מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

התאבדות במסגרת ביטוח תאונות אישיות

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2020 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

בפרשת כהן הנ"ל עסק בית המשפט העליון בסווג כסוי בטוחי שניתן במסגרת פוליסה לביטוח בית עסק, אשר כללה כסוי של "תאונות אישיות". הצורך בסווג הפוליסה נבע מלכתחילה מכך שלא דובר בפוליסה שהוגדרה מראש כפוליסת חיים או פוליסת תאונות, אלא בפוליסה לביטוח בית עסק אשר כללה רכיב של תאונות אישיות.
בנידון הוסיף כב' השופט עמית והבהיר כי "איני סבור כי סעיף 50 נועד לשנות את ההגדרה של מקרה הביטוח ולקבוע כי היתאבדות תיחשב בגדר תאונה". ההלכה שנקבע בפרשת כהן מחייבת את התוצאה, ולפיה בביטוח תאונות אישיות אין כסוי ביטוח למקרה של היתאבדות, וסעיף 50 לחוק לא יכול לסייע בנידון (ראו גם את ספרו של ירון אליאס, "דיני ביטוח" כרך ב', מהדורה שלישית, סעיף 22.27 בעמוד 1045).
...
לבסוף אעיר כי הכיסוי הביטוח נשלל גם נוכח הסייג המפורש בפוליסות שבפנינו, השוללת כיסוי למקרה של "איבוד לדעת או ניסיון לכך". כאמור לעיל, משנקבע כי בהתאבדות עסקינן, המקרה אינו נכנס לשערי הפוליסה נוכח אי קיום מקרה הביטוח, ומשכך דין התביעה להידחות ללא צורך בסייג זה. בהערת אגב יצויין, כי ייתכן בהחלט שהסייג, לפחות בכל הנוגע למעשה אובדני (להבדיל מניסיון לבצע מעשה שכזה, אשר מוזכר בו), הוא מיותר (שהרי "התאבדות" ו "תאונה" תרתי דסתרי המה, כלשון כב' השופט עמית), ואולם בכך אין לשנות מהמסקנות לעיל בדבר מהות הפוליסות והעדר הכיסוי, כפי שבואר לעיל, וכאשר לבטח אין לומר שסייג זה מסייע לתובעת.
סוף דבר הוכח כדבעי כי מותו של המנוח נבע ממעשה התאבדות.
אני מורה אפוא על דחיית התביעה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2020 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

דא עקא, שהתובע לא נידרש כלל להמצאות מיסמך זה בידיו במסגרת חקירתו הנגדית, ויש איפוא רגליים לסברת ב"כ התובע, כי מכתב זה הגיע אל התובע יחד עם הפוליסה, שגם היא צורפה לכתב התביעה, רק לאחר הארוע, כשנטען בפני התובע להעדר כסוי בטוחי.
והינה בשיחה מיום 24.04.14 שעה 12:11 (עמ' 13 לתימלול, שורה 19) אומר נציג הנתבעת, משה, לתובע: "אתה משלם על התיק שלך 659 שקל, שכולל את כל הביטוחים, בין אם זה ביטוח חיים, ביטוח שב"ן, ביטוח תאונות אישיות משותף לך ולאשתך, וכמובן זה סוגר לך את כל התיק הבטוחי מבינת גם נכויות". לא נאמרה על ידי משה מילה אחת על כך שהביטוח בגין נכויות ניכנס כחלק מביטוח החיים ולא כחלק מביטוח תאונות אישיות.
ברי, כי בנסיבות אלו, לא ניתן לקבל טענה מצדה של הנתבעת, העומדת בסתירה למצג שהציג נציגה בפני התובע, לפיו הוא מבוטח בכל מקרה של אובדן חיים "מכל סיבה, למעט רצח על ידי המוטבים או היתאבדות בשנה הראשונה". בשולי העניין יצוין, כי גם אם היה מקום לקבל את טענת הנתבעת בקשר להמצאת הפוליסה לתובע, הרי שבהתאם לפסיקה, במידה ולפוליסה מצורפת "רשימה", חלה על המבוטח חובה לציין ב"רשימה" בהבלטה מיוחדת, את הסייגים לחבותו, ואין די בהדגשת הסייגים בפוליסה (אליאס, בעמ' 707).
...
ואכן, לוּ המחלוקת היחידה הייתה נוגעת לשאלת זכותו של התובע לתגמולי ביטוח בשים לב לאחוזי הנכות שלו, הרי שאפשר שהיה מקום להיעתר לבקשה זו. שכן, כאמור, הנתבעת התקשרה עם התובע באמירה מפורשת לפיה הוא יהיה זכאי לקבלת תגמולים לכל "נכות מהאחוז הראשון". התנערות מהבטחה מפורשת זו שעמדה בבסיס ההתקשרות, היא באמת מקוממת, והיא יכולה הייתה להצדיק חיוב בריבית מיוחדת.
לוּ היה בידי הנתבעת להוכיח את מסירת הפוליסה לידי התובע, אפשר גם שטענתה זו הייתה מתקבלת והתביעה הייתה נדחית.
סופו של יום אפוא, הנתבעת תשלם לתובע סך של 143,600 ₪ נושא הפרשי הצמדה וריבית כחוק מיום 10.05.17 (מועד דחית התביעה על ידי הנתבעת – נספח ד' לתצהירי התובע, שכן לא צורף כל מסמך המלמד על מועד הגשת התביעה לנתבעת, ולא ניתן לדעת מתי היו בידי הנתבעת המידע והמסמכים הדרושים לבירור חבותה, כאמור בסעיף 27 לחוק חוזה הביטוח) ועד התשלום המלא בפועל.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בעיניין כהן הוגשה תביעה לבית משפט השלום לקבלת תגמולי ביטוח מכוח ביטוח עסק, אשר כלל גם ביטוח תאונות אישיות ובו סייג של "איבוד לדעת או ניסיון לכך". בית משפט השלום דחה את תביעת המערערת לקבל תגמולי ביטוח, שכן מותו של בעלה המנוח נגרם בהתאבדות, ולפיכך על פי סעיף 26 לחוק פטורה המבטחת מחבותה במקרה בו מקרה הביטוח נגרם על ידי המבוטח במתכוון.
ראשית, הכיסויים שהתבקשו על ידי המנוח בהצעה לביטוח היו "מוות מתאונה" ו"שיחרור יש פרנסה", משמע, לא התבקש כסוי ל"מוות מכל סיבה" (אפשרות שניתן היה לבחור בה) אלא רק "מוות מתאונה". שנית, במסמך פרטי הביטוח מצוין ברחל בתך הקטנה, שהביטוח למנוח הוא בגין "מוות מתאונה" ולא "מוות מכל סיבה". זאת ועוד, פרשנות התובעים מיתעלמת מהמשך הפוליסה, אליה מצורף מיסמך הנושא את הכותרת "פרק הכסוי הבטוחי: ביטוח למקרה מוות מתאונה", עמוד 11 למוצג נ/1, במסגרתו מסייגת חברת הביטוח את אחריותה למקרה של היתאבדות או ניסיון היתאבדות.
...
דין הטענה להידחות.
שנית, ואף לגופו של עניין דין הטענה להידחות.
סוף דבר התביעה נדחית.

בהליך קופת גמל (ק"ג) שהוגש בשנת 2023 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בחודש מרץ 2017 אושפזתי ב'שלוותה' לאחר ניסיון היתאבדות.
ניתן ביטוי לארוע במסגרת הטיפול הראשוני שקבל התובע מפרופ' קוטלר, ביום 12.12.17.
על פי הפסיקה, ביטוח תאונות נועד גם למקרים בהם המבוטח הוא בעל "גולגולת דקה". בהתאם לכך, נקבע בפסיקה שביטוח תאונות אישיות נועד גם למקרים בהם מדובר במבוטח שסבל מחבלה גופנית על רקע מצב רפואי קודם.
...
] לבד מן האמור, מקובלת עלינו טענתו של התובע שכן היה ציון מסוים של האירוע בתיעודים הרפואיים.
] לפיכך, אנו מקבלים את גרסתו של התובע ביחס לקרות האירוע.
סוף דבר לתובע נגרמה תאונה המכוסה בשתי פוליסות ביטוח בהן הוא בוטח במנורה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2007 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

במסגרת הפוליסה נכלל ביטוח אשר כותרתו ''תאונות אישיות'' המזכה את המבוטח/המוטב בתגמולים בגין תאונה בה היה מעורב ואשר בעקבותיה נגרמה לו נכות, אובדן כושר עבודה או מוות.
אף בסעיף 50 לחוק חוזה ביטוח נמצא סימן מובהק לביטוח חיים, והוא התנאי כי עברה שנה אחת ויותר ממועד כריתת הסכם הביטוח ועד למעשה ההיתאבדות, שכן, תקופת הכיסוי הביטוחי הקבועה בביטוח תאונות אישיות הנה למשך שנה אחת בד''כ, בשונה מביטוח חיים שהינו ארוך טווח.
...
הגדרת תאונה, כמצוטט לעיל, מתיישב עם ההלכה הפסוקה ואף היא מובילה למסקנה כי התאבדות המנוח לא באה בגדר תאונה.
לסיכום כל האמור לעיל, אני דוחה את התביעה.
התובעת תשלם לנתבעת הוצאות משפט ושכ"ט עו"ד בסכום כולל של 6,000 ש"ח בתוספת מע"מ עליו ובתוספת הפרישי הצמדה וריבית כחוק על הוצאות המשפט מיום הוצאתם ועל שכ"ט עו"ד מהיום ועד התשלום המלא בפועל.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו