כשלעצמי הייתי בדיעה, שבאיזון האינטרסים בין השמירה על זכויות חשודים ונאשמים, השמירה על טוהר ההליך השפוטי, והמאבק בפשיעה הקשה – הקריטריון שיכול לשמש כקו פרשת המים, הוא מידת חירותו של החשוד בעת הדיבוב והיותו בסביבה הטבעית והרגילה שלו נכון לאותה עת.
הפגיעה בזכויות החשוד בדיבוב בטרם אזהרה מיתמקדת בעיקרה בזכות ההיוועצות בעורך דין; וזו נובעת בעיקרה מעצם העמדתו בחקירה לוחצת ומהגבלת חירותו.
לעומת זאת, כאשר אדם מצוי במעצר, בין מעצר ימים ובין מעצר עד תום ההליכים, שמטבעו הוא מצב זמני של הגבלת חירות, הגורם לחץ נפשי רב; ולדעתי, גם כאשר אדם רק החל בריצוי עונש מאסר, או שהוא מרצה מאסר קצר או מחבוש, והוא בהגבלת חירות ובמצב שעדיין אינו מורגל בו – בכל הסיטואציות הללו יוצר הדיבוב ללא אזהרה קושי רב ביותר מבחינת הפגיעה בזכויות החוקתיות של החשוד, ובמיוחד בזכות להוועצות בעורך דין כשחירותו מוגבלת.
(ג) תרגילי חקירה 8.8.17, 16.8.17 – דיבוב של יבגני במעצר על ידי סעיד
במהלך מעצרו של יבגני בגין עבירת הרצח, ולאחר שהוזהר כדין, ערכה לו המישטרה שני תרגילי חקירה בשיתוף עד המדינה סעיד.
...
בסופו של דבר הגישה המאשימה כתב אישום המייחס לשני הנאשמים, יבגני גולובקו ("יבגני") ורוסלן שצ'פטניוב ("רוסלן"), את העבירות של רצח בכוונה תחילה, קשר לפשע ושיבוש מהלכי משפט.
אני סבור שגם עניין זה טעון הסבר, בנסיבות המיוחדות של תיק זה.
כדי לבאר את הדבר, אקדים ואומר שבאותו מאמר שהתפרסם עתה, התייחסתי לתיקי הרצח שנדונו במותבנו, החל משנת 2008, ואשר הטיפול בהם הסתיים עד ליום 10.1.2019, שהוא המועד שבו התפרסם תיקון מס' 137 לחוק העונשין, היינו לפני כשנתיים.
סבור אני כי הערותיו אלה של השופט עמית הן צודקות, וכבר קדם לו בכך פרופ' קרמניצר, אשר הציע במאמר מפורסם לאפשר לשופטים לנקוט יתר אקטיביות בניהול ההליך הפלילי, בלא שתבוטל השיטה האדברסרית (שעיקרה בחקירה הנגדית של עדי הצד שכנגד, ובהבאת העדים להעיד מטעם כל אחד מהצדדים).
(ש"י עגנון שירה 161, התשל"א)
מנחם פינקלשטיין, שופט
אב"ד
התוצאה:
אנו מחליטים, אפוא, פה אחד, כאמור בסעיף 158 לחוות דעתו של השופט אמיר, כדלקמן:
שני הנאשמים מורשעים בעבירה של רצח בכוונה תחילה ובצוותא חדא, לפי סעיפים 300(א)(2) ו-29(ב) לחוק העונשין כנוסחו בטרם תיקון 137; וכן בעבירה של שיבוש מהלכי משפט לפי סעיף 244 לחוק העונשין.