מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

השתק פלוגתה כטענה התקפית בתביעת שיפוי

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2014 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לעניין זה קבע בית המשפט המחוזי דלהלן: "לאחר בחינת הראיות ושמיעת העדויות, נקבע בזאת שהתובעים לא עמדו ברף ההוכחה הגבוה המוטל עליהם ולא הוכיחו כי היתקיימו כל חמשת היסודות המצטברים לצורך הוכחת עילת התרמית. במיוחד כוונתי לכך שלא הוכח שהנתבעים או מי מהם, אכן רצו שהתובעים יוטעו על ידי המצג שהוצג להם ויפעלו על פיו. סבורני, כי הנתבעים קיוו שהחברה אכן תעמוד בהתחייבויות, על סמך תחזיות וורודות שרמו הפיץ, ולכן עשו את שעשו. מסקנתי זאת נתמכת בין היתר בעובדה שהנתבע עצמו, העמיד כבטוחה נכס אישי שלו, ללא תמורה. הדעת נותנת שאם חשב להונות את התובעים, לא היה מעמיד את הנכס בדיזנגוף כבטוחה." לאמור, בית המשפט הכריע בעיניין תביעת התובע, ולגישתי, קביעותיו מהוות מעשה בית דין והשתק פלוגתא כלפי הנתבעת.
ובילבד שכתוצאה מקבלתה לא ייגרם אי צדק לצד שכנגדו היא מועלית מכל מקום, האפשרות כי בעל הדין הזר יעלה טענה של השתק פלוגתא, בין כטענת הגנה ובין כטענה התקפית, כלפי בעל הדין שנטל חלק בהליך הראשון, כפופה לחובת תום הלב והשמוש ההוגן בהליכי משפט.
" כן ראה: ע"א 718/75 שרה עמרם נ' גד סקורניק, לא (1) 029, כדלקמן: "יש ובעל-דין בתביעה השניה לא הישתתף בדיון הראשון באותו תפקיד, או שלא הישתתף בו כלל, ולמרות זאת מן הצדק הוא להשתיקו. למשל, כאשר התחייב ראובן לשפות את שמעון על חבותו כלפי לוי, כפי שייקבע במשפט בין שניים אלה. וחבותו של שמעון נקבעה כך, כי אז לא תישמע טענת ראובן בתביעת השיפוי של שמעון, ששמעון אינו חייב ללוי. במקרה כזה נובע ההשתק מן החוזה בין ראובן ושמעון." עוד ראה: ע"א 253/84 ישראל ספיר נ' פנינה ספיר, מב (3) 014, כדלקמן: "הכלל הוא, שמעשה-בית-דין נוצר רק כלפי הצדדים לסכסוך שהוכרע ומחייב רק אותם, אך לא את מי שלא היה צד להתדיינות שלא היה לו יומו בבית המשפט. כלל זה של השתק עקב מעשה-בית-דין איננו כלל טכני פורמלי אלא הוא כלל שימושי, המיועד למנוע הטרדת בעל דין יריב על-ידי היתדיינות חוזרת בעיניין שכבר נפסק, כל אימת שהצדק מצדיק את הדבר (כלשונו של השופט זוסמן בע"מ 718/75 [3], בעמ' 35). ויפים הדברים האמורים לא לגבי הכלל עצמו בלבד אלא אף לגבי הקפו וחריגיו. ואכן, הפסיקה בישראל ובמקומות אחרים הכירה בחריגים לכלל, הקובע, כי מעשה¬בית-דין משתיק רק את אלו שהיו צד לו.
...
" מכל האמור לעיל, עולה כי על אף שהנתבעת לא היתה צד להליך בבית המשפט המחוזי, שכן נמחקה, בהסכמה, הרי שכבולה היא להכרעת בית המשפט המחוזי ואך מלאכותי יהא לדון בארוע ובנסיבותיו פעם נוספת כאילו אלו לא נדונו כבר בבית משפט אחר.
באשר לטענת הנתבעת כי ההודעה לצד שלישי נמחקה, בהסכמת התובע, ועל כן, היא אינה צד להליך דשם, וקביעותיו של בית המשפט אינן מחייבות אותה, הרי שאיני מקבלת טענתה זו שכן הנתבעת היתה שותפה להליך בבית המשפט המחוזי, כפי שהודתה וציינה כי עו"ד שטיין היה מעורב בכל ההליך שהתנהל בבית המשפט המחוזי, קיבל לידיו את כל כתבי בי - הדין, וכמו כן, הצדדים הסכימו ביניהם כי אומנם ההודעה נמחקת בהסכמה, אך כל צד יוכל לשמור על טענותיו.
אשר על כן, הנני מחייבת את הנתבעת לשלם לתובע הסכומים כדלקמן: א. סכום הפיצוי שנקבע בסך של 928,690 ₪ .

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2017 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

בת"צ (מחוזי מרכז) 1988-06-10 פנינה קובובסקי נ' שירביט חברה לביטוח בע"מ (24.4.2012) (בקשת רשות ערעור בקשר להגדרת הקבוצה נדחתה ברע"א 4328/12, מיום 22.6.2012)) דנתי בשאלה אם קביעת בית משפט לתביעות קטנות מחייבת כמעשה בית דין בתביעה מאוחרת בין אותה נתבעת לבין תובע שלא היה צד לפסק הדין הראשון, וטענתו "התקפית". וכך קבעתי שם (פסקות 11 -14): "11....הלכה היא שפסק דין של בית משפט לתביעות קטנות עשוי להקים הן השתק פלוגתא והן השתק עילה (רע"א 1958/06 סוויסה נ' צ'מפיון מוטורס (לא פורסם, [פורסם בנבו], 20.10.2006); רע"א 1170/08 עירית חולון נ' הדר חברה לביטוח בע"מ ואח' (לא פורסם, [פורסם בנבו], 3.1.2008)).
אני ערה לכך שהמשיבה רשאית היתה לבקש לערער על פסק הדין, אך אין די בכך כדי לערער את המסקנה: הואיל וטענת השתק הפלוגתא נטענה כטענה התקפית, ואין זהות בין המבקשות לבין התובעת בעיניין שטרן, וכן משום שאין מדובר בטענה כלפי המדינה כפי שהיה בענין ציפורה איבי הנ"ל – לא מצאתי לנכון להחיל את הכלל של השתק פלוגתא בעניינינו.
...
אני סבורה כי ניתן למצוא פתרון בבחינת התפתחות החקיקה בקשר לביטול עסקה מתמשכת: כזכור, בראשית היה תיקון 23 שבו נחקקו סעיפים 13ד-ה'.
בנסיבות אלו סבורני שניהול ראוי ויעיל של התובענה הייצוגית מורה דוקא להחליט בשאלה המשפטית כבר בשלב המוקדם יחסית של הבקשה לאישור תובענה ייצוגית (ת"א (מחוזי ת"א) 1327/04 יעקב בלום נ' מקורות חברת המים בע"מ פסקה 16 (3.1.13, כב' ד ע' ברון).
סיכום התוצאה היא שאני דוחה את הבקשה לאשר תובענה ייצוגית ויחד עמה את תביעתן האישית של המבקשות, בהעדר עילה.

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2014 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

יחד עם זאת, ככל שיתברר כי חרף שינוי התקנון שיטת ניהול המיכרז נותרה אותה שיטה, יש מקום לבחון את השאלה האם הקביעה לפיה ניהול מיכרז בשיטה זו מהוה משחק אסור, תהווה מעשה בית-דין של השתק פלוגתא, שימנע מהמשיבים לכפור בו. אני סבורה כי ככל שיוכח שמדובר באותם מכרזים המתנהלים באותה שיטה, לא יהיו המשיבים רשאים לכפור במסקנה נושא פסק-הדין בתביעת דבוש לפיה מדובר ב"משחק אסור".
בית המשפט היתייחס להבחנה בין מקרה בו מועלית טענת השתק פלוגתא דפסניבית, לבין מקרה (כמו המקרה דנן) בו מועלית טענת השתק פלוגתא כטענה התקפית.
...
מעשה בית דין ביחס למשיבים 2-3 אני סבורה כי אין מקום לכבול את המשיבים 2-3 ולקבוע כי קיים השתק פלוגתא כנגדם.
לכן, אני דוחה את הבקשה לקביעה הכלל של השתק פלוגתא חל כנגד לפיה המשיבים 2-3.
אני דוחה את הבקשה, מאחר שהיא נעדרת בסיס חוקי.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מקוצר (תא"ק) שהוגש בשנת 2023 בשלום רחובות נפסק כדקלמן:

האם בעקבות היתדיינות שהתנהלה בין הנתבעת לבין הניזוק, יכול התובע – כטענה התקפית - לטעון לקיום השתק פלוגתה המחייב את הנתבעת ומונע ממנה לטעון כנגד נסיבות התאונה שבה נפגע הניזוק? זו השאלה העומדת לדיון בהחלטה זו. הרקע ותמצית טענות הצדדים התובע (להלן: המל"ל) הגיש תביעת שיפוי נגד הנתבעת מכוח הסכם רב שנים בין הצדדים, הקובע כי הנתבעת תפצה את התובע במקרים שבהם היא אחראית לפצוי ניזוק מכח חוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים, התשל"ה-1975, ובהם היא עשויה להיות אחראית לפצוי התובע לפי סעיף 328 לחוק הביטוח הלאומי (נוסח משולב), התשנ"ה-1995.
...
בע"א 9551/04 אספן בניה ופיתוח בע"מ נ' מדינת ישראל (12.10.2009) (להלן: עניין אספן) סוכמה ההלכה כך: "ככלל צד זר להליך הראשון יכול להעלות טענה של השתק פלוגתא בהתבסס על הליך זה בהליך מאוחר רק מקום שטענה זו מועלית על ידו כטענת הגנה (טענת השתק פלוגתא דפנסיבית), דהיינו טענה המועלית על ידי הנתבע בהתדיינות השניה נגד התובע, על מנת למנוע אותו מלהתדיין בפלוגתא זהה שכבר נדונה והוכרעה נגד אותו תובע בהתדיינות קודמת בינו לבין נתבע אחר... ואכן, ההלכה המתגבשת בבית משפט זה בהקשר הנדון הינה כי ככלל, אין לאפשר לבעל דין לטעון לקיומו של השתק פלוגתא כטענת התקפה בהתבסס על הכרעה בהליך שהוא לא היה צד לו... הגם שאין לשלול את האפשרות להעלות טענה כאמור על הסף. כך, במקרים נדירים ויוצאי דופן בהם קיים 'ערך מפצה הטמון בהיזקקות לה' יוּתר השימוש בטענת השתק פלוגתא אופנסיבית... מכל מקום, האפשרות כי בעל הדין הזר יעלה טענה של השתק פלוגתא, בין כטענת הגנה ובין כטענה התקפית, כלפי בעל הדין שנטל חלק בהליך הראשון, כפופה לחובת תום הלב והשימוש ההוגן בהליכי משפט..."  להשלמת התמונה אציין כי בע"א (מחוזי מרכז) 4559-08-07 א. עדן מוצרי מכוורת בע"מ נ' עו"ד גולדנברג (17.04.2008), שניתן אמנם לפני פסק הדין בעניין אספן, קיבל בית המשפט המחוזי טענת השתק פלוגתה כטענה התקפית, בקובעו: "אנו סבורים שבנסיבות שלפנינו היה למשיב יומו בבית המשפט ...ואין אנו רואים שזכויותיו בענייננו עלולות להיפגע עקב השתקתו על יסוד טענת מעשה בית דין.... הייתה למשיב ההזדמנות המלאה להביא לפני בתי המשפט את מכלול טענותיו העובדתיות והמשפטיות בגדר ההליכים הקודמים, ולא יהיה זה ראוי לאפשר לו הזדמנות נוספת לטעון את אותן טענות בענייננו, הנסב על עובדות ועילות משפטיות דומות עד מאוד לאלו שכבר נדונו. מתן אפשרות שכזו למשיב, עלול להביא לריבוי התדיינויות, ואולי אף להכרעות סותרות, כדוגמת הכרעתו של בית משפט קמא. הדברים אינם מתיישבים עם הטעם העומד ביסוד הדוקטרינה של השתק פלוגתה, ובענייננו אין להבחין בין העלאת הטענה כטענה התקפית או כטענת הגנה, שהרי ברור שהמשיב צפה את ההתדיינות הנוכחית והתדיינויות נוספות, עת התגונן בפני תביעת ויליפוד. ההיגיון העומד ביסוד טענת השתק הפלוגתה, הנשמעת מפי בעל דין זר, יפה במקרים המתאימים גם לטענה התקפית, ואנו סבורים שהמקרה שלפנינו הוא אחד מהם" [ההדגשה אינה במקור- ר.ה.].
לנוכח האמור, אני מקבלת את טענת התובע כי הקביעות בפסק הדין שניתן בהליך שהתקיים בין הניזוק והנתבעת יהוו השתק פלוגתה בכל הנוגע לנסיבות התאונה ולקשר הסיבתי בין התאונה לבין הנכות שנקבעה.
סוף דבר אני מקבלת את הבקשה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2024 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

בעיניין אספן [ע"א 9551/04 אספן בניה ופיתוח בע"מ נ' מדינת ישראל (נבו 12.10.2009)] עמד בית המשפט העליון על הקושי בשימוש בטענת "השתק פלוגתא" כטענה התקפית, וקבע כי ככלל, אין לאפשר לתובע להעלות טענת "השתק פלוגתא" כטענה התקפית: "17. אשר לטענת השתק פלוגתא המועלת כטענה התקפית (טענת השתק פלוגתא אופנסיבית), קרי טענה המועלית על ידי התובע בהתדיינות המאוחרת נגד הנתבע כדי למנוע מן האחרון מלהעלות טענת הגנה שסותרת או מיתכחשת למימצא שנקבע נגד אותו נתבע בהתדיינות קודמת שבינו לבין תובע אחר (ובכך היא משמשת למעשה בידי התובע אמצעי לביסוס עילת תביעתו נגד הנתבע), האפשרות להקים מכוחה מעשה בית דין מעוררת קשיים רבים היורדים לשורש הדוקטרינה של מעשה בית דין. כך, שימוש אופנסיבי שנעשה על ידי בעל דין זר להליך בטענת המניעות עשוי דוקא להגדיל את כמות ההתדיינויות ואת הסיכוי להכרעות סותרות. הדבר בא לידי ביטוי במקרים, כגון המקרה שלפנינו, בו קיימים תובעים פוטנציאליים רבים אל מול נתבע יחיד. במקרה כזה תמנע אומנם היתדיינות נוספת במסגרת התביעה השניה בשאלה שכבר הוכרעה נגד הנתבע בהתדיינות הראשונה, אולם טענת המניעות האופנסיבית תעודד במקרה זה תובעים בכוח לשבת מן הצד ולצפות בהתדיינות המתנהלת בין אחד מהם לבין הנתבע. אם ראו שזכה התובע הראשון בתביעתו, יגישו תביעותיהם, ביודעם שיוכלו ליהנות מכך אף הם, נוכח האפשרות להעלות טענת השתק פלוגתא אופנסיבית, וזאת חלף הגשה, מלכתחילה, של תביעה אחת משותפת. במקרים אלו, אם כן, קבלת טענת השתק פלוגתא אופנסיבית דוקא מעודדת פיצול תביעות וריבוי התדיינויות. יתר על כן, האפשרות להעלות טענת השתק פלוגתא אופנסיבית עשויה להיות בעייתית במיוחד מקום שבמקרה של תובעים פוטנציאליים רבים נדחית תביעה של תובע אחד, מתקבלת תביעה של תובע אחר (שהרי מקום בו נדחית התביעה הראשונה לא יוכל הנתבע להעלות טענת השתק כנגד התובע השני הואיל ולא היה לאחרון יומו בבית המשפט כלל ועיקר) ותביעתו של תובע שלישי עומדת לדיון. הסתמכותו של התובע השלישי על התוצאה בתביעה השניה נראית במקרה זה בעייתית ובלתי צודקת, כאשר כישלונו של הנתבע במשפט השני מונצח ביחס ליתר התובעים ולא ניתן משקל כלשהוא להצלחתו במשפט הראשון [להרחבה ראו: זלצמן, בעמודים 549-552]. המצב חמור מקל וחומר כאשר לקבלת תביעתו של תובע פלוני, עליה סומך התובע המאוחר את טענת השתק הפלוגתא כנגד הנתבע, קדמו משפטים רבים בהם זכה האחרון. קשיים אלו מצטרפים לקושי הכללי שמביאה עמה ההגמשה של עיקרון ההדדיות, והוא יצירת פגיעה בחלוקה ההוגנת של סכויי ההיתדיינות בין בעלי הדין, כאשר קבלת טענת השתק פלוגתא מצד מי שלא לקח חלק בהתדיינות הראשונה מטילה על בעל הדין שהשתתף בהליך הראשון נטל בלתי שוויוני של "סכוני המשגה" של בית המשפט שהכריע לרעתו.
...
אני קובעת אפוא כי כלל ההשתק השיפוטי חל בענייננו - גם אם לא נבטל לחלוטין את כלל ההצלחה המוקדמת, אלא נחילו בצורה מרוככת - ותומך אף הוא, יחד עם יתר כללי המשפט המנהלי אותם מניתי ועם עקרונות של תום לב ומניעות, בתוצאה החוסמת את הנתבעת מלטעון להתיישנות.
סוף דבר: סוף דבר, התביעה נדחית, לא מטעמי התיישנות, אלא לגופה.
התובע ישלם לנתבעת את עלויות חוות הדעת מטעמה כנגד קבלות שתוצגנה, וכן הוצאות העדים כפי שנקצבו על ידי, כשהן משוערכות ממועד תשלומן ועד היום, וכן שכר טרחת עו"ד בסך של 60,000 ₪.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו