אין מחלוקת שהתובע עמד מאחורי הגשת הבקשה בת"ע 105840/04 והוא זה שיזם את הגשת הבקשה.
בנוסף, אין זהות בין עילת התביעה בתיק שלפניי, שהיא חוזית במהותה לבין עילת התביעה בת"ע 105840/04 שעניינה אישור עסקה בנכסי העיזבון לפי דיני הירושה, ועל כן גם לא ניתן לקבוע כי קיים השתק עילה.
משלא מדובר בתביעה נוספת בעילה זהה בין אותם צדדים או חליפיהם , בהעדר היתייחסות לטענות שעלו נגד התובע בגדר הליך המשפחה, ומשלא נקבעו ממצאים היוצרים השתק פלוגתא, טענת הנתבעת להשתק מכוח קיומו של מעשה בית דין, נדחית.
הראציונאל העומד מאחורי הכלל, הוסבר על ידי מ"מ נשיא בית המשפט העליון (כתוארו אז), כב' השופט מ' לנדוי בע"א 834/75 זיק נ' מדינת ישראל, פ"ד לב(1), 662, כך:
"אין יורש יכול להסתלק ממה שאין לו, או ממה שעדיין אין לו, דהיינו מנכס מסויים או מחלק כלשהוא בנכס מסויים. ואם ישאל השואל מדוע לא יורשה ליורש להסתלק מראש מנכס מסויים, או מחלק בו, אם אחרי חלוקת העיזבון יגיע לידיו אותו נכס או חלק באותו נכס, נשיב לו, שתהיה זאת הסתלקות על-תנאי, שסעיף 6 (ד) אוסר עליה במפורש." (שם, 664)
ומדוע לא יוכל יורש להסתלק על תנאי? מה הראציונאל המונח בבסיסו של סעיף 6 (ד) לחוק הירושה? נראה בעיני, כי היות ויש לקזז מן העזבון את חובותיו של המנוח, לא יוכל יורש לדעת בודאות את חלקו בנכס עד אשר יחולק העזבון.
...
דינם של יתר רכיבי התביעה להידחות בשל התוצאה אליה הגעתי ואשר לפיה אין לתובע עילה כנגד הנתבעת הנובעת מן הביטול, בהינתן העובדה שהבטלות נובעת מהוראות החוק, ואין בה משום הפרה מצד הנתבעת.
התביעה לפיצוי בגין עגמת נפש נדחית אף היא, בשל תוצאת פסק הדין.
סוף דבר
התביעה למתן סעד הצהרתי נדחית.