תגובת המאשימה (המשיבה בבקשה זו) הוגשה ביום 10.9.23
דיון והכרעה:
ראש וראשונה יש לומר, כי לא ראיתי הבהרה לבקשה לעיון חוזר, שכן לא פורטו נסיבות חדשות או שונות שלא היו בפני בית המשפט, ככאלה שיש בידן כדי לשוב ולבחון את הבקשה (שכבר נבחנה מספר פעמים).
כך למשל ברע"פ 2412/18 ספאלדין אל סיד נ' מדינת ישראל (11.04.2018), נאמר על ידי כב' הש' אלרון בהערת אגב את הידוע:
"אף שלטעמי ניתן היה להשיג את התכלית האמורה גם באמצעות מתן אפשרות למערער לחקור את עורך המסמך וחיובו בהוצאות החקירה – לו הייתה מתבררת כקנטרנית – מכח סעיף 26(ב) לפקודת הראיות [נוסח חדש], תשל"א-1971, לא בחירתו מצאתי כי בנסיבות העניין של בית משפט קמא יצרה עוות דין, וודאי לא באופן שיש בו כדי להצדיק ערעור "בגילגול שלישי"".
בעיניין זה מצאתי אף להפנות לפסיקה שצוינה על ידי המדינה; בג"צ 91/74 לוטפי יוסף גבארה ואח' נ' בית המשפט המחוזי בתל אביב- יפו ואח' פ"ד כ(2)518, לדבריו של כב' הש' חיים כהן, משם ניתן ללמוד על השלב בו ניתן להטיל הוצאות- אחרי חקירת המומחה:
"ואם תמצי לומר שכבר נתן המחוקק דעתו גם לאפשרות זו, שישתמש בעל-דין לרעה בהליכי השיפוט על-ידי חקירה "לשם קינטור או מתוך קלות דעת"..
כך גם לא מצאתי ביסוס לטענה נוספת, שהוצאות מעין אלו יכולות להיות מושתות רק על מי שחקר מומחה בחקירה נגדית, שכן הפסיקה אינה מייצרת איבחנה כזו והיא עומדת בנגוד לרציונאל של השחתת זמן יקר של עד מומחה בלא קשר לסוג החקירה שנחקר (ראשית או נגדית).
...
עוד באותה בקשה נרשם כי לא ייתכן שבית המשפט מצא להשית הוצאות לטובת מעסיקת העדה ולא לעדה עצמה וכן נרשם שעניין זה "עלול לעלות רושם שבית המשפט הנכבד מבקש להגן על האינטרס של המשטרה".
טיעון נוסף שהועלה הוא העובדה שמכיוון ששיטת המשפט הנהוגה הינה אדברסרית, אזי הדרישה שההגנה תגיש בקשה למומחית, שם ייחשף קו הגנתו, אינה עולה בקנה אחד עם שיטה זאת.
או למשל בע"פ 7069/06(מחוזי- ב"ש) חאלד אבו סיביה נ' מדינת ישראל (להלן: "עניין אבו סיביה"), הנשיאה הש' רויטל יפה כ"ץ, אשר סוקרת סוגיה זו (ומבצעת אבחנה בין סעיף 79 לחוק העונשין וסעיף זה וכן מהות הסנקציה) ומפנה לדברי ביהמ"ש העליון בבג"צ 1199/92 אסתר לוסקי נ' בית הדין הארצי לעבודה ואח' פ"ד מז(5), 734, עמ' 741-742, שם נקבע:
"בגלל החשיבות המיוחדת הנודעת לזכות החקירה הנגדית, אין היא נשללת מבעלי הדין גם כאשר מדובר במומחה רפואי שנתמנה על ידי בית המשפט, כמוסבר לעיל, וזאת אף כי הגבלת זכות החקירה הנגדית של מומחה כאמור היה בה גם כדי להקל על המומחה וגם לחסוך מזמנו של בית המשפט. עם זאת, בטרם יורה בית המשפט על הזמנת המומחה לחקירה הנגדית, רשאי הוא לברר מהם נושאיה ומהו פשרה, כדי לבדוק אם היא אכן דרושה לענין. בנוסף לכך, אם מתברר בסופו של דבר, כי החקירה הנגדית היתה שלא לצורך, רשאי בית המשפט לחייב את בעל הדין, שהזמין את המומחה לחקירה, בהוצאות הולמות" (על הגבלת הזכות לחקירה נגדית - להלן).
המזכירות תעביר החלטתי לצדדים.