קל ונוח, ידעתי שאני בא עם כלים כבדים ורעש, אמרתי שאבנה את הגדר הקבועה, עליה אשים גגון הגנה שימנע מחפצים ליפול אליהם כמו שעשיתי אצל השכן, וכל דבר שניסיתי או כל דבר שרציתי, כולל עד הסוף, אם זה צביעות השערים, או הריצוף, אם להכניס פועלים אליהם לחלק להכניס חמרה נקיה. הוא קיבל גדר נקיה מטויחת. .. יצאתי מיגדרי עם כל הניקיונות והצביעה והאנשים. אפשר לראות בתמונות שהם לא קיבלו אתר בניה...". היתייחסות התובעים לגירסת מר חסון בהתייחסותו לגירסת מר חסון הכחיש התובע את טענותיו בדבר שתי הגדרות – גדר ההפרדה מבטון ו"הגדר הדקורטיבית" שמעליה (ר' בתצלומים ת/5) וטען כי בהתאם להיתר הבניה שניתן לה, היה על הנתבעת לבנות קיר אבן גובל בין שתי החלקות אך בשטח החלקה הצמודה – הן בשל הגבהת הקרקע והן במטרה להגן על צובר הגז שנימצא בחלקה שלו (ר' ת/3).
זאת לנוכח התצלומים הרבים שהונחו בפני ויש בהם כדי ללמד על כך שהנתבעת אכן הקימה על חשבונה גדרות הפרדה מבטון (וככל הנראה גם ממתכת – "הגדר הדקורטיבית") בין שתי החלקות, אך בתוך כך הותירה כתמים על החלק הפונה אל חצר ביתם של התובעים, (ר' בתצלום ת/15), רצפה מחדש רק חלק מרחבת הכניסה אל הבית סשטח שהיה מרוצף קודם לכן – כולו - במרצפות אבן צבעוניות אחידות, ובתוך כך הותירה נתזי בטון על המרצפות הישנות , כמו גם על אחד מקירות הבית עצמו (ת/15).
...
עוד טען התובע כי "הגדר הדקורטיבית" נבנתה על ידי הגב' הורביץ - בעלת דירת הגן בבנין שנבנה על ידי הנתבעת, על חשבונה ולשם השמירה על פרטיותה (טענה שהסתברה בהמשך כמסקנה של התובע על בסיס השוואת תצלומים בלבד) וכי "גגון ההגנה" (ר' ב- ת/3) נבנה רק בעקבות תלונותיו: "...הוא עשה את זה מכיוון שאנחנו התלוננו בעירייה גם בכתב וגם בעל פה שהקרבה של הבניין שהוא בונה כל כך קרובה אלינו ונופלים אצלנו בחצר חלקי בטון וכל מיני חלקי עץ וקונסטרוקציות ובאופן פיזי מסכנים אותנו...". בנוסף לכך טען התובע כי קו הביוב אליו התייחס מר חסון, הינו קו ביוב ישן שנמצא בחצרו מזה עשרות שנים (ת/2) וכך גם השערים וכי הרחבה בכניסה לבית רוצפה על ידי הנתבעת בשטח של 7 מ"ר בלבד "במקום נזק של בערך 20 מ"ר של רחבה שהיתה שם מפלטות של בטון צבעוניות לכל אורך הגדר..." (ר' תצלומים 8 ו-9).
אשר לנקיון עם סיום הבניה, אמר התובע: "...אף איש מטעם הקבלן רמי חסון לא נכנס לחצר אחרי שנגמרה הבניה ולא עשה שם נקיון בשום פנים ואופן. זה הכל שקר...". דיון והכרעה לאחר ששמעתי את גרסאות הצדדים ונדרשתי לראיותיהם, מסקנתי היא כי דין התביעה להתקבל בחלקה.
מפני כל אלה, בהעדר ראיות של ממש לתמיכת שאר טענות התובעים כנגד הנתבעת, ולאור התרשמותי ממאמצי הנתבעת ומר חסון לענות על דרישותיהם של אלה, אך לא באופן מלא, החלטתי לקבל את התביעה בחלקה ולחייב את הנתבעת בפיצוי התובעים בסכום של 4,000 ₪.

בהליך בקשות בנייה (בב"נ) שהוגש בשנת 2014 בשלום קריית שמונה נפסק כדקלמן:

רקע בתאריך 24/3/14 הוצא על ידי משיב 1 צו הריסה מינהלי מכח סעיף 238 א' לחוק התיכנון והבניה, תשכ"ה – 1965 (להלן :"החוק") המורה למבקש לאחר ששוכנע משיב 1 כי הבניינים המפורטים בצו הוקמו ללא היתר בניה, ולאחר היתייעצות עם עו"ד אריאל בר-יוסף, היועץ המשפטי של עריית קריית שמונה שבתחומה מצויים הבניינים שניבנו ללא היתר בנייה להרוס ולסלק המבנים הבאים, אשר מצויים בחזית המזרחית של ביניין מגורים משותף, ברח' המחתרת 7/2 בקריית שמונה (להלן "הבניין" ) גוש 13145 חלקה 75 : קירות מבלוקי בטון עד גובה כ 2.20 מי ויציקת קורת בטון מעל הקירות האלה.
" המשיבים אשר התבקשו ע"פ הכללים הקבועים בתקנות ובחוק חופש המידע, התשנ"ח 1998 (להלן : חוק חופש המידע") , למסור מידע מפורט בדבר רשימת כל צוי הפינוי - והריסה שהוצאו עד ידם החל מיום 1.1.2009 ועד היום, השיבו ביום 5.2.2014 כי אין בידי הערייה רשימה של כל צוי ההריסה משנת 2009 ועד היום.
ב"כ המבקש טען כי במקרה נשוא הבקשה שבפני מדובר על מיתחם שבו 8 דירות ובכולם בנו והרחיבו דירתם, ללא היתר ומבלי שהמשיבים יעשו ולא כלום בכדי לאכוף את חוקי התיכנון והבנייה אך רק נגד המבקש, אשר מבקש בסה"כ לחזק מבנה ישן ולבנות ע"פ תוכנית בנייה אשר תוגש לאישור הועדה, נתקלת פעולתו בהתנגדות תקיפה של המשיבים, למרות הסכמת השכנים.
עוד נטען כי המבנה נשוא צו ההריסה, הנו מבנה מחסן הצמוד לבית והנו חלק בלתי נפרד מהבית, אשר היה בנוי כולו מפח ועקב פגיעת הקטיושה בקיץ 1981 נהרס כליל ונבנה מחדש ע"י עובדי מס רכוש, הבנייה מחדש באמצעות בטון ובלוקים באופן לקוי ביותר, דבר שהצריך ברבות השנים ומחמת חשש לקריסת המבנה, לפעולת חזוק המחסן ובין היתר החלפת בלוקים שנסדקו, גג אסבסט לגג רעפים.
טענתו של המבקש כי מדובר בחיזוק המבנה הישן אינה מגובה בראיות כלשהן ואף נסתרת בתצהיר מהנדס העיר שלא נחקר על כך בחקירתו הנגדית וגרסתו של העד בדבר ההריסה שביצע המבקש והבניה מחדש לא נסתרה.
...
סוף דבר.
הבקשה לביטול צו ההריסה נדחית.
אני מורה על ביטול ההחלטה לעכב ביצועו של צו ההריסה המנהלי.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו