התובעת, גב' נעמי זידנר, הגישה תביעה זו נגד קופת חולים מאוחדת לקבלת החזר הוצאות בהן נשאה בקשר לניתוח להסרת נוירונומה אקוסטית מראשה, אותו עברה ביום 30.1.02 בבית החולים של המכון הבנלאומי -International NeuroScience Institute שבהנובר, גרמניה.
לאחר קבלת חוות דעתם של ד"ר דיקמן ושל פרופ' קורצ'ין, פנתה התובעת למזכירות הרפואית של קופת חולים מאוחדת ונפגשה עם גב' פנינה גולדברג, מנהל המזכירות, אשר מסרה לה כי לשם בדיקת האפשרות למימון הטיפול בחו"ל עליה להבדק על ידי מומחים מטעם הקופה.
בהתאם לכך, הציעה קופת חולים מאוחדת לחבריה תכנית ביטוח משלים "מאוחדת עדיף", והתובעת הצטרפה לתכנית זו.
הוראות תכנית "מאוחדת עדיף" במועד הרלוואנטי קבעו, בקשר לקבלת טפול רפואי בחו"ל, כי ככל שמבוטח שהנו חבר בתכנית "מאוחדת עדיף" נמצא זכאי לקבל שירותי בריאות במדינת חוץ מכוח חוק ביטוח בריאות ממלכתי, יהיה הוא זכאי להישתתפות בסכום נוסף שפורט בתקנות (עד 100,000 דולר בגין טיפולים או ניתוחים להצלת חיים שאינם ניתנים לבצוע בישראל.
...
הקופה טענה בכתב הגנתה, בין היתר, כי דין התביעה להידחות בשל אי מיצוי הליכים לפי תקנון קופת חולים מאוחדת, הואיל והתובעת לא פנתה, מראש או בדיעבד, ל"ועדת חו"ל" של הקופה בבקשה לאשר את קבלת הטיפול הרפואי בחו"ל.
בדיון המוקדם בהליך זה הסכימו הצדדים כי עניינה של התובעת יובא בפני "ועדת חו"ל" של קופת חולים מאוחדת, וכך היה.
לפיכך, כל עוד לא הסתיים הבירור בשאלת זכאותה של התובעת להחזר ההוצאות הנתבע על ידה במסגרת זכאותה לשירותי בריאות הכלולים בסל שירותי הבריאות, בדרך של קבלת טיפול רפואי, הכלול בסל, במדינת חוץ על פי התקנות, אין מקום לכך שנכריע בשאלת זכאותה של התובעת להחזר הנתבע מכוח תקנות "מאוחדת עדיף".
אם התובעת לא תבוא על סיפוקה במסגרת הבירור של זכותה להחזר הנתבע במסגרת סל שירותי הבריאות, יהיה מקום לברר את זכאותה מכוח תכנית "מאוחדת עדיף" ובמסגרת זו להתייחס לשאלות בעניין היחס בין קביעת ועדת הערר לפי תקנה 4 לתקנות לבין פרשנות הוראות בתקנות "מאוחדת עדיף".
לא מצאנו בסיס משפטי לטענת התובעת ל"סעד מן הצדק" לפי חוק יסוד: כבוד האדם וחרותו.
הסעד
לאור כלל האמור לעיל אנו מורים על החזרת עניינה של התובעת לועדת הערר לפי תקנה 4 לתקנות, על מנת שתדון מחדש בערר של התובעת, כפוף להנחיות הבאות:
ועדת הערר תקבע ממצאי עובדה לגבי מכלול טענות התובעת, לרבות טענותיה בדבר מצגים שהוצגו לה על ידי רופאי קופת חולים מאוחדת בעניין היעדר האפשרות לבצע בישראל בתחילת שנת 2002 ניתוח להסרת נאורונומה אקוסטית בגודל הרלוונטי מראשה ובעניין דחיפות הניתוח לצורך מניעת סכנת אבדן חיים.
סוף דבר
התביעה מתקבלת איפוא כאמור בסעיף 61.