מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

התיישנות תביעה של מנהל מקרקעי ישראל על פלישה למקרקעין

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בשלום פתח תקווה נפסק כדקלמן:

בית משפט השלום בפתח תקווה ת"א 54489-08-18 מנהל מקרקעי ישראל - נ' האפטמן ואח' לפני כבוד השופטת עדנה יוסף-קוזין תובעת מנהל מקרקעי ישראל - נתבעים 1. יונה האפטמן 2. אורה האפטמן ב"כ התובעת – עו"ד אורי אסא ב"כ הנתבעים - עו"ד משה פולק פסק דין
בצד זאת, כאשר עסקינן ברשות מכללא במקרקעי ציבור, שנוצרה עקב מחדלן של הרשויות מלפעול לפינוי המקרקעין, רשות שכזו לא תיתגבש לכדי רשות בלתי-הדירה, וזאת נוכח האנטרס הצבורי בדבר השמירה על רכוש הציבור והרצון שלא לתמרץ פולשים על-ידי הקניית רישיון שאינו ניתן לביטול ויצירת זכות מעין צמיתה בנכס, וכן בשים לב לכך שפעולות האכיפה של הרשויות לפינוי מקרקעי ציבור אורכות זמן רב לעיתים.
לפיכך, אפילו ניתנה לנתבעים רשות להחזיק במקרקעין, זו בוטלה במכתבי התובעת מתאריכים 6.6.2018 ו- 23.6.2018, (נספח 5 לתצהיר מר זילברמן), ולנתבעים אין זכות להמשיך בתפיסה לאחר מכתבים אלה והגשת התביעה לסילוק יד. ד(4) היתיישנות לטענת הנתבעים, המקרקעין אינם מוסדרים משום שהבעלות על שם קרן קיימת לישראל נרשמה רק בשנת 1979.
...
כמפורט להלן, דין טענת ההתיישנות להידחות.
כמפורט להלן, גם דין טענה זו להידחות.
סוף דבר התביעה מתקבלת.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום נצרת נפסק כדקלמן:

רקע עובדתי וטענות הצדדים: בחודש 5/2002 פורסם מיכרז מספר צפ/111/2002 לקבלת הצעות לחכירת המקרקעין נשוא התביעה (להלן: "המיכרז") (ראה: נספח 1 לתצהיר מטעם הנתבעת), וחברת פואד עראם בע"מ (להלן: "חברת פואד עראם") זכתה במיכרז, וביום 21.8.2002 נחתם בינה לבין מנהל מקרקעי ישראל הסכם פיתוח.
כל כולה של התביעה אינה אלא ניסיון לכפות על הנתבעת הסדרי בינוי והסדרי תנועה אשר יקפחו את זכותה של הנתבעת לעשות שימוש במקרקעיה לרבות בחלקה 24, ובגישה לחניות של מבנה לב העסקים בנגוד למסמכים המיכרז והסכם הפיתוח.
כפועל יוצא, אישור רשות מקרקעי ישראל על רישום הזכויות בנכס, שצורף כנספח 2 לכתב התביעה, הנו שגוי ו/או חסר נפקות ו/או ניתן בטעות ו/או בשל הטעייה רבתי, ובנסיבות בהן לתובעת אין זכויות חכירה בנכס, ממילא לא קמה לתובעת זכות תביעה.
מכל מקום, טענה הנתבעת כי עילת התביעה לזכאות התובעת לדמי שימוש ראויים לתקופה אשר קדמה ל- 7 שנים מיום הגשת התביעה, היתיישנה, באופן שמצדיק דחייה על הסף של כל טענה או דרישה שמתייחסת לתקופה שקדמה ל- 7 שנים להגשת התביעה.
ברע"א 5518/98 יצחק יוסף נ' אביגדור עוקשי ואח', פ"ד נה(3) 294 (2001)) נקבע כי: "(הוראת סעיף 16 הנ"ל - ר.נ.) נותנת עדיפות לבעל הזכות להחזיק על פני מסיג הגבול ומקנה לו זכות תביעה בערכאות לסילוק ידו של הפולש. בתביעה זו על התובע להוכיח הן את זכותו שלו להחזיק בקרקע והן את העדר זכותו של הנתבע להחזיק בה. בהוכחת תנאים מצטברים אלה תלויה הצלחת התביעה ...". לפי נספח 1 לתצהיר מטעם התובעת, נחתם ביום 24.12.2004 הסכם מכר בין התובעת לבין חברת פואד עראם (להלן: "המוכרת/חברת פואד עראם"), לפיו רכשה ממנה את זכויות החכירה במקרקעין נשוא התובענה.
...
בכתב ההגנה, טענה הנתבעת שדין התביעה להידחות משהוגשה בחוסר תום לב והיא משוללת כל יסוד.
לסיכום, קבע המומחה שחלקה 25 איננה משמשת כחנייה כלל וכלל.
המדובר בגרסה מול גרסה, ואין בידי לקבל את טענותיה אלו של התובעת משהועלו הן בעלמא וללא ביסוס, ומשעליה מוטל הנטל להוכיחן, והיא לא עמדה בנטל זה. עוד נטען בסיכומי התובעת שהנתבעת ממשיכה לגדר את המגרש, ומציבה שער כניסה חשמלי למגרש שהיא הכניסה היחידה אליו, וממשיכה להחזיק בלעדית במפתחות אותו שער, כך שהוא נשלט על ידה ומונעת מהתובעת להשתמש במגרש.
לסיכום, אני דוחה את התביעה, ומחייבת את התובעת לשלם לנתבעת הוצאות משפט ושכ"ט עו"ד בסך כולל של 13,000 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

הליכים אחרים שנוהלו למעשה, אין מדובר בהליך ראשון שנוהל כנגד הנתבע 3 ויש בהליכים אחרים שנוהלו כנגד הנתבע 3, כדי להשליך באופן ממשי על ההכרעה בפסק דין זה. בשנת 1994 ניתן פסק דין בהליך בו אוחדו שתי תביעות שהוגשו על ידי מינהל מקרקעי ישראל כנגד הנתבע 3 ובנו דורון - אחיו של הנתבע בהליך דנן.
מכאן שבירוּא העצים, כפי שפורט לעיל מלמד על פלישה לתוך שטח היער לצורך הרחבת השטח שנתפס על ידי המשפחה.
המקרקעין נרשמו בשנת 2003 על שם התובעת ובעניין זה נקבע בסעיף 5 (2) לחוק ההתיישנות, התשי"ח – 1958 כי תקופת ההתיישנות "במקרקעין – חמש עשרה שנה; ואם נרשמו בספרי האחוזה לאחר סידור זכות קנין לפי פקודת הקרקעות (סידור זכות הקנין) – עשרים וחמש שנה". סעיף 113 (ב) לחוק המקרקעין, התשכ"ט-1969 (להלן:"חוק המקרקעין") קובע כי במקרקעי ציבור שאינם מקרקעי יעוד "לא תתחיל תקופת ההתיישנות לפני היום שנרשמו על שם בעליהם". סעיף 125 (א) לחוק המקרקעין קובע כי "רישום בפנקסים לגבי מקרקעין מוסדרים יהווה ראיה חותכת לתכנו...". בסעיף 107 לחוק המקרקעין, מקרקעי ציבור מוגדרים כמקרקעי ישראל כמשמעותם בחוק יסוד: מקרקעי ישראל.
הנתבעים הגישו חוות דעת של השמאי נתנאל זלבסקי, אשר העריך את שטח המיגרש בכ-1071 מ"ר, הכולל בתוכו את שטח הבית בשטח של כ-175 מ"ר ועל פי המפה המצבית שהייתה חלק מהתשריט לבצוע מכר, הוערך שטח הקף של הבית בכ-210 מ"ר. בעבר עמדתי על כך שעל התובעת הנטל להוכיח את הקף הפלישה וכי מודד מוסמך הוא שרשאי לערוך מפת אורתופוטו בהתאם לתקנות המדידות (מדידות ומיפוי), התשע"ו-2016 (ת"א (שלום ירושלים) 38085-11-15 רשות מקרקעי ישראל נ' ליאורה הלר (04.06.18) והאסמכתאות שם).
...
מסקנה זאת מתבקשת בנסיבות העניין גם בהתחשב בתכליות הטמונות בקיומם של מקרקעין המצויים בבעלות המדינה, המהוות משאב חיוני ובעל ערך ובתפקיד התובעת כ"נאמן הציבור" במקרקעין (ראו והשוו: ע"א 8761/17 מדינת ישראל נ' מפעלי תחנות בע"מ (11.12.19)).
דין הטענה להידחות סעיף 21 (א) לחוק המקרקעין מעניק לבעל המקרקעין ברירה האם לקיים את המחוברים שהוקמו או לדרוש ממי שהקימם לסלקם ולהחזיר המקרקעין לקדמותם.
סוף דבר התביעה מתקבלת כמפורט לעיל.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

היתיישנות רוכשת לפי סעיף 78 לחוק הקרקעות העותומני סעיף 78 לחוק הקרקעות העותומני מורה כי החזקה ועיבוד חקלאי של קרקע, גם על ידי מי שלא היה מלכתחילה בעל זכויות בה, מקנה למחזיק ולמעבד זכות בקרקע: "78. אדמת מירי, או מוקופה, שעיבד והחזיק בה אדם במשך עשר שנים באין מפריע, תיחשב זכות–החזקה שלו כמוכחת, בין אם היה ובין אם לא היה בידו מיסמך בר תוקף ואין רואים אדמה זו כנטושה, אלא נותנים לו בחינם שטר טאבו חדש. אך אם הכיר המחזיק והודה בעצמו שתפש אדמה נטושה בלי זכות, אין מתחשבים בתקופת הזמן שעברה ומציעים לו לקבל את הקרקע בשווי הטאבו ואם סרב, תמסר פומבית לדורש". לפי נוסחו המקורי של סעיף 78 לחוק הקרקעות העותומני די היה בהוכחת עשר שנים של החזקה ועיבוד, אך סעיף 22 לחוק ההתיישנות, התשי"ח-1958 (להלן – חוק ההתיישנות) תיקן הסדר זה והאריך את תקופת ההחזקה והעיבוד הנדרשת ל-15 שנים: "בסעיפים 20 ו-78 לחוק הקרקעות העותמאני תבוא במקום התקופה הקבועה בהם תקופת חמש עשרה שנה, ולגבי מקרקעין שנרשמו בספרי האחוזה לאחר סידור זכות הקנין לפי פקודת הקרקעות (סידור זכות הקנין) – תקופת עשרים וחמש שנים, ואולם לגבי אדם שהחל בהחזקת מקרקעין לאחר יום כ"ד באדר א' תש"ג (1 במרס 1943), לא יבואו במנין חישוב התקופה חמש שנים המתחילות מיום תחילת חוק זה; ובמקום הטעמים החוקיים לעיכוב תקופת ההתיישנות האמורים בסעיף 20 לחוק האמור, יחולו הוראות חוק זה לחישוב תקופת ההתיישנות". סעיף 78 לחוק הקרקעות העותומני מוסיף לחול במשפט הישראלי על מספר מצומצם של מקרים, מכוח הוראות המעבר של חוק המקרקעין, התשכ"ט-1969 (להלן – חוק המקרקעין).
בגדריו נקבע כי החל מיום פירסומו של חוק יסוד: מקרקעי ישראל, "ההתיישנות באדמות מדינה לפי סעיף 78 לחוק, אינה עוד 'רוכשת', ומקנה זכויות קניין, אלא דיונית בלבד, כהגנה נגד תביעה לסילוק יד בגין הסגת גבול". כלומר, על פי הלכה זו, בכל הנוגע למקרקעי ישראל, לא ניתן לרכוש עוד זכות בעלות מכוח היתיישנות רוכשת לפי סעיף 78 לחוק הקרקעות העותומני, למעט לגבי היתיישנות שהושלמה לפני פירסומו של חוק יסוד: מקרקעי ישראל, ביום 29.7.1960.
גם מהמכתב מיום 28.2.1988 מטעם הלישכה המשפטית של מנהל מקרקעי ישראל, לא עולה שממ"י צורף כצד להליך, אלא רק כי זומן להעיד: "הח"מ וכן מר משה טל סגן מנהל המחוז קיבלו את ההזמנה להופיע בפני בית המשפט ביום 26.2.88 ... מר משה טל מתוקף תפקידו כסגן מנהל המחוזי מטפל בנושא עין כרם וכן מכהן כיו"ר ועדת עין כרם במינהל והוא האדם המוסמך ובעל מירב האינפורמציה בכל הקשור לעין כרם. הח"מ אינו מטפל בנושא ואולם באם לאחר מתן עדותו והסבריו של מר משה טל עדיין ישארו נושאים בלתי ברורים וגמורים יאות הח"מ להגיש לבית המשפט את מירב הסיוע בתיק זה". מעבר לכך, הנתבע נימנע מלהציג את עמודי הפרוטוקול שבהם נשמעה עדותו של נציג המנהל מר משה טל, סיפק תמונה חלקית וסלקטיבית של ההחלטות שנתקבלו בהליך, ואף נימנע מלהציג את פסק הדין שניתן בו. בחקירתו הנגדית טען כי "לא ראיתי פסק דין למעשה עד היום אבל אני מבין שפשוט מאוד בית משפט קיבל עמדה שלנו כתובעים", אך כפי שהציגה התובעת, הנתבע הסתיר את העובדה שבהחלטה מיום 13.1.1988 הוא נמחק מן התובענה מהנימוק שאין "לו מעמד של תובע כלפי בעל המקרקעין – מינהל מקרקעי ישראל או כלפי שכנתו" וכי במסגרת אותה החלטה צוינה עמדתו השלילית של מנהל מקרקעי ישראל: "אם אין לו זכות כפי שטוען מינהל מקרקעי ישראל, הרי שצירופו כתובע – לא מוסיף לו כל זכות". יתר על כן, בפסק הדין מיום 28.1.1990 נדחתה "התביעה כולה", זאת לבקשת "ב"כ התובע, לוי עזרי" ובהסכמת הגב' לוין.
גם מנהל מקרקעי ישראל לא פעל לפינויים של הנתבעים מהמקרקעין, למרות ידיעתו על החזקתם במקרקעין במסגרת ההליך שניהל הנתבע כנגד שכנתו בשנות ה-80 של המאה הקודמת, ולנוכח המכתבים שכתב הנתבע למנהל ביום 23.5.1986 וביום 23.2.1988, ושבהם טען במפורש כי הנתבעים מתגוררים ומשתמשים במקרקעין "מזה ארבעים שנה", כי במקרקעין עצי פרי "אשר ננטעו ע"י משפחתי והשייכים לי ולמשפחתי והנמצאים בחזקתנו ובבעלותנו" וכי "אין בפנייתי זו לאשר / או לא לאשר את הכרתי במינהל מקרקעי ישראל כבעלים של הקרקע הנדונה, / או בזכות המינהל בצורה כלשהי". שלומי כהן מרשות מקרקעי ישראל לא ידע לומר מדוע עמידר לא פעלה לפינויים של הנתבעים, ומדוע מנהל מקרקעי ישראל לא נקט גם הוא בפעולה כנגד הנתבעים: "אם זה היה תלוי בי זה לא היה קורה. הייתי מגיש את התביעה לפינוי כבר אז ומנהל תיק לפינוי של פולש לנכס שמוחזק שלא כדין ... זה לא היה מול עיניי, כשזה נגלה מול עיניי וזיהיתי עשיתי ... אני באמת לא יודע למה לא הגישו את התביעה קודם כי כך ראוי היה לעשות". עדיין, אין להסיק מאי נקיטה בפעולות אכיפה, על קיומו של רישיון מכללא להחזיק ולהשתמש במקרקעין.
...
מסיבותיו שלו נמנע הנתבע מהצגת חוזי השכירות, וממילא לדבריו "הדיירת הכי ותיקה משנת 2005". זאת ועוד, בתביעה שהגיש הנתבע כנגד המוסד לביטוח לאומי נקבע כי בשנים 2002 – 2003 קיים הנתבע משק בית משותף עם אשתו בדירה בראש העין, ובהליך שניהל הנתבע כנגד השכנה לוין נקבע ביום 13.1.1988 כי "אין מחלוקת מצד התובעים כי כיום אין התובע 2 מתגורר בבית ולא התגורר בו למן שנת 1983". משלא עלה בידי הנתבע להוכיח שימוש במקרקעין במשך שלושים שנים רצופות, דינה של טענתו לקיומה של זיקת הנאה על פי סעיף 94 לחוק המקרקעין – שממילא נטענה באגביות וללא כל פירוט – להידחות.
טענותיו של הנתבע בנוגע לתכנית להסדרת אזור עמק התימנים – אינן רלבנטיות גם הן לצורך ההכרעה בתביעת הבעלות בתיק זה. התכנית אינה כוללת את המקרקעין נשוא ההליך ולדברי התובעת "רוב המקרקעין הכלולים בתכנית הם בבעלות רשות הפיתוח לאחר הליך הסדר וחלק נוסף המצוי כעת בהליך הסדר צפוי להיתבע אף הוא לבעלות רשות הפיתוח". על כן, "ומאחר שאנו עוסקים בתביעת בעלות במסגרת הליך הסדר, אין לתכנית זו כל קשר לגדר המחלוקת בתיק". סוף דבר תביעת התובעת רשות הפיתוח (תזכיר תביעה 84/2010) מתקבלת.
תביעת הנתבעים עזרי לוי ז"ל ושלמה סמרי (תזכיר תביעה 85/2012) נדחית על כל טענותיה.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2024 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

בית המשפט המחוזי בירושלים בשבתו כבית-משפט לערעורים אזרחיים ע"א 26566-11-23 לביא ואח' נ' מנהל מקרקעי ישראל - תיק חצוני: לפני כבוד השופט עודד שחם כבוד השופט אברהם רובין כבוד השופט נמרוד פלקס מערערים 1. אייל לביא 2. וונדי לביא 3. יוסף לביא על ידי א' בומבך, עו"ד, וש' ספיר, עו"ד משיבים רשות מקרקעי ישראל על ידי מ' אביעד בן-עמי, עו"ד, מפרקליטות מחוז ירושלים (אזרחי) פסק דין
בע"א 6757/13 נחום נ' מדינת ישראל (19.8.2015), נפסק כי רק במקרים חריגים ונדירים ביותר יכול שבית המשפט יקבע כי פולש יהפוך לבר רשות במקרקעין נוכח שתיקת הרשויות.
בית המשפט הוסיף והדגיש כי "רשות שכזו לא תיתגבש לכדי רשות בלתי הדירה, וזאת לנוכח האנטרס הצבורי בדבר השמירה על רכוש הציבור והרצון שלא לתמרץ פולשים על ידי הקניית רישיון שאינו ניתן לביטול ויצירת זכות מעין צמיתה בנכס" (ההדגשה הוספה; ראו גם ע"א 3846/13 מדינת ישראל נ' היפר- חלף (21.7.2015)).
נוסיף, כי אף אם ניתן היה לטעון להתיישנות במקרקעין אלו, הרי שתקופת ההתיישנות טרם חלפה בעת הגשת התביעה (2016), שעה שהמקרקעין נרשמו על שם המשיבה בשנת 2003.
במצב זה, לא עמדו המערערים בנטל הכבד הרובץ עליהם לעניין זה. המערערים מפנים בהקשר זה בערעורם לעדות האב, בדבר מצג נטען של סגן הפרקליט של המנהל (אשר שמו לא נזכר בעירעור) ושל "עוד אנשים", אשר עשו מצג לפיו "הם לא ייגעו באייל". קשה לראות בדברים עלומים כאלה בעל פה, אשר על פי הטענה נאמרו לפני שנים ארוכות משום מצג מפורש של גורם בר סמכא בדבר ויתור של המדינה על זכויותיה במקרקעין.
...
מסקנה זו עולה בקנה אחד עם שלל הראיות לרבות חוות דעת המערערים עצמם (עמוד 8 לחוות דעת).
ברם, שעה שמדובר בפלישה נרחבת בריש גלי למקרקעי המדינה, ומה גם לשטח המוגדר כשצ"פ, לא מצאנו כל אי סבירות או חוסר תום לב, כנטען, בדרישה זו של המשיבה.
נציין, כי אף המשיבה אינה חולקת על כך. התוצאה של כל האמור היא, כי הערעור נדחה, בכפוף להבהרה לעיל לעניין האב.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו