איוש משרות בשירות המדינה - כללי
סעיף 19 לחוק המינויים, שהוא "גולת הכותרת"[footnoteRef:11] של החוק, קובע – בכפוף לחריגים שקבועים בחוק – את עיקרון היסוד בקבלת עובדים לשירות המדינה, הוא עיקרון המיכרז הפומבי.
חרף זאת, לא בכל מקרה הייתי רואה בהוראת סעיף 17(2) לחוק שירות המדינה (משמעת) כהסמכה מספקת לעניין פגיעה בזכויותיהם של עובדי המדינה באמצעות הוראות התקשי"ר. אך לא מזמן הביעה הנשיאה ד' ביניש את השקפתה כי 'הדרישה ל'הסמיכה מפורשת' בחוק אינה נושאת משמעות קבועה והכרחית אחת.
ראשית, אם מסלולי הקידום של המשפטנים אינם מספקים, וּועדת אברמוביץ התייחסה לכך, הרי שהדרך הנכונה לטפל בכך אינה באמצעות פגיעה בזכויות של עובדים אחרים, כגון פגיעה בחופש העיסוק של הפרקליטים באמצעות הדרתם מהאפשרות להתקדם בשירות המדינה במסלול הייעוץ המשפטי, וכן פגיעה בשויון שבין עורכי הדין המועסקים בשירות המדינה; שנית, חסימת הפרקליטים מלהתמודד במכרזים למשרות משפטנים מספקת למשפטנים הגנה חלקית בלבד, בהיבט של שמירה על אפשרויות הקידום העומדות לאחרונים, שכן, למעט פרקליטים, כל עובד מדינה הזכאי לגשת למכרז פנימי ועומד בתנאי הכשירות יכול להגיש מועמדות למכרז בדרוג המשפטנים, גם אם הוא אינו מועסק בדרוג זה. דהיינו, ההגנה על אפשרויות הקידום של המשפטנים היא רק מפני סקטור מסוים מקרב עובדי המדינה (הפרקליטים) ולא מפני סקטורים אחרים (עובדים בעלי רישיון עריכת דיון המועסקים שלא בדרוג המשפטנים או הפרקליטים).
...
" (הדגשות הוספו – א.א.)
הוראת סעיף 11.411(ו)(2)(ב) לתקשי"ר עומדת במוקד ההליך שלפנינו ותכונה להלן "הוראת התקשי"ר החוסמת".
לסיכום – לפי התקשי"ר, במועדים הרלוונטיים למכרז:
מכרז בדירוג המשפטנים בדרגה א3 ומעלה מתפרסם תחילה כמכרז פנימי בין-משרדי, ורשאים לגשת אליו כל המשפטנים בשירות המדינה (הזכאים לגשת למכרז פנימי), למעט פרקליטים.
]
לטעמנו, בדומה לנפסק בעניין משרות החוף, ולאור המסקנה שאליה הגענו בפרק הקודם, במקרה שלפנינו גוברים חופש העיסוק, הזכות לשוויון והאינטרס הציבורי על חופש החוזים.
לטעמנו תוצאה כאמור היא נכונה לא רק בהיבט סמכותו של ארגון עובדים להגיע להסדר המגן על קבוצת העובדים שאותה הוא מייצג וחוסם קבוצות עובדים אחרות – למשל אם נניח כי זהות האורגן הוא ארגון העובדים עצמו ולא אורגן שלו (גם אם נניח כי הארגון הוא אורגן של ההסתדרות), אלא בעיקר מהטעם שהסדר שבמהותו יוצר מעין "מפעל סגור" הוא הסדר המנוגד לעקרון העל של דיני המכרזים – עקרון שוויון ההזדמנויות, משהוא פותח פתח לקבוצות עובדים להשיג יתרון שאינו כדין על פני קבוצות אחרות, בעלות אותה הכשרה, בהתמודדות על המשאב הציבורי, ובכך הוא מנוגד לתקנת הציבור.
סוף דבר
לאור המקובץ, דין הערעור להתקבל.