מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

התיישנות תביעה של מנהל מקרקעי ישראל על ידי המדינה

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

התובע (להלן: המשיב) הגיש נגד המבקשת תביעה לפסק דין הצהרתי לפיו כלל הליכי ההסדר שבוצעו בכפר קאסם ע"י מדינת ישראל באמצעות רשויות מטעמה ובכלל זה הליכי ההסדר הספציפיים בכל הנוגע לרישום הזכויות בחלקה 11 בגוש 8864 על שם המדינה הושגו במירמה בהונאה ובגזילת קרקעות על ידי המדינה.
בטרם היתקיים דיון לגופה של תובענה, ואף בטרם הוגש כתב הגנה, הוגשה בקשה על ידי המבקשת לסילוק על הסף של התובענה.
סעיף 125(א) לחוק המקרקעין מהוה השלמה לסעיף 81 לפקודה הנ"ל וקובע: "רישום בפנקסים לגבי מקרקעין מוסדרים יהווה ראיה חותכת לתכנו, אולם אין בכך כדי לגרוע מהוראות סעיפים 93-97 לפקודת הסדר זכויות במקרקעין [נוסח חדש] תשכ"ט- 1969". משני אלו נלמד : משעה שהליכי ההסדר באשר למקרקעין הושלמו בשנת 1982, לא ניתן להתגבר על תוקפה של זכות שנרשמה בתום הליכי ההסדר, אלא למסגרת הקבועה בפקודת ההסדר, קרי, באחת מהעילות המנויות בסעיפים 93-97 לפקודת ההסדר, והכל עדיין בכפוף לדיני ההתיישנות ( ע"א 3701/93 עלי גאבר סלימאן אל הוזייל נ' מדינת ישראל (30.6.94) ; רע"א 8771/09 מנהל מקרקעי ישראל נ' הוישל ג'דוע חסאן אלעסם (12.1.10)).
...
לאור כל האמור הגעתי למסקנה כי לא קיימת למשיב כל עילה ולו לכאורה לפתיחת הליכי ההסדר שהסתיימו בשנת 1982, לפני עשרות שנים.
הא ותו לא. סוף דבר לנוכח כל המקובץ, ולאחר ששקלתי הטענות בזהירות הראויה (כמתחייב בשלב הזה וטרם בירור התובענה גופה) מצאתי להורות במקרה זה על סילוק התביעה על הסף.
מצאתי לציין כי לו עסקינן היה רק בטענות הנוגעות לכתב תביעה המנוסח בשפה בוטה ומשתלחת, יתכן והיה מקום להורות על תיקון כתב התביעה ולא סילוקו על הסף ; כך גם לו היה אפשרי לתקן טענות המשיב בדרך של הוספת ראיות או תצהיר להוכחת טענה כלשהי מטענותיו, ולו בצורה לכאורית, הייתה נשקלת אפשרות זו. אולם צירופם של דברים – שפה בוטה ומשתלחת ; הפרחת טענות בעלמא; טיעונים בעלמא על מרמה וגזילה שיש בהם כביכול כדי להביא לתיקון מרשם מקרקעין – רישום מלפני 40 שנים ; טיעונים כלליים בדבר הונאת בתי המשפט ; טיעונים כלליים ללא נקיבה בתאריכים לצורך דחיית מועדי התיישנות הקבועים בחיקוק ; פסקי דין חלוטים שניתנו ביחס לחלקה הספציפית במקרקעין נושא דיון זה; טיעונים ביחס למפלגות שלטון וגופי שלטון שונים ; טיעונים ביחס למקרקעין אחרים שאין להם קשר למקרקעין נושא תובענה זו , ועוד כהנה וכהנה – הביאה לכדי מסקנה כי יש להורות על סילוק התביעה כבר בשלב זה. המשיב יישא בהוצאות המבקשת ובשכ"ט עו"ד בסך 25,000 ₪ שישולמו תוך 30 יום מהיום, שאם לא כן יישאו הפרשי הצמדה וריבית כחוק מהיום ועד התשלום המלא בפועל.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי נצרת נפסק כדקלמן:

טענות התובעים התביעה הוגשה נגד רשות מקרקעי ישראל ומנהל מקרקעי ישראל.
הטענה בדבר הפרת חובה חקוקה היתיישנה זה מכבר.
באמצעות סעיף 13 ניתן היה, טרם ביטולו, להיתמודד עם הנזק שניגרם לנפקע כתוצאה מההפסד הפירותי אשר נגרם לו בתקופה האמורה (ראה לעניין זה ע"א 8937/08 מדינת ישראל מנהל מקרקעי ישראל נ' סלים מוחמד חביב אללה).
אינני מקבלת טענה זו. פסק הדין בעיניין איסמאעיל לא פסל את הדרך האמורה לצורך קביעת הפצוי בגין אובדן דמי חכירה ולא שינה פסקי דין אחרים אשר ניתנו על ידי בית המשפט העליון ולפיהם ניתן לקבוע את הפצוי בגין אובדן דמי חכירה בדרך זו. בפסק הדין בפרשת הייטנר היתייחס בית המשפט להליך אשר נדון במסגרת ת.א (מחוזי י-ם) 1572/98 זאפר ניהאד חלמי ג'אעוני - הממונה על ווקף עאלמה בת השיח מוחמד אבי שריף נ' מדינת ישראל וציין, כי הייתה מחלוקת לעניין שיעור דמי החכירה האבודים אולם העובדה שהמדינה ראתה כדבר מובן מאליו, כי יש לחשב את הפצוי כנגזרת משווי הנכס, מעידה על כך שזו הפרקטיקה הנוהגת בפצוי לפי סעיף 13 לפקודה.
שמאי הנתבעים ציין בחוות דעתו, כי שיעור הריבית המקובלת בשוק הנדל"ן הישראלי ככל שמדובר בקרקעות ריקות הוא 5% וטען, כי אנו למדים זאת ממירב עיסקאות החכירה שמתבצעות בישראל ואשר ברובן נעשות על ידי רשות מקרקעי ישראל.
לטענתה, באמצעות העיסקאות שהמנהל הציג הוא בעצם הוכיח שהוא מקיים את המדיניות שלו שדמי החכירה לקרקע חקלאית שהוא גובה זה בהתאם לתעריפים ולמדיניות של המנהל, 2% מההכנסות.
...
אציין, כי בפס"ד איסמעיל מצא בית המשפט העליון שלא להסתמך אף על חוות הדעת מטעם הנתבעת, אשר אף על פי כן שבה וטוענת, כי יש לקבוע את הפיצוי לכל היותר על בסיס עמדתה האמורה, ומבלי שהוגשה על ידה חוות דעת כאמור בתיק שבכותרת.
לאחר בחינת חוות דעתה של המומחית ועדותה מצאתי, כי הסבריה סבירים והגיוניים, עמדתה מקובלת עליי וחוות דעתה עולה בקנה אחד עם תכלית סעיף 13 לפקודה ועם הפסיקה בתחום.
מקובלת עליי טענת התובעים, לפיה בנסיבות אלו יש לערוך את חישוב הפיצוי בהתאם לשווי אשר נקבע בחוות הדעת מטעם הנתבעים ולפי האחוז אשר נקבע בחוות דעתה של המומחית, כמפורט.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי נצרת נפסק כדקלמן:

בית המשפט המחוזי בנצרת ת"א 1156-04-20 אבו סאלחה נ' מנהל מקרקעי ישראל - נצרת תיק חצוני: בפני כבוד השופטת עינב גולומב תובע רפי אבו סאלחה נתבעת רשות מקרקעי ישראל פסק דין
יצוין כי לפי העולה מהמסמכים שצורפו על-ידי הצדדים, הזכויות בחלקות 7 ו-9 נרשמו במירשם המקרקעין על שם המדינה ביום 15.7.20 (לאחר הגשת התביעה).
התובע טוען כי במקרה דנן פעלה המדינה במירמה, שכן היא הסכימה כי חלק מהמקרקעין ירשמו על שם ג'מיל, כאשר תביעתו של האחרון ותביעת המנוח התבססו על תביעות תיזכורת זהות.
יצוין עוד, כי טענת התובע לפיה טענת היתיישנות איננה עומדת במקרה דנן משמדובר במקרקעין מוסדרים וזאת לפי סעיף 159(ב) לחוק המקרקעין, תשכ"ט – 1969, מעבר לכך שלא ניתן לקבלה בהיבט העובדתי כאמור לעיל, הרי שאף איננה נכונה משפטית, שכן כפי שנפסק פעמים רבות, תביעה לקיום זכות לא רשומה במקרקעין, להבדיל מתביעה המיוסדת על זכות רשומה של התובע במקרקעין מוסדרים, איננה חסינה מטענת היתיישנות (ע"א 520/96 חוסין נ' מיר, פ"ד נד(3) 487; ע"א 11422/04 עיזבון המנוח עבדאלכרים זועבי נ' ממ"י (15.9.10), פסקה 11).
...
נוסף על האמור, סבורני כי יש אף להורות על סילוק התביעה על הסף בהיעדר עילה, וזאת כמפורט להלן.
במקרה דנן, התובע כלל איננו מצביע על התקיימות תנאים אלה בעניינו, לא כל שכן על התקיימותם במצטבר, ואין כתב התביעה מבסס כל תשתית ולו לכאורית בעניין זה. בכל הנוגע לעצם טענת המרמה וביטויה הדל והבלתי מספק בכתב התביעה – אפנה לכל האמור לעיל באשר לתקיפת זכויות רשומות מכוח הסדר, החל גם ביחס לדיוננו כעת באשר לעילת תביעה לביטול פס"ד מחמת מרמה.
סיכומם של דברים: נוכח כל המקובץ, הרי שדין הבקשה לסילוק על הסף להתקבל, תוך דחיית התביעה מחמת התיישנות ולחילופין מחיקתה מחמת היעדר עילה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

מר שמשון הנו גם מנהלה של נתבעת 1, ל.א. שמשון נכסים בע"מ, אשר מניותיה מוחזקות (בשרשור) בידי אחיו, מר נפתלי שמשון.
הואיל ופסקי הדין של בית המשפט המחוזי לא היו חלוטים, המתין המשרד עם הגשת תביעה זו, אולם למען הזהירות, ועל מנת שלא תועלה טענת היתיישנות על ידי הנתבעים, הוגשה התביעה.
בכתב התביעה דרשו מדינת ישראל ומנהל מקרקעי ישראל (כיום רמ"י), החזר יחסי של "הוצאות פיתוח" המתייחסים לארבעה מגרשים (להלן המגרשים), בדיוק כפי ששלמו בעלי מגרשים אחרים שרכשו מגרשים בשכונה זו. התביעה הוגשה על ידי מדינת ישראל ורשות מקרקעי ישראל נגד 3 נתבעים: שיכון ופיתוח לישראל בע"מ אשר רכשה את המגרשים ממנהל מקרקעי ישראל.
...
סוף דבר אני דוחה את הבקשה לפסילת שופט.
אני דוחה את הבקשה להעביר את הדיון למחלקה הכלכלית של בית המשפט.
אני מחייב את הנתבעים ביחד ולחוד לשלם לתובעת את הוצאותיה לרבות שכ"ט בסך כולל של 10,000 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום באר שבע נפסק כדקלמן:

בית משפט השלום בבאר שבע ת"א 18466-11-17 אבו עמאר ואח' נ' והסדרת התיישבות בדואית בנגב תיק חצוני: בפני כבוד השופטת רחלי טיקטין עדולם התובעים: .1 קאיד אבו עאמר .2 סגר אבו עאמר .3 חאחד אבו עאמר .4 מוחמד אבו עאמר .5 סלימאן מחמד אבו עאמר .6 עלי גבר אבו עאמר .7 יוסף סגר אבו עאמר .8 אחמד אבראהים אבו עאמר .9 מוחמד סלימאן אבו עאמר .10 עבד אלמג'יד אבו עאמר .11 מנוור עאמר כולם ע"י ב"כ עו"ד אבנר דוידוב הנתבעת: מדינת ישראל – רשות מקרקעי ישראל ; הרשות לפיתוח והסדרת התיישבות הבדואים בנגב ע"י ב"כ עו"ד נירה גלעד פסק דין
התביעה של התובעים היתיישנה זה מכבר ולחילופין הוגשה בשיהוי ניכר.
עוד אציין כי התובעים טענו במהלך ניהול זו ההליך כי סוכם בעל פה ביניהם לבין נציגי המנהלת – מר דוד שושני (אשר נפטר בנתיים, כפי שנימסר על ידי המדינה), ומר משה וידן - כי השטח המהוה את מיגרש 904 (במהלך ניהול ההליך התברר כי הם מתכוונים למגרש 804), הנמצא במרכז השכונה, ישמש לעתודה למגוריהם של צעירים בני המשפחה.
וראו בעיניין זה עדותו של מר בוסקילה: "לשאלת בית המשפט אם הוא שואל אותי לגבי מה שאמרתי שמפתחים את השכונה והם יכולים לקבל עוד 20. יש כבר תוספת, בין השכונה לבין הכביש, וזה הרחבת שכונה 11. נספח י"א. התוכנית היא סטאטורית, אנחנו לא יכולים לטפל, יש שם פולשים של מישפחת עמאר. יש תביעות על ידי רמ"י בבית המשפט. בחלקם כבר ניתנו פסקי דין. לפי חוק פלישת מקרקעי ציבור..." (פרו' עמ' 41 למעלה) אני מקבלת את טענות המדינה לפיה הפעולות להרחבת שכונה 11 ולשיווקה לזכאים, בין היתר לתובעים, מהוה את קיום התחייבויות המדינה לפי ההסכם ומכתב הסיכום.
...
באשר לגודל המגרשים, גם בעניין זה אני סבורה כי המדינה קיימה התחייבויותיה, כאשר בהסכם נרשם כדונם.
לסיכום דין התביעה להידחות.
התובעים ישלמו לנתבעת שכ"ט בסך של 15,000 ₪ וזאת תוך 30 יום מהיום.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו