עמדת המשיבים
לטענת המשיבים, בתשובתם הנתמכת בתצהירים שניתנו על ידי ד"ר משה ברוך, הרופא הראשי ברשות לזכויות ניצולי השואה במשרד האוצר וד"ר שרה לוי, אחראית ארצית על הסיעוד באגף גריאטריה במשרד הבריאות, העותרת מקבלת גמלה ישירות מממשלת גרמניה מכוח הוראות החוק הגרמני, ועל כן אינה זכאית לקבלת תגמולים ממדינת ישראל בהתאם להוראות הדין הישראלי, ואינה זכאית להישתתפות המדינה בעלות אשפוזה.
הדיון בתשובה לצוו על תנאי
בדיון הרביעי בפנינו ביום 31.12.13, הפעם בתשובה לצוו על תנאי, ציין בא כוח המדינה, כי 13,000 ניצולי שואה בארץ מקבלים גמלה לפי חוק הפיצויים הגרמני ואינם חוסים תחת חוק נכי רדיפות הנאצים, ובנוסף קיימת קבוצה של 16,000 ניצולי שואה הזוכים לגימלה מ"קרן סעיף 2" – קרן גרמנית המשלמת גמלה חודשית לניצולי שואה ששהו תקופה מסוימת במחנות רכוז, בגטאות או במחנות עבודה ובמסתור, המחריגה מגדריה את מקבלי הגימלה מממשלת גרמניה (להלן קרן סעיף 2). כנטען, מתן אפשרות לקבוצות אלה לתבוע פיצויים גם לפי הסדרים אחרים, לרבות חוק נכי רדיפות הנאצים, הוא בעל השלכות כלכליות משמעותיות. העותר טען מנגד, כי יש לאפשר לאימו העותרת לתבוע תגמולים לפי חוק נכי רדיפות הנאצים, נוכח הפגיעה הקניינית שנגרמה לה כתוצאה משלילת אפשרותה לתבוע בגרמניה את מלוא נזקיה. עוד נטען על ידיו, כי במסגרת שיקלול הכנסותיה של העותרת לצורכי הישתתפות עצמית באישפוז, אין לכלול את ההכנסות שמקורן בכספים שנתקבלו מממשלת גרמניה. בהשלמת טיעון שהגיש העותר לאחר הדיון שבפנינו טען, כי הלוקים במחלת אלצהיימר מהוים כ-"4% בלבד מאוכלוסיית הקשישים".
כך גם על פי הוראות החוק, העותרת אינה זכאית לגימלת סיעוד, משאושפזה במוסד סיעודי, שכן תכליתה של גמלת הסיעוד היא מתן סיוע למבוטח להשאר בביתו ולהמשיך ולתפקד, מה שאין כן בעניינינו (סעיף 227(א) לחוק הביטוח הלאומי); משהעותרת אינה זכאית לגימלת סיעוד, אינה זכאית לתוספת שעות סיעוד (אשר מועברת ישירות לחברות הסיעוד ולא לניצולים עצמם) מן המשיבה 8 לפי נהליה.
...
לא מצאנו, נוכח האמור מעלה, כי נפל בכך פגם שבדין.
לבסוף לא מצאנו עילה שבדין למתן פטור מתשלום מע"מ בגין אשפוזה של העותרת נוכח הוראות חוק מס ערך מוסף, פטור הניתן לתיירים בלבד (סעיף 30(א)(8)(ז) לחוק מס ערך מוסף).
לטעמנו המגמה בשנים אלה צריך שתהא, קירוב והשוואה ככל הניתן של זכאי המסלולים השונים, וגם אם לעולם, במימד ההיסטורי והעכשוי כאחד, אין משיגים שויון מלא, שומה לדעתנו על המדינה לעשות ככל האפשר ליצירתו.