ביום 30.11.2014, ובטרם הוגש כתב הגנה לגופו של עניין, הגיש הנתבע בקשה לדחיית התביעה על הסף, בשל היתיישנות התביעות.
הלכה למעשה, לבית החולים אין מעמד בתביעה למענק אישפוז, והחוק הקנה רק ליולדת מעמד להגיש תובענה נגד המוסד לביטוח לאומי באשר לזכאות הקמה מכוח סעיף 42 לחוק, למענקים בגין לידה – מענק אישפוז, מענק לידה וקיצבת לידה.
...
הכרעת בית הדין -
לעמדתנו, בית הדין לעבודה נעדר סמכות עניינית לדון בתובענה זו. להלן נפרט מסקנה זו.
בה"פ (מחוזי מרכז) 13057-11-11 שירותי בריאות כללית נ' המוסד לביטוח לאומי (החלטה מיום 8.8.2013, כב' השופט י. שינמן, להלן: "פרשת שירותי בריאות כללית"), דובר בעניינה של תביעה שהגישה קופת חולים כללית כנגד המוסד לביטוח לאומי, שהוא הנתבע בתיק שלפנינו.
ברע"א 5695/13 המוסד לביטוח לאומי נ' שירותי בריאות כללית (ניתן ביום 1.10.2013) קבע כב' השופט סולברג, כדלקמן:
"לאחר שעיינתי בבקשה על נספחיה ונתתי דעתי על נימוקיה, הגעתי לכלל מסקנה כי דינה להידחות, וזאת מבלי צורך להיזקק לתגובת שירותי בריאות כללית. מבלי שאדרש לפני ולפנים לכל נימוקיה שלגוף העניין, שוכנעתי כי העילות המנויות בסעיף 391(א) לחוק הביטוח הלאומי שדן בסמכותו העניינית הייחודית של בית הדין לעבודה אינן מתקיימות בנסיבות דנן. סעיף 391(א)(1) אשר עליו מבקש המל"ל להסתמך מורה על סמכות בית הדין לעבודה לדון ולפסוק בתובענה: "של הזכאי לגמלה או של האדם אשר לידיו ניתנת הגמלה...". ברם, לא שוכנעתי כי שירותי בריאות כללית היא בגדר "הזכאי לגמלה" או בגדר "האדם אשר לידיו ניתנה הגמלה". שירותי בריאות כללית אינה אלא הגורם המספק את השירות הרפואי לבעל הזכות בגמלה.
וראו בהקשר זה גם הדברים הבאים, כפי שצוינו בסעיף 18 לעב"ל (ארצי) 617-09 המוסד לביטוח לאומי נ' מימון (ניתן ביום 29.7.2010, דגשים לא במקור):
"בבואנו לברר את גדר סמכותו של בית הדין לעבודה בשים לב לתכלית החקיקה, המסקנה המתבקשת בראש ובראשונה היא כי לבית הדין נתונה סמכות לדון בתביעות הזכאים לגמלה על פי הוראות חוק הביטוח הלאומי ובהתאם לתנאי הזכאות, כפי שנקבעו בחוק."
מבלי להצטרף בהכרח לכל נימוקיו של בית המשפט המחוזי בפרשת שירותי בריאות כללית, הרי שעה שקיימת בעניין זה הכרעה ברורה של בית המשפט העליון, לא נותר אלא ליישם ולאמץ אותה, ובהיעדר הבדל ממשי בין פרשת שירותי בריאות כללית, ובין העניין שלפנינו.
אשר לטענת הנתבע, ולפיה המדובר בפיצול בין ערכאות שהינו "מלאכותי ולא סביר בעליל", הרי שלדברים אלה ניתן מענה בפסיקת בית המשפט העליון בע"א 2618/03 פי.או.אס. (רסטורנט סוליושנס) בע"מ ואח' נ' ליפקונסקי, שם נאמרו הדברים הבאים, על ידי כב' הנשיאה נאור (בסעיף 22 לפסק הדין):
"... יש לשאוף לריכוז הדיון, אך רק עד קו תיחום הסמכויות שקבע המחוקק. רעיון זה עובר כחוט השני בדיני איחוד ופיצול בסדר דין אזרחי ובדיני מעשה-בית-דין. הדברים נכונים באותה מידה – אם לא על דרך קל וחומר – בכל הנוגע לתביעות הכוללות עילות שבסמכות הייחודית של בית-הדין האזורי לעבודה – סמכות שמפורשת באופן דווקני – ועילות שאינן בסמכותו. ריכוז הדיון אינו חזות הכול. הוא תופס מקום נכבד לצד אינטרסים אחרים."
לסיכום, ולאור כל האמור לעיל – התביעה שלפנינו נמחקת, וזאת בהיעדר סמכות עניינית לבית הדין לעבודה לדון בה.
בנסיבות העניין, אין צו להוצאות.