מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

התיישנות תביעה לגבי אבחון מאוחר של מחלת הסרטן

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2020 בשלום קריות נפסק כדקלמן:

בקצירת האומר: המבקשת – הגב' שרית ואטריו הגישה את התביעה שלפני בעילה של רשלנות רפואית בטענות של איחור באיבחון סרטן השד ממנו היא סובלת, באופן שהביא להקטנת סכויי החלמתה וקיצור תוחלת חייה וכן ביצועם של ניתוחי שיחזור כושלים בשדיה לאחר כריתתם, באופן שהצריך ממנה ניתוחים נוספים, שגם הם כשלו וגרמו לה, על פי הנטען, נזקים פיסיים ונפשיים.
העדר הבירור לטענתה, הביא להחמצת הגילוי של מחלת הסרטן, גרם לאבדן סכויי ההחלמה, התפתחות המחלה והפיכתה לגרורתית.
ועוד: "הלכה ידועה היא, כי אין להתיר לתובע לתקן את תביעתו על דרך של הוספת עילת תביעה חדשה אם בעת הגשת הבקשה היתיישנה עילה זו ...עם זאת, כאשר התיקון אינו חורג מעילת התביעה המקורית, יחולו הכללים הרגילים הנוהגים לגבי תיקון כתבי טענות...  אלא שקו הגבול בין עילת תביעה חדשה - שאז אין לאפשר התיקון מקום בו יש בכך כדי לעקוף טענת היתיישנות - לבין תיקון גרידא של כתב התביעה, אינו תמיד פשוט ... לא כל שינוי בעובדות כתב התביעה מהוה שינוי של "עילת התביעה". אכן, כתבי הטענות הם התוחמים את ירעת המחלוקת בין הצדדים, וחוות דעת רפואית המצורפת לכתב התביעה היא בבחינת ראיה גרידא אשר כשלעצמה לא מגדירה את עילת התביעה .
באשר לחוות הדעת בתחום הנפשי, אכן המדובר הוא בצרוף חוות דעת רפואית בשלב מאוחר להגשת התביעה, בנגוד לתקנה 127 לתקנות סדר הדין האזרחי, תשמ"ד – 1984 (להלן: "התקנות") המחייבת את צירוף חוות הדעת לכתב הטענות המקורי.
...
לטענת המבקשת בבקשתה, מצבה הנפשי הלך והחמיר עד כי אין מנוס מצירוף חו"ד בתחום זה. מקובלת עלי טענתה כי מאחר וחוות דעת מצומצמת ליסוד הנזק, אין בה כדי לייצר עילת תביעה חדשה.
בנסיבות אלו הבקשה מתקבלת.
המזכירות תמציא החלטתי צדדים.

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2020 בעליון נפסק כדקלמן:

בתביעה נטען כי כתוצאה מתרשלות הנתבעות בעת הטיפול הרפואי במנוחה היא נפטרה בגיל 43 ממחלת סרטן צואר רחם גרורתי שאובחנה באיחור רב. המבקשת הגישה בקשה לסילוק התביעה על הסף מחמת היתיישנות, והמדינה הצטרפה לבקשה זו. בבקשה נטען כי הרשלנות הנטענת ארעה בעת הטיפול הרפואי של הנתבעות במנוחה בשנים 2009-2005 וכי מחלתה התגלתה לראשונה בחודש מרץ 2011.
המדינה הצטרפה לעמדתה של המבקשת והוסיפה כי תלונותיה המרובות של המנוחה במהלך השנים על בעיותיה הבריאותיות טרם הגילוי הן עדות לכך שבעת גילוי מחלת הסרטן היה צריך להתעורר אצלה לפחות חשד להתרשלות בשל איחור באיבחון המחלה.
בתביעתם טוענים המשיבים כי רשלנות הנתבעות באה לידי ביטוי באיבחון המאוחר של מחלת הסרטן.
כפי שהובהר לעיל, בירור שאלת החבות, איסוף הראיות לשם הגשת תביעה והתמודדות עם הפגיעה (או המחלה כבעניינינו) צריכים להעשות בתוך תקופת ההתיישנות אשר מתחילה, כאמור, ביום בו התעורר או צריך היה להתעורר חשד בלב התובע ביחס לקיומן של העובדות המהוות את עילת התביעה.
...
משכך, אין מנוס מהחזרת התיק לבית המשפט המחוזי על-מנת שידון בשאלה האמורה לאור הנסיבות הקונקרטיות (ראו והשוו: עניין אבו שיבלי, פסקה 6), ויקבע מהו אותו קצה חוט או חשד, שהתעורר בלבה של המנוחה ביחס לעובדות המקימות את עילת התביעה; באיזה מועד התגלה לה קצה חוט זה שממנו ואילך התחילה תקופת ההתיישנות; ובאיזה מועד היה מתעורר חשד כאמור בלבו של אדם סביר בנסיבות העניין.
לפיכך, מובן מאליו שככל שבית המשפט המחוזי יגיע למסקנה כי ההכרעה בשאלת ההתיישנות מחייבת בירור עובדתי ושמיעת ראיות, הוא יהיה רשאי לדחות את הבקשה לדחיית התביעה על הסף ולהורות כי טענת ההתיישנות תתברר ביחד עם התביעה גופה.
סוף דבר: הערעור מתקבל באופן חלקי.

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2023 בעליון נפסק כדקלמן:

בשנת 2016 אובחן המבקש כחולה במחלת הסרטן.
בית משפט השלום דחה את טענת הסוכנים בדבר היתיישנות התביעה, בקבעו כי מדובר בתביעה נזיקית שבה הנזק היתהווה רק בשנת 2016 עם גילוי מחלתו של המבקש, וכי זהו המועד בו נולדה עילת התביעה.
באשר לכלל הגילוי המאוחר הקבוע בסעיף 8 לחוק ההתיישנות, קבע בית המשפט המחוזי כי היה על המבקש לוודא שביטוח המחלות הקשות ניכנס לגדרי הפוליסה החדשה.
...
בהתאם להחלטתי מיום 23.2.2023, המשיבים הגישו את תשובותיהם לשתי הבקשות, וטענו כי דין שתיהן להידחות.
לאחר שבחנתי את טענות הצדדים, הגעתי לכלל מסקנה כי דין בקשת רשות הערעור להידחות.
סוף דבר: הבקשה נדחית.

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי נצרת נפסק כדקלמן:

לתביעה צורפה חוו"ד של של ד"ר רוני חרמון, מומחה לרפואת א.א.ג, לפיה הטיפול במנוחה היה לקוי, האיבחון המאוחר של המחלה גרם לנזקיה, וכי היא סובלת מנכות רפואית בשיעור 57.2% (להלן – חווה"ד המקורית).
ראשית, באשר לאמור בכתב התביעה המתוקן בהתבסס על חווה"ד המשלימה, כי בעקבות האיחור באיבחון המחלה נאלצה המנוחה לעבור ניתוח נרחב, קבע בימ"ש קמא כי בכתב התביעה הראשונה ובחווה"ד המקורית לא נטען לקשר סיבתי בין מועד איבחון המחלה לבין הניתוח שעברה המנוחה, ומשכך מדובר בעילה תביעה חדשה, שתקופת ההתיישנות לגביה חלפה.
צדק בית משפט קמא כי כבר בשנת 2014 עמד לרשות המנוחה כוח תביעה בנוגע לעילת התביעה בגין קיצור תוחלת חייה לאור טענה של איחור באיבחון סרטן גרורתי.
...
המבחן שנקבע בהקשר זה בפסיקה הוא "העסקה או המעשה המובא לדיון". לסיכום ההלכה בעניין זה ראו פסה"ד בע"א 5316/20 רמתיים צופים אגודה הדדית בע"מ נ' מדינת ישראל ואח' (2021), פסקה 18: " לצורך הכרעה בשאלה מהי "עילת תביעה" בתחום של בקשות לתיקון כתב תביעה, אומץ בפסיקה מבחן רחב שעניינו "העִסקה או המעשה המובא לדיון" (ראו, בין היתר, רע"א 7330/17 תומא נ' רשות מקרקעי ישראל, פסקאות 25-24 והאסמכתאות שם (19.3.2018) (להלן: עניין תומא); יואל זוסמן סדר הדין האזרחי 346-345 (מהדורה שביעית, 1995 (להלן: זוסמן)).
בחינת ענייננו על רקע עקרונות אלה, מביא לטעמי מסקנה כי אין מדובר בתיקון שיש בו משום הוספת עילות תביעה חדשות.
הערעור מתקבל אפוא בהתאם למפורט לעיל (ביחס לתיקונים עליהם נסבה בקשת רשות הערעור).

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

עוד נטען, כי המשיבים לא יכולים לסמוך ידם על החריג הקבוע בסעיף 8 לחוק ההתיישנות שעניינו "היתיישנות שלא מדעת", שכן כוח התביעה, לרבות רכיב הקשר הסיבתי, היו ידועים להם או אמורים היו להיות בידיעתם עם איבחון המחלה.
אף מעבר לכך, המשיבים מדגישים, כי בנגוד לטענות המבקשת, בכתב התביעה ובתצהיר הבת לא נטען בשום שלב כי לאחר האיבחון של מחלת הסרטן המנוחה ידעה שניתן היה לאבחן את מחלתה קודם לכן או שהגידול שאובחן קינן שם עוד קודם ; לא נטען שהמנוחה ידעה עם איבחון המחלה שאילו היא הייתה מאובחנת שנה קודם לכן סכויי החלמתה היו טובים; אין בכתב התביעה או בתצהיר הבת כל מידע בדבר ידיעת המנוחה בזמנים הרלוואנטיים לתביעה באשר ליסודות המרכיבים את עילת התביעה, למחדלי הרופאים המטפלים בשנת 2006 ובשנת 2012, ואודות הקשר הסיבתי בין אותם מעשים ומחדלים לבין הנזק שהתבטא במות המנוחה; במועד האיבחון לא היה למנוחה, לאלמן או לבת כל מידע אודות מחדלי רופאת הנשים מ - 2006 וכל זה נודע לאלמן עת היתקבל תיקה הרפואי של המנוחה.
גם לאחר גילוי המחלה המנוחה לא ידעה, לא הייתה צריכה לדעת וכן לא הייתה פנויה לחקור בעיצומם של הטיפולים שעברה, שהדימום הוואגינאלי וקשיי התיפקוד מהם סבלה לפני האיבחון נגרמו על ידי אותו גידול שאובחן באיחור וכי לו זכתה לטפול ראוי סכויי החלמתה היו טובים.
כלל זה חל רק על גילוי מאוחר של הנזק, או אז יש להשעות את מרוץ ההתיישנות וכל זאת בתנאי שהתקופה לא תעלה על 10 שנים : "על פי הוראה זאת, מועד לידת התביעה הוא מועד גילוי הנזק, אך הסעיף מציב רף עליון של 10 שנים מיום ארוע הנזק עד להגשת תביעה. משמעות הדבר היא, כי בשום מקרה פתיחת מרוץ ההתיישנות לא תדחה מעבר לשלוש שנים מיום ארוע הנזק, גם במקרים בהם הנזק סמוי כך שארוע הנזק לא חופף למועד הגילוי ואף אם טרם חלפה תקופת ההתיישנות של שבע שנים ממועד הגילוי. לדוגמה: אם הנזק ארע בשנת 1997 ונתגלה בשנת 2002, תיתיישן התביעה לא בשנת 2009 אלא בשנת 2007, חמש שנים לאחר גילוי הנזק, בשל מחסום עשר השנים. יודגש כי בהעדר פער זמנים בין מועד היתרחשות הנזק ומועד גילויו, לא חל סעיף 89(2) סיפא המאפשר הארכת תקופת ההתיישנות לעשר שנים, ותחול תקופת ההתיישנות הרגילה של שבע שנים... גילוי הנזק כמוהו כיריית הזנקה של התובע לתחילת מסלול מרוץ ההתיישנות, אך אין להמתין עד לגילויו המלא של הנזק ודי בסימני הנזק, ו"משנתגלה הנזק, שוב אין להמתין לגיבושו השלם במלוא הקפו"(עניין גיא-ליפל, פסקה 34 לחו"ד כב' השופט עמית).
...
היכולת לגלות את העובדות נבחנת על ידי מבחן אובייקטיבי ודי בחשד המתעורר אצל התובע ואף חשד בכוח (צריך היה לחשוד), על מנת להתחיל את מירוץ ההתיישנות : "סיכומו של דבר, שחשד המתעורר אצל תובע ואף חשד בכוח (צריך היה לחשוד) ייחשב כ"קצה חוט" המתחיל את מירוץ ההתיישנות ומבטל את השעיית המירוץ לפי סעיף 8.
ואולם, בנסיבותיו של מקרה זה אין מנוס מקבלת עמדת המבקשת בחלקה ומדחיית תביעת העזבון (האלמן כיורש) וגם תביעת האלמן כמיטיב.
סוף דבר לאור האמור, מורה בזאת על דחיית תביעת העזבון (התובע מס' 1) וגם תביעת המשיב (התובע מס' 2) כמיטיב מכח ההתיישנות, תוך הותרת תביעת האחרון בכובעו כתלוי במנוחה.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו