מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

התיישנות תביעה לפי סעיף 197 לחוק התכנון והבניה סעיף התיישנות

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2016 בעליון נפסק כדקלמן:

בבקשה נטען כי יש לסלק את התביעה כולה על הסף בהתבסס על מספר נימוקים, כאשר המרכזי שבהם הוא מיצוי העילה על-ידי המערערים שמקרקעיהם גובלים בתחום התכנית, בכך שהגישו – או יכולים היו להגיש – תביעה לפי סעיף 197 לחוק התיכנון והבניה (להלן: סעיף 197), הקובע מתן פיצויים למי שהמקרקעין שלו נפגעו מאישורה של תכנית, כל עוד הם מצויים בתחום התכנית או גובלים בה. נטען כי המערערים 1-49 אכן נקטו בהליך לפי סעיף 197 ובמסגרתו תבעו פיצוי הכולל גם הוצאות חשמל וניקיון עודפות, מיטרדי רעש וירידת ערך; ואף נפסק לטובתם פיצוי בגין חלק מנזקים אלו, על-פי הכרעת שמאי מכריע שמינה יו"ר ועדת הערר לבירור תביעתם שם. משכך, התביעה הנוכחית אינה אלא ניסיון פסול לקבלת כפל פיצוי על נזקים אלו.
כאשר לעובדה זו מצטרפת היתנהגות מעוולת של רשויות התיכנון, שבגינה נעלם הדבר מעיני הנפגעים, היה מקום לאפשר, בנסיבות מסוימות, הגשת תביעה נזיקית חלופית בגין אותה עוולה, וזאת משום שהנזק שניגרם על-ידי העוולה הנזיקית אינו מתמצה בפצוי הכספי – שאותו ניתן היה לתבוע במסגרת סעיף 197 – כי אם כולל גם את הנזק שבחוסר הידיעה על אודות התכנית, וממילא חוסר הידיעה על אודות קיומה של זכות התביעה שהתיישנה (השוו, בהקשר המינהלי: ע"א 5161/12 כרמלי נ' מינהל מקרקעי ישראל (8.2.2016)).
...
ברם, שעה שבבקשה לסילוק על הסף עסקינן, והיות והדבר אינו מפורש בהחלטה, סבורני כי ניתן לאפשר למערערים לברר עניין זה שנית בבית המשפט המחוזי.
סוף דבר: אציע לחברַי כי נדחה את הערעור על כל חלקיו; וכי נקבל את בקשת רשות הערעור בחלקה, במובן זה שסוגיית הוצאות החשמל והניקיון העודפות תובא שנית לפתחו של בית המשפט המחוזי, כאמור לעיל בפסקה 70, ורק אם בית המשפט יווכח כי התביעה בהקשר זה מבוססת על טענה נזיקית שאינה נובעת מעצם אישורה של התכנית, תיוותר זו על כנה.
אף אני סבור, כי מי שזכאי להגיש תביעה לפיצוי במסגרת סעיף 197 לחוק התכנון והבניה, התשכ"ה-1965 (להלן: סעיף 197), בין אם הגיש תביעה ובין אם לאו, מנוע מלהגיש תביעה נזיקית, בגין אותו נזק שניתן היה לתבעו בגדר סעיף 197.

בהליך המרצת פתיחה (ה"פ) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי באר שבע נפסק כדקלמן:

אין מחלוקת כי המבקשת לא תבעה ולא קיבלה פיצוי בגין שינוי הייעוד לפי סעיף 197 בחוק התיכנון והבניה, התשכ"ה-1965 (להלן: "סעיף 197" או "חוק התיכנון והבניה", לפי העניין), וכי המועד לתבוע פיצוי לפי סעיף זה חלף לפני שנות דור.
לטענת המשיבה, דרישת המבקשת לפצוי לפי שווי חקלאי מלא סותרת את שינוי הייעוד מאיזור חקלאי לדרך; עוקפת את היתיישנות התביעה לפי סעיף 197; ונוגדת את הילכת הפצוי הדו-שלבי, שלפיה יש לתבוע פיצוי בגין ירידת הערך בעקבות שינוי הייעוד, לפי סעיף 197; ובעקבות ההפקעה בפועל יש לתבוע רק את שווי המקרקעין המופקעים, לפי ייעודם החדש [ע"א 474/83 הועדה המקומית לבנייה ולתכנון ערים, ראשון לציון נ' חממי (10.8.1987) (להלן: "חממי")].
...
אני מקבל את עדותו זו. זאת ועוד: הפיצוי הוא בגין שלילת נכס.
לאור המקובץ, איני פוסק למבקשת פיצוי נוסף בגין הפגיעה במקרקעין הלא-מופקעים.
לאור המקובץ אני פוסק למבקשת פיצוי בסך 1,314,985 ₪, נכון למועד הקובע (24.3.03), בגין המקרקעין המופקעים; בהתאם לתחשיב שצורף לסיכומי המבקשת [נספח א', סעיף 1].

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2018 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

לו היתה התכנית הפוגענית מוזכרת בחוות הדעת, הרי שלפחות במועד מתן חוות הדעת, אם לא במהלך השנתיים שחלפו מאז שמונתה ועד שהוצגה חוות הדעת, היו התובעים מצויים בתחום תקופת ההתיישנות של התביעה לפיצויים לפי סעיף 197 לחוק התיכנון ובניה, או בסמוך מאוד לאחריה, כשסביר שבקשת ארכה היתה נענית ע"י שר הפנים, נוכח "קיומו של סיכסוך משפטי שמנע ידיעה על התכנית או הגשת תביעה", כאמור בחוזר מנכ"ל משרד הפנים 2001/1 שצורף לתיק המוצגים של הועדה המחוזית.
...
לפיכך אני קובעת כי שווי הפגיעה בנכס בעקבות תב"ע 7035 עומד על 117,180 ₪ ( 6% X 1,953,000 ₪), נכון ל-30.1.2004.
על אף האמור לעיל, דין הטענה להפחתת הפיצוי כדי חלקם של התובעים בנכס להידחות משום שמדובר בהרחבת חזית אסורה.
סוף דבר אני מחייבת את הועדה המקומית לשלם לתובעים סך של 117,180 ₪.

בהליך המרצת פתיחה (ה"פ) שהוגש בשנת 2017 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

אני קובעת איפוא כי אין להחיל היתיישנות בנסיבות תיק זה. קביעה זו רלוואנטית הן להליך לפי סעיף 197 לחוק התיכנון והבנייה והן להליך לפי תביעת פצויי הפקעה.
...
הטענה לסילוק התביעה על הסף מטעמי שיהוי נדחית בזה.
סיכום: מן המקובץ לעיל, אני דוחה את טענות הסף שהעלו המשיבות אחת לאחת.
בישיבת יום 8.3.17 שקלו הצדדים אפשרות לפנייה לגישור ואני שבה וממליצה להם לאחוז בדרך זו. במקביל, אני קובעת לישיבה מקדמית נוספת ליום 27.12.17 בשעה 09:30.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2015 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

התרת הגשת תביעה נוספת בעילות נזיקיות בה נתבע פיצוי בשל ירידת ערך, למי שזכאים לתבוע פיצוי לפי סעיף 197, יכולה להביא לפצוי כפול, או לעקיפת תקופת ההתיישנות המקוצרת בת 3 שנים הקבועה לגבי תביעות לפי סעיף 197.
אסיים נושא זה בהתייחסות לטענת התובעים, לפיה ניתן ללמוד מע"א 5154/10 הועדה המקומית לתיכנון ולבנייה נ' כלפון נווה ארזים בע"מ (22.8.12) (להלן: "עניין כלפון נווה ארזים")] כי תביעה לפי סעיף 197 ותביעה בעילה נזיקית יכולות לדור בצוותא זו בצד זו. טענה זו נסמכת על אמירת בית המשפט בעיניין כלפון ארזים כי: "מכאן שאף אם הייתה נדחית תביעת החברה לפצוי לפי סעיף 197 לחוק התיכנון והבניה, לא היה בכך כדי להפקיע את זכותה לפצוי על חיסרון הכיס שניגרם לה מכוח עילת תביעה בנזיקין". דינה של טענה זו להדחות.
...
התיישנות, שיהוי, היות התביעה טורדנית אין בידי לקבל את טענת הנתבעות לסילוק התביעה על הסף בשל התיישנות.
אין בידי לקבל את הטענה בעניין השיהוי בהגשת התביעה, שכן אף אם נכונה היא, הרי שנדירים המקרים בהם ידחה בית משפט על הסף תביעה אך ורק בשל שיהוי [ע"א 6805/99 תלמוד תורה הכללי והישיבה הגדולה עץ חיים בירושלים נ' הוועדה המקומית, פ"ד נ"ז(5) 433 (2003)].
סיכום הבקשה מתקבלת בחלקה באופן הבא: התובעים 1-49 מגבעת שמואל וכן התובעים 51, 52 ו-57 מקריית אונו לא יהיו רשאים לתבוע רכיב נזק של ירידת ערך דירותיהם (המכונה בתביעה "נזק כללי"), והתביעה בגין רכיב נזק זה תידחה.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו