בית המשפט המחוזי בחיפה בשבתו כבית-משפט לערעורים פליליים
עב"י 64877-12-18 מלכה נ' מדינת ישראל
19 פברואר 2019
בפני כב' השופט י. גריל, שופט עמית
המערער:
אליהו מלכה
ע"י ב"כ עוה"ד רענן עמוסי
המשיבה:
מדינת ישראל - נציבות שירות המדינה
באמצעות פרקליטות מחוז חיפה (פלילי)
ע"י ב"כ עוה"ד גב' שרון איל
פסק דין
נטען באישום הראשון, שבאותה תקופה שמשו חמזה מדאח, רוני ח'טיב, פארס מאזן, ואנור מרעי, שהם עובדי המחוז, והנם בני העדה הדרוזית, כבוחנים, וייקראו להלן: "הבוחנים".
עוד נטען, שמשהפסיד המערער במיכרז לתפקיד מפקח מחוזי על בתי ספר לנהיגה, החליט המערער, בתפקידו כיו"ר הוועדה (ובאותה תקופה שימש בפועל כחבר ועד יחיד), להשבית את עבודת כלל הבוחנים במחוז בימי שישי, הואיל ולטענת המערער, החדר ביישוב מעלות שהוקצה באופן זמני לשימוש כלל הבוחנים, אינו מתאים עוד לצרכיהם.
בכל הנוגע לאמור בסעיף 8 באישום הראשון של התובענה, אמר ב"כ המערער (עמ' 2 לפרוט' בישיבת 13.2.19): "אני חושב שהכל נאמר. הוא היתייחס לקבוצה מסוימת, קבוצה שהחלה ב-9 ועלה בסוף ל-13 בוחנים. נאמר שבט כקבוצה. דורון כהן נהיה עד תביעה והשתמש במושג "סכינים בגב" זה חלק מביטוי שמשתמשים בו וזה קורה בכל מקום.
ב"כ המערער הוסיף וטען, כי המערער התכוון בדבריו לקבוצה מסוימת שהחלה בתשעה בוחנים ועלתה בסופו של דבר לשלושה עשר בוחנים, וכי השמוש במילה "שבט" היה מכוון לקבוצה, דהיינו, לבוחנים שלא קיבלו את הנחייתו של המערער בדבר המנעות מעבודה בימי שישי, ואולם טענה זו איננה מקובלת עליי, מה גם שבמפגש הפיוס מיום 30.6.15, הטיח המערער את דבריו לעבר העד חמזה: "אתה והשבט שלך", ודומה, כי אין מקום לפרשנות שונה של הדברים, מזו שניתנה על ידי בית הדין.
האמירה בסעיף 20 של טיעוני המשיבה, כי השיקול הצבורי גובר על השיקול הפרטי נכונה, אך לא ניתן להמנע מלהוסיף הסתייגות מסוימת, כעולה מעש"מ 7635/05 ירדנה שרתוק נ' נציבות שירות המדינה (29.1.07) מפי כבוד השופטת (בדימוס) א' פרוקצ'יה בסעיף 13:
"עם זאת, התכלית המערכתית הכללית של דין המשמעת אינה עומדת לעצמה, ולעולם יש לשקול בצדה גם את ההיבט האישי והאנושי הקשור בנאשם ובנסיבות חייו. בהקשר האינדיבידואלי נשקלים, בין היתר, עוצמת הסטייה בהתנהגותו של העובד מול מידת תרומתו לשירות הצבורי, מצבו האישי, והנסיבות שהביאו לבצוע העבירה..."
ובהמשך, שם, בסעיף 14:
"בעניינינו, כשלה אומנם המערערת בהתנהגותה, אולם נראה כי מבחינתה מדובר בכשלון חריג, ויחיד עד כה. בנסיבותיה האישיות ישנם היבטים הפועלים לחיוב ולקולא, שראוי לייחס להם משקל ראוי. מעדויות שהובאו, מצטיירת המערערת כמי שתרמה תרומה רבת שנים לעבודה בשירות המדינה בה היא מועסקת מזה 20 שנה, הייתה נכונה תמיד לסייע לכל נזקק בעבודה ומחוצה לה, ומי שמסגרת חייה האישיים מלווה בקשיים".
במקרה שבפניי יש ליתן את הדעת על כך שהמערער, שהוא כבן 58 כיום, היה מועסק, במועדים הרלוואנטיים, כראש ענף, בוחן נהיגה, במחוז חיפה והצפון במשרד התחבורה, בעל ותק של 26 שנים, וזהו המקרה היחיד שבו הוגשה כנגדו תובענה משמעתית.
...
בשים לב לכל האמור, סבורני, שניתן נוכח האמור לעיל, להסתפק באמצעי המשמעת של נזיפה חמורה והפקעת חצי משכורת קובעת, ולהימנע מן ההוראה בדבר הורדה בדרגה למשך 6 חודשים.
התוצאה מכל האמור לעיל היא כדלקמן:
אני דוחה את הערעור על הכרעת הדין.
אני מקבל חלקית את הערעור על גזר הדין, ומורה על ביטול אמצעי המשמעת של הורדה בדרגה למשך 6 חודשים (שאר אמצעי המשמעת יעמדו בעינם ללא שינוי).