מחד גיסא מדובר בהתיישנות מהותית ופקיעת זכויות תביעה על פי האמנה וחוק התובלה, ומאידך גיסא מדובר בהתיישנות דיונית, שהיא טענת הגנה הקבועה בחוק ההתיישנות ובדינים נוספים.
ההתיישנות תביעת התובע - היתיישנות מהותית
סעיף 35 לאמנה שכותרתו: "מיגבלה על תביעות" קובע כדלקמן:
" (1) הזכות לפיצויים תיפקע אם התביעה אינה מוגשת בתוך פרק זמן של שנתיים, שתחושב מתאריך ההגעה ליעד, או מהתאריך שבו היה המטוס צריך להגיע, או מהתאריך שבו הופסקה התובלה" (ההדגשה אינה במקור פ.ל.).
בע"א 20/83 ורע"א 371/83 דדון ואח' נ' איר פרנס, לח (3) 785 (להלן: "פרשת דדון") נדונה השאלה האם בחישוב התקופה הקבועה בסעיף 29(1) לאמנת ורשה (אותה החליפה לימים אמנת מונטראול), יש להיתחשב בהוראות חוק ההתיישנות, אשר יש בהן כדי להאריך את תקופת השנתיים.
לאור כל האמור לעיל אין מנוס מקביעה כי זכות התביעה של התובע פקעה בחלוף שנתיים מועד התאונה, ומשכך חל מחסום היתיישנות מהותי המונע הגשת התביעה על ידו, ואין בהוראות חוק ההתיישנות לסייע לו בכדי להתגבר על מחסום היתיישנות זה.
תביעת המל"ל
משקבעתי כי תביעת התובע היתיישנה היתיישנות מהותית ומשכך פקעה זכות התביעה שלו, הרי שיחד עימה פוקעת גם זכות התביעה של המל"ל.
בנגוד לטענת המל"ל בתגובתה לבקשה, הילכת עמית (כפי שנקבעה בע"א 1577/97 המל"ל נ' עמית, פ"ד נז(4) 433 (2001)) לא חלפה מן העולם.
...
התובע אינו מפרט בדיוק לאיזה התנהלות של הנתבעת הוא מכוון, ככל שכוונתו היא להפנות לתכתובות הנתבעת שנשלחו במענה לפנייתו, הרי שכל שצויין בהן הינו: "מדיוח שקיבלנו ממחלקת הדיילים נמסר כי במהלך טיסה בעת פתיחת תא האחסון מעל ראשך נפל תיק על ראשך וכתוצאה מכך נפגעת" (בדואר אלקטרוני מיום 7.8.18), ואילו במכתב הנתבעת מיום 15.8.17 נרשם: ".... לא מצאנו שמולא דו"ח פציעה... יחד עם זאת מעיון בדו"ח הפעילות הפנימי נוכל לאשר כי מופיעה בו התייחסות לפגיעתך במהלך המראת הטיסה מפריט כבודה שנפל מתא אחסון העליון."
לא ברור מטיעון התובע כיצד ניתן לראות בדברים אלו משום "הודאה בקיום הזכות" שכן כל שנאמר הוא כי ידוע לנתבעת על התרחשות התאונה.
לאור כל האמור לעיל אין מנוס מקביעה כי זכות התביעה של התובע פקעה בחלוף שנתיים מועד התאונה, ומשכך חל מחסום התיישנות מהותי המונע הגשת התביעה על ידו, ואין בהוראות חוק ההתיישנות לסייע לו בכדי להתגבר על מחסום התיישנות זה.
תביעת המל"ל
משקבעתי כי תביעת התובע התיישנה התיישנות מהותית ומשכך פקעה זכות התביעה שלו, הרי שיחד עמה פוקעת גם זכות התביעה של המל"ל.
בניגוד לטענת המל"ל בתגובתה לבקשה, הלכת עמית (כפי שנקבעה בע"א 1577/97 המל"ל נ' עמית, פ"ד נז(4) 433 (2001)) לא חלפה מן העולם.
קבלת פרשנות המל"ל במקרה זה יכולה היתה ליצור מצב אבסורדי שבו זכות התובע פקעה לאור הוראות האמנה, אך זכות המל"ל תעמוד בעינה מכוח הוראת סעיף 328 הנ"ל.
לנוכח כל האמור דין תביעת שני התובעים להדחות בשל התיישנותה.